Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ked mate problem s obsahom vody v jarnom,repkovom mede tak po skrystalizovani cca po mesiaci ho rozpuste cez spiralu,termokomoru alebo ked bude vonku horuco tak v aute a takto upraveny med po opetovnom skrystalizovani nebude robit neplechu ( kvasit ) Big Grin
Prečo majú iný problém a ja nie?Huh
Lebo ty si profik a včelmajster Big Grin
Hustota medu v plástoch:
B, CHS
10B
2 nástavky
3 nástavky problém a problém pominie po 14 dňoch
Vyhodiť letáč počas znášky
Pevné včelstvá-

Pri LG sú len problémi lebo keď sa im nahádžu bedničky čím viac tak to je ADIDAS ..... to je tak med buď pre výkup alebo na medovinu ..
Mne úplne stačí keď 2 x vytočím med z repky a mám ju hustú a žiadne nakvasovanie a podobné neduhy.
Merkuri a nemáš problém so zvýšenou rojivosťou?
(01.06.2017 22:52)Merkuri napsal(a): [ -> ]Prečo majú iný problém a ja nie?Huh


Merkuri nemůžeš mít žádný problém, když jsi nejlepší včelař, nejznámější včelař, největší včelař, atd.....Exclamation
Chlapi podceňujete dvojpriestorové úle,pretože ak by to tak nebolo,tak by ste nerypkali do Merkuriho.To že je v nich lepšie zahustený med ako v 8NN nadstavkoch,to je jednoducho fakt a to že sa dá natočiť aj z dvojpriestorového úľa 100kg medu,je fakt další.Merkuri síce niekedy preháňa,ale je to podľa mňa pracant,pretože zvládať včelstvá v dvoch priestoroch nie je jednoduché.Kto chce točiť z dvojpriestorových úľov úľov to čo Merkuri,musí mať jednoducho cit, musí sa vyznať a musí byť aj dobrým včelárom,takže tie komplimenty čo tu často píšete,sú tak trochu smiešne.
(02.06.2017 12:48)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]... Merkuri,musí mať jednoducho cit, musí sa vyznať a musí byť aj dobrým včelárom..........

..............no to jsem taky napsal,.......Wink
(02.06.2017 12:48)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Chlapi podceňujete dvojpriestorové úle,pretože ak by to tak nebolo,tak by ste nerypkali do Merkuriho.To že je v nich lepšie zahustený med ako v 8NN nadstavkoch,to je jednoducho fakt a to že sa dá natočiť aj z dvojpriestorového úľa 100kg medu,je fakt další.Merkuri síce niekedy preháňa,ale je to podľa mňa pracant,pretože zvládať včelstvá v dvoch priestoroch nie je jednoduché.Kto chce točiť z dvojpriestorových úľov úľov to čo Merkuri,musí mať jednoducho cit, musí sa vyznať a musí byť aj dobrým včelárom,takže tie komplimenty čo tu často píšete,sú tak trochu smiešne.

Nerypeme my do něho Big Grin
15 r som mal včely v 2priestorových b10,lepsie včelstvá v pohode 90 kg..ale musia mať samozrejme znáškové podmienky..med od 14,5 do 16,5 vody..10 r mám kombi(dadant),keď je z čoho,tak aj 100 kg dajú..voda 16,5-18,5... to isté stanovisko..
Čo teraz točím agát s faceliu nenormálna hustota najme z panenských plástoch a čo som meral bolo necelých 16% vody a keď to bolo chladné tak na 15% vody. Tongue
(02.06.2017 7:15)Merkuri napsal(a): [ -> ]Pri LG sú len problémi lebo keď sa im nahádžu bedničky čím viac tak to je ADIDAS ..... to je tak med buď pre výkup alebo na medovinu ..
Nevím co a kdo je na ADIDAS, ale pokud by jsi dal do výkupu med v ČR a měl vodu, tak jsi skončil, protože není neobvyklé že se v rámci monitoringu dávají vzorky se jmény chovatelů jmenovitě a to SVSce na rozbor a to od jakého včelaře , jaká adresa číslo chovatele atp. Nastali nám tu velké registrace vykoupených medů. Takže by jsi se svou nějakou nakvašenou sračkou na mnoha místech ve výkupu v ČR nepochodil a ve výkupu ani med s vodou nechcou... Ale na Slovensku se asi podle posledních informací prodá všechno, prý i to co tu Obora jakože spálila.

Edit: A pokud tě vyhodí s medem u jednoho výkupce, většinou u druhého se ví, že jim nabídneš špatný med.
(04.06.2017 14:28)gupa napsal(a): [ -> ]... ale pokud by jsi dal do výkupu med v ČR a měl vodu, ...
Podľa toho kto vykupuje a na čo bude použitý... (ostatné si si mohol odpustiť).
(https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clano...ej-krupej/)
Pokial viem tak vykupci zoberú aj med čo má 20% vody... ja som taký ešte netočil ale som vytočil čo mal 18% vody/ repka / nakolko sa to inak nedalo lebo dnes končila repka a už dával agát. Repku som pomiešal z slnečnicovým medom a bol výsledok 17% vody.
Repkový med aj tak nepredávam tekutý. Posledných 10 rokov je takých že repka skončí o 7 dní skôr a tak repka čo točím má max. 17% vody a menej. Dnes čo so doma točil oddelky robené 10 apríla mali 16,8% vody.
Včera vytočená řepka, nechal jsem ji tam dele, loni byla ridsi. 50% zcela zavickovano zbytek tak ze 3/4. Měřil jsem dnes ponornym hustomerem a ma 18,5% po teplotní korekci.
neviem ako inde,ale v našom okrese,kto začne plniť do pohárov nad 17% vody,tak s kšeftom končí skôr než začal..
Kolegové, kdo má problém s jarním medem, tak hodně riskuje. V takovém případě pouze zcela neschopný podivín nemá vlastní vysoušeč, který cenově začíná někde nad 3 000 Kč./Lídl/ Kupodivu jsou na něj až překvapivé dobré reference. Pak už máte plně ve svých rukách vlhkost medu i vlhkost vzduchu v medárně. Voda se sama od sebe z medu nedostane. Není zas tak vzácné mít pod víčky i víc jak 20%. Zdraví R. S.
Raz mi doniesol jeden zbohatlík v Blave ukázať med čo doniesol z ameriky a vraj je to z pralesa čo dáky domorodci tam vyberali med, taký ploský pohár čo tam bolo 250g medu a bol tekutý. Dal zaň dákych 300 doláčov, čo aspoň tvrdil a rozprával čo všetko to obsahuje a že takí ani na Slovensku kvalitný nemôže biť. refraktomer som doniesol z auta a 26% vody Huh Zaujímavé že ešte neskysol a určite bol prehriaty ... Možná bol buď do kávy alebo do čaju..Cool
(04.06.2017 17:11)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Kolegové, kdo má problém s jarním medem, tak hodně riskuje. V takovém případě pouze zcela neschopný podivín nemá vlastní vysoušeč, který cenově začíná někde nad 3 000 Kč./Lídl/ Kupodivu jsou na něj až překvapivé dobré reference. Pak už máte plně ve svých rukách vlhkost medu i vlhkost vzduchu v medárně. Voda se sama od sebe z medu nedostane. Není zas tak vzácné mít pod víčky i víc jak 20%. Zdraví R. S.

To zní zajímavě, nějaké podrobnosti k provozu?
Předpokládám, že v Lídlu neprodávají sušičku na med s mícháním v nerezu za trojku.
Dík Petr
V sobotu odtočená část řepky, beru jen zavíčkované, nebo téměř zavíčkované. Voda měřená hustoměrem 17.2%. Vše je z úlů 5×VN. Pokračování asi za týden.......
Referenční URL's