Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(13.05.2020 22:19)richard1 napsal(a): [ -> ]Ta známost s Babišem vše vysvětluje, on ty čísla a nesmysly ničím nepodložené tahá taky jako králíky z klobouku Smile
patko 79, na otázku jsem čekal odpověď, tvůj palec vypovídá, že jí neznáš a nebo nechceš znát.
Dovolíte mi s Vašimi názormi nesúhlasiť? Je to vôbec dovolené? To čo ste tu rozbehli je totálna kravina, váš med dosušený o dva percentá je KVALITNEJŠÍ???? V čom je kvalitnejší??? Že ste oj....i zákazníka tak ako to robia baliči medu???? Tak ho dosušte na 12% bude ešte kvalitnejší. Alebo z neho spravte prášok, to bude to pravé percento vody.
Je to rovnaké ako so všetkými potravinami, najlepšie a najkvalitnejšie sú priamo od toho, kto produkt vypestuje/dorába, ... - áno malo by to tak byť. Preto v obchode nekúpite mlieko, len nejakú vodnú emulziu (však sme z toho len zobrali smotanu, ktorú ľudia nemajú radi), nekúpite šunku len nejakú uvarenú zmes čohosi - veď ľudia to kupujú a chcú, ...
Norma 18% sa neurčila len tak z brucha. Je to norma na ktorú v našich podmienkach sú včelstvá schopné med zahustiť. To, že niekedy je to viac. No je a čo? Lenže vy sa tu prezentujete, ako že vaša norma sušeného medu je ta správna. OK tak to hoďte na etiketu a postavte sa vedľa Merkuriho na trhu a tam môžete pred zákazníkmi priamo obhajovať Váš sušený med. To je môj názor, nemusí korešpondovať s Vašim o to mi absolútne nejde.
jj, když někdo z oponentů zaplatí jeden test, zaplatím ten druhý. A můžeme srovnávat. Protože jsem ale ještě nevytáčel, mohli by mezitím nejhlasitější odpůrci posílat své výsledky loňských a starších testů. Merkuri jich má minimálně desítky, ale i Gupa by mohl mít pro VF zajímavé výsledky, protože je měl podrobné.
Tady je téma obsah vody v medu, a vy se dohadujete jestli sušit nebo né. Ať si to každý udělá jak sám uzná za vhodné. Když to zákazníci kupují tak je to v pohodě.
Včerá jsem měřil vlhkost v medu. V mednících zavíčkovaný má 16% vody. Tak by se dalo i už vytáčet.
A to si myslíš že si spasil svet z tvojou diastazou čo si zistil? To nemá nič spoločné o kvalite ktorú tu prezentuješ... a čo tak o 5 rokov keby sa z toho medu vzala vzorka? To by si snáď určite vylial do hnojiska lebo by si zistil že už je pod normu a ak ti to nedošlo tak diastáza je vyššia u nového medu než u starého. A čo taký med čo našli v hrobke u Faraona v Egypte? Kvalita medu nieje o akejsi stanovenej norme diastazi ale čo za prospešné obsahuje med pre ludský organizmus a keď už to chceš zrovnávať tak daj na rozbor nesušený med a ten tvoj vysušený čo za látky obsahuje a čo sa poničilo pri + 48 C ako to tu prezentuješ. Najkvalitnejší med je ten čo po vytočení naleješ do pohára a predáš ale nie zohriati a ešte + 48 C. V severských štátoch v obchode najdeš jedine tekutý med a to Agát a niektoré medovice ale ostatok stuhlé lebo nich ti z tamojších nekúpi tekutí kvetový med lebo to nepovažujú za kvalitu.
Tam sa nauč tvoriť med pod 18% vody a nie to čo prezentuješ ako východisko z núdze. A už keď chceš kvalitneiší med tak žiaden medomet ale lis čo strčíš rámik a ten ti vystrihne a vyliusuje med z plástu lebo v tom máš aj to čo odstrániš z plástu vydličkov...

" Havelka, Merkuri....každý národ má svého pacienta..... "
no o tom pacientovi pekne ako prvé začni od seba najme ako si tu začal o predaji cukru, a ešte ako si tu prezentoval trhaním plodu včelstvám, o stanovení množstva medu čo dostaneš z mrzákov ..... a ešte tá duševná úchylka keď zistíš že má niekto odlišný názor na FB lebo ako prvé je zablokovanie čo mi pripadá ako psychochaotické ako dáky diktátor čo vidí len úzku štrbinu sveta a ostatok je pre neho aby bol zákaz vyslloviť svoj názor ...
vypadá to, že Merkuri je nervozní Smile zřejmě v jeho okolí někdo pořídil sušičku....

(14.05.2020 6:48)patko79 napsal(a): [ -> ]Dovolíte mi s Vašimi názormi nesúhlasiť? Je to vôbec dovolené? To čo ste tu rozbehli je totálna kravina, váš med dosušený o dva percentá je KVALITNEJŠÍ???? V čom je kvalitnejší??? Že ste oj....i zákazníka tak ako to robia baliči medu???? Tak ho dosušte na 12% bude ešte kvalitnejší. Alebo z neho spravte prášok, to bude to pravé percento vody.
Je to rovnaké ako so všetkými potravinami, najlepšie a najkvalitnejšie sú priamo od toho, kto produkt vypestuje/dorába, ... - áno malo by to tak byť. Preto v obchode nekúpite mlieko, len nejakú vodnú emulziu (však sme z toho len zobrali smotanu, ktorú ľudia nemajú radi), nekúpite šunku len nejakú uvarenú zmes čohosi - veď ľudia to kupujú a chcú, ...

Takže pro tebe je voda v medu jako smetana v mléku.....tohle asi vše vyjasnuje....nejsi schopen soudného názoru.

A to že je něco nekvalitnější od toho kdo produkt vypěstuje....to jsi hodně naivní....i tvůj test medu bych si rád prohlídnul, jaké hodnoty má ten tvůj nedosušovaný, který rok skladuješ určitě v super podmínkách....ted máš velkou příležitost mi to natřít, tak prosím....
patko, skutečně se ti to nemusí líbit a nemusíš s tím ani souhlasit... Sušením med nepoškozuješ. Apimondia to schvaluje, testy jsou v pořádku, tak snad abychom vychladli.
zatímco ubíráním smetany mléko ochuzuji, ubíráním vody med koncentruji.
Sleduju od letoška tohoto včelaře....začal taky tím, že má 100kg výnosy a nikdo mu to nevěří a ejhle, najednou má i uplně stejnou sušičku jako já...viděli jste jeho včely? má jich tam málo že?....měly byste už konečně vylézt z té své bubliny a zajímat se taky o názory někde jinde a né jen tady....protože tady jsou ty názory hodně exklusivní a s většinou včelařské populace se neztotožňující.....

taky ho sleduju, moc dobrá videa i metodika se mi líbí.
......já mít sušičku, tak suším med pod 10% a byl bych nejlepší z kvalitních.Big Grin

Zamyslím se nad tím do budoucna a budu ho mít nejdelšího...........Wink
už by si ve svém věku mohl vědět, že pod 13 se med usušit nedá....když teda nejsi Merkuri...
Nic se neboj, já dokážu i nemožné, jako ostatní zde.........Big Grin
Louky, ja ti tvoj názor neberiem, len prezentujem opačný. Ak je pre teba KVALITNEJŠÍ dosušovaný med z 18 na 16 % ok, je to tvoja vec, len to zákazníkovi vysvetli v čom je kvalitnejší. Ja mu nemám čo vysvetľovať, len to, že včielky si to spracovali podľa seba a ja som s tým medom nič nerobil. Chápe takto polopatisticky???

Kamik, čo sa týka testu. Tam bude napísané, že tento dosušovaný med je kvalitnejší ako tento nedosušovaný??? To odkedy je % vody (samozrejme pri dodržaní normy) výpovedná hodnota kvality medu???? Tak ho sušte na 13% bude ešte kvalitnejší. Vzorky mi brala kedysi veterina, sám si ich robiť nedávam, nemám ambíciu získať nejakú nič nehovoriacu známku SLOVENSKÝ MED hlavne keď viem, ako niektorí pristupujú k získaniu takéhoto označenia a čo potom predávajú zákazníkom. Veterina robila rozbor na kadečo možné, antibiotiká, ťažké kovy, ...

Už som písal, že aj ja som o sušičke rozmýšľal, ale radšej to vyriešim inak, ak sa taký problém vyskytne. Choďte si svojou cestou, je to vaša vec, ale rozhodne váš dosušovaný med nie je kvalitnejší od nášho nedosušovaného. To je celé, nemám k tomu viac čo dodať.
Merkuri, HMF a diastáza by odhalila nešetrné ztekucení medu, to vím už i já a to jsem včelař začátečník. Že bys to nevěděl ty? Přečtěme si ještě jednou, co nám radíš a jak to sám děláš.

(14.05.2020 7:15)Merkuri napsal(a): [ -> ]Najkvalitnejší med je ten čo po vytočení naleješ do pohára a predáš ale nie zohriati a ešte + 48 C.

(02.02.2014 20:05)Merkuri napsal(a): [ -> ]Ja ked zohrejem med na + 38C, za 24 hod sa krásne rozpustí, ked je to repka tak začne po mesiaci pomali rovnomerne kryštalizovat, aby som tomu predišiel tak repku som miešal z agátom. Potom vydržal 6 mesiacov a začal kryštalizovat. viem to podla toho že som si nechal pohár medu na pozorovanie. Ludia sú spokojný lebo im som vravel že je to med z ovocných stromov. Normálne sa tomu aj potešili a ešte ma aj chválili že mám perfektný med.
(02.02.2014 20:55)Merkuri napsal(a): [ -> ]Med som meral teplomerom, mal +38C. Teplomer je presný, roztopilo sa to perfektne. Hustota nie je podstatná, mal som med z hustotov 14% a roztopil sa.
Ludia sú naivný a medu môbec nerorumia, dokonca sú naivný aj včeláry napr z vichodu. predaval som v Pieštanoch medovicový med z bôbu, 100% čistota. Ako jedlovú medovicu. Uverily!
Medovica ked sa rozpustí tak vydrží velmi dlho bit tekutá, niektorá vôbec neskryštalizuje.

A spracovatelia tiež klamú, napíšu že lúčny a je to repkový.
Patko já nevim jestli si ty údaje na tom testu pochopil....ale víš co je to aktivita diastázy?.....to jsou enzymy, který do toho přidavají včely a to je to co tomu medu dává tu kvalitu.....a jak už jsem tam psal, nenanšel jsem v žádném testu na internetu vyšší hodnotu, než naměřili mě...a logicky, ty v tom samém obsahu máš vodu, já tam mám enzymy....proto si troufnu říct, že je můj kvalitnější, ale o to tady vůbec nejde, já sem nepřišel tady hlásat, že mám kvalitnější med, já jen bránil nařčení, že sušením se kvalita snižuje...ale ona se naopak zvyšuje....a zákazníkům to říkám, ukazuju sušičku, nemám s tim sebemenší problém...zákazník si ve stejné sklenici koupí radši více enzymů než vody....ale chápu, že to člověk, který je už jen z principu proti mě, nedokáže přijmout a pochopit....
Patko, co uděláš, když vytočíš med s 20% vody?
ide včelám naspäť

Louky kašli na to, jednoducho sa v tom nezhodneme, nevadí, v iných veciach sa zhodneme. Ja si totižto nevyberám len niektoré parametre, ktoré určuje norma. Verím, že niektoré látky obsiahnuté v mede sa degenerujú pri kontakte so vzduchom, rôznymi povrchmi v nádobách - plat, kov, hliník, ... podobne ako materská kašička. Jednoducho je to môj pohľad, preto sa postupne zbavým plastových nádob, zbavil som sa OSB nadstavkov, ... jednoducho preferujem prírodné neupravované v čo najväčšej miere. Stačí tak? Aby si si nemyslel, že držím niekomu stranu, je to jednoducho môj pohľad, nemusí byť dobrý, nemusíš so mnou súperiť, ale nepresvedčíš ma tak, ako ja nepresvedčím teba.
Fajn nevím který jiný ukazatel by si chtěl vědět, já si právě mohl vybrat na co budu testovat a vybral jsem si právě tu diastázu, která podle toho co jsem se dočetl, ukazuje nejvíce kvalitu medu....pokud jí někdo vidí v něčem jiném tak at, ale já věřím, že ve všech hodnotách bude ten med na vynikající úrovni. Já nemám nic proti názoru, že to někdo chce dělat přírodně a nepoužívat plasty atd...to jen kvituju a jsem za to rád, ale vadí mi osočování těch, co to dělají jinak.....já taky nikomu neříkám, že falšuje med, když to dělá jinak než já....
POkud je takhle dobrá diastáza a HMF v rok skladovaném medu, pak není jediný objektivní důvod pochybovat o kvalitě medu.
Pre KAMIK.

Ako si došiel na to že + 38 C je nešetrná teplota na med?
Ako si došiel na to že keď pomiešam repku + agát dokopi je to zlé?
A keď vytočíš repku + agát dokopy je to čo potom?
Problem je to že repka krystalizuje ako besná a tak som to vyriešil a ludia sú bez tak sprostí lebo ani nevedia čo by chceli a také hlúpe reči ako " Repkový med sa samí cukor a hnusoba je to... " a zrazu bol najlepší na svete, jebliny čo inšie povedať.... ale sú aj taký čo chcú taký stuhnutý med lebo na tých vidno že to majú v hlave úplne v poriadku.


medovica z Bôbu je takej chuti i farba ako Jedľová medovica a že som ich tak presvedčil tak to ani rozborom nezistíš a napokon som im predal kvalitný med lebo mal 16 s vodivosti a aj medovicový med čo točíte málo ktorí má taký parameter.
Môže mať aj medovica bez dosušenia 13,5 % vody a napr. medovica z Borovice z Altajskeho kraja čo je Kazachstán. je to taká borovica čo je až 120 m vysoká a jej šišky sú normálne 20 - 25 cm vysoké a jej semeno je veľmi cenené po výživnéj časti lebo také sa vykupuje do USA 1 dolar/ 1 g. Na to majú cvičené veverice čo vybehnú na stromy a zubami odcvakávajú šišky. no to také produkty jedia len zbohatlíci ale nie bežní občania USA ...

(14.05.2020 8:00)Louky napsal(a): [ -> ]Patko já nevim jestli si ty údaje na tom testu pochopil....ale víš co je to aktivita diastázy?.....to jsou enzymy, který do toho přidavají včely a to je to co tomu medu dává tu kvalitu.....a jak už jsem tam psal, nenanšel jsem v žádném testu na internetu vyšší hodnotu, než naměřili mě...a logicky, ty v tom samém obsahu máš vodu, já tam mám enzymy....proto si troufnu říct, že je můj kvalitnější, ale o to tady vůbec nejde, já sem nepřišel tady hlásat, že mám kvalitnější med, já jen bránil nařčení, že sušením se kvalita snižuje...ale ona se naopak zvyšuje....a zákazníkům to říkám, ukazuju sušičku, nemám s tim sebemenší problém...zákazník si ve stejné sklenici koupí radši více enzymů než vody....ale chápu, že to člověk, který je už jen z principu proti mě, nedokáže přijmout a pochopit....
Normalne sa udivujem čo to tu píšeš a zrovna ten tvoj má tak enzimov ako nikde na svete ... ak si to nepochopil tak enzim je na to aby nektar čo je skutočnosti hroznový cukor štiepal na iné cukry a enzimov je tam toľko ako v každom mede a nič viac. A pre informáciu že keby tam bolo tak super množstvo enzimov tak za rok už máš jej aktivitu pod normu. Potom čo? Pôjdeš sa obesiť na trám v povaľovom priestore? A že by sušička ti spravila viac enzimov sa nedá povedať ale jedine že ti znížila obsah v % vody, nič viac a že ti to veria ludia nie je nikoho problém. napokon voda robí čírosť medu a znížením vody už med nieje číri ale mlžný a tmavší a je to tak. Jedine že by si mal sivý zákal a videl, myslel si že med bude číri. Med ktorí má 18 % vody bude čírejší než ten tvoj čo má 13,2 % vody a tomu ver že to tak je. Už len taký agát keď má 17,5 % vody aký je krásny čistý, svetlí ... a taký istí ibaže má 15 % vody no to už nieje to čo ten druhý .... Preto nám tu nelaguj mozok o čírosti medu lebo ostatný dobre vedia že to tak nieje a nieje to ani možné lebo to je med a nie dačo čo nieje med ...Cool
Každopádně myšlenka presusit med vznikla tak, že když to funguje u merkuriho v autě (ten by přeci nic špatného neudělal) tak proč to nezkusit v sušičce Cool
Referenční URL's