Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mimochodem loni jsem sušil med spoustě včelařům, kteří včelařej klasicky, co by jsi asi tak řekl jim? Když ti včelstvo donese za tři dny 24kg sladiny a další týden prší a je venku vlhko jak prase, tak ti těžko včelstvo usuší med na víc jak 18-19%. Jenže tohle pochopí jen ti, co s tim problém mají a můžou se stavět klidně na hlavu a med suší prostě nemaj. Pak jsou tu ty, co mají vždycky med hustý a myslí si, že to dělaj dobře....ale nedělaj, oni mají jen štěstí na podmínky ...
(04.04.2020 18:40)Louky napsal(a): [ -> ]Pak jsou tu ty, co mají vždycky med hustý a myslí si, že to dělaj dobře....ale nedělaj, oni mají jen štěstí na podmínky a pak ze sebe dělaj blbce na internetu.

To jsem já.
Nebýt Loukyho tak ani nevím že to dělám blbě a ještě ze sebe dělám blbce. Na internetu.

Louky mě začíná bavit víc než padesátka.
Asi jsi to nepochopil....ty jsi někde psal, že ty co maj řídkej med, tak jsou špatný včelaři a neumí včelařit? Třeba Tom50 psal, že s tim má problém...zkus mu to napsat, že to dělá blbě Smile
(04.04.2020 7:11)stefanos689 napsal(a): [ -> ]A co víčka na sklenicích, nerezaví Ti ve sklepě?

Nerezaví. Mají povrchovou úpravu. Na med používám víčka nová.
Krom toho ve sklepě mám průvan, není tam nadměrné vlhko, které by podporovalo korozi.
Dosoušení medu- no, dovolte přidat můj názor. Na odběr medu nepospíchám, med mě neživí, takže jej odebírám dle dřívějších zvyklostí- zkušeností našich předků. Pokud je plást - 39x24 např. z větší části zavíčkovaný, je dost zralý na vytočení a uskladnění.To s nečistotou nahoře a sebráním -jasný souhlas, jinak mi přijde zbytečné brát včelám med příliš brzy. Jak je to v komerčním provozu , nevím, to říkám rovnou, že to dělám u pár úlů
Neznám žádnej komerční provoz, kterej by bral med dřív....Loni lidem víčkovaly včely i s 21% vody, takže tyhle poučky až tak neplatí. Komerční včelaři to dělaj tak, že zamíchaj řídkej s hustým, tak aby to vyšlo.

A včely ti med bud zahustí hned a nebo už nikdy...pak můžeš čekat klidně půl roku a oni už nic sušit nebudou, oni už to mají pro sebe usušený dostatečně.
Nedávno proběhlo odborným tiskem, proč se v poslední době děje, že včelstva víčkují "vlhký" med. Mnozí to jistě zachytili...

Tomáš R

Skutečně je to tak, že čekat u zavíčkovaného medu můžeme donekonečka. Určitá finta, jak zařídit, aby vlhký med nevíčkovaly, existuje, sdělím jen telefonicky nebo až se potkáme, dávat zadarmo moudra kykyrýkům nebudu. Ostatně už jsem to tu napsal několikrát, nezaregistroval jsem, že to někdo pochopil. Vzdávám to.

A je to přesně jak jste to napsal, včely musí zahustit med. Kdyby to bylo podle některých dovedů, hypoteticky - vysavači by se odebral nektar, zahustil by se uměle a byl by to med? To samé odebrat květový med předčasně, před zavíčkováním, pak to není med. Taky by mě zajímal obsah HMF v medu, který prošel sušičkou.

Světová produkce medu roste mnohem rychleji, než by přibývala včelstva, ta spíš celosvětově ubývají. Z toho jasně vyplývá, že se med ve velkém pančuje. Pak je velmi pošetilé a kontraproduktivní kazit med u včelařů. Ale on nakonec každý šmejd najde zákazníka. Na nějakou etiku a tradici se vyreflektovat, že jo, jasně.
Tomasi louky i tom maj pravdu někdy med zavickuji ridky. Loni jsem měl zavickovany ridsi nez ve zbytku plastu, který zavickovany nebyl.
(04.04.2020 20:10)Boris napsal(a): [ -> ]
(04.04.2020 7:11)stefanos689 napsal(a): [ -> ]A co víčka na sklenicích, nerezaví Ti ve sklepě?

Nerezaví. Mají povrchovou úpravu. Na med používám víčka nová.
Krom toho ve sklepě mám průvan, není tam nadměrné vlhko, které by podporovalo korozi.

Může prosím Jan Voleský nějak rozvést svůj nesouhlas? Docela by mě to zajímalo...
Proč by měl mít med ze sušičky špatné HMF? On se tam zahřívá jen na úlovou teplotu......
Cituji ze studie na "Včelaři sobě": "Sklizeň nezavíčkovaného nezralého medu s následným vysoušením je typický způsob padělání medu, nicméně rozdíly mezi nezralým a zavíčkovaným zralým medem nebyly dosud dobře popsány. V této studii byly porovnány vzorky zralého a nezralého medu včely medonosné sklizené v téže sezóně květu řepky. Ve zralém medu byl zjištěn nižší obsah vody, nižší kyselost a vyšší obsah fruktózy. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie v kombinaci s metabolomickou analýzou založenou na hmotnostní spektrometrii ukázaly, že zralý a nezralý med mají odlišný profil metabolitů. Analýza zaměřená na 20 hlavních polyfenolických složek ukázala jejich vyšší výskyt ve zralém medu. Zralý med měl vyšší bakteriostatický efekt a silnější efekt vychytávání volných radikálů."

A řídký zavíčkovaný med je zralý?
Co je nezralý? Smile
Chápu to tak, že když je zavíčkovaný, tak je zralý. Obsah vody po víčky zřejmě není důležitý Big Grin
Tak tohle je úplně krásná ukázka absolutního ALIBISMU,šetrné dosoušení řídkého medu je typický pančovani,ale aby úředníci zabránily dovozu umělého šmejdů z Číny to nedokážou tak co budem se vozit po těch co se dají.Šmejdi,místo toho aby vyřešily skutecnej problém, vymýšlejí dalších X blbosti jak odvést pozornost od problému.Zavickovanej řídkého med zralej nebude myslím,,,
Jde o víčko. Dělnice dodává při víčkování nejen vosk ale hlavně sliny. Proto ten rozdíl na chromatografu. Nezavíčkovaný med je prostě chudší o včelí enzymy. To je holý fakt.
máš to něčím podložené?
Plateny clanok na ACS.
Svoj rozpocet na clanky potrebujem pouzit inde.

EDIT:
(29.04.2020 17:59)KTM napsal(a): [ -> ]Tak tohle je úplně krásná ukázka absolutního ALIBISMU,šetrné dosoušení řídkého medu je typický pančovani,ale aby úředníci zabránily dovozu umělého šmejdů z Číny to nedokážou tak co budem se vozit po těch co se dají.Šmejdi,místo toho aby vyřešily skutecnej problém, vymýšlejí dalších X blbosti jak odvést pozornost od problému.Zavickovanej řídkého med zralej nebude myslím,,,
Autori su Cinania. Myslim, ze problem s pozornostou tu je, ale v inej forme.
(29.04.2020 17:59)KTM napsal(a): [ -> ]Tak tohle je úplně krásná ukázka absolutního ALIBISMU,šetrné dosoušení řídkého medu je typický pančovani,ale aby úředníci zabránily dovozu umělého šmejdů z Číny to nedokážou tak co budem se vozit po těch co se dají.Šmejdi,místo toho aby vyřešily skutecnej problém, vymýšlejí dalších X blbosti jak odvést pozornost od problému.Zavickovanej řídkého med zralej nebude myslím,,,

tam není napsáno jaké medy testovaly, takže výpovědní hodnota nula....pokud vezmu včelám právě donešený nektar, tak je jasné, že tam ty enzymy nebudou, ale jak už jsem psal výše, kdo tohle dělá? Když vyndám med s 18% a vysuším ho na 16%, tak pochybuju, že bude méně kvalitní než ten 18%.....Navíc včely co uloží do medníku, tak už nepřepracovávají, nebo ho tam snad pořád dokola přepracovávají? vždyt nosí pořád novou a novou sladinu, kterou zpracují a uloží a takhle pořád dokola....
Dnes jsem vzal na pár stanovišť refraktometr. Dvoumatečná včelstva s pevným dnem a otevřenými očky v 4 spodních nastavcích (Tome Smile) 16 -17 % vody. OP také 16 - 17 %. Na jarní květový med super.
(29.04.2020 18:10)Louky napsal(a): [ -> ]máš to něčím podložené?

Ty si kameraman, zapni ji, nasměruj ji na včelu co něco dělá. Navíc když vyvaříš víčka, tak objevíš další utajenou proteinovou zásobu pylu. Prostě víčko v úlu je celá věda.
Referenční URL's