Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pojmem kvěťák rozumíme med z rané snůšky z ovocného stromoví, řepky. Akátový med je sice taky květový, ale úplně jiná liga. Já ho znám ale jen z literatury, u nás akát roste hojně, ale nemeduje, patrně kvůli výšce nad 300 metrů a taky asi složení půdy.

(09.06.2019 8:40)goro napsal(a): [ -> ]Tom jasne píše že "květák",
teda hlavne u kvetového medu z ovocných stromov (repka), kde často býva aj viac peľu sa môže stať, že ak včelár nenechá po vytočení med "vyčíriť" a hneď ho nadávkuje do pohárov, tak mu po kryštalizácii vzniknú v pohároch nepekné šmuhy...

Psal jsem dokonce ing. Titěrovi kvůli tomu "květu". Odpovědsěl, že je to charakteristická krystalizace u tohoto druhu medu.

Já to ale rozvedu co se děje mě.

Popsal jsem, že při detailním pohledu je vidět v těch "šmouhách" hrubší krystaly + vodovou složku a nějaké zvětšení objemu, načechrání v tom místě, med je v těch šmouhách viditelně porézní. A to i u medu s vlhkostí 18% i nižší. Časem je tento "květ" či šmouhy začátkem kvasného procesu, kdy se sice med úplně nezkazí, ale celý obsah dostane divný a pro mě nechutný kyselý a ztuchlý čuch. Pach starého medu.

Jsem na chemii a plísně absolutní laik. Mám dojem, že se i v dobrém medu uchytí nějaké kvasinky nebo plísně (asi tedy na pylových zrnech jak tu někdo říká) a ty pak už samy pro svoje bujení vyrábějí vodu z medu (je to přece uhlovodík) tím, že ho rozkládají. Taková jakoby řetězová reakce. Mě je, nakonec, vlastně jedno jak se to děje. Vadí mi to a snažím se tomu zamezit.

Poctivě jsem dal způsob, jak docílit toho, aby se to nedělo.
Moje zákazníky jsem bohudík naučil na to, jak se pravý a tepelně neupravovaný med po čase chová a nemusím řešit nějaké rozehřívání a čekání než to ztuhne.
O prodeji jakého množství medu jde řeč? A já celou dobu nepíšu o svých zákaznících, ti se vracejí protože dělám dokonalý produkt. Já celou dou píšu o potenciálních nových zákaznících, které nikdo nenaučil...

A hlavně, já vás do ničeho nenutím, prodávejte třeba kozí bobky, když budete dobrý naučitel, uvěří, že jsou léčivé a budou je žrát po hrstech přece.
(08.06.2019 21:40)wimpi napsal(a): [ -> ]Tak to mám nechat vyčeřit a rovnou s ním do sklenic?
Ano, nech ho vyčeřit a pak ho stoč do sklenic, to co zůstalo na vrchu si stoč zvlášť a nech si pro sebe, je to to nejlepší co v medu je Smile
V dnešním točení voda 16,5 %
Ještě se Vás zeptám, jak dlouho po vytočení necháváte med větrat/ čeřit? Děkuji
24 až 30 hodin
Není to málo? Já přemýšlel spíš o několika dnech
U květnového to stačí, nebo můžeš počkat jak se začne kalit a krystalizovat, pak stejně už nic víc nevyplaveWink
Vzpomněl jsem si, jak mi kdysi někdo poradil jednoduché pravidlo, že refraktometr nepotřebuje, stačí vzít rámek s medem a dát do vodorovné polohy a trochu s ním trhnout, pokud z něho neodkapává med nebo jen tak kapka dvě, znamená to, že obsah vody bude " dobrý". Jinak se má raději počkat. V sobotu při vytáčení jsem se tím bez výhrad řídil. Přeci jen mi to nedalo, protože některé rámky včely ještě ani nezačali víčkovat. Včera večer jsem raději přeměřil vytočený med refraktometrem který jsem si zapůjčil. Ve dvou 50 kg nádobách byl obsah vody přibližně stejný a to dole na výtoku nádoby bylo 17,5% a med odebraný z povrchu nádoby měl 18,5%.
to pravidlo funguje,taky ho využívám a vy jste mi ho i potvrdil měřením,já totiž refr. nemám a nikdy jsem nemělSmile
A jak to pravidlo použiješ u zavíčkovaného plástu?
:-)vytáčím už ty z 1/2 zavíčkovanéSmile

pokud máte les,tak ani nic jiného nezbydeWink
Ali, jak lze nesouhlasit s otázkou?
Výše se ptám proto, že často mám zavíčkovaný med s vyšším obsahem vody než nezavíčkovaný, a to i na tomtéž plástu.
Nemám problém vytočit i zavíčkovaný plást z 1/5, pokud je dost hustý.
jen dodám,pro nějakého rejpala,že si každý rok nechávám dělat rozbor medu v Dole,z různých důvodů, a nikdy voda nebyla přes normu/Norma Český med/.....
Jelikož si holky začaly stahovat zásoby k sobě do mohutných věnců, vybral jsem, co zbylo v mednících a může přijít lípa. Samozřejmě voda stále pořád 19+ i pod víčky (při trhnutí ale nekape), tak jsem zahájil sušení. Udělal jsem hodně vysoké dno aby do něj vešel výfuk odvlhčovače, na dno naskládal medníkové nástavky do komínu a jedeme. Po necelých 24 hodinách to stáhlo cca 1% dolů. V medárně přitápím
m na +- 28°C. Zítra točím Smile
(10.06.2019 11:48)Student napsal(a): [ -> ]A jak to pravidlo použiješ u zavíčkovaného plástu?

úplně zavíčkovaný plást jsem naštěstí Big Grin neměl.

a jestli ty ano, tak si asi budeš muset pořídit ten refraktometr, odvíčkovat a změřit Smile
Student, zdá se Ti normální položit otázku, jak trhnutím zjistit odstříknutí řídkého medu z plástu, když je celý zavíčkovaný ? I jako fór je mi to divný.
Tak jinak. Psalo se o tom, že není potřeba refraktometr, že stačí trhnutí plástem.
Zajímá mě tedy, jak se pak obejdu bez refraktometru, když je plást zavíčkovaný (ani nemusí být celý, ale třeba polovina).
To je tak nepochopitelné, na co se ptám?
A proč se na to ptám, jsem uvedl tady.
Odvíčkuj a trhni. Nebo zdrhni Big Grin
Referenční URL's