Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(05.06.2017 7:30)Tom-Z napsal(a): [ -> ]V sobotu odtočená část řepky, beru jen zavíčkované, nebo téměř zavíčkované. Voda měřená hustoměrem 17.2%. Vše je z úlů 5×VN. Pokračování asi za týden.......

Tome točil jsem uplně staně, akorát, že já beru rámky co jsou tak z třetiny zavíčkovaný, víc bejvá jen mizivý procento rámků a obsah vody je uplně stejný. Akorát já to měřím ještě teplé, když to jde z medometu, takže skutečná vlhkost je třeba na 16,5
tak jsem použil vysoušeč medu a jsem nadšen....vytočil jsem řepku komplet zavíčkovanou a měla 19%. Po 8 hodinách v sušičce má 16%. Spotřeba energie 2,7 kWh. Pryč celkem cca 0,9 l vody. Vzpomněl jsem si na slova p. Jindry, že ted tě začne teprve včelařina bavit...Smile))
Jaký vysoušeč medu používáš?
Květnové medy mívám okolo 16% samy od sebe.
(02.08.2016 13:57)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Student používaš 4VN čo môže byť príčina toho,že máš redší med.Netvrdím aby si zmenšil úle,ale skús pridávať medníky postupne.Ak budeš mať zanesený jeden medník a to na 80% čo už je slušná váha,tak až vtedy podstavuj medník další.Včely vždy najlepšie spracujú med priamo nad plodiskom pretože priamo z plodiska stúpa teplo a jedine teplý med pustí vodu.Čím je medníkov viac,tým smerom hore je v nich nižšia teplota a tým majú včely väčší problém studenší med zahustiť a vodu odpariť.Takže ak už máme z časti spracovaný a zahustený med v prvom medníku,podstavíme medník další a v tom hornom už len med včely doviečkujú.Já to robím presne týmto spôsobom.Ak som včelám dal medníky dva či tri,vždy som mal najmä v horných medníkoch výšší obsah vody,ak podstavujem postupne,voda sa mi drží do 18% takmer vždy.

Je zajímavé, že letos mám jarní med cca o 2 procentní body sušší než loni (z 19,5-20% na 17,5-18%).
Čím to může být?
Včelař stejný, včelstva stejná, včelařské postupy téměř stejné.
Jiné je počasí a oseté plochy v doletu.
Takže...?
vlhkosť vzduchu v čase znášky... u nás sa pohybovala medzi 30-50% ,to sa včelám lahko zahusťuje,aj nezaviečkované medy mali okolo 16%,jarný med čo som pri vytáčaní meral priebežne sa pohyboval od 14,5 do 16,5..
U mňa mal jarný med pod viečkami vyššiu vlhkosť ako nezaviečkovaný.
Taky.
Taky pozuruji, že letos je velmi nízký obsah vody v medu, hlavně oproti loňsku, kdy u nás to byla katastrofa. Letos první vytáčení 16,8 a druhé 17,6.
Ja som mal prevažne 16,7% v jarnom mede, ale pri niektorých plástoch sa mi zdal ešte hustejší (moc sa mu z buniek nechcelo), tak som to zmeral refraktomerom a bolo to tesne nad 14. Išlo všetko o úle bez fólie (dno odspodu uzavreté a len letáčový otvor, bez očiek). Tie s fóliu, očkami a sitom, mali tých 16,7.
Osobne napáječky nepoužívám, mam hned u stanoviště potok, myslite že jim to staci nebo je třeba přidat napajecku?
- Řepka 15,6%
- Sad + javory + maliny 17-18%

Nemám očka, mám prodyšné stropy a zavřené síta.
Mám vytočeno asi 50 kg tmavého medu, ale zaráží mne že teče jak voda. Všim jsem si toho už při odvíčkování, že je to i pod víčky takto řídký, navíc už cca tři týdny žádná snůška není takže tomu moc nerozumím. Ten květový se krásně vrstvil a tento jen teče. Bohužel nemám refraktometr jen hustoměr a ten ukazuje po ustálení asi 18,5 procenta což zase není tolik ale nepamatuji že by to někdy tak teklo. Dodgy
Ak je teplý med počas týchto horúčav,tak tečie ako by bol riedky.Tých 18.5% je v poriadku.
Nemá někdo vysledováno jak dlouho trvá než včely udělají z čerstvého nektaru med který má zhruba těch 18% vody? je mi jasné že hodně asi záleží na okolní teplotě a vlhkosti vzduchu... zatím nemám refraktometr abych to mohl sledovat
Podle mě tak týden, možná dřív. Taky záleží kolik je na to včel. Jestli ti mužů poradit, tak si ten refraktometr kup je to cca 1000kc a fakt to stojí za to...
(06.06.2017 8:06)karelretik napsal(a): [ -> ]tak jsem použil vysoušeč medu a jsem nadšen....vytočil jsem řepku komplet zavíčkovanou a měla 19%. Po 8 hodinách v sušičce má 16%. Spotřeba energie 2,7 kWh. Pryč celkem cca 0,9 l vody. Vzpomněl jsem si na slova p. Jindry, že ted tě začne teprve včelařina bavit...Smile))
Zeptám se-proč vysoušet med co má 19%.Pokud se nepletu tak evropská norma je 20%.Tak by to mělo být v poho.Navíc pokud je to zavíčkované, tak to přeci neskvasí,Já sem vytočil a mám 19,5%.Tak co mě čeká?Kvašení?
U jarního květového medu je to dost možné.
Keď to chceš dať do výkupu tak to také vytáčaj a na predaj priamo zakazníkovy je to medová žbrnda. Jedine že by si z toho spravil medovinu a keď to použiješ na pastovanie ti to začne rýchlo kvasiť.

(22.06.2018 20:31)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Nemá někdo vysledováno jak dlouho trvá než včely udělají z čerstvého nektaru med který má zhruba těch 18% vody? je mi jasné že hodně asi záleží na okolní teplotě a vlhkosti vzduchu... zatím nemám refraktometr abych to mohl sledovat
1. Druh rastliny alebo dreviny z ktorej je nektár.
2. Sila včiel.
3. Koľko nástavkov nad plodiskom a koľko je v nástavku rámikov.
4. 18% má repka a agát na druhý deň po odkvitnutí pri včelstvách na B 10 plodisko + medník v ktorom sú včely nabité a nie slabota. Môže aj v kuse pršať a med bude hustí.
Keď budeš mat veľa nástavkou a málo včiel sa načakáš aby bol hustý med.
5. Také včely čo nechcú robiť husté medy patria pod kitičky a nie množiť.
(22.06.2018 21:30)musketyr napsal(a): [ -> ]Zeptám se-proč vysoušet med co má 19%.Pokud se nepletu tak evropská norma je 20%.Tak by to mělo být v poho.

Europske normy su tak akurat na to,aby sa šmejd mohol legalne predavat v obchodoch..19% je žbrnda a nie med..
Referenční URL's