Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jozefe, diky za vysvetleni a hlavne zkusenosti.

cemu se ale da rikat repkovy med? respektive kdy se obavat kvaseni medu, ve kterem bud nektar jak z repky, tak i z ostatnich kvetu kvetoucich ve stejnem obdobi jako repka? A co medem z obdobi repky, ktery nevytocim, protoze plasty nejsou plne, a smicha se to s nektarem z pozdejsich snusek po repce?

Jake toto ma reseni? Susit vsechen med na 16%?
Jako zacatecnikovi mi to po precteni prispevku o kvaseni repkoveho medu prijde jako ruleta.
dik za do-vysvetleni.
(23.09.2021 15:50)TomasK1 napsal(a): [ -> ]cemu se ale da rikat repkovy med? (...) Jake toto ma reseni? (...)
Jednoduché.
Buď do toho půjdeš, sem tam něco pokazíš, sem tam se z něčeho poučíš.
Nebo to vzdej. Nic nepokazíš, nebudeš se muset bát, že uděláš chybu.

Cena získání zkušeností je obecně dost vysoká; představa, že všechno naštuduješ v internetových diskuzích a budeš tak znát všechna řešení všech veslařských problémů bez chyb a ztrát, je lichá.
Navíc to, co má jeden za problém, jiný neřeší.
Co u jednoho funguje, u druhého nikoliv.

Běž do víkendové školy, choď na večerní přednášky, pomáhej někde, odjeď na zkušenou, pořiď si hodně včelstev a akceptuj ztráty.

Hlavě se zvedni od obrazovky/displeje...
vcelky.cz...ve vsi ucte, pokud internet neni tim spravnym zdrojem informaci, tak potom nerozumim tomu, proč na svych strankach plytvas takovou energii a tvoris neco, od ceho pak vlastne druhe odrazujes?

a tvoje reakce na muj dotaz souvisejici s Jozefovym prispevkem....uprimne mi vadi, kdyz nekdo kdo nezna odpoved nebo nechce odpovedet reaguje takovym zpusobem jako ty, udela z druheho hlupaka, ktery neni schopen se informovat a dovzdelavat. budto odpovez, pokud odpoved znas, nebo neodpovidej.

samozrejme vim, ze plati nejake pravidlo pro urcovani o jaky med se jedna podle miry zastoupeni nektaru/pylu z urciteho daneho kvetu/rostliny.

ale nikdo kdo tu tvrdi o kvaseni repkoveho medu jasne nerekjestli je to tou repkou (v jakemkoliv mnozstvi jakozto iniciatorem kvaseni) nebo necim jinym.

kdyz budu mit kvasnice, a pridam je do neceho co chci aby zkvasilo, tak jich tam taky asi nebudu muset pridat v pomeru 1 ku 1 naprikald aby to zacalo kvasit, stacit bude trochu.

a s medem s obsahem medu/pylu z repky je to pak jak?
(23.09.2021 20:35)TomasK1 napsal(a): [ -> ](...) ale nikdo kdo tu tvrdi o kvaseni repkoveho medu jasne nerekjestli je to tou repkou (v jakemkoliv mnozstvi jakozto iniciatorem kvaseni) nebo necim jinym.
kdyz budu mit kvasnice, a pridam je do neceho co chci aby zkvasilo, tak jich tam taky asi nebudu muset pridat v pomeru 1 ku 1 naprikald aby to zacalo kvasit, stacit bude trochu.
a s medem s obsahem medu/pylu z repky je to pak jak?
Hledáš odpověď ne úplně správným směrem Idea.
Ale je zajímavé pozorovat, jak se domáháš odpovědi Rolleyes.

(23.09.2021 20:35)TomasK1 napsal(a): [ -> ](...) budto odpovez, pokud odpoved znas, nebo neodpovidej. (...)
Proč?
Úplný súhlas s Jozefom 333 repkový med s obsahom ovocných stromov nad 18% po zkryštalizovaní znovu prehriať ( roztopiť ) buď špirálou alebo trmokomorou a je po probléme s kvasením a netreba ani žiadnu sušičku ... Big Grin
Proč řepka kvasí? Jestli si mohu typnout.

Vysoký obsah minerálních látek, z toho převažuje draslík významně. Velký obsah pylových zrn, což znamená více CO2 které vydýchne což je další výživový prvek - uhlík, pro anaerobní mikroorganismy. Stratifikace syrového medu.

Netrpělivost včelaře který může proto udělat jednu věc, že řepku zahustí uměle buď ohřevem a nebo usušením a v podstatě jaksi med pasteruje.

Pořád ale zůstává možnost řepku nechat včelstvu a odstředit později. Pokud je tedy tohoto včelař schopen, má prostředky a dokáže mít trpělivost a um třebai částečně zkrystalizovanou řepku vklidu získat v podletí.
(23.09.2021 21:04)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Ale je zajímavé pozorovat, jak se domáháš odpovědi Rolleyes.

Tak jsem si toho všiml a trochu mě ten způsob zaráží.

Jinak proč bys do něčeho měl přidávat kvasnice. Vždyť kvasinky jsou všude kolem nás, stačí máchnout rukou...
Tomaši k1 trochu mne tvoje odpovědi nadchly , (vypěnil jsem) moje hodnocení na tebe, začal jsi včelařít v skoro v důchodovém jako naplavenina v Praze dojíždíš do Písku kde máš vztah z mládí dál se nebudu raději rozvádět. Začal jsi včelařit před dvěma roky ,tvoje vzdělavani je pouzeeeee na Gůglu a možná kdybys obětoval nějaký groš a šel na přednášku Pražských včelařů myslím ,že je teď tento víkend našel by jsi včelaře a popovídali si navázal vztah. Nebo si opravdu myslíš že na VF najdeš odpovědi ? (našel by i jiný výraz) Jak píše p. Dolínek tak negůgluj!!!!! Budu krutý proč jsi šel do Prahy a teď chceš ,aby ti každý sdělil zkušenosti z praxe nebo jsi tak njivní . Nezlob se ,že jsem to tak napsal tak tvůj profil na VF citím.

Ať se daří Zdeněk
Tak obsah vody v medu stoupá do hlav. Co natom že někdo sbírá informace? Včely má? Zkušenosti sbírá? Jste jak potrefení vodním proudem. Takových sběračů je plno, nejen ve včelařství, když z toho nakonec vyjde nějaká kniha nebo nějaký jiný sběr, jen dobře ne? Tak mu poraďte a nezasírejte vlákno.
(23.09.2021 21:19)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]Úplný súhlas s Jozefom 333 repkový med s obsahom ovocných stromov nad 18% po zkryštalizovaní znovu prehriať ( roztopiť ) buď špirálou alebo trmokomorou a je po probléme s kvasením a netreba ani žiadnu sušičku ... Big Grin

Jo takhle jsem to dělal poslední roky, než jsem pořídil sušičku, hned po konci sezony jsem všechny kýble rozehřál a sebral z toho pěnu....pak medy do 18,5 nekvasily......víc jsem nemíval.....nicméně kdo ochutná med, který má 16%, tak už si 18% nikdy nekoupí.....to jak se mi zvedla klientela od doby co jsem pořidil sušičku je až neuvěřitelné
vcelky.cz...seš dost namyšlenej, tebe se na nic neptám, jen jsem napsal jak to je, nevíš, nechceš, honíš si ego, a otravuješ. Zřejmě ti nedochází, že diskusní forum je od slova diskutovat, a ne machrovat, to si jdi na nějaké machrovací forum.

medak ( a spolu s ním i beekeeper, když mu dal na souhlas zelený palec)......jseš úplně mimo, ohledně tvých závěrů o naplavenině v Praze a vracení se do Písku (ani ne do Písku ale na písecko)....stejně tak jsi úplně mimo se závěry o vzdělávání pouze na Googlu a s obětováním grošů za přednášky...nebudu psát, kolik času jsem věnoval online přednáškám (byli na ně odkazy i zde na foru) a kolik peněz jsem dal za včelařskou literaturu.

Nevím, proč bych neměl mít možnost dozvědět se informace o včelaření tady na foru??? Panebože, co od toho očekáváš tady ty? Já předpokládám, že se tady včelaři dokážou bavit a poradit si a informovat se....od toho to forum je...ale asi někdo sem chodí z jiných důvodů.

Já zírám na to co z tebe - Medaku - vypadlo za závěry a odsudky. Nezlobím se na tebe, jen si to srovnej v hlavě a nekaž dojem z tohoto fora ostatním...dřív cca rok zpátky na to byl expert jiný uživatel, dlouho tu již ničím nepřispěl, co každého odsuzoval podobně jako ty.

Ať se daří i tobě.
Tomáš
Louky - Akú máš sušičku ? počul som,že pri kotúčovej po vysúšení a opetovnom rozohriati med už nie je číry ale mútny a nedá sa to nijako odstrániť ... je to pravda ?
pre NitraMu: u nas jeden z najvacsich vykupcov svojho casu, Varga, kvoli tomu skrachoval.. a dalsi top velky, po tom co mu z nemecka vratili kamion s povystrelovanymi gumennymi vrchnakmi z Al konví, musel zacat postupovat tak, ako to tu opisal jozef333.. a to len namatkovo spominam.. skusenosti je habadej..
(23.09.2021 23:04)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]Louky - Akú máš sušičku ? počul som,že pri kotúčovej po vysúšení a opetovnom rozohriati med už nie je číry ale mútny a nedá sa to nijako odstrániť ... je to pravda ?

Záleží na druhu medu, u prvního medu dělá to co píšeš. Já to vyřešil tak, že dám rozehřát med na 50 stupnů na 24h a pak na konci na jednu hodinu přidám 60 a po hodině sklenice vyndám a dám do ledové vody. A máš ho krásně čirý.....u druhých medů to není potřeba.
(23.09.2021 23:20)gusto napsal(a): [ -> ]pre NitraMu: u nas jeden z najvacsich vykupcov svojho casu, Varga, kvoli tomu skrachoval.. a dalsi top velky, po tom co mu z nemecka vratili kamion s povystrelovanymi gumennymi vrchnakmi z Al konví, musel zacat postupovat tak, ako to tu opisal jozef333.. a to len namatkovo spominam.. skusenosti je habadej..

Tak že by se u nás vykupoval med a posílal kamionem přímo v Al konvích, s tím jsem se u nás nesetkal. To bylo asi naposledy v době, kdy med vykupovala Jednota, ale to si zase nepamatuji, tak o tom nemůžu mluvit. Vždy jsem se setkal s postupem - přeměřit konev na vodu, když je ok, tak přelití do sudu. Po zavření sudu to tam stálo, než si to odvezl finální výkupce, třeba měsíc nebo dva. A určitě se tam u těchto prvotních výkupců nekonalo rozehřívání sudů, to vím. Ti byli rádi, že se tam třeba s 60 sudy vůbec naskládali. Určitě ale doba pokročila a tepelné trápení medu se stalo technicky dostupnější a třeba i je používáno (i když zvyšovat si HMF hned takhle na vstupu je trochu kách). Do výkupu jsem už naštěstí 9 let nezavítal a moji známí, kteří med vykupovali, s tím taky skončili - takže jsem třeba ztratil přehled a jsem za to rád. Jen se divím tomu, jak se ze zcela běžných věcí jako je med s 18% vody najednou stává "problém k řešení".
....naprostý souhlas s poslední větou!
jarny med uz spominany s 18% vody je problem.. nie med vseobecne.. napr. lipa, slnecnica, facelia (svazenka), lucerka (vojteska) tie nerobili problem ani pri 19%.. u nas sa inak vykupuje ako u vas..normalne cely rok, skrystalizovane medy v 40kg plastovych, alebo aj hlinikovych 35kg..do nemecka sa normalne tak vozi..dokonca dnes kopa ukrajinskych fariem 500+ vcelstiev preslo z 300kg sudov na plastove 40kg sudky,lebo si to tak sami nemci ziadali.. med sa nasklada na europalety, omota strečovkou a naklada/vyklada vysokozdviznym vozikom..to len na okraj, mimo temu..
No 50-60 stupnu... Přátelé, nezlobte se, ale pak už neprodáváte med, ale jen jakési sladidlo. Pravý med je surový, nepasterizovaný, nefiltrovaný, ŽIVÝ produkt a poučený zákazník to chápe. A kdo chce sladidlo, tak prostě musí jinam!
Přesně takhle to rozehřívají největší fabriky na zpracování medu.....určitě budou procházet hodně testama, takže já jím věřím, že je to takhle správně. Radši hodinu na 60 než tejden na 40.....ale at si to dělá každej, jak uzná za vhodné....
Přesně, fabriky.
Referenční URL's