Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(09.08.2018 11:14)Louky napsal(a): [ -> ]Tak ohánět se tim, že letos se ti nic nerojilo, když je totálně nerojivej rok neni moc relevantní. Ano máš pravdu jsou i jiná opatření, ale nevim jestli sis všiml, já jsem od tý doby co jsem nasadil medníky do plodiště nechodil, jen jsem z horního vyndaval zanesené rámky se sladinou, takhle bych musel i do spodního plodiště a vyndavat odsud rámky s plodem atd......Mě nejde o to co je ve vašich očí pravda nebo lež, mě jde o to jak to dělám já a s tim se tu někdo nemůže pořád smířit, nechápu co vás tak neustále žere, že i se systémem, který je podle vás uplně špatně, mám takové výnosy nebo to pořád nějak nechápu. Troška sebereflexe by vám neuškodila, chápu vy jste profíci včelaříte moc let a vše už jste vyzkoušeli a vše víte nejlépe, ale nejste jediný včelaři na tomhle světě. Je mraky včelařů co mi píšou, jak jim to zebrování funguje, jak jsou mi za to vděčný, dřív nemohli dostat včely do síly atd, ale to je zbytečné tu psát, protože vy jste tak zaslepený svojí pravdou, že tomu stejně neuvěříte. A tim bych tuto diskuzi uzavřel. Pro mě třeba profík, kterej řekne, že je rojení v pohodě, neni profík. Ale každej má svůj pohled na věc a přeju vám, at se vám daří i s těma vašema metodama, alespon tak dobře jako s těma mejma.
Ty si majster v prekrúcaní...kde som ja napísal aké je rojenie super,alebo že rojenie je v pohode?
Napísal som,že aj rojenie má tiež nejaké bonusy,ale to Ty by si musel byť včelár a rozumieť im...Ty si len prekladač rámikov zanesených sladinou,trpiaci paranojou z vyrojenia sa včiel.A si lakomý,preto máš strach,že sa vyroja a odnesú Ti zásoby,nebodaj Ti roj uletí a nezoberieš ho.
Vidno,že včelám nerozumieš,keď tvrdíš,že máš kontinuálnu znášku,tak si mohol zistiť,že aj ten roj Ti doniesol úrodu a to,čo ostalo po vyrojení tiež - pokiaľ sa Ti to nezrojilo porojmi.
Na jednej strane píšeš,koľko si mal roboty každý týždeň likvidovať rojové matečníky,na druhej strane točíš videá a ukazuješ,ako prevlekáš medové plásty vyššie od plodiska do medníka...s tým listovaním rámikov nie je asi žiadna robota,že?
Mimochodom,vylamovanie matečníkov je jedno z najprimitívnejších a najhorších protirojových opatrení...ustrihnutie krídla matke je lepšie protirojové opatrenie,ako likvidácia matečníkov.Matka ostane pred úľom aj s hŕstkou včiel a včely sa vrátia,dokonca vidíš,ktoré včelstvo bolo vonku,lebo matka padne pred ten úľ,tak môžeš zaujať stanovisko,len matku nesmieš znova vrátiť do úľa,z ktorého vyšla...
Problém s vyšším obsahom vody v mede nastal pri viacnadstavkovom včelárení,lebo čím ďalej od plodiska - vyššie je celkom iná klíma,iná teplota a iné množstvo včiel a všetko so všetkým súvisí.
V Tvojich očiach nie som profík,máš ma na posmech lebo vraj "velebím" rojenie,no toto,čo robíš Ty je tak podprahovo profesionálne...
Voči Tebe nikto nič nemá,nik do Teba nerýpe,len keď furt vyplakávaš,aký máš vodový med,tak sa Ti snažíme poradiť,čím to asi bude...lenže Ty reaguješ,ako býk na červené súkno,lebo Ťa nikto z nás za tie videá nevelebí.
Ty nás vyzývaš na sebareflexiu,no čo tak začať sám od seba?
Vieš,komu nie je zhora dané,v apatieke nekúpi...a Ty máš štuple v ušiach a klapky na očiach,preto Ti chýba periférne videnie,preto nepripustíš,že by mal aj niekto iný v niečom pravdu,okrem Teba.
Týmto končím,lebo nemá vôbec význam sa o niečom s Tebou seriózne baviť...
(09.08.2018 21:18)pavell napsal(a): [ -> ]Louky nějak tomu nerozumím, pokud máš snůšku tak přece včely nosí med nahoru a matka jde dolů, proč předělávat nějaké rámky? Je to zbytečná práce.

Však ano, ale když nemáš souše a přidáváš jen mezistěny, jak je pro mě lepší vzít zanesený rámky z plodiště a dát tam mezistěny, než dávat mezistěny do medníka.
Mať zanesené plodisko do slnovratu u mňa a prekladať medové rámiky z neho,tak mením v takom včelstve matku..Včely medzisteny normálne zanesú aj v medníku,lenže tvoje na to silou nemali a podľa toho čo som videl,boli bloknuté po 3nadstavok a to čo bolo vyššie,to si umelo ťahal hore medovými plástmi ktoré si preložil.Potom to tak aj z vodou vyzeralo.Pri tvojom systéme je jediným spoľahlivým riešením kúpiť sušičku,pretože na iné rady nedáš.
Louky, my každý rok jedeme medníky na nových mezistěnách (hodně rozšiřujeme a souše na jaře nejsou). Když je nasadíme vytahujeme z plodiště pouze jeden zaplodovaný, čerstvě zavíčkovaný rámek do medníku, aby jsme tam natáhly včely. Pokud je v plodišti řádně zaplodováno dáme místo vytaženého rámku mezistěnu do středu plodiště. Včely si s tím v pohodě poradí, medník bez problému vystaví a zanesou sladinou. Je pravda, že toto se musí hlídat a odhadnout tu správnou dobu. Mám vyzkoušeno, že matky do nově vystavených mezistěn moc nekladou a včely je raději zanáší nektarem (pokud má matka v plodišti dostatek místa na kladení). Po prvním vytočení už je to jednodušší, do plodiště se dá vytočený rámek a to by se mohly včely i s matkou strhat Big Grin
Já právě taky jak rozšiřuju, tak nemám na medníky souše, ale dělám to prostě jinak, já kdybych jim nandal nástavek mezistěn, tak budu čekat strašně dlouho, než se tam odvážejí jít a to je právě o tý technologii. Ty to děláš tak, aby ti včely přetékaly, ale podle mě prostě nedonesou tolik a evidentně ani ten med nemáš nějak extra sušší oproti mě. Je to o prioritách, mě jde o mednej výnos a tohle rozšiování mi přijde strašně pomalé, já v době kdy dávám medník mám dvě prozebrované plodiště, do toho spodního už nechodím a tam mají vše zaplodované od prava do leva a v tom horním jim to pořád zebruju, protože tam mi to vystaví a zanesou hned, kdybych to samé dělal v medníku, tak to trvá pomaleji a tim je brzdím. Možná to na Slovensku nefunguje, ale já to tak mám odzkoušený a mě to tak funguje. Nicméně já nezatracuju žádnou metodu, at si to dělá každej jak se mu líbí, proto nechápu proč mají potřebu někoho pořád poučovat a vymlouvat mu jeho přesvědčení, jakoby měli patent na rozum. Zajímalo by mě kolik takový včelaři vytočí kg medu na včelstvo, když tomu tak rozumí, ale to jsem tu od nich ještě nečetl.

Jinak k Josefovi....to co píšeš jen taháš rozumy z paty, aby si mě setřel, ale nic z toho neni založený na reálnym základě. Zrovna tohle natáčený včelstvo mělo vodu jednu z těch lepších....jak to vysvětlíš? hm? To že jsem před lípou měl dva poloprázdný medníky a po tejdnu lípy byly oba skoro plný hmm? to jsem jim tam přetahal jak?
další věc je to o zanášení plodiště......já beru plodiště jako dva nástavky, ale do když matka ho bere jako jeden? do toho spodního jí nechodim a tam to má komplet zakladený, jen to horní zanáší, protože jí to zřejmě stačí a tak to mám uplně u všech včelstev, takže ty by si u všech měnil matky? co je tohle za rady? včelaříš na dadantu uplně jiným stylem a snažíš se tu poučovat někoho kdo to dělá diametrálně jinak? kde je v tom logika???? chtěl bych vidět co máte v těch hlavách a co vás k tomuhle neustále vede, jsem už takovej, že se snažim lidi pochopit, proč tak jednají, ale u vás mi to prostě hlava nebere......závist, zaslepenost, pocit že musim někoho poučovat, pocit že to lidi musí dělat jako já, netušim.....
Ale Louky já hovorím že škoda tebe niečo písať,pretože já nepotrebujem z tebou súperiť a ani ťa zotrieť,jednoducho podľa mňa to máš trochu pri včelách pomýlené,ale ked ti to funguje tak bud spokojný.Inak včeláril som aj na NN,kde bolo plodisko na 3NN čo je podobná veľkosť a do slnovratu som mával plodiská suché a nemusel som nič prekladať z vrchného nadstavku, ten bol ohraničený plodom.Ak to matka nezvládla a plodisko bolo medové,tak som ich menil.Ale samozrejme u teba to je inak,ty nemáš plodisko uzavreté vo vrchnom nadstavku plodom,pretože im to prekladaním plástov-neustálim vkladaním medzistien narušuješ a tak prirodzene znáška u teba konči aj v tomto nadstavku a preto si nútený med v rámikoch prekladať vyššie,čo je úplne systém pre niekoho čo asi nemá čo robiť alebo pre niekoho kto si myslí,že to vie lepšie ako včely.Sranda na to pozerať.
Chlapi už ho nechajte,ked to vyhovuje jemu tak to je hlavne ,nech si kazdy včelari po svojom... zbytocne sa tu zahlcuje tema a k nicomu to nevedie... možno časom na to pride aj sam kde je chyba a čo treba zmenit, kazdy sa najlepšie nauči na vlastnych chybach ...Smile
JJ, ja už na neho reagovať nebudem, má svoju pravdu, nech si ju má. Stačilo by jednoduché porovnanie, jeden Merkuriho úľ s osadenstvom u Loukyho na včelnici a videl by rozdiel v percente vody Tongue
Ja mám s čím porovnávať, nepíšem, čo nevidím. U nás teraz dvaja robia posledné vytáčanie, sú síce cca do jedného km od seba, ale med je chuťovo rovnaký. Jeden má obsadnuté plásty, ako to prirovnať, aby sa zase niekto neurazil, jednoducho poskromne. Druhý má včelstvá nabúchané, že nie je vidieť letáč. Prvý obsah vody 18,5 druhý 14,5!
To isté som sledoval u svojich včelstiev aj keď nie v takej vypuklej miere ako u týchto dvoch. Tam, kde som včelstvá stiahol na 4NN je obsah vody o percento nižší pri poslednej slabej znáške zo slnečnice ako u tých na 5NN. Nech si z toho každý zoberie, čo chce, taká je realita u mňa na okolí - silnejšie včelstvá v adekvátnom priestore = menšie percento vody.
Mám vodu do 16,5% u všech medů, průměr cca. 80 kg. na včelstvo, nijak extra do nich nelezu.
(10.08.2018 16:36)patko79 napsal(a): [ -> ]JJ, ja už na neho reagovať nebudem, má svoju pravdu, nech si ju má. Stačilo by jednoduché porovnanie, jeden Merkuriho úľ s osadenstvom u Loukyho na včelnici a videl by rozdiel v percente vody Tongue
Ja mám s čím porovnávať, nepíšem, čo nevidím. U nás teraz dvaja robia posledné vytáčanie, sú síce cca do jedného km od seba, ale med je chuťovo rovnaký. Jeden má obsadnuté plásty, ako to prirovnať, aby sa zase niekto neurazil, jednoducho poskromne. Druhý má včelstvá nabúchané, že nie je vidieť letáč. Prvý obsah vody 18,5 druhý 14,5!
To isté som sledoval u svojich včelstiev aj keď nie v takej vypuklej miere ako u týchto dvoch. Tam, kde som včelstvá stiahol na 4NN je obsah vody o percento nižší pri poslednej slabej znáške zo slnečnice ako u tých na 5NN. Nech si z toho každý zoberie, čo chce, taká je realita u mňa na okolí - silnejšie včelstvá v adekvátnom priestore = menšie percento vody.

A jak tedy vysvětlíš, že Kostovi přetékaj úly včelama a má 17,5%? Já jsem přeci nikde nepsal, že to na to nemá vliv, ale několikrát jsem řekl, že mám takovouhle technologii skrz to, aby se mi nerojily a aby mi donesly víc medu, nevim proč tohle nemůžeš pochopit......

(10.08.2018 18:40)richard1 napsal(a): [ -> ]Mám vodu do 16,5% u všech medů, průměr cca. 80 kg. na včelstvo, nijak extra do nich nelezu.

to jsem měl poslední roky taky.....každý rok je hold jiný
Zdravím, letošní lipu mam obsah vody 18,7. Mam se bat aby to nezacalo kvasit nebo je to z tohoto hlediska v poradku? Dekuji
o lípu bych se nebál
Pokud je uskladněna v suchu, taky bych se nebál tak jak říká Louky Smile
Medu nič nebude,v tomto môže zostať pokojná,skorej by som mal obavu ak má medu viacej, o zákazníkov.Taký med už steká z lyžičky takmer ako voda,v pohári tiež bublina doslova preletí,takže si to hocikto môže vysvetliť tak,že kúpil pančovaný med a zákazníci sa strácajú.
My máme med lipový už zkrystalizovaný a myslím si, že ho bude mít i Kamila SmileSmile
Zkrystalizovany zatim neni, a je v chladu a temnu uskladnen. Je ridky, ale snad to zakaznikum vadit nebude.
Zajímavé že lípa opravdu moc nekrystalizuje, co jsem nalil do sklenic a rozehřál, tak už je měsíc pořád krásně čirá, zatimco jarní květák musim pomalu po tejdnu rozpouštět.
Louky pokud med zahřeješ tak ti vydrží měsíc tekutá i řepka.
Tak to ani náhodou. Nebo tahle možná z části tekutá, ale po 2 týdnech max se ti začnou dělat malý krystalky a už to čirý neni. Pak to bude trvat ještě nákej pátek, než to bude jako kamen, ale takovej med já už lidem neprodávám. Musí bejt uplně čirej a to je u jarního medu max 2 týdny.
Takhle jsem kdysi učil lidi kupovat přirozeně zkrystalizovaný.
Rozehřál jsem sklenici a po dvou týdnech ji ukazoval těm co chtěli desítky kilo ztekuceného.
Referenční URL's