Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tú neostrú hranicu na refraktomeri medzi modrým a bielim rozhraním spôsobuje najčastejšie bud teplý med,alebo zle očistené sklíčko,tiež to miestami takto vidím a potom skúmam či som dobre meral.Ale vrátim sa k tej veľkosti letáča,pretože Jirka má pravdu, že to má niečo do seba.
Čo mám 5 úľov originál optimal,tak tu sú letáče vysoké 2cm po celej dľžke úľa.Nejak som si to neuvedomoval,ale väčšinou som mával práve v týchto úľoch zvýšený obsah vody oproti úľom kde mám letáče 20cmX14mm výška.Prisudzoval som to vysokému podmetu a tomu,že nadstavky boli vyrobené z borovice ktorá vodu nepotiahne,v porovnaní z nadstavkami ktoré mám zo smreku. A práve zúženie letáča u týchto 5 včelstiev nakoniec rozdiel odstránilo,takže letáč otvorený dokorán skôr včelstvo ohrozuje a okrem iného prináša za určitých podmienok zvýšený obsah vody v mede,aspoň takto nejak sa do potvrdzuje aj mne.
Čo sa týka zateplenia tak to hustote medu určite pomáha,nakoľko aj počas ochladenia kedy sa vedia včely čiastočne stiahnuť z medníkov,tak med v zateplených medníkoch tak rýchlo nevychladá,s plodiska stúpajúce teplo ho udržuje vždy v teple a teplý med vlhkosť nepríme ani pri zvýšenej vlhkosti vzduchu.Mám pár zateplených úľov a ten rozdieľ počas ochladenia po otovrení medníka, to stúpajúce teplo ktoré sa na nás vyrúti je výraznejšie ako v úloch ktoré zateplené nemám.
Tých okolností je veľa a jednoznačný návod na hustý med majú len včely.Smile
Zaujímavé. Ja mám práve opačný poznatok. Nedostatočné vetranie a odvod pary spôsobuje zvýšenú vlhkosť v úli a viac vody v mede.
No vidíš Vojto,skúsenosti sú rôzne,alebo konkrétna situácia?
Já som napríklad v 2011 mal rekordnú znášku z agátu 42kg na včelstvo,sitá som mal otvorené, letáče na plno, všetky očká a med mal hustotu napriek intenzívnej znáške 16.5%,takže ak by som vychádzal z tejto skúsenosti,tak otvorené mať všetko na plno je určite medu prospešné.
Potom prišla znáška zo slnečnice,samozrejme časť včelstiev som na otvorených sitách nemal a práve v úľoch kde bolo vetranie na plno som mal pod viečkami 21% vody a včelstvá ktoré mali dná pevné a obmedzené vetranie,tak mali akoby zázrakom za inak tých istých podmienok med pod 18%.
Mám letáče 20X14,očka uzavreté,dná pevné a nepozorujem že by to silným včelstvám robilo problém,jediné čo zase pozorujem,že med je väčšinou vždy pod 18% a už by som sa nechcel vrátiť do doby,kedy som mal otvorené všetko na plno a nevedel vytočiť med pod 19%.
čo som robil sériu posledných úľov,tak mám letáče 15 cmx7mm,žiadne očká,pevné dno,žiadne sitá..a včely si žijú v pohode,lebo nečítajú modernú literatúru Smile..minulý týždeň som riešil silné včelstvo žijúce v centre mesta v dutom podhlade 40x40x80 cm,nasťahovali sa doň cez zle urobenú špaletu po výmene okna,v ktorej našli škáru ca 2cmx6mm a v pohode si tam nažívali od mája 2014..akurát počas znášok stáli v rade ako v hypermarkete pri pokladni Smile
(31.05.2015 9:25)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Letos jsem u Langů zúžil česna na cca 15 cm a bral jen zavíčkované plásty. oproti jiným rokům absolutně bez problémů, většinou kolem 17% ale našly se i takovéhle plásty.
[Obrázky: Sn_mek_2796.jpg]


myslím, že ta 15 cm česna do sebe něco mají

Jirko, a výška česna? A očka máš otevřená, nebo zavřená? A co na strůpku? Folii? Díky za odpovědi.
Výška česna 25mm očka dvě -tři spodní otevřená. Tři u těch co jsou na 6-7 NN. Dvě u těch na 5 NN. Folii nepropustnou mám na úlech celoročně. Síťovaná dna a podložku pod sítí mám taky celoročně.
zde hovoří Zdeněk Klíma o vlivu konstrukci úlu na obsah vody v medu. Určitě to tu už někdo dával, ale pro připomenutíSmile

+ to má ještě jednu část, vše k shlédnutí na youtube...
Tak letošní vytáčení medu a diskuze tady mě přesvědčila, že není jednoznačná odpověď na to, jak vyzrát na obsah vody v medu se 100% jistotou. Jen pro připomenutí - často vzpomínaná trhová zkouška - lze dělat pouze u nezavíčkovaného nebo částečně nezavíčkovaného medu. Dle některých nezavíčkovaný med není dostatečně vyzrálý, ale ani po 5 letech včelaření si nejsem jistý zda-li je to pravda. Letos jsem zkoušel trhovou zkoušku u každého nezavíčkovaného plástu a neukápla ani kapka. Pak jsem hodnotil jak na tom bude nezavíčkovaný med a med z plástů plně zavíčkovaných nebo alespoň zavíčkovaných nejméně ze 2/3 a rozdíl byl paradoxní - med z plně zavíčkovaných - obsah vody od 17,5 - 19% (měřím jednotlivé nádoby - cca 15 kg kbelíky) a nezavíčkovaný med, ale který po trhové zkoušce ani neukápl 16,5 -18,1%. Tak si říkám jestli to nebude vlhkostí vzduchu nebo odrůdami řepky, které se dnes sejí a včely pak víčkují v uvozovkách nevyzrálý med. Ale vše je o názoru a dle mého možná i o místních klimatických podmínkách při víčkování medu, při vytáčení medu a jisté zkušenosti včelaře.
Za jak dlouho po vytočeni začne med kvasit,když je v něm větší obsah vody.Mám 19,5
V sobotu jsem vytáčel med, většina plástů zavíčkovaná odshora až dolů.
Obsah vody po vytočení v nádobě: dole 18,5 %, nahoře 19,5 % Confused
2 plodiště, 2 medníky 39x24, odebírán med pouze z horních medníků. Medníková očka zavřená nebo u spodního medníku očko pootevřené na 1 včelu pro případný odlet trubců. Plodištní očka otevřená, dno zasíťované, vsunutá podložka (mezi sítem a podložkou cca 2 cm průduch.
Snůška převážně z řepky. Úly umístěné na kraji lesa na paletách.
Pod 18 % se prostě nedostanuSad
EDIT:
Při stáčení do sklenic se med skládá a 720ml svazovou sklenici naplním až 1030 g medu (se spodku nádoby) nebo 1005 g (z vrchu nádoby). Je to pro mě takové měřítko hustoty ~ obsahu vody v medu. Říkám si, že když se vejde 1005 g, tak je to ještě ok.
Kolik gramů naplníte do 720ml sklenic?
Zkusím kolik naplním. je to těsne na okraj ?
Tak minulý týden jsem točil téměř zavíčkované rámky z 2/3 Langa, při trhové zkoušce něco málo odkáplo, med se skládal docela málo a voda po změření 17,5 %.
Včera jsem točil směs téměř celých a z cca 1/2 zavíčkovaných rámků 39x24 ze silně utepleného úlu (8 cm polystyrén), při trhové zkoušce neukáplo nic, med se skládal pořádně a skrz hustší síto se mu moc nechtělo, vodu jsem neměřil.
Kolik se vejde do sklenice 720 ml zkusím zvážit od každého zvlášt.
(03.06.2015 8:46)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Zkusím kolik naplním. je to těsne na okraj ?
Zkusím vyfotit...
Loni jsem prodával řepkový med až do 19,5 % vody. Bál jsem se. Ale ti zákazníci si letos ode mě berou zase. I ti, kteří berou po 10 kilech. Takže by to snad mohlo být ok.
Evropská norma je 20%. Čili 19,5% by ohledně kvašení měl být v pohodě. A také záleží, jak měříte a odkud odeberete med - povrchová vrstva má více vody.
...európske normy Smile .. 19,5 nieje med..v teple zvykne povystrelovať vrchnáky na kanvách..čo by som ja dal za zákazníkov,ktorí by 19,5 kupovali..nič v zlom..
19,5 nieje med - poněkud extrémní názor...
v teple zvykne povystrelovať vrchnáky na kanvách - Že by teplotní roztažnost?
Med v plastových nádobách dám do termokomory čo má 19% vody na 38C 24hod, vypnem a nechám ochladnúť na 24 hod, bude mat 16.5% vody. potom to bude okej. Teraz čo vytáčam je prínos z facelie a med má obsah vody 17,5% takže keď ho naplním tak bude pod 16% vody to bude bodovať u kupujúcich.
V tomhle dám Merkurimu za pravdu, také jsem to zkoušel v termokomoře a pomohlo to. vyzkoušeno tedy jen dvakrát, ale med měl méně vody.
(03.06.2015 17:21)Boris napsal(a): [ -> ]19,5 nieje med - poněkud extrémní názor...
v teple zvykne povystrelovať vrchnáky na kanvách - Že by teplotní roztažnost?

..aby som nebol za extrémistu tak to doplním,19,5 nieje med..vhodný na predaj.. v termokomore sa dá znížiť voda,ale za 24h pri 38'C z 19 na 16,5 ani omylom..niektorá veličina je chybne zadaná..
Referenční URL's