Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(22.07.2014 6:51)Merkuri napsal(a): [ -> ]U klasických včelstiev bola hustota 16 - 16.5% vody, u zmetencov bola blísko 17%, posledných 50 kg kolo 17.5%. Ten posledný darujem pre detský domov, a je to vyriešené. Aspoň budú mat decká radost.

Merkuri nebuď ako "dáky trochár" a daruj im aspoň 500kg medu. Však 50kg dávame my "poddaní čo konzumujeme slivkový lekvár".
Včera jsem změřil nezavíčkovanou medovici v plástech, má 15,5 %. Tak ta se bude hodně špatně točit. Celkově jsem letos měl potíže s víčkováním, cca 75 % plástů bylo nezavíčkováno a voda se pohybovala v rozsahu cca 16-18 %.
Pro J.H. :
Kousek od sebe a jak velké rozdíly.Výška rámků v medníku 15 cm a víčka přes celý rámek a ještě
stluštělé.Průměrná vlhkost 16% až 18%. Aspoň je další čistý vosk na mezistěny.Tavidlo co jsi
radil ,paráda.Vosk ,ihned zpracován. F.V.
Musím se přiznat, že je to divný pocit vytáčet nezavíčkované plásty.
P.S. Jsem rád, že tavidlo funguje jak má.
Tak to se máte. Já vytáčela zavíčkované a obsah vody je velký. Byl i u prvního medu, tak jsem tam některé plástve ještě nechala - měsíc. A obsah je stejný. Příští rok už budu mít dostatek souší abych mohla podstavovat a sušit, a zároveň mohly holky nosit. Přínos byl a je většinou někde od lesa. Med je tak trošku kyselkavý, jantarový ale mňam. Možná maliny. Potřebovala jsem vytočit něco před lípou. Všude máte sucho a já vlhko. Blush
Z Malín nie je kyselkavý med, v žiadnom prípade. U nás je kyselkaví med ked je tam medovica bazy čiernej. Dnes som bol vytáčat lesný med, pôjde na medovinu, 16% vody.
Dík, Bez tu mám, ale nevím jestli by pokryl období duben - červen. A medovice z něj je hustá, nebo řídká?
(24.07.2014 12:34)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Musím se přiznat, že je to divný pocit vytáčet nezavíčkované plásty.
P.S. Jsem rád, že tavidlo funguje jak má.

Takých plástov som mal dosť a med v nich vyzeral ako čierne perly a pri vytáčaní trhal panenské plásty. Takže s tými pseudopravidlami o zavíčkovanom a zrelom mede to nemusí byť vôbec spoľahlivé. U mňa sú v "medníku" zvyčajne plásty so zrelým medom aj ked nie sú zavíčkované. Dolniaci majú pri hektických znáškach možno iné parametre...
Letos je to poprvé, co včely minimálně víčkovaly. Ale s vysokou hodnotou vody jsem problém neměl.
(24.07.2014 22:51)Maky II napsal(a): [ -> ]Dík, Bez tu mám, ale nevím jestli by pokryl období duben - červen. A medovice z něj je hustá, nebo řídká?

Nikdy jsem na bezu v době květu neviděl ani včelu a o medovici na něm jsem nikdy neslyšel. I kdyby se na něm ta medovice vyskytovala,jakou asi plantáž bezu by jste musela mít,aby šlo mluvit o vytáčené medovici z něho?
To je prostě klasický příspěvek (blábol)Merkuriho. Myslím,že neexistuje rostlina,z které by on nevytočil metráky virtuálního medu.Dodgy
Já už to víčkování neřeším. Jeden rámek mám zavíčkovaný až dolů a po odvíčkování to teče. Naopak celý rámek nezavíčkovaný je hustý. Na počátku včelaření mě pan Pešek řekl "otočíš, švihneš, když nestříká, dáš do bedny na točení" a toho se držím. U každého vytáčení každý rámek otočím a švihnu. Už mě to ani nepřijde. Pakliže se objeví byť jen jedna kapka, tak vracím zpět k dodělání. Při tisíci včelstev a fukaru to použít nepůjde. Ale v 90% ano.
Nicméně, jednou si ten refraktometr pořídím - jen tak ze zajímavosti. Smile
(24.07.2014 21:57)Merkuri napsal(a): [ -> ]Z Malín nie je kyselkavý med, v žiadnom prípade. U nás je kyselkaví med ked je tam medovica bazy čiernej. Dnes som bol vytáčat lesný med, pôjde na medovinu, 16% vody.

Merkuri, "baza čierna" uveď prosím botanický (latinský) název aby nedošlo k omylu.
U nás černý bez nedává ani nektar ani medovici a pyl není pro včely atraktivní.
JK
Tak dneska jsem vytočil to málo, co v medníkách bylo (u nás je to neskutečná bída) a medníky jsem zrušil, tady je sezona zřejmě na konci. Ale proč to píšu - když ten med tekl z medometu, tak se mi zdál docela řídký, po stočení jsem si ho změřil a má 19,5%. Vím že to je dost, ale ještě je to taková ta norma, že by to kvasit nemělo. Trošku jsem už o tom dřív četl a prý se to ještě během pár dní trochu sníží.
Tak jsem tedy nechal ten med v nádobě (v konvi), nezavíral jsem ho a jen jsem přes něj přehodil utěrku, aby to nasálo tu vodu a nechal bych to tak 2-3 dny. Je to dobrý postup nebo to mám udělat nějak jinak?

Jinak co se týče plástů, tak nebyl ani jeden zavíčkovaný a při zkoušce trhem mi nic nekáplo....tedy jestli ji vůbec dělám dobře - vezmu rámek na ležato a trhnu s ním od shora dolů.

Tuším že ten vyšší obsah vody udělal jeden ůl, u něj to teklo fakt dost řídce, z ostatních se med krásně skládal.
Já měl naprostou většinu panenských plástů takhle zavíčkováno a i přesto jsem naměřil 18,5%. Víčka byla letos nezvykle tenká Sad Úly zateplené 39x24.

[Obrázky: Pl_st.jpg]
Ono hustota sa odzrkadluje na množstve včiel v úle, najme aby bolo dost včiel pri odvetrávaní vlhkosti z úla.
Teraz moje včelstvá sú už stredné v pevnosti, čo vytáčam med má 17.5 - 18% vody.
Budem ho muset dat do termokomory, tam sa bude odparovat voda pri teplote + 37C. Za 3 dni ho stiahnem na 15%.

hhonza tam u vás na Plzensku čo mám informáci z prvéj ruky, Plzeň Sever, majú medovicu čo má 15.5%, z modřín. Ich priemer je 7 Kg/včelstvo, je to dosť bieda, ale aspoň že má med riadnu hustotu. Repka tam mala hustotu 14 - 15% vody, ovšem v repke bol aj skrmený melicitozny med z vlanajška. Ono ked sa taká repka spastuje je to taká kozistencia hustoty, to sa ani nepohne z polievkovéj lyžice, temer jak vazelína.
Merkuri, tu tvoji první ruku bych chtěl vidět Wink V mém okolí nemá 7 kg na včelstvo nikdo, buď medníky úplně suché a nebo je to pár kilo, ale v průměru jsou buď na nule nebo do 5 kg a to už je úspěch. A s tou hustotou taky žádná sláva - dvěma včelařům jsem to měřil refraktometrem a i oni se pohybují okolo 19%.
A zprávy ze Šumavy jsou takové, že také bída, rovněž na Plzni-jihu včelaří kolega z práce a rámky v medníkách jsou jak ze Sahary...no prostě luxusní sezona Smile
Dnes vytočeno cca 100 kg z 10-ti včelstev a obsah vody od 18 do 18,5 %.Bral jsem co necáká,ale další včelstva na stanovišti jsem netočil-19-19,5%. Dnes občas sprchne,ale lítají jak o život a nosí.Při této vzdušné vlhkosti to fakt dolů nepůjde.Uvidím za týden.....Začíná mne trápit použití KM je nejvyšší čas.Tzn.,že za týden to jde ven a formidol a cukr dovnitř.Tou snůškou co začala "vylepší" zimní zásoby Smile
Upozorňuji ,že stanoviště je VIP.Jinde to bude tak 5 kg/vč.
Tak jsem včera zkoušel letos podruhé vytáčet a i přes téměř 100% zavíčkované plásty všechno teče jak voda, tak jsem toho nechal a přemýšlím co s tím dál. Bohužel refraktometr nemám k dispozici abych to zkusil změřit. Tak co teď s tím ?
Koupit si ho.
Jo, to ale nevyřeší problém s tím co mám vytočeno.
Referenční URL's