Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
daste, proč myslíš že to není rozpuštěná melocitoza? To bylo vytočeno z plástů, ve kterých byl cement a nešlo to vytočit a vrátil jsem to proto do včel a než jsem zjistil jak se toho zbavit (zde na foru) a než jsem se k tomu rozhoupal, tak v těch plástech už žádnej cement nebyl. Tak kam se poděl? podle mě jedině mohl "zmizet" tak, že si včely nanosily vodu a rozpustily ten cement a já to pak vytočil. To určitě nebyl čerstvý přínos nemelocitoziho medu. Kdyby byl, tak by napřed ten cement musely někam všechen přemístit a do volných souší nanosit čerstvou snůšku, která ale podle mě fakt nebyla.
Proto, ze jsi to bez potizi vytocil. Ale ted pises, ze to drive vytocit neslo, tak to je jina.
Ale nemuzu rict, ze bych tomu rozumel Smile. 5kilo, neslo vytocit... jako dva ramecky byly na beton? a zbytek v pohode? a ty samy ramecky proste povolily..? byly zavickovany? ...a to je jedno. hlavne, abys to ted stihnul. na konci zari zacit krmit, pri tvych poctech vcelstvech
Daste a není to zbytečně brzo, do konce Září začít krmit včely na zimu? Wink Já myslím, že v jeho případě má čas tak do poloviny Listopadu, není přece kam spěchat. Big GrinBig GrinBig Grin
Tome, pokud si s tím chceš sladit horký čaj, tak doporučuju to dát do sklenic a v zavařovacím hrnci pasterizovat. Teplota 65C a nechat aspon pul hodiny, líp hodinu. Mělo by to zamezit rozkvašení. Já takto zkusil před 14 dny ošetřit loňský květový med, co se mi letos v létě v horku rozjel. Mám ho 10kg, nachystaný na medovinu, tak můžu experimentovat. Zatím je ve sklenicích krásně čistý a chuťově je taky v pořádku.
Jsem se pobavil... jeden borec (kdo jinej, nez Tvuj/náš favorit) ukazuje na videu pylove desky a vysvetluje publiku melicitozni kalamitu )))

Tvl... vcelar, kterej nepozna pyl od medu. Doslova. Hlavne, ze youtuber.
daste, já to napsal asi nesrozumitelně, ale postup byl:
1/ vybrání zavíčkovaných plástů z medníku
2/ odvíčkování, při kterém jsem narazil na ten cement; v případě některých plástů byl ten cement komplet v celém plástu a tak jsem je ani nezzkoušel vytáčet, abych nezničil dílo.
3/ vrácení nevytočených plástů s melocitozou do medníku
4/ zjišťování zde na foru a od kolegů na vsi, co s tím
5/ rozhodnutí namočit do vody
6/ zjištění, že v mednících jsou ty plásty BEZ cementu a s tekutým (=lesklým) medem/sladinou, k namáčení plástů tedy nedošlo, nebyl již důvod
7/ vybrání plástů z medníku
8/ vytočení plástů, změřen obsah vody 22-24%

Prostě ten cement/melocitoze v té podobě, ve které jsem plásty v bodu 3/ vracel do medníků, byl pryč. Jsem teď v Praze, poznámky k stanovišti s melocitozouo (písecko) nemám u sebe, tak teĎ nevím, kolik plástů to bylo, ale v jednom úle prakticky celý jeden nástavek. Ta melocitoza se nevyparila.
Referenční URL's