Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Gupo, promiň, ale nerozumíš psanému textu, mluvím o poměru počtu včel k počtu nástavků s medem a nepopírám, že počet včel je důležitý.
Tvůj citát: "Pro obsah vody v medu jeví se množství včel jako důležitý faktor." , však pokračuje dále. A zcela v intencích toho, co jsem ve svém příspěvku 1229 napsal. Reagoval jsem na příspěvek 1227 Pavla Zajicka, abys to neměl útržkovité, je nanejvýš vhodné vnímat to v kontextu.
Mě obviňuješ z dezinformaci a útržkovitosti.Proč si to sem neodcitoval komplet všechno?
Příspěvek 1229 jsem psal z hlavy: "Liebig říká, že nehraje roli, jestli jsou úly plastové či dřevěné. A také, že nemá na vlhkost medu vliv poměr počtu včel k počtu nástavků s medem."
A teď cituji Liebiga doslovně, jak to napsal (gůgl ti to zjevně našel, ale z nějakého důvodu jsi necitoval všechno): "Pro obsah vody v medu jeví se množství včel jako důležitý faktor. Ovšem rozhodující je jakost snůšky, její obsah vody a perioda přínosu. Prostý recept pro včelaře zní: med ponechat o jeden týden déle ve včelstvu, abychom vytáčeli sušší med. Zda jsou úly z plastické (umělé) hmoty nebo dřevěné nástavky nehraje žádnou roli. Také ne poměr počtu včel k počtu nástavků s medem."
Gupo, jestli Liebig změnil v souvislosti s materiálem nástavků a obsahem vody názor v pozdějších letech, pak dobrá, nepřu se. Zajickovi to tedy vyšlo přesně naopak, ale to je irelevantní. Pokud možno, ukončeme to, žere to nám oběma čas.

(03.05.2020 9:43)Merkuri napsal(a): [ -> ]
(03.05.2020 8:14)Kamik napsal(a): [ -> ]Merkuri, pevné včely a jeho točení medu
(28.12.2016 7:57)Merkuri napsal(a): [ -> ]Je zajímavé keď ja vytočím repku a má 18,8 - 19.5% vody mne ešte nekvasil ani po 2 rokoch.
To si myslíš že je taký med predávam? S takým obsahom vody určite nie do pohárov ale na medovinu. Mne na žiadnej repke nezáleží lebo z tou je len problém lebo to rychlo tuhne, tam šup do medoviny a to je tá výnimka pre čo som taký vytočil, no predsa pre Agátový med čo je hodnotnejší než dáka repka.

Merkuri, prosím tě, proč med dáváš do termokomory, když to stejně liješ do medoviny? promiň, ale podle textu mi to přijde, že to pak prodáváš jako hustý med.
(03.06.2015 20:30)Merkuri napsal(a): [ -> ]Med v plastových nádobách dám do termokomory čo má 19% vody na 38C 24hod, vypnem a nechám ochladnúť na 24 hod, bude mat 16.5% vody. potom to bude okej. Teraz čo vytáčam je prínos z facelie a med má obsah vody 17,5% takže keď ho naplním tak bude pod 16% vody to bude bodovať u kupujúcich.
Takže nepopíráš. Ale nerozumím tomu. Od tebe už 2x. Díky za diskuzi.

Mám obavy že to chce originál, protože poslední věta není logická vůči celku. Necituješ Liebiga ale jeho překlad. To je rozdíl.

Také ne poměr počtu včel k počtu nástavků s medem.

Také nepoměr počtu včel k počtu nástavků s medem.

Už víš proč to chce originál? Prostě slovíčkaříš nad nesmyslem. Nedává to smysl aby v první větě napsal že počet včel je důležitý a v poslední to popřel.

Buď tam má být odstavec nebo slovo "ne poměr" je špatně přeloženo a správně má být "nepoměr".
(03.05.2020 13:13)Kamik napsal(a): [ -> ]Pokud možno, ukončeme to, žere to nám oběma čas.

(03.05.2020 18:45)gupa napsal(a): [ -> ]Díky za diskuzi.

Super, držte slovo ...ja vám drží palce...Wink
Gupo, píšu ti SZ
Prosim, vie niekto vyhladat alebo na zaklade solidnych vedomosti zostrojit graf, kedy med (no dobre, med je tak zlozity, ze to dost dobre nepojde, staci roztok glukozy alebo fruktozy) zo vzduchu vodu saje a kedy vyparuje? Obsah vody v roztoku, vo vzduchu, teplota? Tlak predpokladajme normalny.
je to v knizke Maturizace medu od titeru alebo kamlera, uz nepamatam

metody maturizace a sušení medu sa to vola v originali
Kamler, František. Metody maturizace a sušení medu. Dol: VÚVč, 1999 ?
Uz ju neponukaju ;-(
Sám o sobě ti med nikdy vodu nepustí, musíš na něj foukat vzduch, kterej tu vodu váže....i když budeš mít v místnosti 25% vlhkost, tak ti med vodu nepustí.
pusti aj sam od seba a brutalne, ale len vo vrchnej vrstve, radovo v mm.. vznikne skrupina a ta to dalej nepusti
Já když loni pořidil sušičku, tak mi trvalo pomalu měsíc, než jsem na to přišel jak s tim sušit. Než mi došlo, že je na to potřeba foukat, tak mi to jelo třeba 3 dny v kuse, vlhkost vzduchu byla v místnosti 25% a voda se hla max o pár desetin %.....možná když máš 20, tak to jde líp, ale jak už jsi na 18%...tak už to prostě takhle nefunguje....
V medárně zatop na 30°C, a uvidíš, jak vlhkost půjde dolů.
Vím, že loni Louky dost dlouho zkoušel než na to přišel. Dokonce výrobce mu neuměl přesně určit jak na to.
Med sa dá vysušiť aj pri 0 C bez fukania a ohrievania na trebarz 10% vody behom hod. Žiadne prehriatie.
(17.09.2014 23:05)S-ladek napsal(a): [ -> ]...jsem letos zkoušel dle rady Merkuriho vysušit 2x 20kg kýble medu - 18,5 a 19% vody - po týdnu (otevřené) v termokomoře na 36°C jsem to srazil bez míchání na 16,5%. ...
To jsi mohl poradit S-ladkovi.
nejnižší možný obsah vody v medu je 13,4 % Big Grin Merkuri dá 10%...Merkuri je takový Chuck Norris včelařského fora Smile

(05.05.2020 17:23)Kamik napsal(a): [ -> ]V medárně zatop na 30°C, a uvidíš, jak vlhkost půjde dolů.

Půjde ti dolu o něco během chvíle to ano, ale pak už se to ani nehne. Vždycky jsem vyzkoušel něco nového, za první noc to spadlo třeba o 1% a já nadšenej, jak už jsem na to přišel a pak zase 24h voda uplně stála Smile Zkoušel jsem zimu, teplo, všechno možné...a až s větrákem se to podařilo....proč by asi ty včely tak proudili ten vzduch úlem, kdyby to nebylo potřeba a šlo by to podle rad Merkuriho....
Proč tuhle práci nenecháte včelám? Pokud se jim nesnažím narvat 10 beden, tak tam jsou dost nahusto od pevného dna až ke stropu a krásně ovládají ventilaci i zahřívání všech částí ulu. Teplejší nektar lépe předává vodu proudícímu vzduchu, než studený.
(05.05.2020 19:22)Louky napsal(a): [ -> ]nejnižší možný obsah vody v medu je 13,4 % Big Grin Merkuri dá 10%...Merkuri je takový Chuck Norris včelařského fora Smile
Myslíš že to je nemožné? ano je to možné a aj kludne 2% vody bez zahrievania lebo potrebuješ oddeliť slad od vody a tú zobrať preč. To mi ukázal jeden učitel a tak to tajomstvo mám už len ja a to sa nehovorí. Med keby si dal na rozbor má nezmenené parametre a jedine pri 1 - 2 % vody sa ti to zmení na gumu a žiadna kryštalizácia.
Nepsal bych o něčem co nechci a nebo nemůžu dokázat.
A Merkuri psal někdy něco o něčem co může dokázat?
(06.08.2018 21:27)MatesP napsal(a): [ -> ]Tak jsem změnil pro letošek pár věcí a nějak nepociťuji rozdíl. Zrušil jsem očka, nadělal prodyšné palubkové strůpky vypleněné lněnou izolací, pod síta jsem dal z 75% podložky a zúžil česna. Včera jsem vytočil jedno stanoviště - 17,5 -18% vody. Dneska druhé stanoviště 18-19% vody. Včely jsem po řepkách srazil na 4-5 NN optimal aby byly dost nahusto. Jiné roky s medovicí se to pohybovalo i okolo 16%,letos žádná nebyla a to procento i přes veškerou snahu poskočilo. Už vážně nevím, co víc udělat, čekal jsem o hodně lepší výsledky.

MatesP, s 19% se můžeš zařadit do zástupu těch, co hledají řešení, nikoliv do zástupu těch, co říkají, jak se to má dělat... A nebo si ani ve 4 bednách neměl pevné včely?
Referenční URL's