Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(15.05.2020 10:19)gusto napsal(a): [ -> ]aculeus:Tak to si potom u hermeticky uzatvoreného sudu neviem vysvetliť.
------------------
enzymi rozkladaju sacharozu na jednoduche cukry aj nadalej v uskladnenom(neprehriatom surovom) mede a tym sa spotrebuva molekula vody (pozri vzorec sacharoza vs glukoza) realne za rok to vie urobit aj cez pol percenta vody pokles..

Sacharóza v mede ?
Tá by tam mala byť len rádovo v malých percentách, alebo takmer vôbec, takže veľa vody nenamúti ?!
Ale uvažoval som nad tým, že voda sama od seba nezmizne, jedine sa dokáže naviazať na iné molekuly obsiahnuté v mede.
Pradupovediac som sa nikdy nejak špeciálne až na molekulárnej úrovni nezaoberal tým, čo a ako štiepia v mede enzýmy.
(15.05.2020 14:36)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Přečti si to ještě jednou, pán je jeden.

promin, tak pán není gupa...med je od gupy
aculeus sacharoza nieje len to co im nasypes na zimu do krmitok Smile
(15.05.2020 11:51)Kamik napsal(a): [ -> ]Gupo, od kterého roku se už nepovažuješ za začátečníka? 2016 si sušil sladinu o 7% (to je hodně amatérské), pak si psal, že ti to snad 3x odběratel málem nevzal, takže od loňska či letos už seš pokročily? Sis o tom mohl něco přečíst. Já třeba měl u čerstvého medu HMF 5,8 a tuším proč. To asi taky střelili od boku. Ale vlastně, proč mám obhajovat laboratoř....

Teď se musím gupy zastat.

Už jednou jsem vám vytknul v SZ vytrhávání z kontextu, lidově "chytání za slovo" a snažil se vám vysvětlit, že to je podpásovka!

Každý z nás se vyvíjí a já ještě před 15 lety dělal takový kraviny, že mi samotnému zůstává rozum stát. Jo a taky jsem si v pěti letech vážně myslel, že 3x3 je 6 a kdo ví jestli jsem v nějkém úkole tuhle domněnku nenapsal ještě v 7 letech a kdybyste vy našel ten sešit z mojí první třídy, budete se mě tu snažit taky zesměšnit. Nelíbí se mi tohle vaše jednání, vzpamatujte se chlape! Máte to zapotřebí?
ano každý se vyvíjí to máte pravdu Tome, ale když tady ještě před třemi roky kopu za sušičku a náramně si jí pochvaluju, tak tady nebudu za 3 roky někoho peskovat za to že to dělá taky, navíc, když ten člověk nedělá takovou prasárnu jako on....fajn napíšu k tomu názor, dělal jsem to, neseděli mi testy, nechal jsem toho, pozor na to....ale to gupa neumí, ten umi někoho jen tvrdě moralizovat, aniž by na sebe práskl, že to dělal taky....kdybych to nevytáhl z historie, tak to o sobě nikdy sám neřekne....kdyby to napsal s pokorou, tak s tim nemám sebemenší problém...já si testy udělal a mám čistou hlavu...jeho sušička zřejmě poškozovala med, tak toho nechal, což je v pořádku....
Možná máte pravdu Louky. Víte, já toho chlapa, gupu, sleduju delší dobu a nikdy do nikoho (tedy do mě) neryl (určitě ne tak, že by to ráželo nebo ponižovalo) a tak jsem možná neobjektivní, zkusíte mi to odpustit? Navíc, každý jsme nějaký. Já vám taky vytknul zebrování, pamatujete? To ale neznamená, že jste můj nepřítel a nebudu se s vámi bavit. Já přemýšlím o všem co napíšete a vy jistě to samé o mých názorech. Nebudeme si tu jen plácat po rameni a ujišťovat se navzájem, jací jsme kabrňáci, že ne, to bychom se jeden od druhého nic nenaučili. A že mu chybí pokora? No, jsme jen lidi a tudíž "kdož jsi bez viny, hoď kamenem". Koule jsou koule, ale i muži mají své dny.

Ani Kamik není zlý chlap, o každém tady bych to ale říct neuměl, to se přiznám.
Já nemám problém když mi někdo vytkne, že zebruju, je to jeho názor, on k němu nějak došel a já k tomu svému taky. Ale vadí mi, když to pak někdo zminuje u všeho, co s tim absolutně nesouvisí...vis váš dnešní příspěvek v téma "snůška"...to je prostě zbytečný rejpání a jen v mých očích jste za nepřítele, protože nediskutujete věcně....bohužel. Zase na druhou stranu takových lidí tu není moc, i když jsou nejvíc vidět.
A jak chcete Louky, beru to na vědomí. Taky dobře.
Gusto,
a z čoho máš tu znášku sacharózy, ktorá Ti sťahuje obsah vody v mede, to by ma celkom zaujímalo ?
v akátu je přes 10% sacharózy běžně
(15.05.2020 19:24)Aculeus napsal(a): [ -> ]Gusto,
a z čoho máš tu znášku sacharózy, ktorá Ti sťahuje obsah vody v mede, to by ma celkom zaujímalo ?

Med je zajímavá věc. V podstatě v nektaru se sacharóza běžně vyskytuje podle druhu. Ten zbytek co se analyzuje časem klesá ale za nějakou dobu skladování potom čase zase stoupá. Je to nějaká chemická reakce kterou jsem se učil na zkoušky. Takže vedle vrstvení medu se při stárnutí medu z jednoduchých cukrů opět stávají složité ve formě sacharózy.

Důvod, proč nemám rád analýzy medu je protože se používají jako pozlátko a páka trhu a že mne donucuje si myslet že med není medem když zestárne. Typicky HMF pro včelaře do 1,8, s.r.o. jsou natom úplně jinak. Jak píšu, záleží na objednateli a situaci jestli jde o včelaře nebo s.r.o. - baliče.
V Agáte najrýchlejšie klesá sacharóza čo za 6 mesiacov je už 1,45 % po vytočení. Keď dokvitne agát a na druhý deň sa vytočí tak tam je normálne 17 % - 25% sacharozy. A o 5 dní je už 8% sacharozy. To viem podla toho keď som zo zvedavosti dal robiť rozbor a hneď sa robil ako som doniesol vzorky. A keď si LOUKY myslí že koľko tam má diastázy a aké je to super tak mu je to aj prd platné lebo pre ludský organizmus to nič neznamená a jedine že mu zníži kysllosť v organizme lebo pôsobením enzímov v žalúdku sa zmeni to na hodnotu zasaditú .... Pre organizmus v mede sú iné prospešné látky a nie tá jeho diastáza.
(15.05.2020 15:53)Louky napsal(a): [ -> ]...jeho sušička zřejmě poškozovala med, tak toho nechal, což je v pořádku....

No otestovat chybovost laboratoře jde snadno. Když dojde nato včelař s roztočem, dojdeš nato i s medem, v klidu bych jako ty už nebyl.

Jdo oto pochopit co vše s medem jde dělat a co si jako včelař dokážu připustit. Voda je umen jasná, když bude vlhko takové, že nepůjde jinak suška se rozjede.

Pokud jde o odstranění HMF, případně ATB a samozřejmě léčiva nebo jiné pesticidy, vše se schyluje ve vývoji k níže danému videu.



Jestli tedy vodou taková věc začíná jako jeho odstranění jako kosmetická úprava, kde jsou hranice nyní a kde budou tak za 20-50 let u medu a jeho pravosti? A ruku na srdce, stále se tu bavíme o pravém medu? Ano podle někoho kdo má hranice, a kdo je nezná tak podle něj také. V takovém zbytečném podřezávání větve pod sebe sama je člověk mistr.

Nakonec bude včelař na takové filtry žádat EU o dotaci. Takto vypadá budoucnost.

(15.05.2020 19:24)Aculeus napsal(a): [ -> ]Gusto,
a z čoho máš tu znášku sacharózy, ktorá Ti sťahuje obsah vody v mede, to by ma celkom zaujímalo ?

Velká část nektarů je sacharoza. Ta se rozštěpí na dva monosocharidy v přesně daném poměru glukoza + fruktoza https://cs.wikipedia.org/wiki/Sachar%C3%B3za

to lze chemicky kyselinou a nebo pomocí enzymu invertázy - to je přece prazáklad včelařské teorie ne?

skoro každý nektart je sacharoza https://cs.wikipedia.org/wiki/Nektar
(15.05.2020 15:53)Louky napsal(a): [ -> ]ano každý se vyvíjí to máte pravdu Tome, ale když tady ještě před třemi roky kopu za sušičku a náramně si jí pochvaluju, tak tady nebudu za 3 roky někoho peskovat za to že to dělá taky, navíc, když ten člověk nedělá takovou prasárnu jako on....fajn napíšu k tomu názor, dělal jsem to, neseděli mi testy, nechal jsem toho, pozor na to....ale to gupa neumí, ten umi někoho jen tvrdě moralizovat

Když je takové tropické vlhko, že med není možné dostat pod 24% není to prasárna podle mne když se použije suška aby se med odvodnil.

Když je možné dostat med na 17% vody běžnými chovatelskými postupy, ale přesto se med suší na 15% je to podle vidu zbytečná věc a je to prasárna. Natom trvám.

Stejně jako dát mezi 4 rámky plodu jednu souš před předpovězeným ochlazení. A některém následném videu zvoláš že prostě není co dělat.

A můžeš psát omne nesmysly stále jak chceš, ale pokud toto ty neuznáš v této diskuzi jako diskuzní výsledek a ponaučení ze zkušeností, je to jen tvůj boj. A všimni si, stále píšu výše k věci, ne k osobě která ti oponuje protože jak tvrdíš "moralizuji" nebo že tě chudáku peskuji. Oto mi vůbec nejde a to ani není záměrem a na otázky odpovídám věcně ak věci jak je nyní vidím. Proto jsi mne nepčesvědčil, protože jsem v odpařování vody dospěl jinam k názoru kdy jej použít.

Dále. Pojem pevné včely je zaběhlý mezinárodní včelařský termín pro specifický vizuální stav včelstva při pohledu nejen zvrchu ale i zespodu. Tvoje reakce jsou zbytečně přehnané na tento terminus technikus.

Představ si herce, který natáčí film a protože mu jako fanoušek řekneš o chybě tě ten herec začne obviňovat že něčemu nerozumíš. Můžeš být třeba včelařský Arnold nebo jiná stár, ale zato jak reaguješ se nemohu na tvoje videa už ani dívat jak jsi nepříjemný. Snažíš se být odborník který tvrdí po nějaké reakci na kterou neumíš správně reagovat že tomu jako "nerozumím". Příklad ze života. Např. Redl, ten má kvůli svým reakcím a své osobě hodně nepřátel. Protože reaguje nepřiměřeně a zažil jsem i takové zpovědi přímo od něj potom na jevišti před hraním, podobné tomu co tu píšeš hore. Lidé jsou různí a nepřátelé si člověk dělá sám jen ve svojí hlavě.
(07.05.2020 16:34)Kamik napsal(a): [ -> ]Apimondia ještě jednou, pro ty, kdo to nezachytili.
https://www.apimondia.com/docs/apimondia...ak_v_2.pdf

Z dokumentu je pro toto téma důležité toto:
zralý med je od 15-20%
zralé medy sušit lze, z důvodu snížení rizika zkvašení, nikoliv však ve vakuových sušičkách...
nezralé medy sušit nelze

Všechno ostatní jsou povídačky typu JPP

Dokument treba čítať dôkladne:
"Znižovanie obsahu vody je neoddeliteľnou súčasťou vyzrievania medu, tento proces musí !!! byť ukončený samotnými včelami!
z technických zariadení si vylúčil vákuové sušičky...ale tam sa píše: "znižovanie obsahu vody pomocou technických zariadení ( ! ) napr. vákuovými sušičkami.
Ostatné sušičky nie sú technické zariadenia?
A neviem, ako by to obstálo po právnej stránke, lebo by tu bol dokázaný úmysel manipulácie...
Jožko, dokument je opravdu treba čítať důkladně!
Hned tu svojí první větu doplníme o to, co v originále následuje po ní.
Znižovanie obsahu vody je neoddeliteľnou súčasťou procesu vyzrievania medu a musí byť vykonané samotnými včelami. Pri včele medonosnej Apis mellifera proces znižovania obsahu vody pokračuje až kým nedosiahne úroveň 18 % a nižšiu (Maurizio, 1975). Faktom tiež zostáva, že vo veľmi vlhkých oblastiach, obdobiach roka, či v daždivom počasí môžu včely viečkovať aj med s obsahom vody vyšším ako 18 %
...
Ak zoberieme do úvahy fakt, že už med s obsahom vody nad 17 % môže začať kvasiť – v závislosti od obsahu kvasiniek (Traynor, 2015), - niekedy je nevyhnutné upraviť obsah vody v zrelom mede napr. z 20 % na 18 %, aby sme zabránili riziku jeho následného rozkvasenia v pohároch.
Podstata tohto procesu je však úplne odlišná ako pri používaní vákuových komôr na odstraňovanie veľkého objemu vody z nezrelého medu. Odstraňovanie vody z nezrelého medu je považované za nedovolený ľudský zásah do prirodzeného procesu vyzrievania.
...
Zástupcovia Apimondie trvajú na tom, že obsah vody v mede stanovený Potravinovým kódexom (1981) na 20 % je hraničnou hodnotou na rozlišovanie medzi vyzretým a nevyzretým medom. Jedinou výnimkou je med vresový.
...
Doporučím, protože už je to více textu než ten prvotní výcuc a to lidi v době obrázků a videí příliš nezvládají, zaměřit se na slova zralý - nezralý.

Samozřejmě můžeš zpochybňovat oficiální text Apimondie, když se tu zpochybňují výsledky z laboratoře, proč ne? Na VF je možné, v rámci pravidel, všechno.
(16.05.2020 0:29)gupa napsal(a): [ -> ]Když je takové tropické vlhko, že med není možné dostat pod 24% není to prasárna podle mne když se použije suška aby se med odvodnil.

med není možné dostat pod 24%....to jsem v životě neslyšel, jak to tady můžeš tvrdit? prostě jsi zkoušel vytočit sladinu hned po přinesení a budeš to tady obhajovat tropickým teplem....já si snad ani nepamatuju, abych tak vysoké číslo na refraktometru někdy měl i když půjdu večer měřit hustotu do úlu, tak se vsadím, že tam takové číslo nenaměřím....a ráno už tuplem ne, včely dokáži do slušné hustoty dostat med přes noc a né že se nedokážou dostat pod 24....

a ke zbytku se nemá smysl vyjadřovat, chápu, že jsi toho plnej a potřebuješ se vypsat, tak doufám, že se ti ulevilo

(16.05.2020 1:13)Jožko58 napsal(a): [ -> ]"Znižovanie obsahu vody je neoddeliteľnou súčasťou vyzrievania medu, tento proces musí !!! byť ukončený samotnými včelami!

to znamená, že na 20% vody to musí odpařit včely....pak už je zralý med a může přijít na řadu sušička......jen pro ty, který by neovládali tak slovenštinu
LOuky, seš začátečník, 24% a víc mají "profíci"...
24% vody v mede majú normalne včely v Afrike a vôbec im nezkvasí, takže aj to je zrelí med. A nik nemá výhrady že je riedky lebo taký med je tam normalne a včely taký med potrebujú pre svoj život.Cool
Referenční URL's