Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(27.07.2023 19:25)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Nevite prosim nekdo, jestli med, ktery zacne "degradovat" (tj. Asi kvasit apod.), v souvislostu s tim zmeni barvu?
Ptam se proto, ze chci udelat takovej pokus, kde bych potrebival vedet, jestli se obsah vody/kvaseni projevi i vizuelne.
Diky za info, jestli mate zkusenosti.

Nafoukne se ti víčko. Přejedeš po něm prstem a ucitiš že je vyboulené.
Já mám med vlhkosti obvykle 19% až 22%, plásty celé zavíčkované, dělám to tak že med uskladním hned do sklepa kde je vlhko a zatím nic nezkvasilo. Med mám jen pro sebe a sušit ho nechci, ztratil by aromatické látky.
(27.07.2023 21:42)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Ali diky. Ja chci zkusit dat 2-3 sklenice s medem do pruhlednyho vedra s vodou a nechat to tam a zjistit, co se stane, jak ta vicka tesni, kdyz jsou dotazena. A nechci je samozrejme otvirat a chci pripadny prunik vlhkosti zjistit vizuelne.

Moh bych taky sampzrejme dat prazdny zavreny sklenice a cekat, kdy v noch bude voda.....Wink

Tomáši, z vlastní zkušenosti mohu doporučit tuto šikovnou věc: Odsávací vakuový zvon Sonix - odkaz
Skladuji totiž med ve vlhkém sklepě, kde si nemohu dovolit riskovat.
Funguje to skvěle, víčka jsou dokonale utěsněna.
Karle diky. Oni tam pisou, ze sroubovaci vicko se nema dotahovat. Jako je mi jasny, ze to je proto, aby ten zvon vysal vzduch ze sklenice a udelal podtlak v ty sklenici, ale chci se zeptat, jestli pak u kilovy sklenice ten podtlak ve sklenici udrzi sklenici prisatou k vicku, kdyz sklenici chytnes a zvednes za vicko?

Ja prave med skalduju rekneme pod strechou a mimo sklep, ale potreboval bych nejakej prestehovat do sklepa, kde je dlouhodobe i pri otevrenym okne vlhkost mezi 75 -85%. Tak sem si furt lamal hlavu jak zajistit, aby pri tak vysoky vlhkosti nezacala ta vlhkost pronikat do medu...
Jenze pak jsem si uvedomil, ze uvazuju asi uplne blbe, ze vlhkost neni teplota nebo svetlo. Ze je uplne jedno, jestli ten med mam v mistnosti, kde je vlhkost od 49 do 58% (aktualne nyni vpodstate pkojova vlhkost v obytnych prostorach) nebo ve sklepe, kde je 81% nebo v kyblu s vodou, kde bude 100%.

Podstatne je, ze vicko tesni. Budto tesni nebo netesni a je jedno, kde sklenice stoji, prootze vsude bude vlhkost vyssi nez tech 18-19-20% (pokud trdy,clovek nebjde mit sklad, kde bude mit zapnute odvlhcovani).

A tak me napadlo udelat ten pokus, jen tak ze zvedavosti.
Zavarovacky tesni super, to je prece nespocetne-krat overeny.
Ale jestli skladujes ve vlhkym sklepe, tak co tam radsi dat cele kyble/konve/... U tech sklenic by kvuli tomu vlhku mohla zacit v miste toho zavitu vznikat plisen. Dovnitr se to nedostane, ale neni to pekny, kdyz otevres tu sklenici a na tom vicku jsou ty cerny fleky...
Ja se snazim postupne svoje sklepy dodatecne odizolovat, coz je obri halda prace. Protoze rucne. A protoze jich mame tolik...
Dast - výstižně napsáno. Na internetu celkově v diskusích sleduji, že lidé mají stále potřebu vynalézat kolo.
To vakuové uchovávání potravin je výborná věc, já taky pro sebe med dám do sklenic a odsaju vzduch, ve sklepě mám vlhko a vůbec mi to nevadí. Myslím ale že je potřeba k tomu pořádný strojek, já jsem si ho radši vyrobil sám, těm plastovým z asie nevěřím.
Daste, Mirku - samozrejme, ze konve by byly jednodussi, jenze ja nechci med ztekucovat, takze ho rovnou z cericich nadob = kovi s kohoutem stwcim do sklenic a pak to skladam do beden na maso nebo preprqvek na zeleninu.
V konvich ani kyblicich med skaldovat nechci protoze nechci ztekucovat.
Ty bedny na maso se daji utesnit nalepovacim tesnenim na okno, to jsem zkousel, ale jak jsem psal, pak jsem si uvedomil, ze je jedno jestli skladujes skl3nice v 85% nebo 40% nebo 100% prostredi.
Ta plisen vznikne diky cemu? Cukr +vlhkost+teplota + svetlo (ve tme asi plisen neporoste). Jedno z toho vyradis a plisen nevznikne. Tj. Staci otrit vnejsi okraj sklenice a plisen nema na cem vyrust. A ze by ti vyrostla uvnitr sklenice???
Jinak pokud tu sklenici dam do vody, tak plisen neporoste.
Vpodstate med v kadi ve studene vode a ve tme by mel mit idelani podminky pro skladovani....si myslim.
Vy aj riešite veci. A čo tak mať poriadne včely v menších úľoch?
Jozefe, to je jasna vec, to ja neresim. Tenhle tyden vytacim na pisecku a mam zatim vytoceno z 6 vcelstev a vsude voda 16 - 16.5%, krome jednoho, ktery bylo docela silny a z opatrnoati sem jim nechql 2 medniky a ty maj cca 17%.
Me ale neslo/nejde o vodu ve vytocenem medu, ale o zmenu obsahu vody ve skladovanem medu.
Nevim jestli toto vlakno je prave o obsahu vody v medu vytacenem = co udelaj vcely a vcelar s medem v ule nwbo jestli je o obsahu vody v medu vytocenem a skladovanem = co udela vcelar
(28.07.2023 12:52)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Karle diky. Oni tam pisou, ze sroubovaci vicko se nema dotahovat. Jako je mi jasny, ze to je proto, aby ten zvon vysal vzduch ze sklenice a udelal podtlak v ty sklenici, ale chci se zeptat, jestli pak u kilovy sklenice ten podtlak ve sklenici udrzi sklenici prisatou k vicku, kdyz sklenici chytnes a zvednes za vicko?

Ano, udrží bezpečně.

(28.07.2023 12:52)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Podstatne je, ze vicko tesni. Budto tesni nebo netesni a je jedno, kde sklenice stoji, prootze vsude bude vlhkost vyssi nez tech 18-19-20% (pokud trdy,clovek nebjde mit sklad, kde bude mit zapnute odvlhcovani).

Myslím, že med začne přijímat vlhkost až když má vzduch > cca 50 % (plus/minus, ale rozhodně víc než těch 20 %, tak uvádíš.
Mně jde např. i o pachy, které se v tom sklepě vyskytují a které nechci, aby se do medu dostaly.

(28.07.2023 14:59)Dast napsal(a): [ -> ]Zavarovacky tesni super, to je prece nespocetne-krat overeny.
Ale jestli skladujes ve vlhkym sklepe, tak co tam radsi dat cele kyble/konve/... U tech sklenic by kvuli tomu vlhku mohla zacit v miste toho zavitu vznikat plisen. Dovnitr se to nedostane, ale neni to pekny, kdyz otevres tu sklenici a na tom vicku jsou ty cerny fleky...

Plíseň vně víčka není, ve sklepě mám průvan. Chci skladovat jen ve sklenicích, protože nechci rozehřívat.

(28.07.2023 15:09)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Dast - výstižně napsáno. Na internetu celkově v diskusích sleduji, že lidé mají stále potřebu vynalézat kolo.

Mysli si co chceš, ale já prostě nechci riskovat a to odsátí mě nic nestojí.

(28.07.2023 16:55)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Ta plisen vznikne diky cemu? Cukr +vlhkost+teplota + svetlo (ve tme asi plisen neporoste). Jedno z toho vyradis a plisen nevznikne. Tj. Staci otrit vnejsi okraj sklenice a plisen nema na cem vyrust. A ze by ti vyrostla uvnitr sklenice???

Plíseň samozřejmě ve tmě v klidu růst může. Není to zelená rostlina.
Karle a máš to dlouhodobě odzkoušené, nebo je to zatím jen nápad? Pokud ve sklepě, pak jen v plastových kýblech dlouhodobé skladování. Plechová víčka postupně chytí rez a plíseň a na prodej to bude ostudné. Jak dlouho už skladuješ sklenice medu ve sklepě? Chladný sklep a sucho, to by byl skoro zázrak.
Ve sklepě přirozeně proudí vzduch z jednoho okénka do druhého na protilehlých stranách sklepa, plíseň se tam nedrží.
Víčka jsou po roce OK, déle obvykle neskladuji.
Ale mám tam i několik sklenic medu z roku 2020, který jsem z jistých důvodů nechtěl prodávat, a ty jsou taky OK. Sklenice i víčka jsou suchá, čistá.

EDIT: Není to tedy kdovíjak chladný sklep, ale je to pro mě nejlepší místo, které můžu pro skladování medu použít. Teplota kolísá cca od 13°C v tuhých mrazech do max. 20 °C v největších vedrech. A je tam tma.
Suchy sklep je fakt sen. Musel by byt perfektne izolovany a vetrany. Suche byvaji spis "sklepy"...ktere nejsou plne podzemni, maji okna atd.
Tome, ty myslis spis rasy, sinice a tyhle smejdy, jako ve vode - vodu kdyz das do tmavy nadoby, tak se ti nezkazi. Ale plisne, ty jsou i ve tme.

Med je neznicitelna substance. Ma vselijake ty antibaterialni, antisepticke nebo jake ...ucinky, plisne apod. nemaji sanci. Muze jen zacit kvasit, kdyz je moc ridkej a ani to neni zadna tragedie, i tak se da jist. Prodavat teda asi ne )

takze, guys, jestli se vam nenarodilo mimino, tak nevim co chcete/proc odsavat odsavackama...
(30.07.2023 4:04)Dast napsal(a): [ -> ]Med je neznicitelna substance. Ma vselijake ty antibaterialni, antisepticke nebo jake ...ucinky, plisne apod. nemaji sanci. Muze jen zacit kvasit, kdyz je moc ridkej a ani to neni zadna tragedie, i tak se da jist. Prodavat teda asi ne )

Med může začít kvasit, když má vysoký obsah vody. S jeho konzistencí to ale nemá nic společného. Existují medy, které jsou extrémně řídké, ale protože mají obsah vody v normálu, tak nikdy kvasit nebudou.
Samozrejme kdyz se rekne ridkej med, tak se mysli obsah vody >18%.
(30.07.2023 6:32)Včelařík napsal(a): [ -> ]Med může začít kvasit, když má vysoký obsah vody. S jeho konzistencí to ale nemá nic společného. Existují medy, které jsou extrémně řídké, ale protože mají obsah vody v normálu, tak nikdy kvasit nebudou.
Omyl, konzistence medu a jeho kvašení má spolu společného celkem dost a ne že ne.
Ale nepovídej. Tak povídej.
Med, který v tekutém stavu nekvasí, se po zkrystalizování klidně rozkvasit může. Proč se zde již řešilo několikrát...
A víš proč to tak je? Protože při krystalizaci medu vznikne krystalická část a tekutá část medu. A v té tekuté se zvýší množství vody o cca 4 % oproti množstní vody v tekutém nezkrystalizovaném medu. A toto zvýšení množství vody v tekuté části může rozjet samovolné kvašení medu. Ale celá tato záležitost je odvislá od množství vody v medu, nikoliv od jeho konzistence/viskozity. To by takový akátový med musel kvasit imrvére. Wink

Takže příklad: Při vytočení medu ukazuje refraktometr 18 % vody, což je teoreticky v pořádku jak pro český med, tak pro evropskou normu (20 % vody). Když med zkrystalizuje, v jeho tekuté části stoupne obsah vody o 4 % na 22 % vody, a to už jsme někde jinde a může se zejména při nevhodných skladovacích podmínkách medu rozjet samovolné kvašení medu. Chytré hlavy zjistily, že pokud chceme zabránit případnému samovolnému kvašení zkrystalizovaného medu, musí být obsah vody před krystalizací medu max. 17,1 % nebo nižší.
Ale kolikrát máme vytočený med s 20 % vody a po krystalizaci se nic neděje, protože je med uložen ve vhodných skladovacích podmínkách.
Referenční URL's