Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Taky jsem letos viděl na refraktometru čísla kolem 14 - 16% Smile
13,5 konkretne tento cely mednik..dalsie niektore 14.. to sa mi v zivote nestalo..zazil som slnecnicu aj lipovu medovicu,ked som este v Béčkach vcelaril,tj pred rokom 2008 ,ktore podliezli 15 % o dve desatiny,ale toto je extrem..
Já mám 20 %, plásty 39x15 jsou zcela zavíčkované.
V jakém je to úle Gusto?
Určite to nebude v tak vysokom úle ako stavia Sedláček.Smile
(07.06.2022 17:10)stefanos689 napsal(a): [ -> ]V jakém je to úle Gusto?

zatepleny dadant 42x35 desat ramikov a medniky 42x17 ,devat ramikove,stena 4cm styrodur ,zvnutra vylozena sololitom..strop zaklop dreveny a 4cm konopna izolacia.. medniky dva,vcely nahusto..
A dno plné? Česno jak velké? Očka zavřené?
očka som nikdy nemal ,dno plne 2cm palubovka..letace mam male,7mm vysoke a 15-20 cm široke..ule cca 30cm na zemou..na niektorych mam podstaveny nizky drevenny nadstavok a na niektorych nie,rozdiel ale som si nevsimol tento rok co sa obsahu vody tyka..
(07.06.2022 13:54)gusto napsal(a): [ -> ][Obrázky: E5-F1-A4-FD-7-F98-4-C8-A-92-D8-8-B5-E745820-BA.jpg]

zažil som za 30 rokov vseličo pri vcelach a uz ma len tak lahko nic neprekvapi,ale agat tento rok takmer popiera zakony fyziky..

ako sa to vytáčalo ??
nebol ani naznak krystalizacie ,ale aj tak tie plasty bolo citit ze su tazsie nez zvycajne ked som ich vyberal z medometu.. mavam prednadhriate na cca 30´C ,ale ta vrstvicka ktora zostala prilepena na bunkach jednoducho bola hrubsia ako byva pri redsich medoch..
Letos všechny vytočené medy jsou na tom skvěle s obsahem vody. Jak s nadsázkou říkám, med při vytáčení neteče, ale sype se jako písek Big Grin
Řekl bych, že z tohoto důvodu nízkého obsahu vody letošní rok dává argument, proč bylo hloupostí nahrazovat 730ml sklenici objemem 770ml. Když ve sklenici chybí víc jak centimetr pod okraj, nevypadá to dobře i se s tím hůř pracuje.
(09.06.2022 6:18)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Letos všechny vytočené medy jsou na tom skvěle s obsahem vody. Jak s nadsázkou říkám, med při vytáčení neteče, ale sype se jako písek Big Grin

Vzduchotechnici a meteorológovia by sa k tomu mali vyjadriť.

Studený máj, v komore raj.
Studený vzduch neodparuje tak silno vodu zo zeme, preto rastliny prosperujú.

Studený vzduch sám o sebe obsahuje menej vody ako horúci.
Keď včielky ten studený vzduch zohrejú, sú do neho schopné uložiť viac vodných pár.

Preto tie rekordne "suché medy", lebo bol relatívne chladný máj.
Honzo H. - já si ještě všim, když jsem vytáčel a podíval se do medometu k výpusti, že se na mě med mračil až se mu dělali vrásky u té výpustiSmile...tak byl hustý...

...tedy ne všechny várky, ale u u dvou včelstev na několika rámcích u každého jsem nameřil refraktometrem mezi 15,5 a 16 procenty, mezi 16 a 17 docela často, mezi 17 a 18 běžně a málokdy mezi 18-19. Překvapivě jsem pak u jednoho včelstva na jednom rámku naměřil pod víčky 22% (nebyla celá plocha zavíčkovaná) a u jiného rámku 100% zavičkovaného u téhož včelstva 16,5%.

Tak pak vytáčejte podle zavíčkování.
Podobná skúsenosť ako Gusto- najlepšie boli na tom ČS ala Jozef Jaroš- 4cm polystyren +palubka- lenže 1 plodište a 1 medník- dvojpriestorovo. Pri trojzostave plodisko + 2 medníky bol redší , zatepl. Zander 20 mm ešte pekne stužkoval pri vytekaní z medometu. Optimal hoc veľmi zaviečkovaný- ten som vytočil raz dva tiekol- U zatepl. ČS som musel plásty prevracať tri krát - pre hustotu medu a predlžiť riadne čas vytačania. Agát.
Tento rok nám jasne ukázal,že najvačši vplyv na obsah vody v mede má POČASIE a nie konštrukcia úľa,zasieťované dno ... Big Grin
Jak kde Smile, první točení řepka stromy, 80% zavíčkováno, vlhkost 20%, to co nanosily od akátu za jeden měsíc (vytočeno týden po odkvětu lípy), zavíčkováno 20-30% mělo vlhkost 19,2%. Už mě letos došla trpělivost a pořídil jsem sušičku na med. Langstroth, dno uzavřené nad pletivem podložkou, očka všechna zavřená.
Nevite prosim nekdo, jestli med, ktery zacne "degradovat" (tj. Asi kvasit apod.), v souvislostu s tim zmeni barvu?
Ptam se proto, ze chci udelat takovej pokus, kde bych potrebival vedet, jestli se obsah vody/kvaseni projevi i vizuelne.
Diky za info, jestli mate zkusenosti.
V malých sklenicích je med asi pět let starý (zkouška na kvašení dle %), v té velké jsem koupil od velkovčelaře loni, a vypadá jak vypadá.
Ali diky. Ja chci zkusit dat 2-3 sklenice s medem do pruhlednyho vedra s vodou a nechat to tam a zjistit, co se stane, jak ta vicka tesni, kdyz jsou dotazena. A nechci je samozrejme otvirat a chci pripadny prunik vlhkosti zjistit vizuelne.

Moh bych taky sampzrejme dat prazdny zavreny sklenice a cekat, kdy v noch bude voda.....Wink
Referenční URL's