Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jo pokud odkážeš udělat se včelama 15% řepku, tak klobouk dolu....pokud toho nebude pětinové množství, tak ještě větší klobouk dolu...Ty přístroje tady jsou, jsou schválené nějakými institucema, tak v tom nevidim sebemenší důvod, jen proto, že někomu na VF se to nelíbí, protože pro něj je to konkurence a nemá na ten přístroj peníze a musí prodávat med s 18%, který nikdo moc vlastně nechce, ale to se těžko přiznává.

(06.05.2020 12:31)MatesP napsal(a): [ -> ]No protože jsem mladej janek. Když jsem psal ten příspěvek bylo jeětě daleko do vytáčení. Když jsem pak točil, nebyly vůbec problémy. Vlastně byly, med nešel ani vytočit, jak byl hustý, tmavý a výborné chuti.

Ahá takže ty soudíš podle medovice, že jsi na to přišel Smile tak aby si nebyl při vytáčení řepky zase zklamanej Smile
Ať je to čím chce. Loni to fungovalo od řepky až po les, takže budu pevně věřit dál.
Co je vlastně na sušení medu špatného? Když o tom psal Honza Jindra tak na tom nikdo nic špatného neviděl, že by ten špatný byl Louky a né to sušení samotné Huh
Já nemám problémy, že bych si nemohl dovolit ten přístroj, jenom bych ho pořizoval, až by vše ostatní selhalo. Takže jsem zatím zkusil úlové úpravy, pokud to selže, budu se muset uchýlit k tvému řešení. Sice se mi to nelíbí, ale někdy prostě není jiná cesta.
ono to vypadlo, na prvních 50 stránkách, že tady chtějí sušičku všichni, ale nikdo na ní nemá, tak všichni bastlili a bastlili no a pak jí koupil Louky a všechno se najednou otočilo....já jsem vlastně takovej Babiš Včelařského fora Smile
Osobně si myslím, že hlavní faktor bude příroda sama o sobě, počasí, snůškové podmínky atd. prostě každý rok bude jiný.
Muzu s klidem prohlasit,ze susicku na med kupovat nehodlam,bo ji na nic nepotrebuju Smile
Jako že nepočítáš s medem Wink Nikdy neříkej nikdy Wink
Myslím, že pokud bychom si nelhali do kapes, pak bychom problém s vlhkostí medu rozklíčovali rychleji.

Josefe, a ty víš kolik vody máš v medu? Nebo tomu necháváš volný průběh?
Já měřím až po vytočení a zatím dobrý, snad to tak i zůstane. Čím to je neumím říci = pevné dno vysoké, nástavky zateplené palubkové, nástavky 3-4 někdy u některých včelstev i 5. Očka používám. Úly mám ve včelíně. Včely se snažím, aby prostor vyplňovali, používám v nějaké míře zebrování, dávám 4 stavební rámky, snažím se o 1/3 výměnu díla ročně, používám mezistěny (vlastní vosk), celý rok na vrchu folie a víko s polystyrenem.
(06.05.2020 12:28)Louky napsal(a): [ -> ]
(06.05.2020 9:40)patko79 napsal(a): [ -> ]Ešte by som doplnil, že vlhkosť nesúvisí s nározovosťou znášky. Ak by to tak bolo, tak vytáčame agátový sirup. Ale agát má paradoxne o percento dve menšiu vlhkosť ako repka. Slnečnica kedy ako.

dohle je čistá demagogie to mi jako promin patko.....to že u agátu to tak není, tak to neznamná, že u jiných plodin taky ne....máš ode mě žlutou kartu za argumentační faul.....



v čom je prosím Ťa tá demagógia? Napísal som jasne, že najväčšie denné prírastky sú VŽDY z agátu (denne aj 10Kg riedučkej sladiny). Podľa teórie by to teda mal byť najredší med. Veľké denné prírastky dokáže malina, dokonca aj medovica. Takže zostáva Ti len tá repka, ktorá nezapadá, ani tá nie vždy. Niekedy aj tá dokáže byť hustá. A snáď niektoré druhy slnečnice sú tiež redšie ale tá medonosná sa už v mojom okolí nepestuje
každá rostlina má v nektaru jiný obsah vody, takže tohle srovnání je prostě irelevantní....ten kdo má problém s vodou, tak je to vždy u řepky....loni nárazová snůška během tří dní a půk týden zima....kdyby nárazová snůška nebyla, tak nevěřím, že by měl někdo takové problémy....ta snůška je tak velká, že včely med hned víčkují, protože ho nemají kam dávat...agát jsem nikdy neměl, nemůžu k tomu nic říct...ale zřejmě nemá ten nektar má uplně jiné složení a s vodou u něj problémy nejsou, ještě tu u nikoho nepadlo, že by měl řídkej agát....prostě pro svojí teorii použiješ příměr, kterej je absolutně nesrovnatelnej......
Slnečnicové medy sú husté a redšia bola pri júnových oddelkoch 17,5% vody. ja keď raz stekutím med a ten nechám otvorený tak je normálne že sa vyparí aj 1 % vody. Ano aggát keď je dobrý tak dá aj 10 kg a najredší med bol keď za deň doniesli 15 - 20 kg tabákový. Najsilnejšia medovica bola za 1 mesiac z bôbu normalne 100 kg a bol aj rekord 140 kg priemer a tú nosili od rána do noci. to ani v lesoch nemáte a ani sa na to nechytáte.
Očká na úloch nemám a pre mna sú zbytočnosť ale som kúpil 9 ulov a na tých sú očká ale som to nikdy nevyužil takže ako z očkami to neviem.
(06.05.2020 12:40)Louky napsal(a): [ -> ]Jo pokud odkážeš udělat se včelama 15% řepku, tak klobouk dolu....pokud toho nebude pětinové množství, tak ještě větší klobouk dolu...Ty přístroje tady jsou, jsou schválené nějakými institucema, tak v tom nevidim sebemenší důvod, jen proto, že někomu na VF se to nelíbí, protože pro něj je to konkurence a nemá na ten přístroj peníze a musí prodávat med s 18%, který nikdo moc vlastně nechce, ale to se těžko přiznává.

(06.05.2020 12:31)MatesP napsal(a): [ -> ]No protože jsem mladej janek. Když jsem psal ten příspěvek bylo jeětě daleko do vytáčení. Když jsem pak točil, nebyly vůbec problémy. Vlastně byly, med nešel ani vytočit, jak byl hustý, tmavý a výborné chuti.

Ahá takže ty soudíš podle medovice, že jsi na to přišel Smile tak aby si nebyl při vytáčení řepky zase zklamanej Smile
Aj inštitúcia APIMONDIA niečo schválila ohľadom dosúšania medu, to je pre Teba irelevantné?
Jožko58, můžeš, prosím tě, napsat, co Apimondia schválila ohledně dosušování medu? Před týdnem jsem zde odcitoval důležité statě textu a někteří zjevně nečetli ani to, a ani originál dokument.
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Matur...#pid146380

jen pro připomenutí...z 24 na 17...tady bude asi ta chyba....
To je celkem hodně zajímavé vlákno. Není se co divit, že to Gupovi výkupce nebral. Nezralý med nemá parametry medu zralého a obsah vody je v tomhle případě podružný...
Tak jsem si dal taky tu práci a projel vlákno od roku 2014 Smile a člověk si na zdejší diskutéry udělá hned jinej názor.....pan Jindra za prakticky stejné názory ohledně sušičky dostával mraky palců, když ten samej názor napíše Louky, tak je vše najednou jinak Smile což jen potvrzuje jak tohle forum funguje...není důležitý obsah, ale autor
Víš, když člověk dělá věci jinak než ostatní a přitom se mu daří, točí (skutečně) téměř metrák medu na úl, dokáže udělat krok ze zaměstnance na OSVČ a zvládne to v několika málo letech, to se v Česko(slovensku) neodpouští ... Nazval bych to neměnnou pravdou.
Úspěch se neodpouští...
Referenční URL's