Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Repkový a neskryštalizovať? Tak dobre som sa nezasmial .......
Čo si ho uvaril? Repkový med bez prehriatia začína kryštalizovať za týždeň a do 2 týždňoch stuhne komplet. Neplním a nepredávam pár dní ale od 1992 keď v roku 1991 sa rozpadla Medos Galanta a prestalo sa vykupovať. No keby si do neho pridal agát 1/1 tak to vydržal 6 mesiacov tekutý.
Zanedlho sa začne točiť, med je pomerne hustý a zaviečkované pod 17% vody.

[Obrázky: WP-20200502-17-16-08-Pro.jpg]

Medzistienka pred 3 dňami.

[Obrázky: WP-20200502-12-02-33-Pro.jpg]

Včely v troch nástavkoch majú 1 nástavok komplet už poviečkovaný a druhý na 70 % nanosený a keď bude komplet v stredu čo bude tak pôjde aj štvrtý nad plodisko ale nie prv aby to bolo riedke, potom žiaden problém z vodou. To ostatné sú oddelky a aj tie čo sú už preložené v úloch bez nástavkov.

[Obrázky: WP-20200502-19-48-14-Pro.jpg]
(28.05.2016 22:55)tom.50 napsal(a): [ -> ]... Vyzbrojen zkalibrovaným RFM jsem se jal vytáčet v naší skvelé, chaldné medárně. Vše pod 18, ale med se mi zdál řídký, nevytáčel jsem první rok, ale když to měří dokonale zkalibrovaný drahý přístroj...
A tak hrdě do výkupu. Ve výkupu srážka z ceny - 19,5 a v jiné konvi i skoro 20%.

Tome, problém s vlhkostí jste měl i v roce 2016. Čím to bylo tehdy?
Asi jedna z těch "výjimek".
(03.05.2020 7:34)Merkuri napsal(a): [ -> ]Repkový a neskryštalizovať? Tak dobre som sa nezasmial .......

"med tak rychle nekrystalizuje"....Merkuri odpoví....řepkový nekryštalizuje.....a takhle to tady chodí...všem se práší od huby a admini na jen přihlíží a když někoho zmíním, dostanu upozornění...kam to tady vede víme skoro všichni.....
Merkuri, pevné včely a jeho točení medu
(28.12.2016 7:57)Merkuri napsal(a): [ -> ]Je zajímavé keď ja vytočím repku a má 18,8 - 19.5% vody mne ešte nekvasil ani po 2 rokoch.
Poslednýkrát bez rozdávania trestov upozorňujem všetkých diskutérov, že toto fórum má slúžiť na výmenu skúseností, každý má právo napísať svoj názor a hlavne svoje skúsenosti! Fórum nie je prioritne postavené na to aby sa tu riešila hlavne kritika postupov či názorov ostatných včelárov a diskusia v tomto vlákne sa už dostala do štádia flame a trollingu ! Tak flamewar ako trollovanie porušujú pravidlá fóra!
Žiadam u "upokojenie emócií" a pokračovanie diskusie v intenciách pravidiel!
Každý má svoju pravduBig Grin Merkuri v tom, že repka zmiešaná s agátom netuhne, respektíve veľmi pomaly a stuhne v takú hmotu, ktorá sa dá bez pastovania naberať lyžičkou. Jarné kvetové medy spolu s repkou nevytáčam už tri roky, prvý krát vytáčam po agáte. Je to preto, že hoci mám nízke nadstavky, tak aj zaviečkovaný jarný med má niekedy 19% vody. Ak je tam veľa repky, kvasilo by to. Preto podhadzujem medníky a po agáte vytáčam, medníky mám značené, kde je kvetový a kde agát. Samozrejme do kvetového primiešajú aj agát, niekde viac niekde menej. Toto sa už nedá pastovať, po týždni hoci vyzeral pekne spastovaný, rozpustí sa ak je pohár na kuchynskej linke. Preto som dva roky po sebe kúpil repku od včelárov, čo ju mali. Ale musela mať pod 18% vody. Veľa ľudí si na pastovaný zvyklo.
Ešte k tej vlhkosti. Pri vytáčaní bežne mávam okolo 18% vody pri kvetových medoch. Ale meriam to hneď ako vyteká z medometu. Med je teplý, pretože tam fúkam vzduch fénom. Ale nie ako si Louky myslí, že kvôli odpareniu vlhkostiBig Grin Používam výklzy a takto med z plástov po raňajšom odobratí medníkov rýchlejšie a lepšie vytečie. Tým fénom nedostanem z medu ani percento vlhkosti. Ak takto teplý med má na refraktomere 18,5%, tak po týždni dvoch má na povrchu o percento menej. Po premiešaní v celom objeme pod 17,5 %.
Já jsem si nemyslel, že tim odpařuješ vlhkost....ale určitě to tomu medu nepřídá, to zase budme féroví, když někdo to samé říká o sušičce....
(03.05.2020 8:54)patko79 napsal(a): [ -> ]Jarné kvetové medy spolu s repkou nevytáčam už tri roky, prvý krát vytáčam po agáte. Je to preto, že hoci mám nízke nadstavky, tak aj zaviečkovaný jarný med má niekedy 19% vody.
Patko a nemáš problém z tým, že ti repkový med z kryštalizuje v plástoch?
Takto po agáte by bolo ideálne vytáčať aj u mňa, súši na podstavovanie mám dosť,len mám obavu z kryštalizácie medu,takže med musí ísť von.
(03.05.2020 8:14)Kamik napsal(a): [ -> ]Merkuri, pevné včely a jeho točení medu
(28.12.2016 7:57)Merkuri napsal(a): [ -> ]Je zajímavé keď ja vytočím repku a má 18,8 - 19.5% vody mne ešte nekvasil ani po 2 rokoch.
To si myslíš že je taký med predávam? S takým obsahom vody určite nie do pohárov ale na medovinu. Mne na žiadnej repke nezáleží lebo z tou je len problém lebo to rychlo tuhne, tam šup do medoviny a to je tá výnimka pre čo som taký vytočil, no predsa pre Agátový med čo je hodnotnejší než dáka repka.
ale ty se mi tu snažíš namluvit, že kdybych měl pevný včely, tak ho mít řídkej nebudu....ale ty ho máš....tak já tomu nerozumim....může mi to prosím někdo vysvětlit? ale asi někdo jiný než Merkuri, jeho evidentně nějak nechápu. Děkuji
(02.05.2020 23:37)Kamik napsal(a): [ -> ]Gupo, určitě tě nepeskuju... a vůbec tě nenutím něco hledat. Ale jak si to říkal v tom svém příspěvku 1201 Loukymu? "Zkus neúkolovat ve vyhledávání informací o medu druhé, ale zkus zapojit svůj um v bádání". Wink Nicméně Liebig to napsal v souvislosti s obsahem vody v medu už v roce 2003 a na doslovnou citaci jsem narazil dokonce i v hloubi tohoto vláknaSurprised


Ale já si vyhledal jeho kalendárium (2015) kde píše něco jiného. Také jsem tak reagoval. Takže to je jiný Liebig, o hodně starší a zkušenější kdy prostě připustil, že vedle informace z překladu Řeháčka z jeho článku Švýcarské včelařské noviny z r. 2003:

"Pro obsah vody v medu jeví se množství včel jako důležitý faktor."

také o více než 10 let později, připouští že německé polystyreňáky mají vyšší obsah vody než špatně uteplené dřeváky.

Kamiku vše se mění. Hlavně názory, je důležité sledovat vývoj a ne tu tvořit dezinformaci neúplným výpiskem. Liebig je uznávaný, takže mne to zarazilo co tu od něj útržkovitě prezentuješ.

Nejzajímavější by bylo přeložit znovu originál jak překládal Řeháček z r. 2003, což se mi nepodařilo dohledat. Archiv Švýcarských včelařských novin je až od r. 2006.
No začnem u teba zo znáškou:
1. jarný med
2, možno malina.
3. možno lipa.
4. medovica isto.

U mňa:
1. jarný med ovocné stromy a repka
Stane sa že repka pomali končí a začína medovať Agát!
No čo by si robil?

1.: by si to tak nechal a netočil alebo by si vytočil repku a zachránil agát???

No ja v tom prípade z vysoka kašlem na repku a potrebujem Agátový med. Ale tento rok to tak nebude lebo skončí skorej repka a bude tam týždňový rozdiel, bolo tak aj vlanni okrej 1 stanoviska.
A ver tomu že môj med je aj hustý a ver tomu že to v Bčkachskorej dosiahnem než v r. m. 39 x 24 a mám aj na to dôkaz. Zo zvedavosti som kúpil včely od Koblihu tvojho známeho a ten mi ich dodal v r.m. 39 x 24. Jedny pre zaujimavosť som na ich diele nechal a mali nástavky 3 a ostatné už boli na B čo som sa o to pričinil. Výsledok bol taký že to 39 x 24 stálo za hovno lebo tam nebol hustý med proti druhým a pevné boli všetky. A ešte som sa čudoval tomu že ten oddelok u teba od Koblihu bol nanič. tie jeho oddelky neboli žiadný chudák alebo žobrák takže teoreticky mali mať rovnako hustý med. Skutočnosť je taká že jarné kvetové medy v 39 x 24 nie sú husté a to také ja nepredávam lebo by som si skazil svoje meno čo 28 rokov budujem predajom medu. Mal som aj na ponuke úle nové nepoužité 11 r 39 x 24, 4 nástavky za 25 euro, no nevzal som ich a ponuka bola 150 úlov krásne palubkové a tak si ich zobrala moja známa čo som jej to dohodil.

Keďže u teba nieje agát tak tam nemáš čo zachraňovať lebo u teba je hodnotnejší med medovicový a ten je do znášky daleko než jarný med.

E ešte k tomu Kobliha mal som objednané 10 nie dákych pár kuskov a preto vysledok nebol skreslený o mede jak množstvo tak aj hustota a pevné boli dosť.
(03.05.2020 10:34)Merkuri napsal(a): [ -> ]Výsledok bol taký že to 39 x 24 stálo za hovno lebo tam nebol hustý med proti druhým a pevné boli všetky....

Mal som aj na ponuke úle nové nepoužité 11 r 39 x 24, 4 nástavky za 25 euro, no nevzal som ich a ponuka bola 150 úlov krásne palubkové a tak si ich zobrala moja známa čo som jej to dohodil.

Jak ten úl co jsi porovnával kostrukčně přesně vypadá, nebo vypadal? Jaké dno, víko, skladba stěny, atp. Pro poučení a lepší budoucnost našich dětí. Dík.
(03.05.2020 9:20)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]
(03.05.2020 8:54)patko79 napsal(a): [ -> ]Jarné kvetové medy spolu s repkou nevytáčam už tri roky, prvý krát vytáčam po agáte. Je to preto, že hoci mám nízke nadstavky, tak aj zaviečkovaný jarný med má niekedy 19% vody.
Patko a nemáš problém z tým, že ti repkový med z kryštalizuje v plástoch?
Takto po agáte by bolo ideálne vytáčať aj u mňa, súši na podstavovanie mám dosť,len mám obavu z kryštalizácie medu,takže med musí ísť von.

Nestalo sa mi to ani na jednom pláste, a že som ich pár vytočilTongue Ale ako píšem, u mňa to nie je čistá repka, to by chcelo čistú repku pár plástov nechať pár týždňov v označenom medníku.
Když nad tím přemýšlím, tak rozdíl mezi těmi úly je jen v tom, že v těch darovaných lysoních je to dno, jak u pevného úlu, v životě jsem to neotevřel, protože bych to celé dolámalSad. Ostatní úly mají všechny síta a šuplík, který není dost těsný. Problém je skutečně jen na vlhkém stanovišti, mrazová kotlina, s rybníkem 3 metry od úlu a tekoucí řekou. Všude svítí slunce a tam je pořád ve stejnou dobu rosa. Na druhou stranu, díky suchu, na tomto místě medují lípy a ,medu je nad průměr. U toho L ( superjambo) bude ten výsledek skutečně ovlivněn, že tam těch nízkých nástavku dávám asi více než by bylo třeba. Na druhou stranu po smíchání to pak vychází na 18 %, tak je to v klidu. Za ten rozdíl ve výnosu mi to ale stojí. U těch 39x24 mám ty včely v úlech našlapané, že mí přetékají ven z úlu.

(02.05.2020 16:59)Louky napsal(a): [ -> ]Pavle a všechny včelstva vedeš stejným způsobem? nebo čim to, že na té jedné míře máš o tolik větší výnos?.....Já loni zkoušel i některý včelstva dusit, nedávat jim 5. nástavek a stejně to nepomohlo.....a včelařit na 30 rámkách 39x24 se podle mě nedá. Já než jsem měl lysoně, tak jsem měl tenkostěnné domácí výroby a tam jsem je tak nerozšiřoval, ale řepku jsem měl řídkou vždycky. Jako jo do 18% ale pro mě to prostě není dobrej med, teče to jak voda, když to člověk chce lžičkou nabrat do čaje, tak je to skoro nadlidcskej úkol, aby tim nezacamral vše okolo atd.....Nevidim nic špatného na tom, tomu medu sebrat 2 procenta vody i za obět toho, že tomu zvednu HMF o pár jednotek a to samé u enzymů, pokud jsou stále v normě. Každý má jiný preference...někomu tohle vadí a nevadí mu varidol, někdo to má zase obráceně atd....jak už bylo napsáno v jíném tématu, at si to dělá každej jak chce, ale vadí mi to napadání jen proto, že já nemám 100 tisíc na to, abych si koupil sušičku, tak budu hanit někoho kdo jí má i když jsem o ní ještě před pár lety tady diskutoval, jak by se hodila.

Ten Lang má o mnoho větší včelstvo, ale hlavní je v této kotlině jarní rozvoj na této míře, byla to nutnost, na nízkých L ( 159) ty včely byly jak na 39x24.
(03.05.2020 10:02)Louky napsal(a): [ -> ]ale ty se mi tu snažíš namluvit, že kdybych měl pevný včely, tak ho mít řídkej nebudu....ale ty ho máš....tak já tomu nerozumim....může mi to prosím někdo vysvětlit? ale asi někdo jiný než Merkuri, jeho evidentně nějak nechápu. Děkuji

Moc to řešíš. Každý ví, že Merkuriho je třeba brát s jistou rezervou. V češtině pro to máme krásné slovo: "pábení". Ale když si to přefiltruješ, získáš i hodnotné informace.
(03.05.2020 11:25)patko79 napsal(a): [ -> ]
(03.05.2020 9:20)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]
(03.05.2020 8:54)patko79 napsal(a): [ -> ]Jarné kvetové medy spolu s repkou nevytáčam už tri roky, prvý krát vytáčam po agáte. Je to preto, že hoci mám nízke nadstavky, tak aj zaviečkovaný jarný med má niekedy 19% vody.
Patko a nemáš problém z tým, že ti repkový med z kryštalizuje v plástoch?
Takto po agáte by bolo ideálne vytáčať aj u mňa, súši na podstavovanie mám dosť,len mám obavu z kryštalizácie medu,takže med musí ísť von.

Nestalo sa mi to ani na jednom pláste, a že som ich pár vytočilTongue Ale ako píšem, u mňa to nie je čistá repka, to by chcelo čistú repku pár plástov nechať pár týždňov v označenom medníku.

Já tohle dělám s řepkou a medovicí....řepku odtočím jen z nejhornějšího nástavku, aby měly kam nosit a zbytek nechávám donosit medovící, protože nám začíná chvíli po řepce a jede celý červen, když počasí dá....na vodivost to nemá až tak velký vliv, do normy se vždy vejdu a mám víc medovíce. A taky se mi nestalo, že by mi tam zkrystalizovala, ale já jí nemám zavíčkovanou, to bude možná ten důvod.....
(03.05.2020 12:15)stefanos689 napsal(a): [ -> ]
(03.05.2020 10:02)Louky napsal(a): [ -> ]ale ty se mi tu snažíš namluvit, že kdybych měl pevný včely, tak ho mít řídkej nebudu....ale ty ho máš....tak já tomu nerozumim....může mi to prosím někdo vysvětlit? ale asi někdo jiný než Merkuri, jeho evidentně nějak nechápu. Děkuji

Moc to řešíš. Každý ví, že Merkuriho je třeba brát s jistou rezervou. V češtině pro to máme krásné slovo: "pábení". Ale když si to přefiltruješ, získáš i hodnotné informace.

Informace ztrácejí na hodnotě, jsou li od nedůvěryhodného zdroje.
Loni jsem tu téma řepky otevřel (neměl jsem zkušenost) a dozvěděl se obecně, že v úle řepka vydrží pokud nenadále neprochladne dlouho (i měsíc). Takže jsem ji vytáčel 19-tý den po odkvětu a drobný problém jen u dvou plástů. Držím nedrátkovanou volnou stavbu. Takže mě ok k vytočení vydržela v úle 3 týdny.
Referenční URL's