Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Čekal bych to HMF vyšší. Myslím, že to je moc pěkný výsledek na rok starý med.
No kvetový je určite barva hnedá ...... Confused koho napadne sušiť medovicu .......Cool
ten kdo chce mít kvalitní med....můžeš se ukázat, určitě si jako profík musíš dělat rozbory medu...tak nám ukaž jestli ses někdy dostal na 14,8 diastázy hm?.....

(29.04.2020 19:18)Merkuri napsal(a): [ -> ]LOUKY.
V mede sa zistujú enzýmy Diastáza a enzýmy Sacharozy. To že dosušiš med je akurát ochudobnený o chuť a o enzýmy, hodnpota medu 0 do kvality. Tam keď ho včely dohustia sa tomu povie MED ale podstatné že včelám dáš 6 nastavkov je u teba +, potom ten riedky mišmaš vytočíš a hor sa dosušovať. Tam kde máš úľ nabitý včelami čo vedia riadne obsadiť je med hustejší a kvalitnejší než to tvoje umelé vysušenie. To je tak akurát len na výrobu alkoholu .... V úle čo je nabitý včelami máš aj počas znášky hustý med a nie že nemáš a preto nieje problém zo včelstva aj vytiahnuť 6 - 10 rámikov husteho medu a vytočiť. Sladina z kvetov je podstate hroznový cukor a včely tam pridajú enzýmy a nastáva štiepanie na iné cukry. Včely do medu pridávajú viac x enzýmy a nie že len 1 x ako si niekto myslí. Takýto med čo je dodaný do obchodnej siete a má alebo nemá dostatočné enzýmy je na pokutu lebo je poškodený zákazník o látky v potravine a to znamená že sa jedná o falšovanú potravinu.

vypadá, že tomu opravdu rozumíš Merkuri
No ohanaš sa tu diastazov a u nás to nieje povinné a daj si spraviť o 5 rokov diastazu a zbadáš že už nemá aktivitu lebo už nemá čo štiepať lebo to je normálny jav. Bežným ludom to aj tak nič nevravý a iba tolko že med sa ešte štiepa hlavne sacharoza čo klesá.
Ja som nepotreboval nič sušiť a mal som vodu 15,8% a točil som v septembri .. Kedy sa tu pochváliš že si vytáčal včely 15 septembra čo je 9 mesiac do sucha a že ich potom zazimuješ bez problémov a prežijú?
Napokon keby to bola repka tak tá nieje tekutá ale ztuhnutá ako aj kvetové medy. tam keby si dal zohrial med tak stupne MF.
V ničom si ma nepresvedčil a rozborov som dal spraviť na med min 200 a ten tvoj jeden nič proti môjmu množstvu nič neznamená a okrem toho moje medy boli na rozbor zobrané námatkovo z predajní a u teba nič a to tiež skúšali diastázu, farbivá, MF, kyslosť PH a pravosť medu.
Diastáza je len znak podla aktivity ako je starí med a podla toho ti presne určia kedy bol vytočený z rámikov po vybraní zo včelstiev. A to hneď sa vie že sú to dovozové medy deklarované na etikete ako trebarz Český med a pritom môže biť aj z Indie tak ako to zistili u DR. Pintíř čo chrlil med do predajní...
A nezabudni si dať na etiketu " Dosušený med! " hadam by si nemal svedomie ošaliť svojich zákazníkov o takú cennú informáciu a neber to ako urážku ale oko to že občania majú právo na informácie. A máš jedno štastie že nebývaš v USA a tam by ti také počínanie moc netolerovali už len podla toho akú máš vyslednú hodnotu po rozbore.Cool
já jsem si myslel, že zase vymyslíš nějakou pohádku....až půjdu spát, přečtu si to ještě jednou
Tak co je teda na tom presusenem medu špatného?
řekl bych že Louky Big Grin
Diastáza klesá štiepaním cukrov a preto sa dá spolahlivo určiť vek medu a falšovaný med. Med niektorý fakmani čo majú prax v laboratoriu vedia vyrobiť aj z repného cukru pridaním kyselin ale čo nedokážu je diastáza a taký príklad toho je v obchode akože med " METKO " je na tom obrázok včelieho koša ako úľ.
Diastáza klesá například při tom, když někdo dá konve řídkého medu do auta při vysokých teplotách, aby se voda odpařila. Nebo když někdo nakládá s medem jako merkuri s pravdou Smile
(13.05.2020 20:21)richard1 napsal(a): [ -> ]Tak co je teda na tom presusenem medu špatného?
Už len to že nebolo uvedené " Dosušený med " v USA sú prísne normy a najme na med. hlavne to čo sa z medom dialo než sa naplnil do pohárov.
Tak jinak, co špatného v ČR na dosusenem medu? Může se dosusovat? Musí to být uvedené na etiketě? USA sem netahej tam to prodávat nebude (du)
(13.05.2020 20:36)Louky napsal(a): [ -> ]Diastáza klesá například při tom, když někdo dá konve řídkého medu do auta při vysokých teplotách, aby se voda odpařila. Nebo když někdo nakládá s medem jako merkuri s pravdou Smile
Priatelu ja vytáčam a plním med čo splnuje normu " Slovenský med " A ten mám aj na rozbore po odobaní vzorky čo nebola ničim upravená. Ja som jedine vytočil med riedky jarný len preto aby som mal kvalitný pekný Agátový med a ten kvetový som dal do medoviny. Ja nepotrebujem žiadnu sušičku ako ty lebo ja vytočím med čo splnuje normu a to aj naplním.
Norma Slovenský med je max 18% vody a ja mám pod 18% takže čo? je menej kvalitný ako tvoj? Na to sú včely aby med dosušili a nie aby som investoval do krámov čo nemusím ... A v aute som nevidel ešte dosušovať med.
Ano je méně kvalitní jako ten můj. Ale to se nedá nic dělat, nemůžeš mít všechno nejlepší.....kdybych byl pan Kohout, tak ti tady hodím tvojí citaci, jak dosušuješ med v autě....ale na to jsem moc línej.
V r. 1992 sme vykupovali med Agátový čo mal max 17% vody a kto mal vtedy refraktomer, no nik okrem mňa a mnohý skončili z oveseným nosom čo sme im nezobrali med a medos Galanta už neexistoval. takú hustotu si stanovili Nemci a platili za 1 kg/ 3,5 DM čo bol kurz 27 KČS/ 1 DM. no a ten rok bol dá sa povedať Agátovy kde bol priemer normalne 80 kg na včelstvo a vtedy sa tu nechyrovalo ani o alkejsik sušičke medu. Sušičku medu poznali Rakušáci a Nemci a o druhých neviem. A mal som hustotu 16,6 % vody a 4 nástavky nad plodiskom B 10. Točil som včely o 10 dní keď skončila znáška ale umelci točili na druhý deň po skončení agátu lebo Galanta by im to zobrala ...Cool
Dokonce to byla chlouba jak sráží % v rozehratem autě Cool
(13.05.2020 21:12)Louky napsal(a): [ -> ]Ano je méně kvalitní jako ten můj. Ale to se nedá nic dělat, nemůžeš mít všechno nejlepší.....kdybych byl pan Kohout, tak ti tady hodím tvojí citaci, jak dosušuješ med v autě....ale na to jsem moc línej.
Tvoja vypovedná hodnota je " 0vá "
Norma čo stanovuje normu " Slovenský med " sa považuje za veľmi kvalitný lebo tak bol spracovaný včelami a ničim neupravený z nesplnenej normy kvality o max. v % vody čo žial bohu u teba je to brežné.
U mňa končia medy čo nesplňajú normu v medovine
A nepotrebujem si z tebou dokazovať nič ...Cool
Vidíš a můj je v normě ČR a ještě ho dosušim, aby byl kvalitnější. Což ty bohužel neumíš, jinak by ses s tim už dávno chlubil. Já vim, že lidi kupujou řídký medy, ale já jim chci nabídnout hustej med, kvůli kterému přijdou zase. Ty prodáváš za nízkou cenu, tak chápu, že ho nechceš mít o moc pod 18%. Já z 250kg vyleju 15L vody....a ty jí prodáš....já se připravím o peníze a ty mi tu budeš vyprávět, jak falšuju med Smile koukám vy tam máte všichni tu Babišovu školu co? Vše přetočit tak, aby to vypadalo, že to dělám nejlíp Smile
Rozbor který Louky dostal nesplňuje normu?
(13.05.2020 21:35)Louky napsal(a): [ -> ]Vidíš a můj je v normě ČR a ještě ho dosušim, aby byl kvalitnější. Což ty bohužel neumíš, jinak by ses s tim už dávno chlubil. Já vim, že lidi kupujou řídký medy, ale já jim chci nabídnout hustej med, kvůli kterému přijdou zase. Ty prodáváš za nízkou cenu, tak chápu, že ho nechceš mít o moc pod 18%. Já z 250kg vyleju 15L vody....a ty jí prodáš....já se připravím o peníze a ty mi tu budeš vyprávět, jak falšuju med Smile koukám vy tam máte všichni tu Babišovu školu co? Vše přetočit tak, aby to vypadalo, že to dělám nejlíp Smile
Pre zaujimavosť tvoju ja sa poznám z Babišom a veľmi dobre ....
Ja predávam aj med na prepočet Č K za 350 KČ kde si ty ani neškrkneš a pritom má 17% vody a v tom akurát tak hráš 2 husle a nič viac ale že si to chcel vedieť tak som ti to tu napísal. Npr. dnes som taký predával ... Kto umí ten umí! a nijako si na mňa nezapôsobil ...Cool
Pre mňa za mňa suš si čo chceš a mne stačí aj 1 - 2 % pod normu " Slovenský med "
No nechápem prečo je zlí med čo má 16 - 17 % vody a udrží sa v pohode na maslovom krajci chleba .....
(13.05.2020 20:03)Merkuri napsal(a): [ -> ]A nezabudni si dať na etiketu " Dosušený med! " hadam by si nemal svedomie ošaliť svojich zákazníkov o takú cennú informáciu a neber to ako urážku ale oko to že občania majú právo na informácie. A máš jedno štastie že nebývaš v USA a tam by ti také počínanie moc netolerovali už len podla toho akú máš vyslednú hodnotu po rozbore.Cool

(09.07.2014 17:27)Merkuri napsal(a): [ -> ]
(09.07.2014 10:50)Josef Hrůza napsal(a): [ -> ]Nikdy jsem med nezahušťoval a nikdy ani nebudu, ale musim se zeptat, jak a proč ho zahuštujet?

Predstav si to ked predávate dajme tomu 6ti, ludia chytajú med, pozerajú na hustotu, ten kerí má najhustejší, od toho zoberú. Ja ho chcem zahustit na 15% agátový med, mám ho síce 16 - 17% ale chcem aj menej.Tomu sa vravý úspech. Ja mám agát za 7 evri a už poniektorí za 8 evri, Med pri teplote 35C sa samovolne vyparí 1.5% vody/ 24hod. v termokomore.
Referenční URL's