Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mna skor na Loukyho videu zaujali skoro nezavieckovane plasty z medom. Ja by som skusil aspon trhnut plastom ci nekvapka sladina potom skusil refraktometer a potom tocil. U mna teda vcely vyckuju inak. Skoda ze neviem pridat fotku poslal by som. Ak je zaujem takdo sz cislotelefonu a poslem mms na pridanie fotky.Ale hlavne dodam robte ako najlapsie viete a nech sa Vam dari mastri.
Louky, reagoval som na Zdeňka.
Kam zmizli Tvoje 2% fakt netuším.
U nás miznú 2% z daní.

Amigo, Zaviečkovaný med nie je vždy zárukou menšieho obsahu vody v mede.
To ja viem ale ani trhnutie ani refraktometer pri takom plaste? To by som nemal odvahu..u mna odmerat alebo este tyzden za pekneho pocasia nechat vo vcelach. Asi je to vsade inak s tou prirodou.
Uzavřel bych to tak, ať si každý se svým medem nakládá jak uzná za vhodné.
amigo: od neděle včely nebyly venku....co by tam asi tak mohlo stříkat při trhnutí? navíc mám sušičku, takže tohle řešit nemusim tak jako dřív.....
Pochopene robme vsetci ako najlepsie vieme. Zelam vela zdaru majsri.
(14.05.2020 20:33)Louky napsal(a): [ -> ]
(14.05.2020 20:21)Aculeus napsal(a): [ -> ]S uzavretého sudu voda nemá kam zmiznúť.

Tak kam mi zmizely ty 2 procenta?

Bych to typoval na různé vrstvy v sudu díky usazování.(bez záruky)
(14.05.2020 20:53)richard1 napsal(a): [ -> ]Uzavřel bych to tak, ať si každý se svým medem nakládá jak uzná za vhodné.

Zákony, normy, etiku a morálku ignorovat, jasně, za liberální hodnoty v čele s EU a nikdy jinak!

Ve skutečnosti se to nazývá anarchie. Velmi, ale velmi eufemisticky řečeno.

Jinak zákazníkům některých včelařů přeji dobrou chuť.
Vy jste to jen nepochopil, ale to nevadí.
(14.05.2020 22:30)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(14.05.2020 20:33)Louky napsal(a): [ -> ]
(14.05.2020 20:21)Aculeus napsal(a): [ -> ]S uzavretého sudu voda nemá kam zmiznúť.

Tak kam mi zmizely ty 2 procenta?

Bych to typoval na různé vrstvy v sudu díky usazování.(bez záruky)

Louky - ty jsi nikdy neviděl jak po vrstvách tuhne květový med ve sklenici?
Nebo jinak, myslíš, že husté nepřitahuje gravitace dolů?
(14.05.2020 20:21)Aculeus napsal(a): [ -> ]Zdeněk, voda neklesne. "Stúpne". Je to fyzikálna reakcia.
Takže keď po nejakom čase vypúšťaš zo sudu spodným ventilom, ide najskôr med s nižším obsahom vody, pretože tá "vyplávala" hore. S uzavretého sudu voda nemá kam zmiznúť.

Právě že výkupci a i já máme med v sudech uskladněný stuhlý a spodní výpust sudy nemají. Med na vzorek obsahu vody a vodivosti se bere z vrchních 15ti cm medu.Ty máš na mysli že se med sesedne hustší ke dnu u čersvého medu. Z uskladněných sudů se bere vzorek z vrchu sudu !! Už to zde bylo popisováno že vody bylo po půl roce méně než při čerstvě nalitém sudu.
Ještě mě napadla jedna hloupost. Sedí pán na tržnici. Prodává dva různé medy.

U jednoho je napsáno: med, který byl odebrán z úlu a stočen do sklenic.
U druhého je napsáno: med, který byl odebrán z úlu a protože nesplňoval normu na obsah vody, byl dále několik hodin míchán a ofukován vysušeným vzduchem.

O který med bude větší zájem?
Tak to si potom u hermeticky uzatvoreného sudu neviem vysvetliť.
Miro, zkusme tu paletu prodejců s vývěskou rozšířit:
1) Med, který byl odebrán z úlu. Nesplňoval normu na obsah vody, byl několik dnů míchán a sušen, podle rozboru sladká voda.
2) Med, který byl odebrán z úlu a stočen do sklenic. Obsah 20% vody, poteče vám z chleba, doba trvanlivosti 6 měsíců.
3) Zralý med, který včely nezpracovaly podle lidských norem. Šetrně dosušen, na přání šetrně ztekucen. Obsah vody 17%, doba trvanlivosti 2 roky. Rozbor k nahlédnutí nebo v elektronické podobě.
4) Med, který byl odebrán z úlu a stočen do sklenic. Obsah vody neřeším, z rámků při trhnutí nestříkal. Zatím se nikomu nezkazil.
5) Med, který prodávám z ovocných stromů, je řepka s akátem, stejně to nepoznáte. Mám pevné včely a rozbory v kotli.
6) Med, který byl odebrán z úlu a stočen do sklenic. Obsah vody max. 18%

Vycházím z toho, co se tu člověk dočte, další varianty by se našly.
Těch bodů je stále málo!

Chybí tam:
Údaj o stáří plástů, chem. ošetřování včelstev, používání plastů v úlech, používání chemicky kontaminovaných mezistěn a další.........

Kamik je to třeba doplnitWink

Já si bohatě vystačím s bodem č.6Exclamation ..............a zákazníci se vracejíTongue
Jasně Tome, já jen aby to by lo k tématu obsahu vody. Bod 6 taky preferuju, byť jsem loni byl v bodě 3 (a zákazníci se vracejí). letos to včely zahušťují podle norem, takže budu taky nejspíše na 6.
aculeus:Tak to si potom u hermeticky uzatvoreného sudu neviem vysvetliť.
------------------
enzymi rozkladaju sacharozu na jednoduche cukry aj nadalej v uskladnenom(neprehriatom surovom) mede a tym sa spotrebuva molekula vody (pozri vzorec sacharoza vs glukoza) realne za rok to vie urobit aj cez pol percenta vody pokles..
(14.05.2020 14:39)Louky napsal(a): [ -> ]tak už podruhé to sem musim dávat....opakování matka moudrosti...schválně jestli to gupa opět popře Smile

https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Matur...#pid146380

Však je to o datumu. Suška byla otázkou vlhkého klimatu který tehdy byl. 24 byla normální voda v medu. Ty máš nyní také takové špatné podmínky že potřebuješ dosušování?

Zkušenosti jsou jak dítě, hlavní je se nenechat až ty zkušenosti se vyvinou a dospějí nechat strčit do domova důchodců. Nebo je normální tak jednat Louky? Stará zkušenost co mám se vyvinula a snaží se mne odstrčit. To beru. Ale otázkou je zdali je med zachráněn. Umne ano, u tebe to není nutné dosušovat. Co chce zákazník to dělají baliči. Ne včelaři. Ale i schopný včelař jako p. Špaček je výborný balič. Takže asi tak.
Takže sušička je vlastně dobrá věc, protože za rok může být všechno jinak a bude se hodit?
(15.05.2020 10:19)gusto napsal(a): [ -> ]aculeus:Tak to si potom u hermeticky uzatvoreného sudu neviem vysvetliť.
------------------
enzymi rozkladaju sacharozu na jednoduche cukry aj nadalej v uskladnenom(neprehriatom surovom) mede a tym sa spotrebuva molekula vody (pozri vzorec sacharoza vs glukoza) realne za rok to vie urobit aj cez pol percenta vody pokles..
Otázka snížení vody va barelu medu.

Myslím si že to není věcí homogenizovaného medu který je standardizován pro světový trh. Takového jsem viděl hodně. Protože tam je daná konstanta zpracování. Tím chci sdělit že homogenizovat v sušce např. med někde v malém nemyslím. Tam jde jen už o viskozitu v závislosti na teplotě.

Ten úbytek vody, myslím si, že to je součást zrání medu. Že čerstvý med, který byl nedávno přinesen do úlu a zpracován včelou není je cukr. Jsou vněm části které mají nižší vlhkost než jeho okolí. Takže v barelu vedle stratifikace probíhá i něco jako osmotická setrvačnost kdy při prostupu vody stěnou té sušší části (pylu, hyfy, atp) pojme vodu. Něco jak rozmíchávání malty, kdy se chvíly po rozmíchání čeká aby malta uzrála.
Referenční URL's