Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Po vytočení asi pár dnů odstátý.
To ale nebyla řepka, viď?
EDIT: Teď jsem si všiml - píšeš "směsný vzorek". Tedy pokus s "čistě" řepkovým medem jsi nedělal?
Včelařím 30 let a nikdy mi med neskvasil. Posledních 5 let ho dávám rovnou po vytočení do šroubovacích sklenic a žádné odvětrání neprovádím.
Ale protože se řeší obsah vody, tak jsem si z laboratoře donesl sadu hustoměrů a provedl jsem měření. Vycházím z hodnot, které jsou uvedeny na začátku tohoto vlákna.
Květový cca 18,5 %. Lesní cca 18%.
Problém byl ve velké viskozitě medu, takže trvalo poměrně dlouhou dobu, než se hustoměr ustálil. Teplota medu byla cca 20 oC.
Chtěl jsem zjistit, zda potřebuji refraktometr. Bylo ještě zajímavé tyto vzorky změřit i refraktometrem.
V profilu máš začátek včelaření 2011, to mi těch 30 let nějak nesedí. Když vytočíš med a do měsíce ho všechen prodáš, tak ti ani zkvasit nemůže, to zkvasí až lidem doma, co si ho dají do tepla a takový člověk za tebou už nepřijde, bud to svede na sebe a nebo na tebe a už k tobě nepřijde. Viz několik příspěvků na fb kde se laici ptají na včelařských skupinách co se to s tím medem stalo a ani ve snu je nenapadlo ,že med může nějak zkvasit apod.....ale za tím včelařem s tím nejdou, protože jim je to asi blbý. Já osobně vím, že jsem kdysi prodal 40kg napastovaného medu 18,5% a než jsem ho postupně všechen prodal, tak mi doma začaly ty poslední sklenice kvasit. Nikdo za mnou taky nepřišel, že mu to doma zkvasilo, ale asi po roce jsem to našel napsané v recenzích na internetu, takže asi tak. Spousta si to jen myslí, že mu to nekvasí, ale tam kde je řepka, tak nad 18,5% ti to zkvasí tutově, na to dám klidně krk.
Jednoho by napadlo, že to může být třeba i tím, že bude přeci jen nějaký rozdíl vytáčet med z řepky až po jejím odkvetení (a tedy řádně zralý) a mezi tím, vytáčet přinesený nektar a ten pak dostávat na procenta vody vysoušením v sušičce. Ne náhodou má med v sobě i určité konzervační látky, které se do něj dostanou jedině řádným zpracováním samotnými včelami během doby jeho zrání v úle. A to chce svůj čas. U pastování záleží také na technologii zpracování pasty. Pastuji taky raději 18% max, v tom souhlas, nesouhlasím ale s tím, že nepastovaná řepka s 18.5% musí kvasit. Po dobu obvyklé min. trvanlivosti do dvou let a skladování i při běžných teplotách kolem 20°C to určitě neplatí.
Našťastie pastovaný med nie je riedky a dokonca aj sklenený hustomer ukazuje dobré číslaWink. Skryštalizovaný otvorený pohár začne kysnúť a to sa občas stáva lenivým zákazníkom v špajzi.
(22.09.2021 14:21)NitraM napsal(a): [ -> ]Jednoho by napadlo, že to může být třeba i tím, že bude přeci jen nějaký rozdíl vytáčet med z řepky až po jejím odkvetení (a tedy řádně zralý) a mezi tím, vytáčet přinesený nektar a ten pak dostávat na procenta vody vysoušením v sušičce. Ne náhodou má med v sobě i určité konzervační látky, které se do něj dostanou jedině řádným zpracováním samotnými včelami během doby jeho zrání v úle. A to chce svůj čas. U pastování záleží také na technologii zpracování pasty. Pastuji taky raději 18% max, v tom souhlas, nesouhlasím ale s tím, že nepastovaná řepka s 18.5% musí kvasit. Po dobu obvyklé min. trvanlivosti do dvou let a skladování i při běžných teplotách kolem 20°C to určitě neplatí.

Mluvím o době, kdy jsem ještě ani nevěděl co sušička medu je. A ačkoliv mám sušičku, tak jsem ještě nikdy nevytáčel dřív jak týden po odkvětu řepku. Ale rejpavej blbeček se projeví při každé příležitosti.
Lukáši, takhle to je se spoustou věcí ve včelařině:
  1. Narazíš na problém.
  2. Štve tě.
  3. Hledáš řešení.
  4. Investuješ do toho.
  5. Najdeš.
  6. Zavedeš do svojí praxe.
  7. Máš po problému.
  8. Včelaříš spokojeně dál.
  9. Bavíš se o tom s někým, kdo na stejný problém nenarazil.
  10. Chceš dělat osvětu v dobře víře pomáhat.
  11. Se zápalem radíš a vysvětluješ.
  12. ...
  13. ...
  14. Dostaneš ban.

Moje zkušenost je taková, že ideální je to ukončit u bodu č. 8.
Ahoj, strana 89, asi tam máš moc kvasinek, pak to kvasí od 17.1%
https://naldc.nal.usda.gov/download/CAT81750530/PDF
Nevidím důvod někoho nazývat rejpavej blbeček, to je jen jiná zkušenost. NitraM mívá dobrý připomínky.
(22.09.2021 17:55)Louky napsal(a): [ -> ]
(22.09.2021 14:21)NitraM napsal(a): [ -> ]Jednoho by napadlo, že to může být třeba i tím, že bude přeci jen nějaký rozdíl vytáčet med z řepky až po jejím odkvetení (a tedy řádně zralý) a mezi tím, vytáčet přinesený nektar a ten pak dostávat na procenta vody vysoušením v sušičce. Ne náhodou má med v sobě i určité konzervační látky, které se do něj dostanou jedině řádným zpracováním samotnými včelami během doby jeho zrání v úle. A to chce svůj čas. U pastování záleží také na technologii zpracování pasty. Pastuji taky raději 18% max, v tom souhlas, nesouhlasím ale s tím, že nepastovaná řepka s 18.5% musí kvasit. Po dobu obvyklé min. trvanlivosti do dvou let a skladování i při běžných teplotách kolem 20°C to určitě neplatí.

Mluvím o době, kdy jsem ještě ani nevěděl co sušička medu je. A ačkoliv mám sušičku, tak jsem ještě nikdy nevytáčel dřív jak týden po odkvětu řepku. Ale rejpavej blbeček se projeví při každé příležitosti.

Zaujímavé, že ti ju za ten týždeň nezaviečkujú, moja je po troch dňoch zaviečkovaná cakum prásk.
(22.09.2021 17:55)Louky napsal(a): [ -> ]Mluvím o době, kdy jsem ještě ani nevěděl co sušička medu je. A ačkoliv mám sušičku, tak jsem ještě nikdy nevytáčel dřív jak týden po odkvětu řepku. Ale rejpavej blbeček se projeví při každé příležitosti.

Jen mě to napadlo jako možné vysvětlení, nic víc v tom nehledej.

Na videu z 2.6.2021 máš v pozadí včelnice vidět řepku v plném květu.
Na videu z 10.6. vytáčíš.

Řepka v Pelhřimově letos neodkvetla dřív jak 15.6. (konkrétně třeba pole řepky u Kauflandu), takže bys musel vytáčet určitě po 20.6.
Ty si vedle jak ta jedle....od letoška jsem si začal psát po 20 letech poprvé poznámky kdy se co děje.....řepka dokvetla 6.6. A letos jsem začal vytáčet o něco dřív než jiné roky 4 dni po odkvětu, protože jsem se bál rojovky, měl jsem všechno hodně zanošené a potřeboval jsem jim dát prázdný souše, aby si vyčistily plodiště, nicméně končil jsem víc jak týden po odkvětu a voda byla na začátku i na konci uplně stejná.....včely to zahustí bud hned a nebo nikdy....těch co čekají je mraky, ty co to ke mě vozí čekají i tři týdny a nic se nezmění.....takhle velké přínosy prostě včely nedokážou vysušit, přeju ti, aby si to taky někdy zažil, aby ti donesly za den 11,6kg, pak si o tom můžem povyprávět.

(22.09.2021 18:42)patko79 napsal(a): [ -> ]Zaujímavé, že ti ju za ten týždeň nezaviečkujú, moja je po troch dňoch zaviečkovaná cakum prásk.

To je tím prostorem, 5 nástavků je prostě nenutí víčkovat. Radši to rozlejou po celý sestavě, než aby to víčkovaly.
Dost možná, i proto je ten med pak sušší.
18% repka s primesou medu z ovocnych stromov po par tyzdnoch v teple spolahlivo nakvasi..
(22.09.2021 20:02)Louky napsal(a): [ -> ]Ty si vedle jak ta jedle....od letoška jsem si začal psát po 20 letech poprvé

(22.09.2021 18:42)patko79 napsal(a): [ -> ]Zaujímavé, že ti ju za ten týždeň nezaviečkujú, moja je po troch dňoch zaviečkovaná cakum prásk.

To je tím prostorem, 5 nástavků je prostě nenutí víčkovat. Radši to rozlejou po celý sestavě, než aby to víčkovaly.

skôr to bude tým "polišom" Big Grin, ja mám bežne 3-4 medníkové nadstavky po dobrej znáške po pár dňoch zaviečkované, do plodísk nechodím, ale tam to inak nebude
(22.09.2021 12:35)Louky napsal(a): [ -> ]V profilu máš začátek včelaření 2011, to mi těch 30 let nějak nesedí. Když vytočíš med a do měsíce ho všechen prodáš, tak ti ani zkvasit nemůže, to zkvasí až lidem doma, co si ho dají do tepla a takový člověk za tebou už nepřijde, bud to svede na sebe a nebo na tebe a už k tobě nepřijde. Viz několik příspěvků na fb kde se laici ptají na včelařských skupinách co se to s tím medem stalo a ani ve snu je nenapadlo ,že med může nějak zkvasit apod.....ale za tím včelařem s tím nejdou, protože jim je to asi blbý. Já osobně vím, že jsem kdysi prodal 40kg napastovaného medu 18,5% a než jsem ho postupně všechen prodal, tak mi doma začaly ty poslední sklenice kvasit. Nikdo za mnou taky nepřišel, že mu to doma zkvasilo, ale asi po roce jsem to našel napsané v recenzích na internetu, takže asi tak. Spousta si to jen myslí, že mu to nekvasí, ale tam kde je řepka, tak nad 18,5% ti to zkvasí tutově, na to dám klidně krk.

Možná by bylo dobré hned neurážet bez znalostí věcí. Med prodávám postupně celý rok a mám pořád více zájemců než medu. Stále se ke mně vrací. S otcem včelařím cca 40 let, samostatně od roku 2011.
Ale o to v tom příspěvku nešlo. Napsal jsem to jenom jako zajímavost a zosbní poznatek.
(22.09.2021 23:10)gusto napsal(a): [ -> ]18% repka s primesou medu z ovocnych stromov po par tyzdnoch v teple spolahlivo nakvasi..
presne,
zaujímavé, že čistá repka napastovaná mi to neurobila ani raz
(23.09.2021 6:13)patko79 napsal(a): [ -> ]skôr to bude tým "polišom" Big Grin, ja mám bežne 3-4 medníkové nadstavky po dobrej znáške po pár dňoch zaviečkované, do plodísk nechodím, ale tam to inak nebude

Na polyš bych to neviděl. Richard než přešel na OP, tak mu taky vůbec nechtěly víčkovat a to polyš nemá. Spíš to bude tím, že nejsou prostě tak plné.....ono kdybych je nechal a čekal, tak to určitě jednou zavíčkují, protože jim nic jiného nezbyde, pokud bude snůška. Ale to já nechci a radši to průběžně odtočím a nemám práci s odvíčkováním.....samozřejmě jsou rámky které mi zavíčkujou od shora dolů, ale není jich tolik....a voda v těhle rámcích rozhodně lepší není, spíš naopak

Kupoval jsem poslední tři roky med od jednoho včelaře tady u nás na vysočině, ten taky říkal, že problém s vlhkostí a kvašením nemá.....nicméně z těch 400-500kg byl vždycky nějakej kýbl, který jemně nakvašený byl......možná to spousta z vás ani chutově nepozná, ono to není tak výrazné a někdo si toho možná ani nevšimne.....ale ten komu jednou něco zkvasilo, tak to pozná bezpečně už v hodně ranném stadiu.
(22.09.2021 23:10)gusto napsal(a): [ -> ]18% repka s primesou medu z ovocnych stromov po par tyzdnoch v teple spolahlivo nakvasi..

Tak to by mě zajímalo, kolik asi tak procent včelařů vytáčí řepku bez příměsi medu z ovocných stromů, trnek apod. Podle tohoto tvrzení by musela být republika už v srpnu plná nespokojených zákazníků se zkvašeným medem. Mít strach z medu s obsahem vody 18% mi přijde už trochu moc.

Jen pro připomenutí - desítky let se ve výkupech bral za plnou cenu med do 19%, včetně všech druhů květového. Výkup často probíhal v letních měsících, a to ve všemožných provizorních prostorách, včetně garáží, kde bylo přes den spolehlivě přes 25°C. Když vezmu v úvahu, že včelař si top kvalitu obvykle nechával pro sebe a do výkupu dával spíš to horší (takže se na potřebné procento často dostával i promísením medu v konvích těsně před výkupem), tak pokud by platilo, že po pár týdnech v teple tento med spolehlivě nakvasí, muselo by sudům při příjezdu obchodníka někdy v půlce září odletět víko.
Já som vo výkupe brigádoval a viem ako to tam chodí. Med sa zleje do 200l sudov a ihned putuje do termokomory kde sa zahreje na 70-80C. Následne sa z medu odobere bielkovinová čepica a med sa až takto uskladňuje. Potom je stabilný. Nie sú predsa blázni,aby dali surový med do skladu, ktorý má nábeh ku kvaseniu,teda med nad 18%.
Já som túto sezónu vytočil repku a voda 18.2%. A tak som ju sušičkou stiahol na 17% kedže som potreboval aj pastovať. No a zrovna minulý týždeň som vyberal vedrá na rozpúšťanie.
Pri jednom vedre som zacítil kvasničnú vôňu. Nejak som tomu nevenoval až tak pozornosť,med som rozpustil a nechal vychladnúť. Následne som išiel odoberať bielkovinovú čepicu a pozerám že ten med je riedky. No proste som ho zabudol dosušiť a skvasil. Takže repkový med len málo nad 18% je proste nestabilný a je riziko ho ponúkať zákazníkom. Stačí že sa zákazník raz popáli na skvasenom mede,tak už viac nepríde a spraví tým včelárovi aj patričnú reklamu.
Referenční URL's