Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(22.05.2015 11:48)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Já tiež čakať nebudem,nie všetky rámiky mám doviečkované,ale lepšie to nebude nakoľko teraz už dva dni nie je znáška,ktorá zrejme najbližšie dni znova začne.Z niektorých rámikov mi ešte prskovce najmä s krajných,voda sa mi pohybuje rodieľne od 16-19% a tak nadstavky navozím do medarne kde mi beží odvlhčovať a kde sa kúri.Vytáčať môžem aj neskôr,len čo sa voda trošku stiahne.

Jožko, ako sa zníži obsah vody len tak z povrchu nádob ? Med je hydrofilný a mal by absorbovať vodu zo vzduchu. Vetranie a a odparná plocha môžu znížiť podiel vody v mede, ale otvorená nádoba s medom si na povrchu vodu stiahne. Ak mi tajne vytečie med niekam na stôl, tak za dva dni je z neho sirup s dvojnásobnym objemom.. Možno by to vyriešila tabulka, alebo graf z výskumného ústavu. sksk ?
Repkový med je simulátor na správne vyhodnotenie hustoty medu. Ak ho vytočíte zavčasu, tak skysne, ak neskoro tak skryštalizuje. Včuľ buď múdry Huh.
Albert,ak mi tajne vytečie med na stôl v medárni kde beží odvlhčovač a v miestnosti je 40% vlhkosť,tak ten vytečený med bude na druhý deň na tom stole hustý jak lepidlo.Já zatiaľ nevytáčam aj ked viem,že ak by som vytočil,tak med by sa do normy zmestil.Hustota sa mi pohybuje od 16% do 19% a tých 19% mám väčšinou z prvých medov z ovocných stromov v hornom nadstavku pod viečkami.V niektorých úľoch mi do posledného krajného plástu ktorý bol prázdnejší nanosili už agát,takže tam mi to prskoce a tieto plásty sa vytáčať nebudú,tie pôjdu naspäť do úľa.Já si dnes spravím skúšobné vytáčanie,z každého nadstavku odoberiem po jednom pláste,teda 30 rámikov na medomet a uvidím s aké percento vody z toho vznikne,počítam že pod 18% sa dostanem,inak ak by som nemal to presvedčenie na základe meraní priamo v plástoch brať nadstavky zo včieľ a riešiť vytáčanie.Ak náhodou by bola voda nad 18.5,tak využijem plochu plástu pre odpar,vždy je to podstatne jednoduchšie,ako dosúšať už vytočený med.
Mám na to asi taký spôsob,že vysúšač ide do prázdného nadstavku a naň
sa naukladajú nadstavky z medom,vždy po 10NN.Za dve hodinky prúd suchého vyduchu ktorý stúpa uličkami,stiahne vodu viac ako percento určite.Ale zrejme to nebude treba,ono som síce nemeral každý plást,ale ako sa pozriem na med,je už matný bez vodového lesku,takže viem že je bez vody a bude to v poriadku.Já by som do pohára med pre zákazníka z obsahom 19% vody nedal,takže nemám obavu a ak by sa aj stalo nie vinou toho že je med skoro točený,proste sa to stať môže že nejaké percento nám nevyjde,tak si miesto včieľ musí včelár poradiť.Nie je to ideálne,ideálne by bolo mať tých 17% bez dodatočných nákladov.Já verím,že skúšobné točenie dopadne podobne,všetky merania sa tomu viacmenej približovali.
Ja som na udržanie teploty podobne temperoval nástavky pri vytáčaní. Máš to vyriešené famózne. Aký zdroj na to používaš ? Ja som využil starý fén, ale chcelo by to možno termokomoru aj s odvetraním / možno aj sušenie peľu/.
[Obrázky: image.jpg]
Dnes jsem vytáčel a docela dost se zase klepu. Vloni mi zase zkvasil med, tak stále přemýšlím co dělám špatně. Zavíčkováno 1/3 až 2/3 rámku, začal jsem brzo ráno, trhal jsem s rámkama, že jsem je nevyrval z drátku. Více jsem měřil refraktometrem než vytáčel, med se skládal, ale podle refraktometru mám od 17 - 19,5%, tak doufám, že to bude snad v pořádku Confused
Proč točit když je zavičkováná 1/3??? Točím až když je tak 90% a nemám nikdy problém. Chce to býti i trpělivý Smile
Ja mám dve nádoby po 45 kg 18% vody ostatné 17 a pod 17%. Tie 18% pôjdu na medovinu čo budem variť v pondelok ked sa vrátim z Brna Tišnov, pohukal sa mi pohon na medomet a tak idem po nový. Čo som točil repku sa muselo ručne klukov. Pripadalo mi to ako zlí sen sa tak trápiť.
Tom1

Pokud bych čekal, až bude 90% tak bude zase větší obsah vody, kdy bude sladina z akátu
Tom,niekedy čakať je už o držku,najmä počas takéhoto ochladenia.Ono ak plást v repke nie je celkom plný a čakali by sme kým ho doplnia agátom a zaviečkujú,môže sa nám s veľkou pravdepodobnosťou stať,že začneme odviečkovávať,z vrchu bunky je agát a pod ním nájdeme len s krištalizovanú repku,takže na to pozor.U mňa ako paradox,pod viečkami často 19% a plásty nezaviečkované majú väčšinou tých 17%.
Myslím si,že Spede to bude mať v poriadku,já idem dnes tiež do toho.
(23.05.2015 22:12)Tom1 napsal(a): [ -> ]Proč točit když je zavičkováná 1/3??? Točím až když je tak 90% a nemám nikdy problém. Chce to býti i trpělivý Smile

Trpělivost roje přináší..
beru to, ja akát nemám a tak počkám až dojede úplně řepka. Pak vše vytočím. Do té doby beru jen zavíčkované.
Včera sem točil řepkuplus něco poprvé ze stanoviště v lese-pozdě, většina plástů už byla mléčná. takže sem něco vytočil, něco-dost potrhal, a mám zas zásobní rámky Sad Něco nosí ale co nevím, já se v těch stromech moc nevyznám, každopádně akát tu nekvete, jen něco s divnejma malejma lístkama, spíš také keříky..a skoro to až smradlavě vonní Smile
Hloh.
Ahoj,
dnes jsem stočil část kde mám 20,5% vody, druhá půlka má 18,2%. Je toho 15 a 15kg.
Mám to slejt dohromady a normálně do sklenic nebo každý zvlášť a rozdám po rodině ten s menším obsahem vody? Nezkazí se?

Nepředpokládám, že z medu budu dělat něco jiného než sladit čaj. Díky za odpovědi...
Urob z toho pastovaný med, na každé kilo medu daj 20dekov suchého peľu a zmiešaj. Pel stiahne vodu čo bude to hustejšie, naplň do pohárov a rozdaj rodine a tým sa to bude páčiť lebo chuť bude znamenita. kludne taký med z peľom môžeš predať 0.720L/ 11eur.
Měl bych dotaz na zkušenější.
Můžu vytáčet med z ovocných stromů, který už je v úlu relativně dlouho, ale včely víčkují pouze max. 1/4 zhora?
Další dotaz je jestli je vhodné vytáčet když teď skoro 2 dny pršelo - neprojeví se vyšší vlhkost venku na kvalitě nezavíčkovaného medu?
4 sitrano nevím jestli to je pravda, ale slyšel jsem, že med s vyšším % obsahu vody postačí dát do teplé a suché místnosti v nádobě s velkou odparnou plochou, která se překryje suchou hadrou, aby se do něj neprášilo (v žádném případě neuzavírat). Pokud v místnosti nejsou nějaké cizí pachy a ani zvýšená vlhkost, má dojít po čase k samovolnému vysušení - cca. 7-14 dní. Jestli je to pravda nevím, ale když už nic nefunguje, tak jako poslední záchranu bych to zkusil. Já experimentoval s vysoušením v elektrické troubě na 40°C s medem ve sklenicích, ale bylo to k ničemu, protože i při této teplotě se napovrchu vytvořil škraloup hustého medu, který pak ucpal to pod ním. Jinak, když necháš med odstát při pokojové teplotě, tak ti to řidší vyplave napovrch. Takže pokud tak učiníš a pokus se samovolným odparem dle mého návodu by nevyšel, pak by možná stálo zato mít ten med jako já ve 40 kg nádobě (lépe větší a vyšší a užší) s výpustným ventilem, no a když si to sedne, tak stočíš do sklenic, každou přeměříš a co bude špatné, to si necháš pro sebe k rychlému zkonzumování či zaexperimentuješ s medovinou.

Pokud to bude fungovat, dej vědět. Díky.

4 mylys Hypoteticky by měl být lépe vysušený, protože snůška není, a včely to mají non stop pod vysoušecí kontrolou. Otázkou však zůstává vlhkost okolního vzduchu. Zkus tím rámkem cuknout a když nebude stříkat sladina vytáčej. Pokud se to z medometu bude skládat do harmoniky, máš to v pohodě. Pokud to poteče, není to dobré. Jinak co se týče zavíčkovaní či nezavíčkování, myslím že to je šumák. Na mých vysokých rámcích se jim do víčkování celých rámků moc nechce ani když to mají na 17%. I když ještě rámky nejsou zcela zaplněny a zavíčkovano mají jak kde a jak co, musím to o víkendu vytočit, abych medníky připravil na další snůšku. Neponechám nic náhodě a pro jistotu si vezmu i refraktometr, kdyby náhodou. Při těch snůškových poměrech tady by mi bodly polorámky, které si tak jako tak budu muset pořídit, byť to přináší i jisté nevýhody...

P.S.: Co se týče víčkování, oni to holky valí od oka, a v klidu si zavíčkují co uznají za vhodné. Kamarádovi dokonce víčkovali v mednících prázdné buňky, z nichž při vytáčení experimentálně odstraňoval víčka horkovzdušnou pistolí. Ty bílé víčka prý byly v pohodě, ale s těmi tmavými už byl problém (při rozpouštění).
Dneska první vytáčení. Vzal jsem ze včelstev jen 2-4 rámky, pouze 100% zavíčkované a s vodou problém nebyl, refraktometr ukázal 15,5%. Jinak takových ´napůl´ je v úle dostatek - mají na týden co dělat, když se jim nechce ven Smile
Letos jsem u Langů zúžil česna na cca 15 cm a bral jen zavíčkované plásty. oproti jiným rokům absolutně bez problémů, většinou kolem 17% ale našly se i takovéhle plásty.
[Obrázky: Sn_mek_2796.jpg]


myslím, že ta 15 cm česna do sebe něco mají
Jirko,nieje vidieť ostrá hranica medzi modrým a bielym poľom,neukazuje to presne,treba sa s tým pohrať,takto to môže klamať,stáva sa to bežne..vzhľadom k tomu,že počas kvitnutia repky bola nízka vzdušná vlhkosť,(med sa včelám zahusťuje ľahko aj v tenkostenných úľoch)treba počkať,či sa v ďalších rokoch ten vplyv malých letáčov potvrdí..ja som na jednu včelnicu nasadil styrodurové medníky a hustota medu vynikajúca oproti druhej,kde mám drevené..ale tých faktorov môže byť viac..tu mám znášku len z repky(vysoká cukornatosť nektáru),na tej druhej mám veľký podiel medu z ovocných stromov,ktorý býva dosť riedky(vďaka vstupnej surovine)..niektoré plásty zlomili doterajší rekord(15,5% vody) a nameral som na nich 14,9,čo sa mi doteraz podarilo len pri medovici..

blbo sa to fotí,v skutočnosti je to ostrejšie,toto je med s obsahom vody 17%
[Obrázky: image.jpg]
Referenční URL's