Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já zase tvrdím že včely v některých případech zavíčkují med který obsahuje víc jak 20%vody.Med který má po vytočení víc jak 21% vody není medem ale vodovou sladinou a je jen otázke času kdy začne kvasit tedy 100% ok určitě není přesto že už byl zavíčkován když tedy včely mohou zavíčkovat med až do 22%.Dokonce si troufnu říct že ani med který má více jak19,5%vody není ok přičemž za kvalitní med považuji medy které mají po vyčeření a ustálení na hladině do 18,5 % vody většinou pokud končím točit při 19% tak k tomu dojdu a k tomu aby se to poznalo není potřeba ani refraktometr či hustoměr.Samozřejmě jsem se setkal s tím že tam kde jedni končí druzí začínají .Vykupuji med už více jak 15 let a setkal sem se z medy že by se z toho i kůň zblil a hlavní argument byl že bylo zavíčkováno od loučky k loučce, tedy výsledek jaký je není možný ovšem ochutnat svůj výtvor nechtěl nikdo.Zavíčkování medu je sice jakýmsi ukazatelem zralosti medu ale v některých případech není příliš dobré se na to spoléhat.Co to je o něco vyší obsah vody?Pokud nechám ve velkém obalu med s 20% vody tak s největší pravděpodobností zkvasí.Pokud ho rozleji do menších obalů tak sice zkvasit nemusí ale k chuti kvalitního medu má dost daleko.I u medů akátovích se vyplatí drobet s točením počkat protože to je právě med u kterého to může bít s vodou tak nějak na hraně.Přičemž vodu v medech nejvíce ovlivňuje vzdušná vlhkost.Pokud bude dlohodobě sucho tak nejspíš i v medu bud vody málo pokud ale bude nějak podobně jako teď a k tomu snůška tak hrozí že i v již zavíčkovaném medu bude vyší procento vody.Toď můj názor a za ním si stojím.Vadí mi když někdo omlouvá nekvalitní med tím že je v něm o něco víc vody ale že to nevadí když mu to nevadí tak ať si ho nechá a pochutná si na něm,nakonec bude rád že z něj nadělá aspoň medovinu nebude muset přidávat tolik vody a kvasinek.
Také jsem začal.Točím tak po 20kg na včelstvo.Problém je u zavíčkovaného medu na panenském díle kde je pod víčky 20% vody .Zřejmě to budu muset projet válečkem a ještě nějaký den to včelám necháma uvidím co s tím včely provedou.Ve starším díle je voda do 18% přičenž paradoxně je to v nezavíčkovanom díle ještě o nějaké procento lepší.Jinak jsem spokojen snůška pokračuje takže jdu na toBig Grin
Možná ne nadarmo včely při ukládání medu preferujé tmavé dílo.
(17.06.2013 7:11)Josef Skala napsal(a): [ -> ]...Problém je u zavíčkovaného medu na panenském díle kde je pod víčky 20% vody .Zřejmě to budu muset projet válečkem a ještě nějaký den to včelám necháma uvidím co s tím včely provedou.Ve starším díle je voda do 18% přičenž paradoxně je to v nezavíčkovanom díle ještě o nějaké procento lepší...

O víkendu jsem vytočil první vzorek - z 8 včelstev jsem vybral 4 nástavky hodně zavíčkovaných plástů, každý jsem zkoušel, jestli med nestříká - výsledek je 19% vody. Už když jsem to odvíčkovával, tak se mi to nezdálo - dost to teklo a při vytáčení z medometu se med vůbec neskládal.
Co s tím teď 40kg je v sudu - mám jim to vrátit jako krmení shora, ať to přepracují?
Pomohlo by bývalo, kdybych jim to ještě týden nechal v úle? Dokáží včely med vysušit pod víčky?
Babča dnes říkala, že pod víčky cukernatěl. potřeba jít ráno, nebo zanesou řídkou sladinou i to betonové co nezavíčkovali..
Dnes u mne byl kamarád, potřeboval změřit med - 21%. Tentýž problém - vytočeno cca 45 kg takovéhoto medu, teče to jako voda.
Jediné řešení je s dalším medem počkat do doby, dokud se to nesrovná na použitelných 18 % a pak tam třeba něco málo přimíchat, aby výsledná "voda" těch 18 - 19 % nepřekročila.
Není se třeba bát hodnoty kolem 18,5 - 19%, ale výš v žádném případě!!!!!! Nebezpečí zkvašení je pak velmi vysoké.
Jedním z řešení je promísit s tím "sušším" pak třeba zpastování. Pokud ale hodnota medu při prodeji, nebo dalším skladování překračuje oněch magických 19%, je to silně rizikové.
POZOR KRYSTALIZACE, ANI ZPASTOVÁNÍ TEN PROBLÉM NEŘEŠÍ!!!!!!
Pokud to nelze jinak, pouze medovina.
Pokud není žádné z řešeních akceptovatelné, tak takto malá množství nalít do sklenice 3,8 litru (okurkáč) a prosakovacím víčkem vrátit včelám k přepracování.
A pro příště koupit refraktometr a měřit a měřit.
Osobně bych to asi nechal být, počkal, co provede medovice a vytočit vše najednou s tím, že to ve finále bude smíšený med. Podstatně lepší, než polovina špičková a druhá k ničemu.
Prostě ta letošní sezóna je tak trochu zvláštní. I v tomto ohledu
iRP
P.S. Teď u mne byl (pro změnu zase jiný) kamarád pro otevřené matečníky - naprosto stejný problém. Teče to jako voda, ale prý to musí ven. Je to přece řepka!!!! A ta odkvetla.
Chcete - li mít problémy - hurá do toho. Já ještě ani nevím, kde máme "zaparkovaný" medomet od loňska.
Chci se zeptat...kolik % vody je norma z akatu? Je pravda,ze je tekutejsi,jak ostatni medy? Ze mene retizkuje?
(17.06.2013 21:25)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Dnes u mne byl kamarád, potřeboval změřit med - 21%. Tentýž problém - vytočeno cca 45 kg takovéhoto medu, teče to jako voda.

Presne tak,
o vikendu jsem zacal tocit, plasty zavickovane z 1/3 - jak to zaclo tect z medometu bylo zle uz na prvni pohled. refratometr ukazal 20 %. Tak pak uz jsem bral jen zavickovane od shory dolu do posledni bunky ( nizke 39x15) obsah vody je 19 %, ale ani tohle zakaznikum nedam. Stydel bych se.

P.
Dá se obsah vody řešit v této době tím, že ho nechám v úlu a podstavím nástavek s mezistěnami? Souše nemám.
(17.06.2013 20:08)S-ladek napsal(a): [ -> ]
(17.06.2013 7:11)Josef Skala napsal(a): [ -> ]...Problém je u zavíčkovaného medu na panenském díle kde je pod víčky 20% vody .Zřejmě to budu muset projet válečkem a ještě nějaký den to včelám necháma uvidím co s tím včely provedou.Ve starším díle je voda do 18% přičenž paradoxně je to v nezavíčkovanom díle ještě o nějaké procento lepší...

O víkendu jsem vytočil první vzorek - z 8 včelstev jsem vybral 4 nástavky hodně zavíčkovaných plástů, každý jsem zkoušel, jestli med nestříká - výsledek je 19% vody. Už když jsem to odvíčkovával, tak se mi to nezdálo - dost to teklo a při vytáčení z medometu se med vůbec neskládal.
Co s tím teď 40kg je v sudu - mám jim to vrátit jako krmení shora, ať to přepracují?
Pomohlo by bývalo, kdybych jim to ještě týden nechal v úle? Dokáží včely med vysušit pod víčky?

Sice to patří do jiného tématu ale zdá se že voda bude letos problém.Lépe je nechat takovíto med v bandě a po vyčeření odebrat nějaký med od hladiny ten použít na medovinu nebo vrátit včelám.Pod tímto vrchním medem bývá vody o 1-2%méně.Čím užší bude hrdlo tím lépe se bude vrchní med odebírat.Nesmí bít ale voda nad hodnotou 20% a v celém obsahu nádoby.Další co lze je v dnech kdy je nízká vzdušná vlhkost a je teplo hodit přes nádobu nějakou látku a i tak se něco málo odpaří.Vše to jsou ale minimální hodnoty tedy nelze očekávat nějaký zázrak.Také je potřeba měřit vodu při teplotě medu kolem 20stupňů i hodně teplí či studený med má na prvotní měření medu vliv.'Uplně nejlépe je narušit víčka a vrátit včelám na to je vhodný váleček je to sice práce navíc ale vyplatí se.Med s vyším obsahem vody pod víčky včely neodpaří ví dobře že jim s %tem kolem 20 nezkvasí.U pastového medu je lépe se držet hranice 18,5% pastový med kvasí snad nejraději ze všech medů.Smile
Pro Pepu Skalu. Tvé příspěvky jsou z včelařského hlediska jistě přínosné,ale bohužel jsou psány takovou češtinou,že je málokdy dočtu do konce. Občasná chyba se dá tolerovat,ale co je moc,to je moc.
Starýho psa novým kouskům nenaučíš ... já Josefovi češtinu toleruji. Ale je to varování pro ty mladší - učit se češtinu má svůj významSmile
Páni, nikdy som za 55 rokov pri včelách nebehal s refraktomerom aby som meral obsah vody v mede a nikdy som nezažil, aby mi odložený med kvasil (a tak je to i z odvzdaným medom výkupcovi), jednoducho to nepoznám, včely v plástoch skladujú len dobrý med a nie nejakú vodu. Voda z medu sa odparuje aj prirodzenou cestou a k tomu pomáhajú aj včely. Kto má však zasieťované dná na úľoch, ten nemôže čakať dobre spracovaný med. Včely majú na úľoch letáč, aby cezeň odchádzala prebytočná vlhkosť, preto som nepristúpil pre tento módny trend, ktorý sa rozšíril medzi včelármi a preto môj med je vždy O.K.
Ono stačí mít v celozasíťovaném dnu stále zasunutou podložku pro monitorování spadu. A nemyslet si, jak jim pomáháme, když necháme síto otevřené, aby měly průvan a nepřehřívaly se.
Ony samy ví nejlépe, jak si to své mikroklima regulovat.
Tady mi tedy není zcela jasný mechanismus toho, proč by včely měly mít problém vysoušet med v úle s otevřeným dnem... S otevřeným dnem by jim to mělo jít ještě lépe, ne?

Jinak - točil jsem med o víkendu a měl 17,5 %. Měl jsem o to strach, neb si matně pamatuju, že u dřevěných NN s vlhkostí bývá problém (to taky nevím proč Smile)
Včely si udržují v úle potřebné mikroklima. Větrají tam, kde potřebují větrat a zahřívají tam, kde potřebují zahřívat.
Pokud jim aktivní včelař udělá průvan v úle, musí vynaložit více energie pro udržení optimálních podmínek. A ne vždy se jim to musí dobře dařit.
Průvan ještě nemusí znamenat nižší vlhkost.
Refraktometr nemám. Při vytáčení byly plásty zavíčkované tak z 1/4 a ani při prudkém trhnutí med neukápl.
Je poučka se "skládáním" medu při stáčení dostačující?
Tedy když se med při přelévání skládá, mám záruku, že je vlhkost ok?
záleží od teploty..hustý med sa pri vyššej teplote neskladá a naopak riedky pri nízkej áno..ak chces porovnávať,tak musíš pri rovnakej teplote,najlepšie"izbovej"..
(18.06.2013 8:43)PetrM napsal(a): [ -> ]Včely si udržují v úle potřebné mikroklima. Větrají tam, kde potřebují větrat a zahřívají tam, kde potřebují zahřívat.
Pokud jim aktivní včelař udělá průvan v úle, musí vynaložit více energie pro udržení optimálních podmínek. A ne vždy se jim to musí dobře dařit.
Průvan ještě nemusí znamenat nižší vlhkost.

jenomže to podle není vysvětlení Smile rozuměl bych tomu, kdyby jim něco bránilo odvětrávat vodu z úlu (tedy opačná situace) a pak by med mě více vody. Ale když mají možnost větrat téměř ideální...?
Voda v medu? ano s tím se potýkám stále. ještě nikdy jsem med neměl pod 19% vždy spíš 20% a je jedno jestli zasíťované nebo nezasíťované dno. A v úle zatepleném palubka 5 cm pol. nebo dřevěný úl stěna 25mm. Stanoviště proti jihu. Úly ve včelíně nebo venku. Vytáčení při víc jak polovina rámků mnohdy celé zavíčkované. Jednou jsem čekal a čekal a řepka v rámkách zcukernatěla. Tak co dělám blbě?
Referenční URL's