Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
U Vcelariku proste cim vic vody, tim je med hustsi Smile
(30.07.2023 16:57)Včelařík napsal(a): [ -> ]Ale nepovídej. Tak povídej.

Si se nějak rozpovídal... Jsem ti psal, že už to tu bylo popsáno několikrát. Vypadá to, že jsi objevil Ameriku...

Konzistence může být i krystalická, tam už se o viskozitě moc mluvit nedá...
Len zle tepelne upravený a prehriaty med spraví to,že sa na vrchu spraví redšia vrstvička ktorá už nekryštalizuje a môže byť následne zdrojom problémov. Ked nalejem 18% med do pohárov šetrne tepelne upravený,tak tekutá zložka sa tam nikdy nespraví a med bude v poriadku.
(30.07.2023 22:02)#beekeeper napsal(a): [ -> ]
(30.07.2023 16:57)Včelařík napsal(a): [ -> ]Ale nepovídej. Tak povídej.

Si se nějak rozpovídal... Jsem ti psal, že už to tu bylo popsáno několikrát. Vypadá to, že jsi objevil Ameriku...

Konzistence může být i krystalická, tam už se o viskozitě moc mluvit nedá...

Opakování je matka moudrosti. Wink
A takový Dast není schopen pochopit, že hustota jednotlivých medů není odvislá pouze od množství vody v medu. Big GrinBig GrinBig Grin Je to marný, je to marný, je to marný.
Ale my to vime, ze ruzne druhy medu jsou ruzne viskozni, ale to je tak marginalni a hlavne irelevantni, bavili jsme se tu o obsahu vody v medu.
Kdyz uz ches body za chytani za slovo, tak bys mel aspon uvest nejake ty druhy medu, ktere jsou mene viskozni (ridsi), aby padla apson naka uzitecna informace.

Josef, ale na tom neco bude! Me se nikdy nestalo, ze by se mi oddelily vrstvy. Mam smiseny med, takze to trva mesice, ale postupne tuhne, az ztuhne, ale nikdy ty dve vrstvy.
(30.07.2023 22:44)Včelařík napsal(a): [ -> ]A takový Dast není schopen pochopit, že hustota jednotlivých medů není odvislá pouze od množství vody v medu. Big GrinBig GrinBig Grin Je to marný, je to marný, je to marný.

Tady někdo trefil kozla. Obsah vody v medu se mimo jiné dá měřit například i hustoměrem. Takže obsah vody v medu souvisí s jeho hustotou mnohem více, než jsi asi vůbec schopný domyslet...
Hustota tekutého/ztekuceného medu je úměrná obsahu vody v něm. Akátový med není řídký, ale dlouho tekutý, klidně může být hodně hustý. Řídký med má vždy vysoký obsah vody. Čím více vody, tím je med řidčí. Jak prosté Watsone.
Viskozita a hustota sú dva rôzne fyzikálne javy, ktoré závisia od úplne odlišných aspektov. Je potrebné vynechať zaužívanú mylnú predstavu „ťažšie tekutiny majú vyššiu viskozitu“.
Nechci být slovíčkář, ale když už jsme tedy u té správné terminologie...
Ani ne tak fyzikální jevy, jako spíš fyzikální vlastnosti.
Ok vlastnosti. .. všetkým je asi jasné, že viskozita medu sa mení so zmenou teploty exponenciálne bez ohľadu na jeho hustotu (množstvo vody)...
A čo vplyv množstva kryštalických centier.....?
Guys, rikam to porad, zijeme v dobe extremniho blahobytu a pohody... Jen se podivejte, jaky resime problemy
@goro
Že by třeba vyšší viskozita?
Stalo se nekomu na vlastnim medu, ze se oddelily ty dve vrstvy? Krystalizovana a tekuta.
Dnes v Globusu, kdyz jsem behal do auta a z5, pokazdy pres jinou kasu, protoze mi dovolili jen jeden balik... kouknul jsem do regalu, a vsechny medy tam mely tuto vodicku navrch.
Ono to také může být směskou medů. Medy z 5 zemí smíchané, každý jiné vlastnosti ..........
Ano stalo. Vřesový med s nějakou příměsí. Půlka sklenice dole oranžovočervený vřes a nahoře něco tekutého s vysokým obsahem vody. Med nebyl nijak tepelně upravený, jen vyčeřený a stočený do sklenic. Pak se mi to stalo s akátem s příměsí jarního květu. Květový zkrystalizoval do jakýchsi "vloček" v celém objemu sklenice a byl obklopený tekutým akátem. Ale jsou to výjimky. V obchodě jde většinou o rozehřívaný med.
Stačí kouknout tři strany nazpět, taky je rozdělený.
@Dast : stalo se mi to par let zpet, kdyz jsem pastoval nejspis smiseny (napastovanej nebyl jak "mramorovany sadlo"), tez to nebylo za vhodnych dobre chladnych teplot a za nekolik malo mesicu jsem mel nahore par mm tekutou cast. A i ta pastovana cast pod tim nebyla tak "pastova" jak ji znam z poslednich pastovani.
chose
Stává se mi to pravidelně když dám zkrystalizovanou sklenici medu na radiátor, aby trochu změknul. Když změkne, párkrát zamíchám ať se dá lehce nabírat a jde na polici. Tam se většinou úplně tekutá menší část oddělí od většiny zkrystalizovaného, ale měkkého medu.
mám asi 5 kg vytočeného medu - včelami naředěné melocitozy (více ve vlákně melocitoza) s obsahem vody 23-24% někdy z minulého týdne.

původně jsem to chtěl přimíchat všechno včelám do cukerného sirupu, nějak po troškách, ale nechce se mi do včel tu melocitozu vracet, když se mi ji aspoň v tomto množství podařilo dostat ze včel, to jim dám radši jarní květovej med. Tak by mě ze studijních důvodů zajímalo co jiného se s tím dá dělat,

medovinu zatím vylučuju, protože na to nejsem vybavený a ani nevím, kde bych tu nádobu umístil.

před chvílí jsem si tím zkusil osladit čaj, zatím dobrý, ten med asi kvasit zatím nezačal.

do mrazáku, abych zabránil kvašení (pokud zmražením kvašení zabránit lze) se mi to nevejde.

co jinýho s tím? poradíte? dík.
Tome, ty ale nemas problem s melicitozou. A to je dobre, to mi ver. Mas problem, zes vytocil nezavickovanej meed Smile, ale 5kilo...
dej k ostatnimu medu nebo nechej zvlast a snez ho prednostne nebo ho vrat zpatky vcelam a mas po starostech

Ohledne kvaseni: pri teplotach pod 10°C to nerozkvasis ani kdyz tam pridas kvasinky
Referenční URL's