Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No ist do Hlohovca sa mi nechce, aj ked mát tam povolenie predávat od RVPS.

Dnes som vytáčal repku zo zmetencov a rojov, 16,5% vody dla refraktometer.
merkuri,môj príspevok patril korousovi,nie tebe..a ani HC som nemal na mysli..
Já teď vytočil 8 rámků 39x24, zavíčkované z třetiny, při trhnutí nic nevystříkávalo a med má 19% obsah vodySad . Tak jsem toho nechal a vrátil zpátky. Nevím čím to je, před dvěma dny jsem měřil a měl 17.5% vody, ale měřil jsem ve včelstvu, kde mám jen jeden nízký medník. Toto včelstvo mělo nízký a na něm těch 39x24. Z těch 8 rámků je 15kg medu.
Finta je v tom točit alespoň o týden později než si naplánuješ. Já to dodržuji, protože tak dlouho mi trvá najít medomet a udělat pro něj místo.
(06.05.2014 9:57)Radim Kubíček napsal(a): [ -> ]Nevím čím to je, před dvěma dny jsem měřil a měl 17.5% vody, ale měřil jsem ve včelstvu, kde mám jen jeden nízký medník.

Nad plodiskom je vždy najteplejšie a aj obsadenie plástov včelami najhustejšie a preto vo včelstve ktoré malo len jeden NN nadstavok bol med najhustejší.
Práve preto nedávam včelám pri znáške 2 či 3 medníky súčasne,ale postupne podľa priebehu znášky po zaplnení jedného medníka podstavujem ďalší,čím presúvam už takmer vyzretý med na vyššiu pozíciu, kde ho včely len dosušia a zaviečkujú a prínos novej sladiny sústredujú do podstaveného nadstavku nad plodiskom.Ak vytočím vrchný zaviečkovaný nadstavok,ten znova podstavím pod nadstavok ktorý bol nad plodiskom ktorý už len doviečkujú a tak dokola.
Ak som dal tri medníky súčasne,tak vo vrchnom nadstavku voda v mede okolo 20%,ak som začal podstavovať postupne, vždy to býva v norme pod 18%.
Pepo na tom něco bude, schválně jsem se díval do včel s jedním nízkým medníkem a zavíčkovaného 2/3 a některé rámky celé. Asi vytočím ty nízké a z vysokých ometu včely a dám to těm vytočeným a budu mít všechny jen s jedním medníkem.
Silné včelstvo s vysokou hustotou robotníc v nádstavku nemá problém v relatívne krátkom čase vodu odpariť,preto netreba hala-bala pridávať nadstavky! V súčasnosti mám plodisko 2 VN + mednik 1VN (B)! Súhlasím s Jozefom333 a k je v blízkosti plod tak odparujú a viečkujú rýchlejšie! Ja v repke som s hustotou medu nikdy nemal problém! No u slnečnice som už zažil kadečo! Ale tam už bolo obsedanie nádstavku diskutabilné!
včera jsem měřil vodu refraktometrem (ráno) obsah vody a vše je v průměru 20% a více. Prakticky nic není zavíčkováno. Včel mám mraky, když je teplo je před úlama černo a hukot slyšet až na druhou stranu zahrady. Vyzkoušel jsem mnoho úprav a všude je to stejné -odstranit mřížku; podstavit další medník; posunout plodiště s již naneseným medem pod medník a místo něj dát další nástavek jako nový medník a vše stejné. Dno mám celé zasítované a bez podložky a očka otevřená.
Už si pohrávám s myšlenkou, že mám špatně udělanou stříšku. Mám provrtanou v několika řadách z boků průhlednou folii (kterou jsem ale nikdy neviděl zarosenou) a nad tím jen vzduchový prostor a na tom stříšku s polystyrenem. Od pana Břinka. Vzduch může odcházet pod tím polystyrenem do boků stříšky, kde jsou 2 cm otvory v každém rohu. Voda se odpařuje, mám vždy po ránu pod úlama loužičky od kapající vody vypařené střechou.
Čím to může být, že nevíčkujou a obsah vody je tak velký?
tým,že máš dno celé zasieťované a otvorené očká..
To není tak jisté. Mám také celozasíťované dno a otevřená spodní dvě očka v plodišti. V medníku mám buď očka na větrání a někde i úplně otevřená.
Pyl tam už nenosí, protože je v plástech med, ostatně tamtudy teď už ani nechodí.
Krajní horní plásty mám zavíčkované téměř zcela, jiné třeba z poloviny až třetiny.
Měřeno po dvou dnech zkalibrovaným refraktometrem po vytočení 3 nástavků: 17,6 % u dna nádoby, 18 % u vrchu nádoby.
Stříšku mám plechovou s polystyrenem, používám fólii.
(13.05.2014 8:26)karelretik napsal(a): [ -> ]Čím to může být, že nevíčkujou a obsah vody je tak velký?
Nevíčkují,protože obsah vody je velký. Smile Ony to zavíčkují. Wink
Tak já mám zasí'tované dno, očko otevřené jen v prvním nástavku a v 5 NN prakticky všechno zavíčkováno. Zkusil bych horní očka zavřít.
(13.05.2014 8:26)karelretik napsal(a): [ -> ]Čím to může být, že nevíčkujou a obsah vody je tak velký?

Nevíčkují, protože med není zralý. Až bude zralý, tak ho zavíčkují. Horší varianta je (a občas se to stává), když včely zavíčkují med, který je se zralostí na hraně (nebo za). Takže co máš za problém? Počkej si týden, až se změní počasí a klesne vlhkost vzduchu, pak to včely dotáhnou do konce...

K zasíťovanému dnu - už několik sezón se kloním k názoru, že některé záležitosti ovlivňuje negativně a zralost medu je jednou z nich. Mám tři různé úlové sestavy. Každá je osazena jak pevnými, tak zasíťovanými dny. Tam kde jsou dna pevná, med obsahuje menší % vody (v rozmezí téměř dvou %).
Nosí sladinu a využívají zdroje, není čas pořádně odvětrat a víčkovat. V sezóně mám otevřené česno a dvě spodní očka. Mám teorii, že matka ploduje u přísunu kyslíku (tedy dole) a úlové včely musí sladinu ze spodní části úlu postupně předávat nahoru a tím odvětrávat.
(04.05.2014 22:02)Merkuri napsal(a): [ -> ]No ist do Hlohovca sa mi nechce, aj ked mát tam povolenie predávat od RVPS.

Dnes som vytáčal repku zo zmetencov a rojov, 16,5% vody dla refraktometer.

Z letošních rojů a smetenců?????
(13.05.2014 9:49)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Nosí sladinu a využívají zdroje, není čas pořádně odvětrat a víčkovat. V sezóně mám otevřené česno a dvě spodní očka. Mám teorii, že matka ploduje u přísunu kyslíku (tedy dole) a úlové včely musí sladinu ze spodní části úlu postupně předávat nahoru a tím odvětrávat.

Honzo a co děláš s trubci v medníku nad MM? Já sem jim nechal otevřené očko v domnění že vyletí, ale oni tam jsou pořád.
Nic, nepoužívám MM.
Trubci nevyletí, jak jsem se sám přesvědčil. Takže někteří zůstanou na MM, někteří odletí když otevřu úl, další jdou pryč když ometám rámky s medem a zbytek tam tvrdošijně pořád je. Asi nejlepší je to bez mřížky, nebo dávat nad MM jen plásty bez trubců.
Martin Jadrníček napsal(a):Já sem jim nechal otevřené očko v domnění že vyletí, ale oni tam jsou pořád.

Trubci nejsou vázáni na matku ani na konkretní úl a tak vlétnou do kteréhokoliv otvoru v kterémkoliv úlu. Při použití MM je vhodné mít nějaké očko nad MM otevřené až do podletí, kdy včely trubce vyženou. Pokud se očko zavře, je zakrátko na MM plno uhynulých trubců.
Mám dotaz k obsahu vody v medu při stáčení do sklenic: Jak řešíte rozdílnou vlhkost medu u dna nádoby a u vrchu? Před stáčením zamícháte? Nebo to neřešíte?
Zjistil jsem, že u dna mám třeba 17,6 % a na povrchu 19,8.
Referenční URL's