Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termosolární úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin

Tak takto som sa už dávno nepobavil, naposledy, keď kamarát pred tromi rokmi začal spletať, aké je včelárenie jednoduché a že on bude mať za dva roky 120 rodín a ako mu bude sveta žiť. Teraz má 6 slovom šesť rodí a z nich 8 rojov a zrazu to už také jednoduché nie je.

Načo je mi preboha živého vykurovaný úľ, keď nepoznám všetky zákonitosti rozvoja včelstva, neviem odhadnúť primeranú silu, neviem, kedy nadstavok pridať, kedy rozdeliť plodové teleso, kedy odobrať plod, aby som oddialil produkčnú špičku včelstva,....

Myšlienka likvidácie klieštika termosolárnym úľom sa mi pozdávala, ale toto už je priveľa. Chcete nalinkovať presný postup s využitím tak nestabilného systému ako je teplota vytvorená termosolárnou energiou? Mno veľa šťastia. Ešte ma napadlo, skombinujte to s tým úľom, do ktorého stačí vložiť pohár a on vám ho časom naplní. To už potom bude môcť byť každý včelár nie?

Nehnevajte sa, ale zatiaľ robíte pokusy, ktoré žiadneho produkčného včelára nezaujímajú. Na moje otázky ste neodpovedal. A začína to poriadne smrdieť silným populizmom ako v prípade superutepleného úľa, ktorý je v podstate naprdSad
jestli má šest včelstev a z nich 8 rojů, tak má na konci roku 14 včelstev. příští rok by mohl mít třeba 28, další 57, pak 120 a pak klidně 238.... takže se dostane klidně i přes těch sto padesát....
nechápu proč jste tak agresívní. Mě se poslední příspěvek Dr Linharta zdá taky přitažený za vlasy, ale tvrdit, že to žádného produkčního včelaře nezajímá bych si netroufl, protože to není pravda. Radši pište ....děláte pokusy, které mě osobně nezajímají (jednotné číslo) .... Zkuste zamyslet nad tím, že na Vaše otázky p. Linhatr neodpovída třeba proto, že nechce vést diskusi ve vašem stylu.
K té reklamní kampani na Temosolární úl chybí už jen HORST FUCHS.... Já tady kdysi tvrdil, že mnozí včelaři se o termosolárním úle ani nedozvědí....beru to zpět. O tomhle už ví každej,....i ten kdo včely nemá a ani neví jak včela vypadá.
(01.08.2013 22:53)MartinH napsal(a): [ -> ]...Radši pište ....

Problém pána RL je v tom že si dal patentovať (?) to čo už iný testovali a používali a on sám to ešte nemá otestované.

Ja osobne mu držím palce aj napriek tomu že neverím že sa dá takýto nestabilný prísun energie pre včely bezpečne regulovať. Jednak je tu hrozba že v čase naplánovanom na liečenie sa nedostaví patričný solárny výkon a liečenie nebude liečením a na druhej strane hrozí že včelár v čase prílišného žiaru nestihne regulovať a poškodí si plod alebo dielo.
To je spíš problém těch ostatních, co to testovali a používali, že si to nedali patentovat dřív. Nevím proč by to měl být jeho problém. No, ale těžko bude jezdit křížem krážem po včelnicích a žalovat všechny včelaře, kteří budou mt na úle něco podobného.
Já osobně mám úly ve stínu, protože když byly na slunci, tak jsem měl pocit, že se možná proto víc rojí, ale i přes to mě to docela zajímá. Možná ale, když by se prokázalo, že to funguje, tak bych investoval do rudlu a v podletí vozil včely opalovat na sluníčko.
(01.08.2013 22:53)MartinH napsal(a): [ -> ]ale tvrdit, že to žádného produkčního včelaře nezajímá bych si netroufl, protože to není pravda.

Kdo to je produkční včelař? Ten kdo má 10 vč. a je u nich o víkendu a ze záliby, nebo ten kdo se včelařením živí?
Zajímá to určitě oba, ale pro koho to bude reálné?
Patentování neznamená že to funguje. A už vůbec, že se to rozšíří. Světové rozšíření obvodu 555 bylo podloženo tím, že vynálezce jej nepatentoval a dal volně k použití.
Na druhou stranu, myslím, že Langtsroth se o patent a zpeněžení pokoušel, přesto majetku moc nenabyl a jeho úl je všude. Těžko předjímat.
Třeba to netušíme a včelaříme v brtích. Brtníci museli určitě koukat udiveně na včely v bedně když všichni věděli, že mají být ve stromě.

Takže uvidíme, třeba toho budou plné včelařské potřeby.
(01.08.2013 18:53)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]...Tyto neustále aktualizované grafy Vám pomohou udělat si obrázek o tom, jak účinný je solární ohřev pouhými termosolárními rámky a jak dalece přispívá k navození tepelné pohody včel v předjaří a jak podporuje jejich rozvoj... Jistě není nutné dodávat, že v praxi bude tento systém ohřevu aktivní v předjaří a jaru, nikoli v plném létě, kdy by včely přehříval. Tento nynější pokus má pouze oveřit činnost čidel a dokázat, že příspěvek solární energie může být pro jarní rozvoj značný. V předjaří dle mých zkušeností tento systém zvyšuje teplotu v úlu asi o 6-12°C. Tedy výrazně méně než nyní a přehřátí nehrozí...
Stránky prítele Meduny najdete zde: http://medove-zpravy.blogspot.cz/
Vývoj teplot můžete sledovat zde: http://www.dobravcela.cz/
Příjemné letní dny všem přeje R.L

Tak to nefunguje ako sa domnieva RL. Od jeho prvého príspevku v tomto vlákne je z jeho reakcií pre mňa jasné, že sa musí s hitzen metódou ošetrovania včelstiev ešte veľa popasovať. Termosolárny úľ má presne opačný účinok na včelstvo ako uvádza v predchádzajúcom svojom príspevku RL. Ním prezentovaná metodika včelám na jar škodí a v lete pomáha. Včely totiž vedia kde je sever a kde slnko!
"Je načase sa vrátiť späť a nájsť si cestu, kľukatú a tesnú..."
Asi ma niektorí zle pochopili,

Ja netvrdím, že klieštik po ošetrení v termo úli nepadá. Načo sú mi však teplotné grafy prázdnych úľov? To si fakt niektorí včelári myslia, že včely potrebujú vyhrievaný úľ na jeseň, v zime a na jar???? Ak by tomu tak bolo, tak by žiaden včelár neprešiel od zateplených úľov k nezatepleným. Mám skúsenosť s oboma a voľba je jasná - nezateplené v mojej oblasti (ja chcem med, nie včelstvá pripravené na rojenie v skorej jari, alebo včelstvá, ktorým musím púšťať žilou už na ovocných stromoch).

Čo by malo ale každého včelára zaujímať sú skúsenosti s niekoľkonásobným ohrevom plodu počas roka termoúľom. Ako sa budú správať včelstvá a hlavne matky pri a po tomto ohreve?, čo na to panenské dielo so zásobami?, ako využiť termo úľ či termo strechu pri nízkonastavkovom včelárení? porovnanie s klasickými úľmi na jednom stanovišti v medných výnosoch, miernosti včelstiev, .... Toto a ďalšie sú pre mňa dôležité otázky, na ktoré by som rád odpoveď, nie sledovanie teploty prázdneho úľa. Hovorím, toto mi pripomína podomový predaj bez urážky, kde vás ohúria kopou nezmyselných funkcii tovaru, ale o dôležitých vlastnostiach mlčia.

Ďalšou pre mňa dôležitou otázkou je, prečo sa neujali iné metódy ohrevu plodu? Asi nie je všetko len čierne alebo biele ako sa nám to tu snaží niekto nahovoriť. Hovorím, nech je ten úľ už v predaji, potom budeme vedieť, ako sa veci naozaj majú a nebudeme odpovede musieť páčiť z "nevypáčiteľného " zdroja
(01.08.2013 18:53)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]Tyto neustále aktualizované grafy Vám pomohou udělat si obrázek o tom, jak účinný je solární ohřev pouhými termosolárními rámky a jak dalece přispívá k navození tepelné pohody včel v předjaří a jak podporuje jejich rozvoj. Časem budou z těchto grafů pořízeny také cenné výpočty.
Například- kolik tepelné energie dostávají termosolární úly k dispozici oproti úlům běžným. Kolik medu by muselo včelstvo v běžném úlu spálit, aby kompenzovalo solární ohřev v termosolárním úlu. O kolik °C je v březnu a dubnu vyšší teplota v termosolárním úlu oproti běžnému. A mnohé jiné.
Vím, že se tyto grafy stanou terčem útoku mnohých diskutujících. Proto jen na vysvětlenou:
Jde o prázdné úly a teplotu v nich nijak neregulují včely. Nejde tedy o průběh teplot v termosolárním úlu osazeném včelami !!! Proto zde ve dne teploty stoupají velmi vysoko a v noci nad ránem se blíží teplotě venkovní. Jistě není nutné dodávat, že v praxi bude tento systém ohřevu aktivní v předjaří a jaru, nikoli v plném létě, kdy by včely přehříval. Tento nynější pokus má pouze oveřit činnost čidel a dokázat, že příspěvek solární energie může být pro jarní rozvoj značný. V předjaří dle mých zkušeností tento systém zvyšuje teplotu v úlu asi o 6-12°C. Tedy výrazně méně než nyní a přehřátí nehrozí. Také tímto poukazuji na fakt, že termosolární úly si drží teplotu vyšší než okolí bez jakéhokoli energetického výdaje ze strany včel celé hodiny. A že je po celou noc v těchto prázdných úlech alespoň o trochu tepleji než venku. To má samozřejmě obrovský dopad na ochranu včelstev před krutými zimními mrazy. Součástí projektu bude také srovnání letové aktivity z úlů termosolárních a běžných-vše v přímém přenosu na webu. I měření teplot v úlech osazených-běžných i termosolárních.

Na této myšlence mě zarazily 2 věci.

Za prvé-výraz termosolární rámky.Znamená to,že součástí patentované technologie jsou kromě TS střech,upravených nástavků i upravené rámky?Čili rámky z vodivého materiálu,které vedou teplo od TS střechy?

A za druhé-dobře víme,že včelstva se v zimě a v předjaří stahují do chomáče,který vyhřívají,nikoliv celý úl.Pokud bychom jim pomocí slunce vyhřívali i přes zimu prostor úlu,dejme tomu o zmiňovaných 6-12°C,jak zjistí,že venku není dostatečně vysoká teplota pro letovou aktivitu?A co když se díky příznivým podmínkám(dejme tomu,že ke konci zimy bude nějakou dobu svítit slunce,čili bude fungovat TS ohřev) nastartují ve vývoji,a potom najednou přijde dlouhé studené období bez slunečního svitu,včely budou ve vývoji napřed a najednou ten překotný vývoj nezvládnou,protože díky absenci slunce nebude TS ohřev fungovat.Nepodtrhne je to spíš?

Už neočekávám odpovědi na moje otázky,nejspíš nejenom mě odkážete na stránky kohosi jiného nebo na jakési dřívější články,a je můj problém,že třeba nemám jaksi čas listovat historií fóra,to chápu,ale přesto za případné odpovědi děkuji.

S pozdravem Pavel
Je to nesmysl. A chce se nad tím zamyslet v širokých souvislostech. Je sice najspíš pravdou, že včelám připravíme "vytápěné" úly, ale k čemu to je , když příroda vytápěná není....A o 6-12 °C zvýšit na jaře teplotu.....Asi To moc dobrý nebude, když včela vyletí pro vodu ....a najednou ....místo 15ti stupňů v úle venku třeba 8°C.Dodgy To se jim líbit nebude.....a včelařům teprve ne.
Kdysi se dělal pokus,(nepamatuju si v které evropské zemi to bylo) , že v předjaří nainstalovali do včelína vytápění a přes noc topili tak, aby teplota v úlech byla na hranici 8°C. To dělali ovšem jen v noci, aby zabránili vylétávání včel. Přes den nechali topení vypnuté a teplota spadla na úroveň vnější teploty. Vysledkem bylo, že včelstva sice šla rychle do rozvoje, ale limitující je pyl, a v určitý moment ten pyl došel.....včely nebyly schopné plod dochovat, a některá včelstva i padla...i přes krmení cukrem nebo invertem.
Pokud bude pan Linhart operovat s teplem při rozvoji včel, bude muset jako doplněk dodávat zdarma termosolární vytápění přírody....Big Grin
A to ochránění včelstev před tuhými mrazy....Asi mi včelstvo ještě neumrzlo. Ale on psal, že má zákazníky hlavně v sevetských státech......Tak třeba v Laponsku, kde okýnka na záchodech zavírají až při -15°C to třeba bude dobrej argument....
Hodně v tomhle souhlasím s Patkem 79.....Včely chováme, protože je to "příroda" a já obdivuju, jak se včely dokaží s tou situací počasí a s náma vypořádat.....a strčit včely do nejaké "technické vymoženosti" je o ničem. Zachvíli bysme museli do úlů kupovat baterie...... a toho u mě bohdá nebude.

A ještě na jednu věc bych zapoměl. Podívajte se, kolik lidí(nic ve zlém) nezvládá klasické ošetřování a v běžných úlech.....Nemusíme chdit daleko....stačí se začíst tady do fóra.....A už vidím ty otázky ve vláknu "oštřování včel v termosolárním úle": " Mám na teploměru A teplotu 96°C....už bych to měl zavřít? Poraďte.":-DBig GrinBig Grin
Mně osobně bude stačit, když si termosolární úl poradí s kleštíkem. To ostatní se může a nemusí využít v závoslosti na technologii jednotlivých včelařů.
No tedy, to je ale úroda názorůSmile Je vidět, že mnozí vůbec nepochopili o čem je řeč. Problém je tento:
Včelstvo je útvar, založený na sociální termoregulaci. Musí neustále udržovat teplotu asi 33°C, aby se v něm normálně vyvíjely larvy a kukly. To i za časného jara, kdy v noci mrzne a ve dne je třeba jen několik °C nad nulou. Člověk vydává na udržení tělesné teploty více než 90% veškeré energie, kterou přijme. U včelstva je to výraně více, protože je menší a má tedy vůči biomase mnohem vyšší ztrátový povrch. Proto také včelaři vytáčejí třeba jen 20kg medu ročně, a nějakých 100 a více kg medu včely spálí na teplo. To je ostatně obecně známo. Kdo včelaří tak ví, že plný medník včely vyprázdní i za týden pokud venku prší, je zima a není snůška. Proto každý jeden °C dodaný sluncem pomáhá nejen snížit tyto ztráty, ale také snížit opotřebení včel při výrobě tepelné energie. Vím moc dobře o čem hovořím, a jaký byl letos rozdíl mezi zimováním včel v běžných úlech a těch termosolárních. Z těch termosolárních jsem totiž musel vyjímat plné rámky zásob a dávat je do včel v úlech běžných na témže stanovišti. Rozdíl ve spotřebě zimních zásob činil 6,4kg-váženo běžným mincířem. A to se bavíme jen o zimních úsporách. Rozdíl je samozřejmě také patrný na celkovém rozvoji včelstev. K exaktnímu vyjádření tohoto rozdílu jsme se zatím nedostal z časových důvodů. Ale to ani není nutné-je dobře patrný. Každý přemýšlivý včelař totiž musí uznat, že vývoj hmyzu je zcela zásadně ovlivněn teplotou. Viz. odborný pojem Efektivní suma průměrných teplot. Využívají to k signalizaci vývoje škůdců lesníci i zemědělci. My včelaři také, jen to mnozí nevíte. Suma teplot totiž ovlivňuje fenofáze, podle nichž si my určujeme fáze včelařského roku. Čím dříve se v jarním období rozvolní zimní hrozen a čím volněji včely sedí, tím lépe se pak rozvíjejí, protože matky mohou zaklást větší plochy plodu. Praktici vědí, že včely na slunci mají mnohem rychlejší start, než ty ve stínu. Toto je pouze podpora tohoto jevu. Popírat že pomoc včelám s ohřevem plodu v předjaří pomáhá, snad ani není možné. Ne nadarmo jsou v nížinách včelstva ve vývoji o několik týdnů rychlejší, než v nížinách. Stejně, jako jsou včely ve městech asi o týden až 14 dnů ve vývoji napřed, před včelami ve volné krajině. Jsem si samozřejmě vědom, že k plodování je také třeba pylu a vody. To ale nic nemění na faktu, že solární ohřev včely velmi silně podněcuje. Vést o tom diskuse není vůbec nutné. A proč se tyto testy dělají na termosolárních úlech bez včel? No přece proto, aby se zjistilo, jaký vliv mají tyto úly na vnitřní prostředí, ve kterém včely žijí. Jak byste chtěli u úlu vyhřátého na 33°C včelami, odlišit energetický příspěvek včel, od tepelného příspěvku solárního ohřevu? Je třeba vědět, kolik energie a po jakou dobu tyto úly včelám poskytují. To je naprosto zásadní vědět a dle toho úly dále vyvíjet. Již jsem uváděl, že bude možnost termosolární rámky v létě zakrýt a tím jakémukoli přehřívání zcela zabránit. Proto nevím, proč se toho mnozí včelaři stále obávají. Sami si položte otázku, zda včelám v období jara pomůže, pokud se průměrná teplota v úlu zvedne třeba o 4°C, pokud jsou 4°C maximálním rozdílem průměrných teplot mezi vysokohorkými smrčinami a jižní Moravou. R.L
Co je to platný, když JM krajiě kvete řepka, a na horách sněženky a lísky.....? Chci říct, že včely se přirozrně rozvíjí podle oblastí...podle přírody....je přínos, kladou.....a jestli na horách budou mít na jaře menší spotřebu doneseného medu.....tak ale jakého medu, když tam do května leží sníh....?
Pane Havelko, hovořím o snížení spotřeby zimních zásob. Nemůžete přece v čase ranných pylových snůšek (sněženka a líska-o nichž hovoříte) mluvit o medném výnosu. Tento projekt automatického sledování vývoje teplot byl zaveden proto, aby Vaše pochybnosti o potenciálu solárního ohřevu zlomil. Brzy budou snímána také česna těchto úlů kamerami a na jaře sám uvidíte, zda mají a nebo nemají dobrou letovou aktivitu. Námitka že úly ve stínu se méně rojí je pravdivá. Ale proč se méně rojí? Protože podchlazené včely se rozvíjejí pomalu a proto také později vstupují do pohlavní zralosti. Uvažte ten paradox: Mnozí tvrdí, že je třeba chovat čistou kraňku, protože má prudký jarní rozvoj a umožní nám využít mohutné jarní snůšky. Ale pak ji chovají ve stínu a brzdí jí tím v rozvoji. Není třeba s tím něco udělat?
Jisté je to, že končí čas planých spekulací a začíná čas faktů. Automatická měřící aparatura umístěná v Chrocni je neúplatná a každých 5 minut bude celé roky ve dne i v noci uvádět pravdu. A každý z nás si na základě techto dat už musí udělat jasno sám. Nemá smysl, abych ty grafy jakkoli komentoval. Hovoří jasnou řečí a lidé zde na fóru brzy dostanou také další nástroje k utváření svého názoru. Já již více transparentní být nemohu. R.L
Pán kolega,

skúste si tie čidlá dať cez zimu a na jar do úľa a uvidíte, kde a kedy včelstvá udržujú teplotu 33 stupňov. Garantujem, že vo väčšej časti úľa to nebude.

Ďalej, nikto sa neprie, že zvýšenie teploty na jar včelstvám pomáha, ani ja nie. Rozvoj zo začiatku je rýchlejší v zateplených úľoch a iste bude aj vo vyhrievaných. Prečo ale v apríli včelstvá v mojej lokalite v nezateplených úľoch dobehnú svoje rovesníčky v zateplených? A to dokonca tak, že už v polke apríla musím u najsilnejších začať s protirojovými opatreniami? V termo úľoch budem potom začínať kedy v marci????. Čo peľové zásoby, budem ich musieť včelstvám na jar dodávať? Pretože teraz je to tak tak, rozloha plodu sa zvyšuje s prísunom prvého peľu z liesok a rakýt.

Áno môžeme plodovanie podnietiť zvýšením teploty, o tom sa s Vami prieť nebudem. Či to ale bude prospešné a najmä nutné v tej ktorej lokalite, tak to sa s Vami prieť budem.

Konečne ste aspoň hodili prvé číslo, ktoré je pre nás zaujímavé - 6,4 kg úspora zásob. Každý si po uvedení ceny termosolárneho zariadenia (schválne to tak píšem, pretože ako tak čítam, tak zo strechy je nakoniec úľ a asi aj rámiky) , či sa mu investícia oplatí, alebo nie. Škoda, že ste sa nezamerali hlavne na presné zmapovanie počtu termoliečení počas včelárskej sezóny od jari do jesene a hlavne vplyv na plod, včely a matku.
Já bych teda zůstal u toho hubení roztoče jako u primární funkce úlu....jakmile začneme mluvit o ostatních doprovodných "suprlativech" termosolárního úlu, tak se do toho zamotáme mnohem víc.Dodgy A opakuju, všechno souvisí se vším, ....vyšší teplota při zimování =nižší spotřeba tásob, ale také dřívější plodování, a to znamená vyšší spotřebu.....Tak jak změřit hranici spotřeby pro výrobu tepla a moment kdy včely začínají plodovat díky teplu...a tudíž zvyšují spotřebu....ikdyž ne k výrobě tepla,ale pro pokrytí zvýšených energetických výdajů spojených s ošetřováním a výchovou plodu? Jistý je, že z tepla se neuživí.Big Grin
To zimní a předjarní ohřévání asi nebude stoprocentně fungovat,protože když nebude svit,nebude ohřev.Třeba letošní zimu bylo rekordně málo hodin slunečního svitu(přesný údaj nevím),a protože bydlím v nížině,tak můžu potvrdit,že zatímco u nás byla častá inverze,na horách slunce svítilo.Ale,jak už tu kdosi napsal,na co to včelstvům v horách bude,když tam začínají snůšky podstatně později.

Samozřejmě záleží,z čeho je aktivní vrstva v TS střechách,známý,který rozumí fotovoltaice,mi potvrdil,že solární panely vyrábí proud i za rozptýleného svitu,za mlhy nebo silné oblačnosti.Sice jen několik málo procent,ale přece.Ovšem výroba elektřiny přece jen asi pracuje na trochu jiném principu,tam se zpracovává světlo a nikoliv teplo.

S pozdravem Pavel
(02.08.2013 12:16)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]Brzy budou snímána také česna těchto úlů kamerami a na jaře sám uvidíte, zda mají a nebo nemají dobrou letovou aktivitu.

Dobrá letová aktivita na jaře znamená že včely budou muset z termosolárního úlu vyletovat za zdroji potravy už v době kdy nepřirychlené včely z obyč. úlu ven ještě nemusí, nebo naopak?
Referenční URL's