Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termosolární úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vrátím li se ještě, krátce k extempore s Varroazou a k mým neznalostem. Jsem včelař praktik. Anabází mého termosolarniho včelaření, je asi takové to. Po článku ve včelařství, myslím si že to bylo 2013 jsem oslovil Linharta. Ten mne pozval a slovo dalo slovo, a půjčil my novy termosolar. Zkoušel jsem ho. Linhart, ale požadoval od výrobců daleko, kvalitativně lepši ul, než vyrobily, svěřil se mi s tím. Takový ul jsem vyrobil. Na tom to ule bylo zjištěno a popsáno několik zásadních vylepšení(víc stránky kmedubezjedu). Na těchto poznatcích je postavena vylepšená léčba. Úly se začali vyrábět, ale cena byla větší, proto Linhart chtěl zlevnění a vydal se cestou izolačních utepleni nových generací, A celodřevěného úlu. Tady jsem se jen vyjádřil k stavu a jen částečně pomáhal.
Zkoušení bylo zaměřeno na spad roztočů. A následně zimní ošetření s kontrolou spadu. a vyhodnocení. Nebylo pro mne nutnosti znát fakta o reprodukci v bunce a nova fakta o varroaze , brouzdat desítky hodin na internetu a shánět vše nové o varroaze. To si měl linhart dořešit sám. Ryze postačí pro včelaře znát reprodukční křivku varroazy, kterou nalezne na českých stránkách. A tím si je schopen podle spadu dopočítat stav Varroazy na včelstvu, Nebo si ji diagnostikovat za pomoci VUVč metody moučkového cukru.
Prakticky včelař, který si koupí termosolar nezajímá jak probíhá pařeni apod. jeho zajímá, jak ul mu vyléčí, nebo razantně sníží varroazu, A dopomůže přežít jeho včelám do budoucna.
Byl a jsem zastáncem dlouho letého zkoušeni nezávislými včelaři.
Mé zaměření bylo na konstrukce úlů a jejich vliv na život včel. Také na vliv vlhkosti , vyhřívání, rámkové míry a pod.
Nyní sem se obrátil a začínám se zaměřovat na vliv varroazy a její léčení. Tzn. že nyní trávím ty desítky hodin na internetu a hledám informace vše o ní a reprodukci.
K mým praktickým zkušenostem. Nevím zda mé výsledky jsou ke chlubení. Ale třeba tento rok jsem konečně dosáhl v úlech Smělého 100 kilo. Jak jsem psal ve svém článku ve včelařství naučit se včelařit v těchto úlech je náročné. Navštívil jsem ing. Smělého a až po cílených otázkách ,jsem nalezl odpovědi. Proč se nedaří dosahovat jeho výsledku. To jen pro názornost. Závěr je ,že pokud chcete něco zkoušet musíte nejdříve vše dobře pochopit a potom v průběhu roku nasadit systém a metodiky na své stanoviště, a výsledky se dostaví.
Porovnejte včelaře a Ted suďte......
(20.09.2015 7:27)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Navštívil jsem ing. Smělého a až po cílených otázkách ,jsem nalezl odpovědi. Proč se nedaří dosahovat jeho výsledku.

Je to stanovištěm? 100 kg ve svých úlech prý dosahuje jen na jednom stanovišti v Praze. A kdosi tu psal že v těch místech není problém přiblížit se sto kilům i s nesmělými úly.
NE. ANO. Ano má super stanoviště. Ne lze dosahovat výnosu i na jiných stanovišti. základní problém je porozumět životu včela a fenologii.
Pokud mám stanoviště se snůškou z jabloní, nemohu ji přeci propásnout. Proto se zaměřit na soupis snůšek, cca jejich rozložení a pod.
Mám na stanovišti mezeru mezi snůškami, a proto nevytočím med než mezera se blíží ke konci, nebo je již po ní. Odebírám med který je jen plně zavíčkován a je jen v horním nástavku. A tak dal a dal. Stačí Kohoute?

Samozřejmě pokud včely mají jen málo snůšek, nemohou včelky moc nanosit, ale to je zase o včelařovi, kam si ty včelky dá. To je jasná chyba včelaře.
Stačí. Koukám že je to stejné jako v dřevěných.
(20.09.2015 8:52)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]To je jasná chyba včelaře.

Když tedy chyby neděláš, tak mi vysvětli, co děláš s těmi tunami medu, když ti každé včelstvo přinese ten metrák.Big GrinBig Grin
ani ne je to trochu jiné. Včelky Ti nanosí z jabloní 10 kilo, v jarním rozvoji díky neuteplení včelky spotřebuji 10 kilo, ale v utepleném polovic.(to jsou počty jen jako přiklad.) ale jistě chápeš co Tím chci říci.
V PS úlech ,včely mohou daleko víc včel použít na práci a pokud mají dost místa(sedlaček tomu říká polštář).
Kohoute nesnaž se na problematiku neoteplených a uteplených úlu vyzrát, nebo rychle rozsoudit. Každý úl má své.
Který ul je lepší????? ---
Úl který se ohřeje a dlouhodobě drží teplo a včely ho musí větrat.. Nebo ul který se rychle ohřeje a rychle vychladne v závislosti na slunci a zbytek dne včely musí topit??????
Mluvíme o časovém údobí ,kdy dochází jk jarnímu rozvoji.
Zkuste mi odpověď i vy ostatní , i Ti co normálně nediskutujete. Děkuji za Vaše názory a postřehy(prosím jen seriózně)
Zdenku nevytrhuj věty z kontextu, nepsal jsem o tom, že chyby nedělám, vždy pokud něco nevím napíši to, To mi upřít nemůžeš.
Je to stejné. Snůšku nemůžu propásnout ani v tenkostěnných.

(20.09.2015 10:20)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Kohoute nesnaž se na problematiku neoteplených a uteplených úlu vyzrát, nebo rychle rozsoudit. Každý úl má své.
Který ul je lepší????? ---

Můj známý 11 km ode mne ale ve stejné výšce tvrdí že zkouší celý život a výnosy z polystyrenových, tenkostěnných i sololitových má v dlouhodobém průměru stejné. Asi před třemi lety pro stáří snižoval stavy na 41 úlů a všechny si vyráběl nové tenkostěnné. Kdysi mí říkal že slaví 65 let od vyučení v oboru včelař a celý život včelařil profesionálně tak mu věřím. Vídali jsme se několik let asi každé tři týdny a vím od něj hodně.
Včelař kousek ode mě tvrdí že má větší výnosy v úlech od Lysoně, tenkostěnné z vejmutovky jsou prý omyl.
Mně je fuk jestli snědí 5 kilo medu. Jak říká iRP, když potřebuju víc medu, stluču a postavím vedle dva další úly. A ekonomiku má dáti dal vidím i ve vynechání "nezbytných" zásahů.
Víc k tomu říct neumím. Ob pár vesnic mám Šumerovu řezárnu polystyrenu, ale ještě jsem nenašel záminku do takových úlů včely strkat.
(20.09.2015 10:16)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]
(20.09.2015 8:52)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]To je jasná chyba včelaře.

Když tedy chyby neděláš, tak mi vysvětli, co děláš s těmi tunami medu, když ti každé včelstvo přinese ten metrák.Big GrinBig Grin

Jednalo se o ul ing Směleho. Příteli o kolika úlech jsem psal? ostatní uly dali meně. a co dělám s medem snažím se prodat, Ty to snad neděláš. tento rok jsem zduvodu jsem vytačel med déle kvůli nemoci a proto stále med mám pokud chceš. pokud bych byl zdrav bylo by medu daleko více. byl velice přiznivý med a rekordy dali i oddělky a roj.
(20.09.2015 10:20)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Který ul je lepší????? ---
Úl který se ohřeje a dlouhodobě drží teplo a včely ho musí větrat.. Nebo ul který se rychle ohřeje a rychle vychladne v závislosti na slunci a zbytek dne včely musí topit??????
Mluvíme o časovém údobí ,kdy dochází jk jarnímu rozvoji.

Jindro, ja to vidím takto. Včely úľ nevykurujú. Včely nezohrievajú vzduch v úľovom priestore. Včely odparujú prebytočnú vlhkosť. Úľ je živá odparka vody. Včely zohrievajú plást. Musia vlastným telom zohrievať voskové bunky, aby v nich plod nezachladol. Teplo sa v pláste šíri ďalej, aby sa zohriali bunky s medom, aby včely mohli odoberať zásoby. Prečo majú včely v zime problém so stuhnutým medom? Obrátene to platí v lete v Linhartovom úli. Presklená povala zohrieva podložku pod ňou a od nej sa zohrievajú zásoby, ktoré pohlcujú maximum tepla. Teplo sa šíri cez plást smerom nadol a zohreje plást nad 40°C. V takom prípade liečba prebehne okamžite po dobu spomínaných 2 hodín.
Keď včelár na Linhartovom úli odstráni len okenice z presklených stien, tak sa v tomto prípade zohrieva vzduch v úľovom priestore, nie zásoby, a od prehriateho vzduchu a aj s pomocou včiel sa zohrievajú plásty. V tomto prípade sú plásty zohriate v rozpätí 36°C až 38°C. Táto teplota tiež lieči, ale dlhodobo.
Dôkazom o teplote plástov sú čidlá, ktoré nepretržite signalizujú teplotu v hornej a dolnej časti rámika.
Milane otázka. pokud včely ohřejí plast s plodem a včely ,které jsou na povrchu hroznu se ochlazují. Nemůže tedy teplo o které se ochlazuje hrozen ohřát(zvýšit) teplotu prostoru úlu? Pokud se člověk přikryje pod peřinu tak si za chvíli dechem a tělesným uvolňováním ,ohřeje prostor pod peřinou? Pokud tomu tak je, tak uteplený úl kde ztráty jsou minimální bude vyšší prostorová teplota, o proti úlu neoteplenému o stejném prostoru. Je tomu tak?????,, teď do toho termosolar neplet.
Pán Meduna, nebolo by vhodné ohrievať aj včely čo sa nevošli v lete v noci do úľa a visia na letáči (brada)? Ráno by sa skorej "prebrali" a mohli stihnúť o jeden obrat viac... To mi pripadá rovnako "závažné" ako staranie sa o teplotu mimo samotného plodového chumáča. V tomto prípade najviac pomôžeme včelám ak im nebudeme zbytočne rozhadzovať plodisko prekladaním rámkov... O kúrenie aj izoláciu sa postarajú včely samé.
Misane proč se včely nevešli do úlu? Není to zase na včelaři, aby jim dal dost místa? O tom právě mluvil ing.Směly,ale i Brenner. A na konci podletí až podzimka,po snížení počtu včel, muže pokud chce včelař zase prostor zmenšit.
Na medny zisk,má vliv nejen uteplení, ale i rámková míra.
Celý problém je ve včelařích při silných včelstev, je medny vynos podobný, ale při nedostatečné sile je rozdíl velký.
Pokud chcete znát rozdíly mezi neu a uteplenými uly , musíte porovnávat úly na jednom stanovišti, nedá se porovnávat různí včelaři a různá stanoviště.
(07.05.2013 11:16)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]... Je tedy dramatický rozdíl mezi výrobkem na koleně udělaným a profesionálním výrobkem. Vím o čem hovořím. Budu usilovat o to, aby byly do července na trhu jak jednotné termosolárbní úly pro rámkovou míru 39X24 a 37x30, i Langstroth, ale také možnost objednání samostatných termosolárních stropů a nástavků. Jednání s velmi kvalitním a výkonným výrobcem jsou v plném proudu. ...

Pane Linharte,

jak je vidět, ani za dva roky nejste schopen zajistit výrobu a seriozní prodej. Stále v garáži na koleně?

22.4.2015 jsem poslal dotaz na cenu a dodací lhůtu. Obratem pan Chlup odpověděl, že dodací lhůta je 6 - 8 týdnů a začne po uhrazení zálohy 3/4 ceny! Potvrdil jsem objednávku.

23.4.2015 jsem zálohu uhradil. Od této chvíle se pan Chlup již neozval a na mé email neodpovídá.

9.6.2015 jsem odeslal dotaz výrobci, zda bude lhůta dodržena, neboť mám objednané oddělky. Odpověď nepřišla.

13.6.2015 přišel od paní Raiserové tento email "... Vaše objednávka bude vyřízena nejpozději do poloviny července a o přesném termínu a způsobu dodání Vás bude informovat přímo výrobce.
Výše zmíněný termín dodání prosím berte jako nejdelší možný. Momentálně rozšiřujeme výrobní kapacitu a tudíž dojde ke zrychlení výroby.
". Úly nebyly dodány.

23.6.2015 přišel email "...dne 22.4. jste si objednal 2 termosolární úly na rámkové míře 39x24. Momentálně přecházíme na nový systém příjmu a evidence objednávek a proto Vás žádáme o to, zda by jste mohl znovu potvrdit svou objednávku a pokud již máte zaplacenou zálohu zašlete nám, prosím potvrzení o zaplacení (formou el. výpisu z účtu, příp. oskenovanou složenkou)." Že by bordel v evidenci? Kolikrát musím objednat, když před týdnem potvrdíte termín dodání?

24.6.2015 přišel email "... Nejzažší termín dodání Vaší zakázky bude za 3 týdny. Až budou Vaše úly připraveny k odeslání, výrobce Vás kontaktuje a domluví si s Vámi individuálně způsob dodání. ..." Úly nebyly dodány.

21.7.2015 přišel email " ... S Vaší objednávko počítáme do první série po rozšíření výroby. Tato série se začne vyrábět nejpozději na konci příštího týdne. ..." Úly nebyly dodány.

9.9.2015 přišel email " ... Vaše objednávka bude vyřízena a připravena k odběru v průběhu příštího týdne. ..." Nebyla. Úly nepřišly

Chvástáte se, kde všude byla publikována informace o Vašem termosolárním úle. Zazněla tam také informace, že je nejste schopen dodat? A slíbené termíny plnit?

Na Vaších stránkách jsou uvedené mimo jiné tyto informace:
"doba dodání je momentálně zhruba 2 - 3 měsíce" Vždyť je to vědomé klamání spotřebitele, já už čekám měsíců 5!

Reklamace se nevztahuje na - digitální teploměry - nejsme výrobci ani distributoři těchto zařízení a proto nezodpovídáme za případné poruchy. Ale vztahuje a zodpovídáte. Navíc nefungující teploměr je zásadní vada zabraňující používat výrobek k účelu, ke kterému je určen.

Přičtu-li k tomu nezveřejnění ceny na Vaších stránkách, lhaní o termínech dodání, diletantská organizace prodeje a zříkání se odpovědnosti, tak se prodejem řadíte na úroveň "šmejdů".

S pozdravem

Martin Horák
(20.09.2015 14:55)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]... proč se včely nevešli...

Zrejme ste ma nepochopili.
To je taky nápad platit zálohu firmě která nemá na svých stránkách s objednávkovým formulářem uvedené zákonné údaje o sobě.

A je klid.
(21.09.2015 13:55)misan napsal(a): [ -> ]
(20.09.2015 14:55)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]... proč se včely nevešli...

Zrejme ste ma nepochopili.

Misane , mi to vysvětli, reagoval jsem na to co jsem pochopil.
Jestli myslíš, to že včely jsou zkřehle a nemohou tak brzo vyletět. Bylo možné použít vysoké dno, nebo o nástavek více. Je dobře si uvědomit proč vznikají brady. Tento rok jsem měl bradu u úlu Smělého, a jen z nedostatku místa, kdy včely na plastech by způsobily , přehřátí, Druhým viníkem byl nedostatek vody na stanovišti, ...
Ak bol nedostatok vody na stanovišti,tak vinníkom nebol "nedostatok vody",ale včelár...
Vytvářet brady je pro včely přirozené, pokud pod plodištěm není dost místa aby se vyvěsily dovnitř. Tedy mluvíme o letních teplých dnech.
To že neběhají po plodišti a nekontaminují je jeden z jejich způsobů jak čelit infekci plodu.
Vážený pane Horák, situace je tato:
Já úl vymyslel, ale nevyrábím. Pan Chlup není výrobce první, ani bohužel poslední. Ruku si pořezal na cirkulárce sám, a věřte, že já mu ji nepořezal. Za nahromadění objednávek tudíž sotva mohu. A pokud si někdo přeřízne v ruce šlachy, je operován, tak prostě vyrábět nemůže. Aby se objednávky nehromadily, byl ukončen jejich příjem. Viz mé stránky a stažení inzerce ze Včelařství. Z Vaší zálohy (pokud jste ji už platil) nemám ani korunu. Peníze jdou vždy na konto výrobce. Nemáte ani šajnu o tom, jak složité je sehnat truhláře, který nebude chtít za úl 13 000kč. Takových je totiž více než dost. A já za pana Chlupa našel náhradu minulý týden. Takže co s tím? Můžete stáhnout objednávku a vzít si peníze. A nebo počkat, až na Vás dojde řada. Toť vše. Váš Šmejd
Ja žasnem, to takýto prevratný úľ, ktorý už chcú pomaly aj na marse vyrába jeden človek????
Referenční URL's