Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termosolární úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pane Mátl, buďte v klidu, já už Vám nebudu vnucovat nic. A pokud si oslovení Příteli mezi včelaři vykládáte tak, že nás má primárně rozdělovat, respektuji to. Podejte v tomto návrh na ČSV a nebo zde můžete založit nové vlákno. Mnozí to ocení a rádi Vám konstruktivními radami pomohou najít správnou cestu. Já to ostatně nemyslím tak, že máme mít stejný názor, ale že máme být sjednocení pro stejnou věc. To i na základě názorů různých. A buďte si jist, že pokud někdo přijde s jinou a lepší metodou nechemické léčby roztoče, bude mít moji podporu! Stejně, jako jsem zde vyjadřil podporu léčebnému zařízení pana Dr. Karáče, byť je to principielně výrobek konkurenční. Pan Jindřich Meduna by se vyjádřit měl. Zde panuje vzácná shoda. A prý na tom pracuje. Ostatně byl prvním, kdo tyto úly (byť ještě v nedokonalé formě) testoval. A výsleky publikoval. Toť z mé strany vše.
Slovo příteli má tedy znamenat že souhlasím naprosto s tím co říká ten druhý?

Dřív to bylo "SOUDRUHU!, tak jak se k tomu postavíš?!"

Vy jste tady nedodal žádný věcný argument (ani po nejen mých opakovaných výzvách), jen rozprávky o tom co se kdy náhodu stalo. Tím se dá dokázat cokoli, věda se ale myslím dělá jinak. Postřehy jsou podklady pro výzkum, fakta a čísla.

Takže se opět zeptám, výsledky srovnávacích pokusů, pokles populace roztoče (to je snad důvod existence úlu) jsou ve srovnání s kontrolní skupinou jaké?
Ještě poslední otázka. Pak už se také budu věnovat létu.

Kde je dostupný ceník úlů? Nepodařilo se mi ho najít.
Keď budem chovať dve včelstva vedľa seba, jedno v klasickom, druhé v termosolárnom úli, ako poznám rozdiely (aké budú rozdiely) medzi oboma včelstvami?
(05.07.2015 7:19)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]Pane Křapka, vím co s tím uděláme:
1) ... Lze ho vyrobit na jakékoli míře, pokud nejde o nízké rámky-z konstrukčních důvodů. A jak vidíte, stále i Vy sám (ačkoli jste zde asi nejméně zaujatý) nepravdivě tvrdíte, že se tento úl vyrábí jako něco zcela odlišného a speciálního....
2) ... Doložit dlouhodbá srovnání s úly běžnými nemohu. A nebudu Vám v tom lhát. Je to nové a mohu pouze doložit že funkční. Není to ale staré a tedy klasické a stovkami lidí ověřené....
3) ... Proto si půjdu svou cestou a Vy jdetě tou svou. Bude to tak nejlepší.

Poněkud jste mne pane doktore svou odpovědí zklamal. Takže pouze 3 body:
ad 1) ...nepravdivě tvrdíte,... vycházím pouze z poněkud zmatených informací, které o Vašem termosolárním úlu mám.
ad 2) ...Doložit dlouhodbá srovnání ... Pokud si pamatuji, již někdy, tuším, že v roce 2009 jste poněkud tajemně sdělil na přednášce, kterou jste měl na téma LBV v Lovosicích, že máte převratnou novinku v tlumení roztoče VD. Nesdělil jste o co se jedná, ale pokud mohu soudit, již tehdy jste měl na mysli termosolární metodu. Nemyslím si, že je to tak krátká doba na srovnávací pokusy. Na jednom stanovišti mít skupinu běžných a též i termosolárních úlů a vyhodnotit a uveřejnit výsledky spadů rotočů obou skupin úlů.
ad 3) Proto si půjdu svou cestou... Alespoň za sebe Vám přeji co nejméně překážek a děr na té Vaší cestě. Ta moje cesta, již byla z větší části vykonána.
Josef Křapka
(05.07.2015 13:17)misan napsal(a): [ -> ]Keď budem chovať dve včelstva vedľa seba, jedno v klasickom, druhé v termosolárnom úli, ako poznám rozdiely (aké budú rozdiely) medzi oboma včelstvami?
Tak si ten úl kup a vyzkoušej a sám uvidíš. Já si jeden určitě objednám,nemyslim si že je nějak extrémně drahý a pokud bude fungovat tak to bude super.
(05.07.2015 14:00)pavell napsal(a): [ -> ]... a pokud bude fungovat tak to bude super.

Veď na to sa pýtam, ako spoznám, že to funguje?
Proste si kup par ulu a pokud v nich budes mit za 5 let stale vcely (bez jakehokoliv jineho lecebneho zasahu), tak muzes rict, ze to funguje. Jina cesta neni. Kazdy si musi zvazit sam, zda pro nej takova investice muze byt vyhodna. Ja bych si treba 2 i koupil, ale odrazuje me to tajemno ohledne ceny. Mam rad, kdyz je cena zverejnena transparentne. Kdyby to nefungovalo, tak bych je mohl ukazovat zakaznikum jako technickou zajimavostSmile
Snažím se pročíst k objasnění o co jde a připadá mi to jako hledání odvahy koupit velkou "kočku v pytli."
(05.07.2015 18:36)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Proste si kup par ulu a pokud v nich budes mit za 5 let stale vcely (bez jakehokoliv jineho lecebneho zasahu),...

To ako keď si kúpim rádio a za 5 rokov keď si nekúpim žiadne noviny, tak to rádio funguje?
(05.07.2015 14:00)pavell napsal(a): [ -> ]Tak si ten úl kup a vyzkoušej a sám uvidíš. Já si jeden určitě objednám,nemyslim si že je nějak extrémně drahý a pokud bude fungovat tak to bude super.
Takhle nějak jsme se chovali v devadesátých letech. ...na to ještě máme snad to funguje... Lidé kteří s tím včas neskončili vězí po krk v exekucích.
Každá investice musí mít hlavu a patu a musí zbývat prostor na nějaký ten efekt po odečtení přiměřené míry rizika že vše nemusí vyjít úplně podle očekávání.
Takže přeji panu Linhartovi hodně štěstí a trpělivosti. Ledva předloží výsledky srovnávacího pokusu, které ukáží že jeho nápad včelám celkově prospívá, jistě uspořádám popravu svého keramického čuníka a úly pořídím. Drahých důkazů nefunkčnosti nápadů mám za sebou dost a jistě mě jich dost ještě čeká, ale sponzorovat v tomto směru budu už jen ty svoje Wink
Neboj Pavle,těch 8 tisíc za úl mě určitě nezruinuje a aspoň poznám pravdu a nebudu se do nekonečna dohadovat jestli funguje nebo ne, i když některé údaje třeba medné výnosy jsou asi nadnesené, ale to není u tohoto úlu až tak podstatné.
Mílí příteli, zjistit pravdu za 8000 to je objetavé.
Na druhou stranu, někdo to odzkoušet musí. Jen se divím že tyto suprové úly nezkoušejí profíci, nebo v Dole či v Nasavrkách. Tam by to bylo přeci jen transparentnější vzhledem k té nízké ceně.
Ten pán co prodával ty rotační úly, tak ten taky blahořečí za své "jmění" těm co to prostě chtěli vědět a koupili si jej aby to zjistili.
Prý je lapal na přednáškách, dotovaných. Smile
Ještě k ceníku-ceník byl na mých stránkách uveden a byl cíleně odstraněn. Ne proto, že by se ceny změnily, ale z taktických důvodů. Netřeba nyní tuto věc vykládat, do Vánoc pochopíte proč. Jde o rozdíly mezi trhem v ČR a tím světovým. Je to jen ryze obchodní věc. To neřešte.
Jinak jsem několika málo z Vás velmi zklamán. Ne proto, že až křečovitě odmítáte můj úl. Ani proto, že požadujete nemožné. Srovnávací pokusy totiž musí trvat několik let. Jenže můj úl je patentovaná novinka a tak prostě nemohl a hlavně NESMĚL !!!!!!!!!!!!!!!! být veřejně testován. Musel jsem tuto technologii přísně tajit až do jejího patentování. Což trvalo roky. Jinak bych patentové řízení zmařil.
Mým závěrům neveříte, protože jsou mé...Když automobilka vyprodukuje nový model auta, taky nebyl jediným zákazníkem dosud testován a testům automobilky samé nevěříte, protože jsou to její testy. Přesto nikdo proti novým modelům aut neprotestuje. A lidé si je kupují, ačkoli v reklamě Vám z nového modelu ukáží nejprve tak maximálně světlomet pod prostěradlem a modelku. Já uvádim zkušenosti své, prvních zákazníků a dokládám videa. Kde máte například vlákno, kde se výrobci nových medometů podrobují takto tvrdé kritice za to, že jejich medomety nebyly veřejností testovány dříve, než se dostaly na trh? Co myslíte, byly by výnosy ve špatném úlu takové jaké jsou?
Morálně slabší člověk by sem napsal: Můj úl dává o 130% vetší výnos než úly běžné. Testováno na souboru 50 včelstev po dobu 10 let. A poslal by odkaz na nějaké lidi, kteří by se zde tvářili jako velcí včelaři a blbnuli veřejnost. Myslíte, že by byl problém to udělat? Jenže já nikomu lhát nebudu. Ten úl má mnohem lepší výnosy než úly bežné, což dokládám. To po poslední dva roky, tedy po celou dobu, co je již i prvními včelaři testován. Nebudu ale nikomu lhát, že je testován déle a masově.
Co mi ale hrubě vadí je něco jiného:
Vadí mi, že mnozí nepovažujete včelařství za sjednocující faktor mezi lidmi. Není přece nakonec tak důležité, jak kdo včelaří. Ale sám fakt že dva lidé včelaří, už přece znamená, že mají totožné zájmy. Podívejte se, jak spolu drží myslivci, rybáři, a jiné profesní skupiny. A já pouze uvedl, že nás má včelařství (ne má metoda) ale včelaření jako celek sjednocovat. Což je základním posláním ČSV !!! A Vy mi tady podsouváte cosi o oslovení soudruhu, jednom názoru na všechno atd. To už je za hranou. Omlouvá Vás pouze vedro které panuje. Vím, že se zde nachází mnoho diskutujících, kteří mají úroveň a zajímá je pravda. Ale bohužel i lidé jiní....A ti by se měli minimálně zamyslet a červenat.

K těm Nasavrkám:
Moji studenti termosoláry viděli. Líbí se tak, že někteří už je testují. Někteří viděli i léčebný ohřev. Včelařská škola dostane termosoláry na testování a ukázky zdarma, aby od příští sezóny byly výsledky. Vše zatím vázne jen na nízké výrobní kapacitě. Takže se nemusíte obávat, na tomto se pracuje! Samozřejmě vše proběhne jen, pokud bude ze strany školy zájem.

Případ úlu ROTAPI je jiný než ten můj. Nikdo nikdy v odborné literatuře nepopsal, že by otáčení plodiště ničilo varroázu. Proto tento výrobek od počátku stavěl na blamáži. Ale o účinnosti termoterapie se ví dávno. Toto prosím přísně odlišujme !
Jaká je čekací doba na váš úl pane Linhart? Máte určitě hodně příznivců,moc vám fandím.
(06.07.2015 9:06)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]...Když automobilka vyprodukuje nový model auta, taky nebyl jediným zákazníkem dosud testován a testům automobilky samé nevěříte, protože jsou to její testy. Přesto nikdo proti novým modelům aut neprotestuje. A lidé si je kupují, ačkoli v reklamě Vám z nového modelu ukáží nejprve tak maximálně světlomet pod prostěradlem a modelku.
To nemáte pravdu. Každé auto musí projít velmi přísnými testy v nezávislé zkušebně. Auto musí vyhovovat mnoha závazným kritériím. To se s úlem opravdu nedá srovnávat.


Číslo přihlášky: 2012-775
Číslo dokumentu: 304594
Datum přihlášení: 12.11.2012
Od tohoto data je bez ohledu na dobu trvání řízení řešení chráněno.
(06.07.2015 9:06)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]...
Morálně slabší člověk by sem napsal: Můj úl dává o 130% vetší výnos než úly běžné. Testováno na souboru 50 včelstev po dobu 10 let. A poslal by odkaz na nějaké lidi, kteří by se zde tvářili jako velcí včelaři a blbnuli veřejnost. ..

Oceňuji, že nejste morálně slabší a nesnažíte se dodat výsledky sebrané palcovou fenestrální metodou.
Obětuj 8000 Kč a pak ti prodejce po roce řekne, že očekávaný výsledek se nedostavil pro nesprávné zacházení se zbožím. Reklamace se neuznává.
V tomto se pane Holub mýlíte. Dokud nebyl úl patentován v ČR, nesměl jsem ani pípnout o tom že vůbec existuje. Jde o to, že cokoli co je publikováno před udělením patentu se automaticky bere jako dosavadní stav technického a vědeckého poznání v daném oboru. A Vy se musíte svým patentem vymezit právě proti tomuto dosavadnímu stavu a prokázat, že přinášíte něco, co není známo a publikováno. Nejde jen o vymezení se proti patentům jiným. Ale také o to, vymezit se proti aktuálnímu stavu poznání. Dejme tomu, že poslední patent v oblasti termoterapie je starý 15 let. Ale v průběhu posledních 15 let mohlo být podobné zařízení třeba popsáno v tisku. I bez krytí patentem. A to by úplně stačilo k tomu, aby termosolár nemohl být patentován.

Dejme tomu, že bych podal přihlášku a druhý den v hospodě u pivka někomu z Vás řekl:

Pánové, postavte si ten úl doma tak a tak a testujte ho. Pak by to někteří udělali a psli sem o tom. Patentová referentka by zjistila, že se o této metodě už ví a mluví. A smetla by můj patent ze stolu s tím, že nejde o nic nového. Protože už pan Holub, Bencůr a jiní (jména beru jen namátkou) takové úly mají a ten princip používají. Jak bych pak nade vší pochybnost prokázal, že své úly stavěli na základě nápadu mého a nikoli svého? Jak bych prokázal, že jsem v té hospodě informoval já je a že to není naopak a nejsem to já, kdo parazituje na nápadu jejich? To by žádný Úřad průmyslového vlastnictví neřešil. Smetl by to jednou pro vždy...
Zkrátka podání přihlášky je holub na střeše a teprve patent v šuplíku je vrabec v hrsti. A jen díky tomu že už ho mám, se zde s Vámi o něm mohu bavit.
Panu Pavlovi děkuji za podporu a mým snem je, že bude čekací doba od října jeden měsíc - maximálně. Pokud to dobře půjde, pak bude tyto úly konečně od konce července vyrábět velká truhlárna a to výrazně zrychlí dodání. Proto zatím počkejte s objednáváním-opravdu nestíhíme. A já sám dělám pro urychlení co mohu.

Ani nevíte, jak Vám pane Holub děkuji !
Za to, že jste publikoval data ohledně mého patentu. Dne 12.11.2012 (jak uvádíte) jsem podal přihlášku a dne 18.7. 2014 pan Josef Kratochvíl jako předseda Úřadu průmyslového vlastnictví podepsal patentovou listinu a poslal ji mému zástupci. Po sezóny (2012.13 a 14) jsem tedy byl vázán mlčenlivostí ! Teprve měsíce po 18.7. 2014 došlo k výrobě a prodeji prvních úlů. A za 12 dnů uplyne rok od udělení patentu. Takže je konečně jasné, že za tak krátkou dobu NEMOHLO proběhnout víceleté srovnání tohoto úlu s jinými. A že Vám říkám pravdu. Doufám, že toto téma máme končně za sebou.
Referenční URL's