Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termosolární úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak podívej se Jindřichu, než zase začneš uplatňovat své pravdy, zkus se podívat na začátek této kauzy. Tys ještě ani nebyl členem Vf, kdy jsem už já, byl v diskuzi s Linhartem.

Jest-li se nepletu, tak jsem nikdy neměl snahu tě zprofanovat. Zapomínáš jak jsi si u mě vyléval srdce s Kajim.

Co se týká PSNV, jsi úžasný jak jsi vše vyfabuloval. Já mluvím za sebe a také za to nesu odpovědnost. Proto také tvá dedukce, úroveň školky.

Co se mi na tvých příspěvcích nelíbí, že vždy se snažíš prosadit svou pravdu, upravit si jí a ani nečteš, spíš ani nepřemýšlíš nad psaným. (viz včera) A máš snahu, abys byl stále chválen.

Nepátrám po JrM. je mi ukradený. Ale je srabárnou někoho napadat a být schovaný pod nickem. Takže spíš kritika. Proč ty nejsi taky schovaný. Asi jsi čestnější než on.

A teď k termosoláru. Když jsem tě tady, před časem vyzval, abys zveřejnil své poznatky s Linhartovým termosolárem, zahrál jsi to do autu.
Chápu to, ale vysvětlení může být několik. Takže jsi Linhartovi moc nepomohl, spíš naopak. To že jsi se teď vydal, trochu jinou cestou, taky může být kontraproduktivní.Big Grin

Takže, abych tě nemohl zprofanovat, otrávit od tvé bohulibé činnosti, končím s diskuzí.
Fakt si to zaplatil? Normálně smajlíky nepoužívámBig GrinBig Grin, promiň. Huh
Jiří Přeslička - děkuji za odpověď. Už asi není možné se orientovat ve všech příspěvcích ve vlákně.
Možná bylo vhodnější napsat, podle mého názoru termosolár deklarované vlastnosti nemá, když to není 100% jisté.
Jinak je nutné souhlasit, že je prezentace výrobku neuvěřitelně zpackaná,úly se prodávají, kupující ani netuší, která generace bude ta finální.

Nejsem přikloněn na žádnou názorovou stranu. U Dr. Linharta patřím do skupiny prudičů. Ani jednou mi neodpověděl na otázku.
Počkám si, budu dělat vlastní pokusy. Právě dodělávám 2 "pozorovací" nástavky , čas ukáže. Pokud bude fungovat pouze podněcování teplem, budu spokojen.
(nepoužívám žádné vyspělé technologie, které jsou patentovány)
(10.01.2016 3:48)JrM napsal(a): [ -> ]
(10.01.2016 0:13)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]

Mimochodem, mohu se zcela tiše a skromně zeptat? Co, že to bylo za jednoduchou otázku na kterou neuměl/li odpovědět?
JK
---------------------------------------------------
Co by poradil začátečníkovi který má usazený druhoroj , čeho se má u něj vyvarovat , na co si dát pozor .

A co byste poradil tomu začátečníkovi Vy? Prosím na tuto jednoduchou otázku i odpověď ve stejné kvalitě.
JK
(10.01.2016 11:19)Josef Křapka napsal(a): [ -> ][quote='JrM' pid='131977' dateline='1452390494']
[quote='Josef Křapka' pid='131974' dateline='1452377586']


A co byste poradil tomu začátečníkovi Vy? Prosím na tuto jednoduchou otázku i odpověď ve stejné kvalitě.
JK
Odpovědí se nabízí více , já nedostal vůbec žádnou . Tu správnou znají praktici a je to skvělý test , který odhalí včelaře od teoretika . Protože v knihách to není .
A já bych hrozně nerad dal některý teoretikům tu možnost se to doučit , našprtat a potom úspěšně klamat začátečníky a předstírat že jsou včelaři . Tak že ne .
To JrM: Je pěkné, že obhajujete něco..., ale pravda je ta, že dostat výrobek a nedostat návod (stručnou metodiku) a ještě bez dokladu od anonymního výrobce je nepřípustné a proti zákonu u každého zboží. Každý výrobek přitom musí mít atesty pro použití v EU či ČR. To je skutečnost a fakt, nemám potřebu hodnotit termosolár, ale dostat něco za takové peníze, tak to jen v případě, že chci sám experimentovat. Takže pro samovýzkumníky dobré, pro včelařskou veřejnost špatné a hodně (skoro podvod).
(10.01.2016 12:45)JrM napsal(a): [ -> ]Odpovědí se nabízí více , já nedostal žádnou . Tu správnou znají praktici a je to skvělý test , který odhalí včelaře od teoretika . Protože v knihách to není .
A já bych hrozně nerad dal některý teoretikům tu možnost se to doučit , našprtat a potom úspěšně klamat začátečníky a předstírat že jsou včelaři . Tak že ne .

Je zarážející a smutné, kolika účastníkům zdejšího fóra schází dostatečný inteligenční potenciál. Výše citované je podle mého názoru dostatečnou vizitkou jedince...

Je jasné, že v rámci oboru jsme všichni částečně konkurenty a jsou detaily, které si každý hlídá. Ovšem rady začátečníkům či méně zkušeným tady většina poskytuje velmi ochotně a na celkem slušné úrovni. Ostatně právě sdílení informací je principem, na kterém je fórum založeno. Schválně si porovnejte uvedenou citaci s tím, jak tady svého času vystupoval Rosťa Pešek, na jehož radách doslova vyrostlo mnoho účastníků...
A navíc - osobně také netuším, jaká je jediná správná odpověď týkající se druhoroje a to nějaké zkušenosti mám! To základní je pouze udržet druhoroj v úle a posléze zkontrolovat oplození a (ne)rozkladení matky
[/quote]
Tak že ne .
[/quote]

Jak jinak. Já už to věděl v 10.21 hod.Big GrinBig GrinBig Grin
Kdyz jde nekomu jen o to, aby byl neustal v opozici vuci urcite skupine lidi, tak od nej necekejte nazory. Bude mit proste vzdy opacne a nesouhlasne stanovisko. Kdyby dotycni pely na termosolar a RL ody, tak bude zase na druhe strane. Mam z toho spise pocit, ze si tady nekdo resi sve osobni problemy, nenavisti a mindraky a ukryva to v narazkach a hadankach.
Díky Bohu, jedeme dál......
Jindro nevzdávej to,jsou tu i lidi co ti fandí a tvé práce si váží. Děkujem ti za to.
(10.01.2016 17:59)pavell napsal(a): [ -> ]...jsou tu i lidi co ti fandí a tvé práce si váží...

Já se tu v těch vzájemných vztazích blbě orientuju. Když píšeš i co fandí, znamená to že je tu i někdo kdo nefandí?
(10.01.2016 12:45)JrM napsal(a): [ -> ]
(10.01.2016 11:19)Josef Křapka napsal(a): [ -> ][quote='JrM' pid='131977' dateline='1452390494']
[quote='Josef Křapka' pid='131974' dateline='1452377586']


A co byste poradil tomu začátečníkovi Vy? Prosím na tuto jednoduchou otázku i odpověď ve stejné kvalitě.
JK

Odpovědí se nabízí více , já nedostal vůbec žádnou . Tu správnou znají praktici a je to skvělý test , který odhalí včelaře od teoretika . Protože v knihách to není .
A já bych hrozně nerad dal některý teoretikům tu možnost se to doučit , našprtat a potom úspěšně klamat začátečníky a předstírat že jsou včelaři . Tak že ne .

Ano. Ta odpověď je skutečně ve stejné kvalitě jako ta jednoduchá otázka Huh.

Avšak já nemohu souhlasit s tím, že je více správných odpovědí. Ta jediná a správná odpověď je: "Nikdy nedávej druhoroj do Termosolárního úlu" Wink. Na to, že nikdo z odborníků neodpovídá na takovou "jednoduchou otázku" je možná jediná správná a jednoduchá odpověď. Dávno již zapomněli, co je to roj, natož druhoroj Tongue.
JK
(10.01.2016 20:15)Josef Křapka napsal(a): [ -> ][quote='JrM' pid='131995' dateline='1452422736']


Avšak já nemohu souhlasit s tím, že je více správných odpovědí....

.... Na to, že nikdo z odborníků neodpovídá na takovou "jednoduchou otázku" je možná jediná správná a jednoduchá odpověď. Dávno již zapomněli, co je to roj, natož druhoroj Tongue.
JK
Opravdu jsem neřekl , že je více správných odpovědí . Jen že se nabízejí .Pro někoho .
Nebyl jste to vy , kdo zmínil (a vlastně se jakoby zavázal ) ,že se jen tiše skromně zeptáte ?
A teď mě chcete poučit a zaměstnávat mou pozornost vaši zdatností ?
Možná jediná správná je , možná není ,( vím že není , ale oči vám nasazovat nebudu , klidně si mějte svou pravdu ) . Někoho se prostě včely drží zuby nechty , i druhoroje , přiletí od jinud a pověsí se jim na větev na zahradu i když tam prokazatelně nejsou doma . Jiným utíkají před očima , o takových vím , nebo jim zmizí potichu jak pára nad hrncem .Ti někdy tvrdí , že nemají roje . Někteří odborníci tvrdí , že všichni mají roje . Já to teď ani nemůžu rozkrýt , protože bych vás poškodil , vaši zdatnost .
Ale kdo je ten nedouk z PSNV, to by jsme ale snad mohli vědět?
Třeba to je takový nedouk, že nemá druhoroje a možná ani roje.
Já to třeba nevím taky, roje nesbírám. Je to zakázáno.
Asi je to mimo vlákno s tím druhorojem..... Ale druhoroj doprovází vždy neoplozenou mladou matku.....a vněkterých případech několik mladých neoplozených mladých matek. Kdo si myslí že že sebere druhoroj( nebo i poroje) do rojáčku a nechá mezeru aby se ostatní včely stáhly k matce - je vedle. Tady se musí sklepnout co jde, zabouchnout víko a případný zbytek včel nechat osudu....(Některé roje jsou usazený tak, že to jejich chycení neumožňuje a druhý pokus většinou není nebo je od prvního místa vzdálen i několik km). Jinak z toho vzniká včelařská lidová slovesnostBig Grin typu : sklep úl jsem a čekal až se stáhnou a protože to trvalo, tak jsem tam usnul. Vzbudím se za 30 minut a včely v pr....Big Grin Upozorňuju, že u druhoroje nefunguje ani plást s odevřeným plodem v rojáčku "na udržení".Po odchycení Big Grin musí následovat opravdu věznění alespoň 48 hodin v chladném a tmavém sklepě. Případných několik matek matek v roji by vpodstatě znemožnilo úspěšné usazení a včely potřebují čas aby se stmelily a vybrali si jen jednu matku. Ty ostatní se pak najdou na dně rojáčku mrtvé....nebo spíš na náběhu. Pokud dnes budu usazovat druhoroj ani to nebude náběhem, ale včely sklepnu do připraveného úlu z víka rojáku a pak teprve rychle vložím rámky a už použiju i ten plást s otevřeným plodem hned na 1. pozici a pak teprve 2-3 rámky s proužkem a dál mezistěny. Pokud dám celé mezistěny, múže se stát, že část včel se vrátí do původního úlu a z roje zůstane slaboch. Zavřít víko a jdu od toho. V případě normálního počasí kontrolují až po deseti dnech ale radši dýl.... Dokud se matka neoplodní a nerozklade je lepší je nechat v klidu.
No a k tomu termosoláru, jak uvedl pan Křapka a má pravdu. Usazený druhoroj se chová jako velké osazenstvo oplodňáčku.....i zvýšená teplota je může přimět k opuštění prostoru..... Tudíž radši usazovat do stínu a uměle zvyšovat teplotu už vůbec ne.
..... Jo a ještě jedna věc.... Pokud se do úlu má dát otevřený plod.... Tak vždy dělničí....a líp tmavé dílo. Stavební rámek s trubčím plodem včely opustí jen to hvízdne....Wink
No hlavně MIlane nevstupuj do PSNV, to by pak nemohl někdo argumentovat že je to parta nedouků.
Tak to mám smolíka....už 3 roky.....ale já to snesuBig Grin
Tak proč jsi nás neproškolil,Cool takhle někdo nemohl JrM odpovědět. Místo toho musí někam na zkušenou za 30 tisíc a ještě tam makat. Sad
Referenční URL's