Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termosolární úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A proč je to tajné?
Na předváděčku se nechystám a nerozumím proč by diskuze se mnou neměla smysl. Kouknu se na uvedená pozorování a tím věc budu považovat za uzavřenou takhle je to od výrobce podivně ukončené. A Jindřichu, když jsi na příjmu jak odhaduješ ze svých včelstev (jseš podle toho co zde píšeš orientován dost dobře) scénář - je shodný s Romanovým nebo kleštíka nepozoruješ?
Já se k problému vyjádřím, ale později. Nechť opravdu už konečně zazní také hlas někoho jiného. Někoho kdo viděl ohřev, má grafy vývoje teplot, léčbu si sám doma zkusil, ví jak na včely i roztoče působí úl i bez léčebného ohřevu, ví jaké násleují spady a má jejich grafy, má fotky atd. Když budu o tom úlu mluvit, budu ho právem především chválit. Jenže chvála z mých úst je brána jako samochvála. Proto se odmlčím a dám prostor jiným. Tím nemyslím nic zlého vůči nikomu zde! Ale sami víte, že mnohé mé argumenty někteří neuznáváte. Ani když jsem uvedl pana Ing. Titěru jako významného svědka, nebylo mi přáno sluchu. A bylo mi naznačeno, že není ničím významný...To, zda budou příspěvky na dané téma publikovány ve Včelařství neovlivním. Ale proč by neměly být publikovány? Toto téma zajímá každého - příznivce i odpůrce. Proto bych očekával, že bude vyjádřením uživatelů popřáno sluchu. Jinak by bylo otázkou, k čemu vlastně svazový časopis máme, pokud by v něm nemohly zaznít objektivní a možná i odlišné zkušenosti uživatelů s novou a pro mnohé kontroverzní technologií. Sezóna končí a výsledky budou brzy. Pak budete mít cenný materiál k diskusi a já sám za sebe Vám mohu slíbit, že sdělím také své zkušenosti, to včetně jedné slabiny tohoto úlu. Aby to nebylo tak černobílé...Zatím je letní čas experimentů. A až skončí, přijde čas dlouhých večerů, publikací a diskusí.
Letný čas experimentov tu prebieha od roku 2013 a štatistika je stále nulová. Mňa zaujíma, či včelstvá osadené v roku 2013 do termosolárnych uľov prežívajú v dobrom zdraví až dodnes, či boli liečené aj chemicky alebo iba teplom. Spád roztočov Varroa po preliečení včelstva v úli teplom nie je dôležitý. To je len bezvýznamný štatistický údaj a dôkaz o účinnosti termosolárneho úľa. Dôležité je prežívanie včelstiev bez akejkoľvek ďalšej chemickej liečby. Ak vzorka, napríklad desiatich včelstiev, osadená do termosolárnych úľov v sezóne 2015, prežije v dobrom zdraví najbližších 8 - 10 sezón, potom bude možné konštatovať, že metóda včelárenia v termosolároch funguje spoľahlivo.
Hodnotit svůj úl podle toho, kdo se na něj přišel podívat je podezřelé. Kdybyste alespoň citoval hodnocení významných zúčastněných.
Nikdo tu po vás nechce nic jiného, než kvalitativní znaky výrobku, případně garance, návod k použití. Již jste se tu vyjádřil mnohokrát a stále se tomuto sdělení vyhýbáte. Tak, jak vy , prodávají pochybní obchodníci hrnce a vysavače. Chcete li si polepšit kredit, nabídněte, co se po vás žádá.
Pane Linharte, proč pořád předstíráte, že nechápete oč nám jde. Málo koho zajímá, kdo se byl podívat na úl nebo ohřev. Zajímá nás, jak probíhá už několikátým rokem život včel v termosolárních úlech ve srovnání s životem těch v jiných úlech. Jednotlivé mítingy a termopárty bez dalších souvislostí jsou zajímavé asi jako předvolební plakáty.
Povedzme si to na rovinu a a neplytvajme časom.
1. Klieštik vydrží o 2 stupne menej ako včely.
2. Termosolárný ohrev zvyšuje teplotu v úli, teda môže zahubiť klieštika.
3. Regulácia teploty v úli je závislá na tom ako včely dokážu ten úľ ochladiť, teda prínosom vody a jej odparovaním. Čo je individuálne podľa sily včelstva / počtu nádstavkov / očká / vetranie ...
4. Nosenie vody uberá z produkcie medu, ale v túto dobu to asi nehrá prím, nakoľko aspoň my tu máme už dávno po znáške.
5. Súčasné abnormálne horká, ako sa s tým ten úľ popasuje, koľko včelstiev to nevydrží?

No a na záver, som fanda všetkého inovatívneho, termosolárny úľ , ak by nás mal ušetriť chemickej liečby je fajn, ale myslím, že má problém s reguláciou.
Andrej,prečo by nosenie vody uberalo na produkcii medu?Veď nektár je tiež voda a prirodzene sa tiež odparuje.Takže keby bola znáška,nosili by predsa nektár...
Neviem či to včely až tak rozlíšia, podľa mňa, ak chýba voda tak nosia vodu a nebudú strácať čas nosením nektáru, ktorý obsahuje možno 70 % vody a treba ho hľadať.
Čiže to čo píšem nastáva ak voda z nektáru už nestačí.
Videl si včely na napájadle počas znášky? Ja nie.Ak nie sú včely na napájadle,prinesený nektár im bohato stačí aj na chladenie.Viď.- znáška zo slnečnice...
Ale to patrí do iného vlákna.
Nektár v horúčavách (keď treba chladiť) vysychá na kvete a včely ho nedokážu nasať. Preto včely nosia iba za rána (za rosy) a potom postupne zostávajú za horúcich dní sedieť na letáči, lebo aj márne vyhľadávanie ich vysiľuje. Samozrejme že vodu aj vtedy treba ... Takže nosenie vody neuberá z produkcie medu. Tak ako píše Jožko58, nektár je tiež voda, a keď nieje nektár, treba vodu.
OK, beriem späť, že regulácia teploty v úli uberá zo znášky, nakoľko znáška je u mňa do max. 15.6 a vtedy vysoké teploty asi nehrozia (aj keď uvidíme do budúcna).
Ale aby sme nezabudli na tému ten úľ má problém s reguláciou teploty je to len na včelách, alebo na manuálnej práci.
Niekde sa tu písalo, ak si dobre pamätám, že to môže aj susedov chlapec zatvoriť...
Ja by som toto reguláciou nenazýval.

Podľa mňa, regulujú včely, a keď nevládzu, utečú, "nevyliečené".
Sauna v úli pri termoliečbe je veľmi dôležitá. Úľ je totiž živá odparka vody v čase od Mateja do Michala, teda v období plodovania včelstva, čo je dôležité pre zdravý vývoj plodu a bezpečné skladovanie medových zásob. Sledujem pozorne toto vlákno od jeho založenia. Ak som problematiku správne pochopil, tak termosolárny úľ v dnešnej podobe má liečiť suchým vzduchom pri teplotách od 40° do 45°C za určitú časovú jednotku, ktorá mne nie je známa. Možno je to 120 minút. Verzia termosolárneho úľa z pred troch rokov mala bezpečne zničiť klieštika vo včelstvách na celom svete, tiež suchým vzduchom, ale pri teplote 50°C a viac. Nepodarilo sa. Prečo? Veď termoliečba včiel v termovalci je po štvrťhodine vždy úspešná pri teplotách 46° až 49°C!
(11.08.2015 18:15)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Kaji a NB1 . již jste byli na předváděčce? Jeďte se tam podívat. Jinak diskuse s Vámi nemá smysl. Byli jste oficiálně pozvaní , proto stačí namístě vše shlédnou a vše se dozvědět.

Nechci být jízlivý, ale na předváděčky i s dárky a dopravou mám pozvání ve schránce co chvíli. Smile

Ale to tam mám jít předem, změřit populaci roztoče a po předváděčce znova?
Nemůžete to jednou udělat vy rovnou a zveřejnit?
(11.08.2015 18:15)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]již jste byli na předváděčce? Jeďte se tam podívat. Jinak diskuse s Vámi nemá smysl. Byli jste oficiálně pozvaní , proto stačí namístě vše shlédnou a vše se dozvědět.

Jet na předváděčku a zjistit, že teplota opravdu dosahuje dané teploty, je naprosto zbytečné. To nezpochybňuji, ale z docenta zatím víc faktů nevypadlo. A bavit se na předváděčce o reálné ekonomice, nebo o různých snůškových podmínkách?
Jindřichu, proč ty sám, když jsi termosolár testoval, a možná i ještě testuješ, sem nedáš nějaká data a zkušenosti?
A proč? Nemam zájem byt zase nazýván inkvizitorem, soudruhem , Manipulátorem a podobně. A bavit se se včelařema s předsudky, bez zjevného zajmu nemam čas. Raději se věnuji rozumným včelařům , kteří mají zájem a hned nekřičí, naopak se snaži porozumět a pochopit. A také sve rodine včetně dětí , kteří tento rok začali plně včelařit ve svých ulech. Dnes již umí i chovat matky a vytočily si svůj med.
http://medove-zpravy.blogspot.cz/2015/07...matek.html
(12.08.2015 14:11)KaJi napsal(a): [ -> ]
(11.08.2015 18:15)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Kaji a NB1 . již jste byli na předváděčce? Jeďte se tam podívat. Jinak diskuse s Vámi nemá smysl. Byli jste oficiálně pozvaní , proto stačí namístě vše shlédnou a vše se dozvědět.
Nechci být jízlivý, ale na předváděčky i s dárky a dopravou mám pozvání ve schránce co chvíli. Smile

Ale to tam mám jít předem, změřit populaci roztoče a po předváděčce znova?
Nemůžete to jednou udělat vy rovnou a zveřejnit?

Pokud termosolární úl skutečně funguje a je osazen alespoň 14 dnů před předváděčkou, tak na předváděčce ve spadu již kleštíka nejspíše nenajdeme. Všichni jsou již v pánu, kéž by. Je však třeba nalézt lokalitu s výskytem kleštíků, změřit jejich populaci a po provedené temoteapii opět. Jak sleduji VMS, tak to bude letos problém.
JK
(11.08.2015 19:27)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]Ani když jsem uvedl pana Ing. Titěru jako významného svědka, nebylo mi přáno sluchu. A bylo mi naznačeno, že není ničím významný...

Opět překrucujete. Psal jste že Titěra je velmi důležitá osoba a já se ptal čím je důležitý protože to nevím. Nikdo vám nic nenaznačoval.
Stačí si len trochu zagooglit:

Curriculum vitae

Jméno: Ing. Dalibor Titěra, CSc
Narozen : 1955 v praze
Národnost: česká
Vzdělání:
1980 dokončena Vysoká škola zemědělská (nyní Česká zemědělská univerzita
1985 dokončena externí aspirantura na tehdejší VŠ zemědělské
(nyní Mendelova zemědělská a lesnická univerzita) v Brně

Profesionální obory zájmu:
Biologie včel a včelích produktů, chov včel, genetika, inseminace,
patologie a tlumení chorob včel

Hlavní zaměstnání:
Výzkumný ústav včelařský, s.r.o.
Pedagogická činnost:
učitel včelařství od 1974
externí přednášející na České zemědělské univerzitě v Praze

Mezinárodní aktivity:
• člen výboru EPBA (European Professional Beekeepers Association)
• spolupráce v ÖEIB (Austrian Professional Beekeepers Association)
• president Eurbee (2005-2006)
• Reprezentant Agrární komory ČR v COPA/COGECA
• Lektor kurzů pro DG SANCO Brusel a North Carolina State University, Institute Prague
• člen IHC (International Honey Commission)

Pochází z rodiny veterinárního lékaře a ke včelám se dostal již na základní škole. Včelaří od roku 1967. Po čas gymnasiálních i univerzitních studí pracoval ve Výzkumném ústavu včelařském jako pomocná vědecká síla a od roku 1980 jako řešitel výzkumných úkolů až dosud. S manželkou Janou vychovali 3 děti a dnes se těší zatím ze tří vnoučat. Ve volném čase se oba aktivně věnují sborovému zpěvu.
Referenční URL's