Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termosolární úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dnes v rozhlase osobne p. Linhart : http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3378445
Ta teplota zabíjí roztoče i pod víčky?
právěže ne
Hovorí o tom ako o "hotovej veci".Big Grin
+35 let známý princip. První metoda která se tady snad používala, kromě plošného "odvčelování".

Ve světě dokonce s elektrickým regulováním se zpětnou vazbou od sond v plodových plástech. Dokonce topné desky zalité do mezistěny.

Myslím, že to bude stejné jako s práškovým cukrem. Taky ve světě známé pár pětiletek.
Dnes není ani třeba termosolár pro tepelné ošetření proti VD.
Jsem zvědav jak to bude padat.
Linhartův včelí úl může pomoci včelařům na celém světě
http://www.rozhlas.cz/leonardo/zpravy/_z...e--1502836
Dobrý den,
můj termosolární úl rozdělil obec včelařů na tři tábory.
A. Někteří mi věří, že úl bezvadně funguje a bez potíží ohřívá celý plodový nástavek.
B. Jiní pochybují.
C. Další tomu vůbec nevěří (zejména pod vlivem mediálních výroků pana Ing. Titěry) a zcela vylučují možnost, že bych mohl mít pravdu já a nikoli on.
Slov, vášní a planých názorů už bylo dost. Od příštího čtvrtka do neděle nemá být na obloze ani mráček a má být zcela jasno. Pokud má někdo zájem vidět termosolární léčbu osobně, nabízím mu možnost ukázky. Po předchozí domluvě na čísle 776694598. Nebo po e-mailu, trubec.vilik@seznam.cz.
Vás ostatní zvu alespoň na ukázku:
Pokud Vás ani tato ukázka nepřesvědčí, pak snad alespoň pobaví to, jak jsem se z nervozity před kamerou nepohodl s rozpěrákem. Nešikovnost druhého totiž pobaví vždy. Smile Pěkný den všem Dr. Linhart
Zdravím Vás pane doktore. To, že nelze v termosolárním úlu dosáhnout teploty nad 42 °C, myslím málokdo zpochybňoval a zpochybňuje. Přesto vaše měření nebylo přesné a průkazné v tom, že jste měřil pod plodem a nad plodem. Průkazné by bylo měřit malou perličkou přímo v plodové buňce. Tedy v místě, kde se odpařuje voda v buňce bezprostředně na plodu. Vás jistě nemusím poučovat o tom , jak měřit teplotu na "suchém" a na "mokrém" teploměru. Teplota na plodu je právě rovna teplotě na tom "mokrém". Tedy když nic jiného, tak by čidla měla mít mokrou punčošku. Potom byste měřil teplotu plodu a tedy i teplotu, které je vystaven kleštík.
V ukázce mi chybí situace, kdy je několik dnů po sobě velmi teplo, kdy na stěny úlu svítí slunce celý den a venkovní teplota je na 30°C. Má-li váš systém získat důvěru, tak právě v tomto bodu, tedy v tom, že prokážete, že nedojde vlivem nadměrně zvýšené teploty v plodišti k poškození plodu. Poškozený plod se nepozná bezprostředně po jednom ohřátí, ten se pozná tak, že ho včely časem odstraní. Aby prokázání bezpečnosti provozu tohoto úlu získalo punc důvěryhodnosti, měl by ji ověřit nezávislý odborník v oboru včelařství.
Tak toho sa p. Holub nemusíte obávať. My sme robili pokus, tiež na klieštika. 42 °C v úli. meralo sa hore aj dolu a za prítomnosti včiel tak aby nemohli odvetrať- je to na dlhšie- a teplota trvala dve hodiny. Nič sa plodu nestalo, max. dokopy 5 lariev otvoreného plodu včely vytiahli. Kontrolované na druhý deň po zákroku a aj po týždni bol ucelený plod. Takže tejto veci sa nemusíte obávať.
A mňa a možno aj iných zaujíma viac odpoveĎ. Či sa bude dať včeláriť s týmto úľom bez používania chemikálií voči klieštikovi. To je najpodstatnejšie.
Vážený pane Holub, zdravím Vás i další čtenáře,
víte, já mám na věc jiný názor. Jsou to právě naši odborníci, zejména pan Ing. Titěra a pan MVDr. Peroutka, kteří tvrdí, že nelze vůbec uvažovat o tom, že by byl výkon mého úlu dostečný k ohřevu plodu v horním plodištním nástavku. S tím, že se jim samotným nezdařil ohřev ani tehdy, pokud použili velmi výkonná zařízení. Pan Ing. Titěra dokonce uvádí, že i pokud včelstvo ohřejeme tak, že již taje na okrajích plástů vosk, s teplotou plodu to ani nehne a pořád je ohřátý na 35°C. Navštivte například tento odkaz a pan Ing. Titěra Vám k tomu poví, jak to vnímá : http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3412175
Proto považuji za důležité obhájit, že úl funguje a tito pánové se hluboce mýlí. Na což mají právo. Já nikoli, protože tento úl nabízím a pokud by nefungoval (či fungovat ani nemohl), podváděl bych zákazníky. Proto bych měl doložit, že mám pravdu a oponenti se mýlí. Což tímto videem činím.
Připomínám, že krátkodobé foukání horkého vzduchu fénem do úlu opravdu nemůže fungovat a proto užívám docela jiný funkční princip. Nelze tedy říci, že když ve Výzkumném ústavu neohřáli běžný úl fénem, je to věc vyřešená a nelze včely ohřát jiným způsobem. A jak vidíte, já ho našel.
O přehřívání úlu mimo čas léčby nemůže být řeč. Jeho stěny jsou izolované a izolují oboustranně. Čelní stěna je orientována na jihovýchod a čím výš slunce je, tím menší je její účinnost. Střecha úlu má výbornou izolaci a pod ní jsou ještě termoizolační skla. Proto je přehřátí úlu nemožné, na rozdíl od mnoha jiných úlů. Na mé stránce http://www.kmedubezjedu.cz či youtube jsou ještě další videa. Ten samý úl co byl použit k ukázce léčby, dal 33kg medu na jediné vytáčení. Bez mateří mřížky! Jedno z videí to ukazuje. Už na počátku květu řepky v něm bylo odhadem 15kg medu. Mrtvý plod jsem nikdy nepozoroval a to jsem se na to zaměřil. Pokud by plod po ohřevu umíral, nebo se líhnuly poškozené včely, nikdy bych tuto metodu léčby dále nerozpracovával a do jejího vývoje neinvestoval. Ostatně tyto úly už mají desítky lidí a nikdo tento jev nepopisuje. O nezávislém odborníkovi u nás (bez urážky kohokoli) nevím. Výzkumný ústav je angažován ve výrobě chemických léčiv. Jsem pro něj konkurencí. Jiní odborníci šlechtí na varroa toleranci. Jiní fandí kyselinám a proto nelze ani teoreticky očekávat, že by byli tito lidé pro testování ti praví. Jsem toho názoru, že ideální reklamou je spokojený zákazník. A proto sázím na to, že se tento unikátní úl prosadí odspoda. Protože sám vidíte, že výzkumníci a veteriáři se mohou dramaticky mýlit. Uživatelé tohoto výrobku ale nikoli. Jsou-li spokojení, výrobek chválí. Pokud ne, pohaní ho. Nechme to tedy na nich. S pozdravem R. Linhart
O tom, jestli Slunce ohřeje, nemůže být pochyb. Na metr čtvereční dopadá víc jak 1000 Wattů, takže úl ohřívá minimálně 150 W.
Po pokusech s topnou deskou v úle jsem zjistil, že už pouhých 10 Wattů v zatepleném úle může při trvalém provozu tavit plásty těsně u topné desky.
já bych tomu vynálezu i věřil.....jenže má to hodně ale.....úly mám ve včelíně.....takže problém.......úly jsou těžké....problém....když včelařim v 5 nástavkách 39/24 tak ani nevim, jestli by to taky fungovalo, nebo musí bejt jen 3 nástavky?........a poslední věc je cena Smile ta je nehorázně přemrštěná Smile
(25.06.2015 19:06)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]... Aby prokázání bezpečnosti provozu tohoto úlu ...
(25.06.2015 20:04)jaro napsal(a): [ -> ]... Či sa bude dať včeláriť s týmto úľom bez používania chemikálií ...
Mne tu stále chýba dôveryhodný, seriózny a opakovaný test účinnosti.

Každé včelstvo, ktoré otvorím, alebo preliečim, alebo diagnostikujem, je iné.
Zapálim avartín do vedľa seba stojacich dvoch úľov a v jednom je spád 10 krát väčší ako v druhom. Čo mám povedať, že okolo toho s menším spádom prešiel RL a zaučinkovalo to?
Já bych se od měření teploty vrátil k podstatnému - měření = počítání roztoře. Tedy jeho úbytku.

Tedy kolik spadlo na podzim při ošetřeních ze skupiny termo a bez letního ošetření. Nebo provést třeba smyv ve skupinách před ošetřením a po ošetření. V přiměřené době až ošetřený plod vyběhne.

Zatím jsem si nevšiml, že by někdo udělal, nebo publikoval takové srovnání. Předpokládám, že se to dělá aby na včelách nebyli roztoči.

Díky za zprávy a data.
Pokud jste dobře poslouchali vyjádření pana Ing. Titěry v odkazu co jsem sem zavěsil, tak dle něho není problém v tom, zda zvýšení teplpoty roztoče hubí či nikoli. To je už dávno doložené a tvrdit, že ohřev nenarušuje vývoj roztoče a nehubí ho, by znamenalo jít proti pracem dávno publikovaným. Také toto zařízení by nemohlo fungovat
a toto také ne
Proto i Výzkumný ústav termoterapii testoval jako slibnou metodu, protože se prostě ví, že funguje. V tom panuje mezi odborníky shoda. Oponentura výzkumníků a veterinářů tedy neříká, že termoterapie obecně nefunguje. Ale zpochybňuje, že můj úl poháněný pouze sluncem vůbec může fungovat. Proto dokládám, že funguje bez potíží. Ten úl není sněžný muž. Lze ho přece vidět.
Všimněte si prosím posunu na tomto vláknu. Nejdříve mnozí tvrdili, že to nemůže fungovat a že se termosolár nemůže sluncem ohřát. A když se prokáže že se může sluncem ohřát, tak mírně ustoupí a tvrdí, že jistě poškozuje plod. Jenže to by pak nemohla fungovat ani zařízení zahraniční, u nichž se ví, že fungují. Tak kam budou ještě oponenti této technologie ustupovat, když přišli o oba pilíře své oponentury?
Natočit účinek léčby na základě spadu je nemožné. Spad z dělničiny probíhá 12 dní po léčbě a z trubčiny 14 dní. To natočit nelze. Natočil jsem ale srovnávací video mezi úlem tenkostěnným a termosolárním. Zde vyjímám zavíčované kukly a sleduji napadení roztočem. Používám k tomu plod z termosolárního úlu, kde nebylo nikdy 40°C a plod byl jen ohříván čelními okénky nad 36°C za hezkých dnů. To samovolně. Rozdíl v napadení je významný. Také toto video Vám brzy ukáži. Uvědomte si ale, že toto je již o důvěře. Můžete mi věřit, nebo nikoli. Ale dosažení léčebných teplot lze doložit videem bez střihů. Což jsem udělal. Každý má nyní veškeré informace k tomu, aby věděl, kde pravdu hledat. R.L
(25.06.2015 22:43)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]... Uvědomte si ale, že toto je již o důvěře. Můžete mi věřit, nebo nikoli...

Testovacie včelstva by mali byť v studenej stavbe na párnom počte rámkov.

Zastavanie, konštrukcia úľov, obsadenie včelami, zakladenie plodom a zásobami by malo byť symetrické voči pozdĺžnemu stredu úľa.

Na začiatku pokusu by mali byť z každého testovacieho včelstva urobené dve symetrický rozdelené bezmatečné "polovčelstva" prevezené na vzdialené stanovište.

Potom môže započať samotný test. Z každého pôvodného včelstva jedno polovčelstvo umiestniť do termosoláru ... (druhe neliečiť)

Pri vyhodnocovaní POROVNÁVAŤ VÝHRADNE SESTERSKÉ POLOVČELSTVA !

(Pri teste by asi vznikli nejaké škody na výnosoch... ale na to platíme dane)

Naozaj môžme veriť, ale aj nemusíme.

Prajem veľa úspechov.
To že teplota hubí rozotče nezpochybňuji.

Jen upozorňuji, že je jednodušší a hlavně průkaznější z hlediska účelu spočítat efekt na populaci roztoče.

Mám pocit že v tomto názoru jsem od samého počátku konzistentní.

Připadá mi to jako jednoduchý a průkazný pokus ve srovnání s měřením teplot atd.
Citace:Spad z dělničiny probíhá 12 dní po léčbě a z trubčiny 14 dní. To natočit nelze. Natočil jsem ale srovnávací video mezi úlem tenkostěnným a termosolárním. Zde vyjímám zavíčované kukly a sleduji napadení roztočem. Používám k tomu plod z termosolárního úlu, kde nebylo nikdy 40°C a plod byl jen ohříván čelními okénky nad 36°C za hezkých dnů. To samovolně.

Toto je dôležitá informácia. Zaujímajú ma výsledky. Pri ošetrovaní včelstiev teplom nejde o zabíjanie roztočov a sledovanie spádu roztočov Varroa, ale o zastavenie reprodukcie roztočov. Klieštik predsa hynie až pri teplotách od 45° do 49°C pri dodržaní doby ohrievania 15 minút. Samičky roztočov Varroa už pri teplote 36°C pod viečkom dostanú šok z tepla a nie sú schopné ďalšej reprodukcie. Keď sa včela narodí, tak z bunky vyjdu neoplodnené samičky roztočov, ktoré sa už nikdy nebudú rozmnožovať. Ázijské včely preto prežívajú. Plodisko zohrievajú niekde na 37°C kde klieštik nemá šancu a množí sa len na chladnejšom okraji plástov v bunkách trúdov. Tu sa treba dopracovať ku štatistike, koľko "termo-včelstiev" prežíva zimu bez chemoterapie pri cieľavedomom ohrievaní úľového priestoru nad 40°C a aký počet včelstiev prežije zimu bez chemoterapie pri zohrievaní úľového priestoru len tesne nad 36°C, a to po letnom slnovrate za slnečných dní. Ak to tak funguje v Turkménsku, o čom som tu už dávno písal, mohlo by to fungovať aj u nás. A taký výskum, aby bol dôveryhodný, nemôže vychádzať z praktických pozorovaní v jednej sezóne, pretože naša včela zohrieva svoj plod na teplotu okolo 35°C. Je dávno dokázané, že ideálne podmienky na reprodukciu roztočov Varroa sú pri teplotách od 33° do 35°C.
(25.06.2015 22:43)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]Můžete mi věřit, nebo nikoli. Ale dosažení léčebných teplot lze doložit videem bez střihů. Což jsem udělal. Každý má nyní veškeré informace k tomu, aby věděl, kde pravdu hledat. R.L

Já vám věřím. Ale ne tomu videu. Horečkou, zvýšením tělesné teploty na 38°C, lidský organismus bojuje proti virům. Stačí vyhřát místnost s pacientem, k hlavě a nohám umístit čidla teploměru a výstup z nich vložit na Youtube?
Referenční URL's