Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termosolární úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mě se neptej.Big Grin Byl pozvaný. A měřil, třeba i počítal.
Ptal jsem se pana Romana. Ale předtím jsem deset minut přemýšlel jestli na to přijdu sám.
Jestlize p. Linhart proda termodolsrni uly do Ghany je to uspěch měřritelny snad je s prodejem mrazaku Eskymákům Big Grin
Tí čo majú tenkostenné úle, majú už tento rok vďaka horúčavám včely preliečené. Smile
Mám optimaly 25 mm drevenná stena náter laková lazúra farebný odtieň orech. Stanovisko nie je dokonale pod stromami a okolo obeda mi svietilo slnko na bok jedného úľa.
Normálne plást s panenským dielom čo tam pri stene bol roztavilo. Smile
Nyní z jiného soudku:
Nechci strašit, ale je velmi mnoho roztočů, podobně jako loni. Hovořím o běžných úlech. Mám obavy, že se bude opakovat loňský rok těm, kdož ihned nezaléčí. Dle mého názoru nás od hroucení prvních včelstev dělí 2 dvanáctidenní plodové cykly, protože 300 roztočů už má skoro každé včelstvo. Za 24 dnů to už bude kolem 2700 kusů. První úhyny budou lidé hlásit kolem 15.9. Mějte názory jaké chcete, léčete čím chcete, myslete si o mě a mém úlu co chcete, ale nepodceňte to ! Mám dost varovných informací ze svého okolí, i od svých studentů z celé ČR. Po nasazení léčby lidem padají i tisíce kusů. Přitom na kyselinu je teplo, jeden gabon byl vyřazen ze sortimentu, druhý nemá už tu účinnost-naše ZO ho už ani neobjednala, nový gabon testují jen někde a spady jsou po něm různé - někomu padá mnoho a někomu nic a fumigovat se smí až od 1.10. Takže každý dle svého uvážení. Kdo spoléhá na to, že je venku teplo a to vše vyřeší, spláče nad výdělkem.
Co je to běžný úl?
Jsou dva druhy úlů - termosolární a všechny ostatní. To jste chtěl slyšet ne? Tož tady to máte Smile Smile
Však jsem se zeptal abych vám udělal radost.
Když je tolik roztočů, proč jste alespoň nenapsal, jaká byla úspěšnost po termoléčení.
Ve Vašem případě, by jste za těchto slunečních dní, měl mít dávno přeléčeno. Všechna včelstva.
U mě spad 1.8.2015 po 4 dnech na podložce
vč.1. 1Vd po testu Sfumu.. 1Vd
vč.2. 7Vd ...............SF.......0Vd
vč.3 35Vd...............SF......1Vd
vč.18 19Vd.............SF......3Vd
vč.20. 0Vd..............SF......0Vd
Po 25.8. znovu otestuji SFumem situaci.
V případě potřeby nasadím Oxalgrif.
Spady podobné roku 2013. Některá včelstva měla spady za srpen a září, až 5000 Vd.
Všechna v pohodě přežila do jara, jen s léčením Oxalgrifem.
Ako preliečim včely, ktoré sa nevmestili do úľa?
(09.08.2015 15:33)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Ve Vašem případě, by jste za těchto slunečních dní, měl mít dávno přeléčeno. Všechna včelstva.

Vždyť píše V OBYČEJNÝCH ÚLECH a to tedy asi není jeho případ.

Jen chtělo napsat jestli v těch obyčejných úlech bylo včelařem něco prováděno zjara; jak to bylo s trubčinou apod. jinak je taková informace pro mě bezcenou.
Jaromíre, ja mám obyčejný a brouka nemám...Trubčí plod jsem letos vyřezával .Kupodivu nejsou brouci ale ani tam, kde jsem nevyřezával...(trubčí včelstva) Letos tomu spíš pomohly dva jiné faktory. 1)...izolované stanoviště...mezera mezi mými a ostatními včelstvy cca 3km a....2) Letošní absence kočovníka - začátečníka.....a to je asi důležitější. Tongue



(09.08.2015 14:43)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]Nyní z jiného soudku:
Nechci strašit, ale je velmi mnoho roztočů, podobně jako loni. Hovořím o běžných úlech. Mám obavy, že se bude opakovat loňský rok těm, kdož ihned nezaléčí. Dle mého názoru nás od hroucení prvních včelstev dělí 2 dvanáctidenní plodové cykly, protože 300 roztočů už má skoro každé včelstvo. Za 24 dnů to už bude kolem 2700 kusů. První úhyny budou lidé hlásit kolem 15.9. Mějte názory jaké chcete, léčete čím chcete, myslete si o mě a mém úlu co chcete, ale nepodceňte to ! Mám dost varovných informací ze svého okolí, i od svých studentů z celé ČR. Po nasazení léčby lidem padají i tisíce kusů. Přitom na kyselinu je teplo, jeden gabon byl vyřazen ze sortimentu, druhý nemá už tu účinnost-naše ZO ho už ani neobjednala, nový gabon testují jen někde a spady jsou po něm různé - někomu padá mnoho a někomu nic a fumigovat se smí až od 1.10. Takže každý dle svého uvážení. Kdo spoléhá na to, že je venku teplo a to vše vyřeší, spláče nad výdělkem.

Kdo se vybodnul po loňské zkušenosti na monitoring svých včel a padnou mu včelstva....dobře mu tak. Byla spousta možností jak tomu zabránit. Ale tou poslední možností bylo pořídit si termosolár. Vy si to pane Linhart moc hezky "malujete"....ale...kdo nezvládne ošetření, které se tu provádí desítky let...ten nezvládne ani léčbu v termosoláru, ikdyby "nakrásně" fungovala!Dodgy
Mám taky, tuatam...informace o skokovém nárůstu přirozrného spadu z 0 na 60 VD/den na konci července. Lze předpokládat, že se neprovedl jarní nátěr....nebo se neprovedl u souseda, a nebo začaly kolabovat divoká včelstva...??? Nemám ani tak strach z VD...toho sundám kdykoliv se mi zachce...(bohudík, letos není, alespoň v mých obyčejných úlech, co sundávat)....ale z viróz, které se místy objevují mám docela obavy. Podle náznaku se virus zčernání matečníků přeadaptoval i na dělničí plod a virus LSV, který se vyskytoval u 80% jarních úhynů, je taky docela neznámý a nevíme jak se projeví dál. Jedno je ale jistý - viry se ve včelstvech dokáží pomnožit i bez VD. Sad
A co když se vše provedlo a je přesto skokový nárůst? To by jaksi navozovalo otázku: "To všechno je k čemu?"
Spíše to navozuje otázku "Co ten skokový nárůst způsobuje?" Pravdou je, že z té otázky může vypadnout odpověď i na předchozí otázku Wink
Ten nárůst v těchto číslech je , dalo by se říct, brutální.....protože vloni, při nárůstupřirozeného spadu z 0,67 na 13,5 VD během týdne to vypadalo na "bílý ručník"....a ve výsledku to byla množství VD od 4.500 do 6.500 VD ve včelstvu.....Je otázkou zda dotyční ví, co je to léčebný a přirozený spad.....Dodgy
(10.08.2015 1:35)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Jaromíre, ja mám obyčejný a brouka nemám...Trubčí plod jsem letos vyřezával .Kupodivu nejsou brouci ale ani tam, kde jsem nevyřezával...(trubčí včelstva) Letos tomu spíš pomohly dva jiné faktory. 1)...izolované stanoviště...mezera mezi mými a ostatními včelstvy cca 3km a....2) Letošní absence kočovníka - začátečníka.....a to je asi důležitější. Tongue

Trošku nerozumím, proč jsem oslovován? Jen jsem doplňoval jak jsem to pochopil já, že problém hlásí jiní včelaři u svých včelstev, kteří jsou v kontaktu s přispívajícím a né zrovna, že problémy má on. Jen mi takový příspěvek bez detailů nic neříká. (Nehodnotím a ani nekomentuji a nedejbože nerozlišuji termínus technikus obyčejný úl a termosolární úl.)
Možná je to skutečně včelař, který vyzrál na varoózu a dostane se mu ocenění a zapíše se do světové včelařské historie nebo jeho vynález utichne jako ten s otáčivým plodištěm... čas ukáže, která z variant to bude.
Pan Brentner se ptal, jaké mám výsledky po léčbě a já bych mohl odpovědět. Ale to bych to zase od mnohých odnesl...Proto dám možnost vyjádřit se uživatelům úlu ve Včelařství. Je už těch reakcí více a bude dobře, pokud se o tomto úlu vyjádří sami uživatelé a ne pořád jen já. Jsou i první zkušenosti ze SR. Už chci být jen divákem celého příběhu a ne pořád někoho přesvědčovat. Ostatně jistě na autory článků bude v časopise kontakt a můžete je sem pozvat a nebo se jich ptát osobně. Nebo k nim můžete zajet. Já za ně ale nebudu mluvit. Nechť ten úl hovoří sám za sebe. Mohu Vás pouze pozvat na další ukázku léčby tento čtvrtek od 7:30 na tomtéž místě jako minule. Tedy obec Chotěnice u Chrudimi, číslo popisné 9. Včelnice paní Ing. Kabelové. Dojedou lidé až z jižního Maďarska. Jste všichni zváni též.
Proč byste odnesl to, že by byly konečně od vás nějaké výsledky?
(11.08.2015 17:14)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]Pan Brentner se ptal, jaké mám výsledky po léčbě a já bych mohl odpovědět. Ale to bych to zase od mnohých odnesl...Proto dám možnost vyjádřit se uživatelům úlu ve Včelařství. Je už těch reakcí více a bude dobře, pokud se o tomto úlu vyjádří sami uživatelé a ne pořád jen já. Jsou i první zkušenosti ze SR. Už chci být jen divákem celého příběhu a ne pořád někoho přesvědčovat. Ostatně jistě na autory článků bude v časopise kontakt a můžete je sem pozvat a nebo se jich ptát osobně. Nebo k nim můžete zajet. Já za ně ale nebudu mluvit. Nechť ten úl hovoří sám za sebe. Mohu Vás pouze pozvat na další ukázku léčby tento čtvrtek od 7:30 na tomtéž místě jako minule. Tedy obec Chotěnice u Chrudimi, číslo popisné 9. Včelnice paní Ing. Kabelové. Dojedou lidé až z jižního Maďarska. Jste všichni zváni též.

Promiňte, ale příjde mi to za srabáckou výmluvu, když víte co bude následovat.

Proč se vzdáváte zde přímé diskuzní možnosti (nevypadala na urážlivou jen zde zazněli dotazy) a vyznívá to jako by jste vlastnil snad časopis Včelařství a měl moc ovlivnit aby vyšli články uživatelů "nedejbože" podané jako propagující Váš úl.
(Pak bych prosil redakci Včelařství za nezaujatý stejný prostor i jiným uživatelům úlů.)

NEROZUMÍM. Kdo tedy bude hovořit: úl sám za sebe nebo jeho uživatelé?

A co je špatné, když to od mnohých odnesete? Tím alespoň uvidíte, že se mnozí lidé zajímají a mají otázky, které nebudou nikým cenzurovány a ovlivňovány v něčí prospěch narozdíl od Včelařství, které své cenzorství již v minulosti prokázalo.
(Upalovat na hranici za zveřejnění výsledků Vás přece nikdo nebude.)

Popřemýšlejte jestli nejde zvolit přímou informační možnost, která je zde možná.
Kaji a NB1 . již jste byli na předváděčce? Jeďte se tam podívat. Jinak diskuse s Vámi nemá smysl. Byli jste oficiálně pozvaní , proto stačí namístě vše shlédnou a vše se dozvědět.
Referenční URL's