Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termosolární úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Hele kašpárku...v profilu máš napsáno, že ještě nevčelaříš.....tak až s tema termosolárama začneš....(nemusíš se bát, že investujěš do případného neúspěchu,protože na začátku je uplně jedno v čem začneš,...hlavně abys v tom ty včely udržel.....), a zhodnotíš si to,(a aby to hodnocení mělo nějakou "váhu" tak si dej tak 10 let času na to hodnocení) tak pak budeš mít právo mluvit o lobby, stereotypech a "zatuchlém" setrvávání u chemie. A nehledání alternativ?....všichni hledáme....jen NE zrovna tuhle alternativu.
....Samozřejmě, že absence praxe tě trošku omlouvá, ale zatím to vypadá, že jsi na výplatnici pana Linharta. Kdo chtěl si je už koupil....ale nijak moc se o tom nemluví......Dodgy
(08.11.2014 9:06)V.H.S. napsal(a): [ -> ]A jsme opet u tohoBig Grin

Kecama to nikdo nezjisti!!!!!!! A to je to co tu kritizuji, a co me vytaci do bela.
Ale co chceš zjišťovat,když to má být už vyzkoušený hotový výrobek? Alespoň já to tak pochopil,když je okolo tolik prezentace.Co bych měl zkoušet a zjišťovat? Proto mi je divné,že tam není na rovinu napsaná cena za nabízený produkt. Alespoň jsem to na těch stránkách nenašel. Mě to přijde celé takové tajemné.....Večer sednu a napíšu dotaz jak to vlastně s tím je.

(08.11.2014 14:10)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Kdo chtěl si je už koupil....ale nijak moc se o tom nemluví......Dodgy
No právě to mi nejde na rozum. Pořád čekám nějaké ohlasy. Smile
Když se vám zdá cena příliš vysoká, či tajemná, nejjednodušší cesta jak to zjistit je samovýroba.
To bych si nedovolil, porušit patentová práva Angel
Neporušil, protože složerní nátěru je tajné, tudíž to stejně netrefíš....a to je právě ta důležitá věc, proč by ti to nefungovalo....Big Grin
Jen technická poznámka pro různé nadšence - pokud máte úly u baráku kde je elektřina, stačí malé topné těleso do podmetu, třeba i větráček z PC a pár teplotních senzorů a jednoduchý regulátor.

Nemusíte čekat na něco tak mizerně regulovatelného jako sluneční záření a zkuste si vytopit úl na žádanou teplotu - je to investice asi 500Kč, můžete to stěhovat z úlu do úlu a je to.

Pokud je mi známo, zkoušelo se to už před 30 lety - něco tak jednoduchého muselo napadnout už spoustu lidí - zvlášt když termoterapie na VD funguje - je to známo a používalo se to i v ČR.


Zrovna tak není problém udělat pícku na jeden rámek a mít tam regulaci na 40°C a postupně prohnat rámky s plodem tímto - to bych osobně viděl na léto jako možné.

Ale ta chemická loby je asi silnějšíSmile.


Co se chystám udělat já - Kohout poslouchej inspiraci: dát si před svůj úl na jaře sklo na ten laťový rámeček a prkna natřu černým Balakrylem. To aby slunce skleníkovým efektem rychle prohřálo čelní stěnu - k popoření jarního rozvoje, normálně o něj moc nestojím, budu asi muset rychle množit, včel tak nějak ubývá a nejsem si jist, zda pogrom nedorazí příští rok k nám.

A v létě pootočím obrtlíkama a sklo můžu sundat a odložit na příští jaro.
Jako že budou černý úly? To by smažilo i když sklo odstraníš. Co tahhle navrch rámečku dát sklo a dolu černý plech. Obrtlíky bych zachoval...
Nebylo by jednodušší dát na úl černý pytel na odpadky až po česno? Prostě takový černý kondom na úl, který se v půli května sundá.
Jako udělat z toho takový pařníček? To by se v tom vlhku pod pytlem dali asi pěstovat i žampiony a bylo to univeržální....
Já mám úly stejně skoro černý = nenatřené dřevo tmavne. Ale tady pod horama jsem viděl přehrátí prvně loni - asi 3 dny.

Ten černý pytel - to tady už bylo - černá stretčka - docela aby mě zajímaly zkušenosti.
(08.11.2014 18:47)KaJi napsal(a): [ -> ]Jen technická poznámka pro různé nadšence - pokud máte úly u baráku kde je elektřina, stačí malé topné těleso do podmetu, třeba i větráček z PC a pár teplotních senzorů a jednoduchý regulátor.

O něčem takovém přemýšlím. Chtěl bych nejdříve vyzkoušet "neléčivou" funkci termosoláru.
To je, vložit topnou desku do nástavku a teplotu hlídat termostatem. Napájení lze řešit ze sítě nebo třeba z fotovoltaického panelu.
Funkce bude stejná, cena a pracnost nesrovnatelně menší. Použití možné i ve včelíně.
Lze použít v jakémkoliv úlu.

Snad si to nikdo nepatentuje, jinak bych byl v .....Surprised
Takže pro ty co jsem podle nich na nějaké výplatníci tak nejsem Smile))

Tak jak píše KaJi da se vyjít z principu teplo zabíjí!!! Ten není a ani nemůže byt patentován je to biologickofyzikalni jev. Tedy nač kupovat dráhy ul kdy to same i bez slunce udela topná Spirálka at na 220V nebo i 12V v cenové hladině 250Kc. Je úplně jedno zda teplo vytvoří slunko nebo elektrika. A co je zábavnější stačí na to znalost základní školy.

Pro narážky ohledně meho včelaření,či nevcelaření je to celkem irelevantní a laciný pokus kdyz chybí argumentace. Smile

Včelařim,sic krátce ale ano. Ale jako člověk který s počítači dělá už cca 25 let tak jim kromě vypoctu zásadně nedůvěru a tak se jim ani nesveruji s informacemi které vědět nemusí. Ano mohl bych profil změnit ale na názoru jez jsem uvedl by to nic neměnilo.
Bacha pánové na požární bezpečnost. POvrchová teplota tělesa by měla být bezpečná i pro včely. A pokud to bude venku, tak i bezpečné napětí. Cool
Vocho67: nevím jestli by se to dalo patentovat,muselo by to byt spojeno s nějakým jedinečným technickym řešením.takže obava je pravdepodne zbytečná. Někde jsem viděl něco slovenského jako speciální mininastavek za cca 8000Kc. Bych asi upad abych to za to dal. Wink Samotné topitko si může každý dat kam chce aniž by naň někdo s nějakým patentem mohl.

Našel jsem spirálu české výroby jejíž povrchová teplota nepřesáhne na max výkon 50C netřeba termostat pouze připojení na zdrov 12V a příkonu 14W nalepovaci.Určeno pro přístroje které potřebují byt ohrivany i v prostorech bez lidské osádky a bezpečné s minimalnim rizikem požáru. Případně užití v ůle by stejně bylo pod dozorem statneho ošetřovatele. Slovy klasika. Ale jisté by bylo dobře to probrat primo s nějakým elektrikářem případně nechat zhotovit aby byla zaručen bezpečnost plny souhlas s KaJi.
Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.
V.H.S. - poprosím o odkaz na tu spirálu.

Já uvažuji o jednoduchém vložení odporového drátu mezi dvě skla a to případně doplnit reflexní folií.

Ještě k tomu patentování. Pan Linhart pracuje na verzi použitelné ve včelíně. Jak se to asi provede? Myslím, že elektricky.
Proto je možné, že to brzo patentováno bude.
Já nevytápěl na 40, jen přitápěl, měl jsem těleso v roličce z hliníku.

Ale buď zalít drát do něčeho co málo vede a pak nad i pod to plech. Protože to je o ploše, přes kterou ten výkon odvádíte. Nebo drát mezi kovové desky větší tlouštky, když jsou.

STejně tak je možné to plácnout mezi dlaždičky, atd. Je to o výkonu-plocha --> povrchová teplota/tepelný spád
Jak jsem zde včera psal,dotazoval jsem se večer pana Linharta na ten termosolární úl. Ochotně odpověděl za což mu děkuji. Cena je taková,že si neumím představit,že si těmito úly vybavím včelnici.Leda,že bych vyhrál ve sportce. Sad Bohužel. Confused Celé zařízení totiž asi není tak jednoduchá věc,respektive jeho výroba,jak tu mnozí naznačují.Tím se nechci nikoho dotknout. Pan Linhart mi i poskytl telefon,takže ho ještě vyzpovídám,protože mně to zajímá. Nechci zde trousit nějaké tlachy bez jeho vědomí a bez toho, abych tomu alespoň trochu porozuměl. Snad jen,že ten jeho web,jak mi psal, bude vylepšený brzy. Úly se budou vyrábět ve dvou variantách.Levnější pro podporu včelstev teplem a dražší navíc ještě pro eliminaci varroózy teplem.Úly budou mít i nějaké důležité příslušenství v ceně.
miko: je určitě hodně včelařů, kterým to vrtá v hlavě - včetně mě. Už jenom skutečnost, že výrobce nedá na svůj web jednoznačné informace včetně ceny, je zvláštní.
Vše se musí od výrobce "dolovat" a to včetně prezentací na výstavách. Stydí se za cenu? Nebo je to záměr? Nevím. V případě jiného zboží bez jednoznačně udané ceny a s nedostatkem informací, jdu jinam. Tady prostě pochybnosti nastat musí.
Úly budou mít i nějaké důležité příslušenství v ceně - jaké?
Mě by zajímalo jestli včely plod uchladí i v termosoláru.
Referenční URL's