Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termosolární úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(22.12.2015 14:29)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Dobra včela ověřuje stávající termosolar...

Pročpak?
Kohoute už mne nebaví odpovídat na takové dotazy. Čti v souvislostech. Dobra včela ověřuje dlouhodobě. Tedy má jiny názor než Linhart a to takový, že termosolary by měli plně fungovat v ověřovací fázi po mnoho let. Dál nerozebírám. Dnes jsem jednal o výjimce v léčeni pro pokusnou včelnici.
Hodně úspěchů.
Co zjistíš, když nebudeš mít roztoče? Pokud je ale budeš mít aby jsi zjistil jak to funguje, ohrozíš včely.
Kolik procent ztrát v pokusu připustíš?

Druhý dotaz, vy jste dosud ověřovali ten úl a ještě k tomu v něm léčili podle předpisu?
Když někde uvedu, že zvýším teplotu o 1°C, tak asi o tom něco vím a umím to argumentovat. Zatím to jen dělá dojem dalších obláčků pro neználky.
((((((((Z cela jiné koncepce, kdy nedochází ke krátkodobému vysokému ohřevu ale k Dlouhodobému zvýšeni teplot, jen o jeden ,dva stupně, což by mohlo mít za následek tzv sterilizaci roztoče. ))))))))(výňatek z příspěvku)
Pavle co chceš. Přesný návod a výkres ,aby sis to mohl vyrobit doma sám. Proč? Vývoj stojí peníze, výroba a zkoušení stoji peníze. Pokud to za financuješ budeš to vědět vždy první. Chápeš že vkládám do toho svůj a kamarádů čas, finance. Zda se Ti že bych něco Tobě dlužil, abych zde odhaloval dlouhodobé zkoušení? Takové to otázky ,které pokládáš patři do soukromé pošty a již na ně veřejně nereaguji. S vysvětlením, že bez dlouhodobých zkoušení a ověřovaní neposkytuji informace. O co vy stále prosíte , ---- o dlouhodobé zkoušení termosolarů----. To činím. A pokud dám info - se Zde svěřím kam směřuje výzkum , co se ověřuje, maté hned plné ruce práce s psaním příspěvků. Nezlobte se ,ale již další informace nemam chuť sdělovat.

Kaji ty snad neléčíš? Je přeci ze zákona léčení povinné?
Dle "zákona" si můžeš vybrat. Já si vybral. Letos jen jedno ošetření na podzim. LegálněSmile
A co ty, jak jste tedy ty úly ověřovali - s léčením dle "zákona"?
Každý člověk toužící po informacích by si měl uvědomit ,odkud informace získává a od koho je může vyžadovat.
Tedy nejsem výrobcem Termosoalrů ani nejsem vynálezcem jejich koncepce, proto nejsem povinen nic sdělovat a je na mé dobré vůli je předat. A poskytnuli sdělení kam se výzkum a ověřovaní směřuje, by jste měli jen kladně ohodnotit.
Pokud jsem se chtěl něco nového dozvědět, vždy jsem se podle toho choval. Budu se vice ptat a zásadně nebudu odporovat, naopak další otázkou se chci dozvědět jak to diskutující myslí. Toť vše a prosím ať to admin smaže za mne neboť to sem nepatří
(22.12.2015 19:06)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Kohoute už mne nebaví odpovídat na takové dotazy.

Proč ověřujete funkční výrobek, mi přišlo divné.
TO Kohout.
Protože nesouhlasím s krátkodobým testováním, a jsem zajedno se zde diskutujícími, že je potřeba dlouhodobé zkoušení. Ba dokonce nejen ověřovat, ale i zajištovat sebemenší odchylky od normálu, a možné negativa na včelí plod atd.
Stačí?
Proč vyžádat výjimku v léčení? zase s popudu VF a našeho zajmu, o to jak se budou chovat včelstva, při dlouhodobém konvenčním neošetřováni.(tedy několik let). Také chovaní včelstev s možnou reinvazí roztoče v letě a na podzim, způsobenou zalétáváním,loupežím a pod. A proč zrovna oficiálně, rad bych předešel nepříjemným postihům díky různým nepřejícným lidem.
Stačí?
Pán Meduna , skúste vytvoriť nejakú serioznu porovnávaciu štatistiku a presvedčiť o výhodach termosolarneho úľa. Pokúšal som sa zostaviť porovnávacie grafy, ale čidlá T1 a T2 občas vynechávajú. Bud sú prehriate, alebo nemajú rozsah nad 40°C. Terrmosolárny úľ je analogicky slnečná tavička vosku. Na seriozne porovnanie by malo byť do pokusu zaradených viac úľov a v niekoľkých rozdielnych lokalitách. Prečo v programe nie sú zaradené údaje o spadoch ?
http://www.dobravcela.cz/make.php
Vážim si vašu iniciatívu, ale možno by sa pokus mal zdokonaliť, ak chcete dosiahnuť nejaký komerčný úspech.
Čo sa týka liečenia na nulu, tak tiež by som ho privítal, ak by sa po ňom už nikdy klieštik neobjavil. Ak sa objaví, tak bude zase dokonalejší a odolnejší. Najlepším liečením proti pásavke zemiakovej bol ručný zber, teda separácia, ktorá klieštika nevylepšuje. Pri VD je to oddelenie trúdieho aj robotníčieho plodu s klieštikom /60-80%/ od včelstva. Určite nedosiahnete nulu ani solarom, ani mikrovlnkou ani s DDT a klieštik ktorý prežije je stále väčší frajer. Držím Vám palce a privítal by som komplexné vyhodnotenie Vašeho pokusu s termosolárom.
(22.12.2015 18:56)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Kaji tu jasně dal najevo, že pokud včelař Dobře zaléčí včely a ty nepadnou na Varroazu ani na viry. Je vlastně vyvrhel. A včelař k ukamenovaní. Co snad né. Jestli s tím souhlasíte pane Stoklaso, Krušino a Grossy, tak to my vysvětlete, PROČ.

Kaji ve svých příspěvcích podle mě nikde nevolá po tom, aby padaly včely na varroázu a viry. Zřejmě tu někde napsal, že mu nevadí nějaké úhyny do rozumné výše.

Za mě - proč mě neoslovuje termosolární úl (jeho plošné využití), podobně jako současná metodika vybíjení klešítků na 0.
Protože brání vyřešit problém varroázy - brání vyřazení neodolných včelstev z chovů a rozchování odolnějších.
To Gross.
1) nejde mi o komerci. Naopak dělám to včely a včelaře.
2) Poslední pul rok čidla vypadávají, z přetížení sitě a přípravných prací na z cela novem webu.Nevim zda trochu rozumíš složitostí počítačových technologii. Ale dnes jsme na pokraji vypočetních a přenosových možností nekomerčních využití. Kdybychom web s poplatníky nebo přijali dotace. Bylo snadné navýšit výpočetní kapacitu. Návštěvníkům by seodhalili další měření.infra snímky a podobně, která na webu jsou, Ale přenos těchto dat,ukladaní a podobně by zabrala tolik času mista, energie, že to ho nejsme nyní schopni.
Doposud Dobra včela ověřoval technologické a konstrukční vlastnosti jednotlivých ulu.
Měřila během léčení jednotlivé výstupy a vstupy jako vekovni teploty, sluneční zaření. Interpretaci lze provádět do konce lonského roku. Rok 2015 jedouuplně nove sekvence pokusů.
3) Pokud se bude pokračovat dál(zdravotní důvody, časovy pres) bude se měřit úplně jinak. A da se řici zajímavě pro samotné včelaře.
4) Nevím proč bych měl nadále vůbec něco zveřejnovat, když diskuse a zájem je naprosto negativní. a Převládá názor několik jedinců, kteří se domnívají, že vědí jak vše funguje a jaké to má následky. Bez toho aby vlastnily ,nebo aspoň z dálky zahledly zařízení o kterých je na termo tématech řeč.(termosolary,varroacolery,hivety a pračky a desítky dalších. Včetně vynalezu z rusky mluvicích zemí.
Pane Grossy oceňuji Váš konečně podnětný příspěvek. Prosim držte nám palce at zprovozníme novy web co nejdříve, a at nam slouží zdraví, neboť to je zásadní ovlivňující faktor.
5) na Včele probíhají důležitá měření , které nemůžeme ukončit. Nejedna se o kontinuální měření. Ale to ovlivňuje přestavbu webu, a jeho hard i softwaru. Daleko jednodušší by bylo vše vypnout než záběhu přestavět. Ale to nejde, proto se omlouváme za vypadky.
6) na novem webu již by mohli běžet i vystupy z Dobré včely s možnými zavěry . Ale jak řikam přijďte pomozte.



Pane Krušina Vaše rozumná výše je jaká jako v minulý rocích. Tak proč si včelaři stěžují. Proč lečit. Nechme včely padnout oni to nekteré přežijí a z nich pak rozchovejte.
Nederatizujme a nechme vši, švaby, atd. v domech. Vždyť sek nim přizpůsobíme.
Pokud za lečím včely a povede se mi varroazu omezit na několik jedinců. Bude jeji virulence na neměřitelné hranici, a pro včely naprosto zvládající.
Dobrý den, s potěšením zjišťuji, že se do debaty zapojil pan Jindřich Meduna z Chocně. To je nejen člověk který termosoláry testuje, ale také jako první pomohl s vývojem prototypů. Takových, které skutečně dokáží dosahovat léčebných teplot a tedy roztoče hubit. Tato diskuse se rozbíhá na mnoho stran a stává se nekonzistentní. Rok pomalu končí a bylo by hezké se na jeho závěru dobrat odpovědí na některé základní otázky. Proto bych chtěl Jindřicha Medunu požádat, aby nás seznámil se svým názorem na úl v těchto základních bodech, které má termosolární úl řešit a kvůli nimž toto vlákno bylo založeno:

1: Jaký je v těchto úlech rozvoj včelstev vůči úlům jiným a jaké jsou medné výnosy ve vztahu k jiným úlům?
2: Dokáží tyto úly mírně a dlouhodobě zvyšovat teplotu plodiště a tím potlačovat reprodukci roztoče?
3. Kdyby se letos nepoužila fumigace, jaký počet roztočů by byl v termosolárech a jaký v jiných úlech? Přežila by včelstva v termosolárech i bez chemické léčby v dobré kondici?
4. Má termosolár schopnost hubit roztoče vysokými teplotami nad 40°C a bylo toto testováno?
5. Bylo při dodržení mé metodiky používání úlu pozorováno poškození plodu, včel, či plástů?
Souhrn: Má termosolární koncepce naději zlepšit naše včelaření a nebo je to slepá vývojová ulička?

Vím, že pan Meduna má ten názor, že je možné tyto úly dále zlepšovat a já samozřejmě také souhlasím. Na druhou stranu mi ale ukažte úl, kde už není co zlepšovat. Rád bych takový viděl. Mě plně stačí, že jsem sám na výše uvedené otázky našel kladné odpovědi a že je také našli uživatelé-viz články na mám webu. Nicméně vše se vyvíjí a to je myslím dobře. Ty časy, kdy se po válce vytvořil nějaký úl a ten se pak používal a vyrábět 50 let stále stejně, je třeba opustit. Jinak včelařina zkostantí a to není dobře.
S přátelským pozdravem všem diskutujícícm R.L
Tak se tedy po desáté domluvme. Nevypouštějte slogany o dokonalosti, dokud je neumíte argumentovat. Neprodávejte zajíce v pytli, když ho neumíte popsat. Snad mohu říci My (kritici) nebudeme reagovat, neboť nebude na co.
Pane Meduna,
beru svou žádost na to abyste zde publikoval své aktuální letošní poznatky zpět. Zbytečnou práci po Vás nemohu chtít. Stejně byste sklidil jen nepřátelství a byl vystaven útokům. Motivuje mě k tomu příspěvek pana Holuba, který už nyní ví že stejně není jiné cesty než té jeho. Pan Holub totiž používá Langstroth a ten je nejmodernějším úlem vůbec. Už 163 let od svého patentování. Od té doby se ve včelařství nestalo nic nového. Nic nového nebylo objeveno, a poznatky z 19 století jsou ty autuální, na nichž pan Holub a jiní jemu podobní staví. Je tedy zbytečné sem psát o novinkách, protože žádné nejsou. Pan Holub ví více než my - uživatelé termosoláru a je nositelem 163 let starého pokroku. Tak mu neberme jeho názory. Stejně s ním souhlasí jen majitelé tenkostěnných úlů. Oni se tu bez nás fanoušci včelařské historie snadno obejdou.
hivet.de ?

Viem, že v Nemecku a za nikoho, ako Richard Rossa, sa tak oddaných, technicky zdatných a závažnej použitie pre taký jemný, neagresívny spôsobu ošetrenia proti Varroa."
- Manfred Borgstädt, včelí expert a vynálezca, ktorý v roku 1987 vytvoril Termoskříňě
- Viac na: http://www.bienensauna.de/#sthash.DHuTyFiF.dpuf
Tak se zeptám Všech odpůrců termoterapie - Má někdo nějaký výrobek doma?(hivet, termosolar, varroacolerr. atd.) Nebo jen od stolu píšete své příspěvky? Naší včelnici mnohé prošli, nebo stále zkouší a ověřují, mnohé termo výrobky.
Je to stejné, jako by jste nevěřili, že mé včely dnes nosily pyl. Prostě nemůžete jen věřit někomu ,kdo Vám podá informace, které neladí do Krámu.

Chápu Pavla Holuba, že naprosto chápe všechny nuance úlové otázky(neboť napsal třídílný seriál i mikroklima v ule), a pro to nemůže jinak než být v opozici. Ale narovinu se divím proč ten KOLOMý (byl zastánce neutepleních úlů, a iniciátorem přeložení knihy- jednoduché včelaření) vlastně změnil názor, sypal si popel na hlavu. A dnes má uly uteplené, i přes nakladovost toho to kroku. Zajímavé.

A nezapomeňte přestat chodit do sauny, aby jste nepřišly o přirozenou tzv. vakcinaci.

Hivet není německý- příteli Grossy. S tvořil ho RNDr Karač ze SR z Nitry. Jeho výrobek se nazývá VarroaTErminator.

Přeji příjemné vánoční svátky plné radosti a pohody. Mnoho úspěchu a zdraví v příštím roce 2016.
(23.12.2015 14:22)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]Motivuje mě k tomu příspěvek pana Holuba, který už nyní ví že stejně není jiné cesty než té jeho. Pan Holub totiž používá Langstroth a ten je nejmodernějším úlem vůbec. Už 163 let od svého patentování. Od té doby se ve včelařství nestalo nic nového. Nic nového nebylo objeveno, a poznatky z 19 století jsou ty autuální, na nichž pan Holub a jiní jemu podobní staví. Je tedy zbytečné sem psát o novinkách, protože žádné nejsou. Pan Holub ví více než my - uživatelé termosoláru a je nositelem 163 let starého pokroku. Tak mu neberme jeho názory. Stejně s ním souhlasí jen majitelé tenkostěnných úlů. Oni se tu bez nás fanoušci včelařské historie snadno obejdou.

Ten Holub jeden, ten Vám nadzvedává ego, co?Big GrinBig Grin
Argumentace trhovce, je odpovědí na Pavlovy otázky?
Doložte nám novinky relevantními daty, prosím.
(23.12.2015 15:07)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]THivet není německý- příteli Grossy. S tvořil ho RNDr Karač ze SR z Nitry. Jeho výrobek se nazývá VarroaTErminator.
Přeji příjemné vánoční svátky plné radosti a pohody. Mnoho úspěchu a zdraví v příštím roce 2016.

Určite nie, ale Manfred s termoboxom liečil už v r. 1987. Neviem, ako je táto alternatíva rozšírená v Nmecku, ale beenensauna termoboxy vyrába a podľa fotogalérie je to veselá manufaktúra Smile. Hivet možno potrebuje len lepší marketing. Možno by stačilo len zrušiť koliečko termostatu...
http://hivet.sk/sk/varoaza/varroa-terminator
http://media.repro-mayr.de/74/629974.pdf
http://www.bienensauna.de/blog-intern/20...nende-juni
Koukam na tu nemeckou Bienensaunu z 1325 eur (35 788 Kc), jeden postavec pouzitelny na spoustu ulu, koukam trafo ma vystup 48 voltu, to jsou ctyri stare baterie do auta, me to pripada vyhodnejsi nez termosolarni ul. Snad by to slo koupit i za dotaci a jeste si to mohou vcelari pujcovat
http://www.bienensauna.de/bienen-sauna/
Referenční URL's