Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termosolární úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(31.03.2020 9:13)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Gupa - doporučuji nastudovat, které "okno" kdy, jak, proč.

A co se dozvím? Co si myslet oté vlhkosti? V patentu se opírá o vnější nebo vnitřní sklo - vertikální okno které popisuje jako výparník. Což je způsob jak snížit vlhkost v prostoru když se ochladí. Pokud se voda po oslunění vypaří,zase se prostor nějak více ovlhčí.

Což je proti výhodě kterou ukazují jiné patenty že regulací a udržováním vlhkosti okolo plodu je nutné nějak řídit a udržovat.
Je třeba si uvědomit, že ta okna se také zakrývají. Například v době horkých dní a nebo v době, kdy ohřev není už potřeba.
Niektorym veciam vobec nerozumiem, ale nie preto ze by som jednoducho nemohol ale proste nechapem...
V niektorych pripadoch mi kopec veci okolo pride zvlastnych...
Chceme vcelam pomoct co je super, no niekedy mi to pride akoby chcel niekto pomoct tak ze ked budem pribijat klince a niekto druhy mi bude drzat kladivo a medzi kazdym ukonom si to kadivo podame atd. Moja reakcia by bola "prosim rob co chces hlavne mi nepomahaj" tak sa pytam sam seba ci aj vcielky nemaju niekedy takyto stav len nam to nemaju ako povedat....
Nenarazam na nikoho konkretne a ani na ziadny konkretny prispevok, no uz mi nedalo nereagovat. Idem pozriet nazov fora kde vlastne som ci na vcelarskom alebo na cirkusovom kde cvicia cirkusove vcely.
Naozaj to nikto neberte osobne.... tento prispevok som uz chcel davnejsie napisat minimalne v 2-3 temach kazda je ina no maju spolocneho menovatela....Huh
(31.03.2020 11:01)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Je třeba si uvědomit, že ta okna se také zakrývají. Například v době horkých dní a nebo v době, kdy ohřev není už potřeba.

Tak to je zajímavý, jakým materiál, odstín je doporučen pro zakrytí použít?
spd

Dal jsem zelený ale s rozpaky. Docela mi vadí to vaše politicky korektní omlouvání abyste se náhodou někoho nedotknul, nějaké útlocitnné menšiny třeba. Prostě je to kravina, systém, jak z jednodušších lidí vylákat prachy a je třeba mít jasné a jednoznačné stanovisko a komu se nelíbí, tak ať se klidně po... do vejšky!
Máte absolutní pravdu, tak se za ní postavte a nebojte se trvat na svém!

Přitom jsem tu já nedávno nabídnul systém, který může vyzkoušet zadarmo hned každý u každého obyčejného úlu. Nikoho to nezaujalo. No tak jo, mě to funguje, poctivě jsem vyzvonil know-how a nic. Co je zadarmo a jde jednoduše, to je nějak nerajcovní.

Pane Vochozko, při vší úctě, vážně myslíte vážně, že jako někdo normální bude číhat u úlu na to, jestli zapadne slunce nebo vyjde, jestli bude hřát moc nebo akorát nebo málo a podle toho otevírat či zakrývat nějaká okna? Přece je to kravina už jen tímhle, úl musí fungovat vždycky, samočinně a brouk se dá likvidovat jinak, pohodlně, lacino.

Závidím některým lidem čas se crcat s takovýma ptákovinama. Když jde stejného efektu dosáhnout snadno a bez práce a bez speciálního, na obsluhu velmi náročného úlu. Poslyšte, kolk vyjde kilo medu z takového čuda?.
Až budu u klávesnice, nesouhlas vysvětlím.
Domácí úkol - co se stane začátkem července, když bude do oken úlu natočených na východ pražit Slunce? A co se stane v tuto dobu?

Může odpovědět gupa i Tom.
Vážený příteli Vochozko, odpovídám na Váš domácí úkol. Nestane se nic, vůbec nic. Protože v tuto dobu máte okénka zakrytý.
Vážený příteli Tome. Co nemáte vyzkoušeno, tak neodsuzujte, hlavně když o tom nic nevíte.
Včely jde chovat různými cestami, a ne všechny jsou vyloženě špatné nebo dobré. Já jsem přestal požívat termosolární technologii, protože směr, kterým se ubírá Leoš Dvorský a další, jemu podobní je mi bližší.
Chci chovat včely kvůli včelám.
Děkuji. Mě by gupa asi neuvěřil. Teď to snad přijme jako skutečnost.
Když se nenastane v červenci proti VD "nic", protože vynález je znefunkčněn, kčemu to potom celé je?
Gupa - prosím, když chceš diskutovat, nastuduj si, z čeho se úl skládá, jak se úl používá nebo raději mlč. Tvoje otázka jednoznačně ukazuje, že nemáš ani hrubou představu, o čem termosolár je.
Když nechceš zmatek, tak ho nevytvářej. Chtěl jsem si uvědomit, jaks reagoval, že se úl zakryje. Zeptal jsem se čím se úl zakrývá, jaký materiál, jaký odstín. Tvoje odpověď byla že se nějak natočí. Zdá se ti to jako normální odpověď?

Uvědom si také, že úl prý podle patentu má vyhovovat velkým chovům. Tak potřebuji získat představu jak ho do toho velkýho chovu tedy začlenit. A ty mi tu píšeš v hádankách. Nastudovaný to mám, pokud máš jiný návod než je patentová přihláška kterou považuji za základ návodu, dej sem odkaz. Díky
Čím se zakryje boční okno - dodaným krytem opakuji krytem.To je šok, že jo! Otázka na materiál je zcela mimo, jen odstíníš Slunce. Stropní okno se zakryje střechou.
O natáčení nic nepíšu.
Léčení v červenci se dělá úplně stejně jako jindy.
Zkus opravdu návod místo patentu.

Hele, ještě je tu druhá možnost, děláš si prču, trollíš, že jo? Jen tak z nudy?
Návod, kde je? Díky
Nechcem sa miešať do dialogu, ale toto by mohol byť manuál:
https://www.termosolarniul.cz/jak-termos...l-funguje/
Neviem si predstaviť, že veľkovčelár kúpi 200 TU a bude pri priaznivom počasí na nich kontrolovať teplotu a merať čas na 6 stanovištiach. Teplota 47°C je už moc. Chcelo by to trochu sofistikovanej elektroniky a bolo by to prijateľné riešenie.
Sousedův malej kluk to oběhne. Nebo tak nějak Linhart radil.
Na rozdil od mnohych diskutujicich jsem na prednasce p.Linharta byl a termosolar videl v akci u jineho vcelare.Rekl bych,ze oproti termobednam je ve velke nevyhode,protoze termika zavisi na slunci,pritomnost vcel,byt je to na prirodni bazi jak zachovat v ule vlhkost mne vubec nenadchla,malokdo bude investovat do vicero takovych ulu.Onen vcelar vcelstva prekladal postupne do toho jednoho koupeneho termosolaru,ale mel vcelstev jenom 5.Nicmene s timto svym konanim a postupem byl v celku spokojeny.Proti gustu,zadny disputat.
Nez bych osobne napsal,ze je neco na h....o,nejdriv bych si vyslechl o co vlastne jde,pak se snazil videt to pri praci,zvazil vsechna pro a proti.Nektere jednoznacne reakce mi pripominaji jednoho z mych byvalych vcelaru,ktery az do smrti mrzacil vcely na rameckach tusim 20x20 v nesmyslnych skrinich vyplnenych pilinama,plnych haveti,ktery o sousedovi,ktery neco podobneho pachal v budecacich,prohlasoval,ze je uplny blbec,kdyz si porizune "moderni" uly,pac jeho deda a otec vcelarili jako on,a otec to byl vcelar,protoze mel od svazu diplom!!! Psal se rok 2007,za rok jsme tyhle obludy nasate vodou palili na mor...
Albert dík. Sice to návod jako takový není, ale podstata tam je. Myslím alternativně, myslím žeby stálo takový experimentílní výsledky ověřit jinou technologií. Např s FV panelem nebo malým ostrovním systémem. Proto se zajímám o takové věci, když dva dělají totéž nemusí to stejně vypadat a ani dopadnout.

O vlhkosti tam opět není skoro nic, ani vidno materiál střecha a ten kryt co se dává pod ty obrtlíky. To Miru zase nadzvedne, že blbě hledám že tomu nerozumím a že si to mám nastudovat.Cool

Toto je zajímavý výstřižek. Chybí mi ještě třeba přesná teplota toho plodu do kterého jsem jako zapíchl ten dig. teploměr, v tom stručným principu to není, ale to jsou jak se říká muchy na které se dojde nějak jinak.
Idea
Citace:V plodu jsou vsunuta čidla digitálních teploměrů a jakmile teplota nad plodem vystoupá na 47°C, včelař ukončí aktivní ohřev horní části plodiště nasazením střechy úlu. Ve spodní části plodiště je teplota nižší a teploty se tedy začnou vyrovnávat. Zprůměrují se na 42-43°C a takto vydrží nejméně 120 minut. To postačuje k zahubení roztočů Varroa destructor ukrytých v plodu. Léčebný interval 120 minut je nutno počítat od chvíle, kdy je v celém nástavku dosaženo minimálně 40°C.
Teď jsem objednával tři kousky, ale 990 Kč za doručení tří úlu mi přijde docela dost, asi si do té Chrudimi raději zajedu sámBig Grin

Jinak je zajímavé to tady číst, zejména ty z vás, co dokážou kritizovat ve všech tématech tohoto fóra, všemu rozumí a nic jim není cizí. Pak se divte, že tu nikdo nepíše relevantní informace, každý se na to vykašle se tu s vámi hádat. Argumenty vás přesvědčit nelze, tak co s vámi? Já vám to pak nafotím, ale vy tomu stejně neuvěříteBig Grin
Ostrovný systém by musel mať na jeden úľ cca 1 m2 plochy FV panela /výkon cca 120-150W/. Francúzi majú na svojom úli asi 0,25 m2, ale možno to funguje: https://www.insight.cz/2019/01/30/vceli-...-parazitu/
Samozrejme, lacnejší je prenosný liečebný set na zabehnutý typ úľa.
Já jsem to tady psal viz mé příspěvky výše--mám mimo jiné taky 4TS úly -letos to bude jejich 5 sezona- při jarní kontrole jsem zjistil že to vypadá na totální repas--.

-.Jinak jak jsem psal již bych do toho nešel- poměr cena výkon--příliš mnoho peněz za málo muziky - a efekt velmi diskutabilní- .vyhozené peníze-

Tak pevně doufám když je tu tolik odborníků že taky někdo napíše své vlastní osobní zkušenosti.
Někdy je těžké přiznat že člověk udělal chybu - mne to stálo cca 45k.
Referenční URL's