Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termosolární úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(14.09.2015 21:31)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]
Citace:Aký vplyv by malo zvýšenie teploty nie na klieštika, ale na rýchlosť vývinu plodu? Existuje také zvýšenie, ktoré by skrátilo vývin robotníc? Malo by to praktický dopad na silu včelstva?

Keď v termosolárnom úli nechá včelár dlhodobo, aj dva jarné mesiace, otvorenú okenicu aspoň na jednom nadstavku, tak sa mu najmenej počas 12 hodín denne podarí v termosolárnom úli udržať stálu teplotu okolo 36°C, a to je teplota, ktorá skracuje vývin včely aj o 24 hodín a obmedzuje samičky Varroa v párení.

Mam skla trvale osluněná a při pokusem(psal jsem dříve) padaly roztoči po několika dnech po teplém dnu.(úl byl ohřátý jen tzv. okenicemi). Také dno má vliv na správné ohřátí úlu. Nedochází díky němu k uniku velkého množství tepla za pomocí včel, které nemohou účinně teplo vyvětrat. Úl obsahuje i díly pro integrovaný chov matek, včetně možnosti oplození, a to za chovu v ule společně se stávající matkou. Termosolarní ul je tedy celek, který obsahuje mimo včel a rámků - vše potřebné.



(14.09.2015 18:46)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]To topení v časném jaru může být na obtíž. To, že zatopím neznamená, že nastavím takové klima, jako kdyby bylo venku o 10°C více. Tomu ohřátému klima (vzduchu) chybí voda, tedy není klima, jako klima. Může tak dojít k vysychání medných zásob a k vodnímu deficitu i na plodu.
Kdyby se to osvědčilo, již by se to dávno používalo.

Pavle pokud něco chceš dělat a něco včelám měnit, budeš muset i návazně měnit podmínky.
NAPř: pokud budu chtít včelařit v PS silných úlech budu muset také jin dodávat vodu - jinak na jaře bude voda v ule chybět a nebudou si jí moci přinést a v letě se plod muže zapařit, nebo v lepším případě matka omezí plodovaní
Tak jsem opravdu studoval jak mi poradil jirka Marx: skutečnost kterou jsem se dozvěděl o varroaze je takovyto (zdroj HIvet) :Biologický cyklus roztoče varroa. Dospělé včely jsou parazitovány pouze samičkami varroa, které dávají přednost včelám krmičkám. Pro reprodukci jedna samička anebo několik vstoupí do otevřené plodové buňky a vlezou pod larvu. Jakmile je buňka zavíčkována, může začít rozmnožování. Každá samička naklade 5-6 vajíček a jen z prvního se líhne sameček. Když jsou zralí, se mladí dospělci páří v shromaždišti výkalů. Potom co se včela vylíhne, přežijí pouze samičky. Samečkové uhynou v buňce.
Jindŕich, chceš nám tu povedať, že si o tomto vývine nevedel?! A doteraz si nás tu učil a radil. Včak to tu už bolo aj napísané. A ešte ti napíšem, že v bunke nastáva incest a pári sa braček so sestrami a spermie im dáva do pohlavného ústrojesntva klepietkami. A samček je celý svoj život bielej farby a nešediveje teda nehnedne.
Niektorí tu toľko píšete a na konci sa dozvieme, že nemáte o to ani páru.
Ach jo Jaro. Šlo jen o šťouchnutí. Je ovšem pravdou, že jsem nevěděl, že sameček umírá, a nepřežívá. Víš jsme jen lidi a pokud něco nevím přiznám se. Nezlob se, ale Nikdo není dokonalý. Jsem rád za každý den co se dovím něco nového.
A myslíš si, že na FORU je i mnoho dalších včelařů, které by to, že jsem to dal do příspěvku , zajímalo?
Odsoudit je snadné, ale uznat že nevím, neznám, mýlím se je lidské- co myslíš?
Na SR je televízna šou "Nikto nie je dokonalý". A je aj v ČR.
To, že si nevedel, že samček hynie v bunke, je závažný jav, lebo si tu toľko toho popísal, že človek si myslel, že to ovládaš. Ináč na tomto vlákne tu bol hodený link, kde si si to mohol prečítať, MIlan Bencúr to dokonca vytiahol a presne popísal ako prebieha vývin klieštika, to asi preto, že zbadal, že niektorí tu píšu a nemajú základné faktá v hlave.
Nič nie je na tom zlé, keď niekto niečo nevie.
Poznání první krok k nápravě. Smile
Doposud mu prostě někdo krmil uši svými informacemi. Třeba se Jindra rozhlédne i dál po světě i ČSR.



To znám u hodně lidí - zpočátku prostě pozná většina nějakého guru, ale pak je na každém, zda zůstane nebo se k kontextu s evropskou kulturou začne fakta a poznání zkoumat kriticky
jaro - já si myslím, že to včelař vědět ani nemusí. Důležité je, že ví, jak úspěšně léčit.
I bez těchto znalostí může termosolární úl úspěšně používat.
Bez dôkladného pozania živtoného cyklu klieštika nikdy neprídeme na účinný a efektívny spôsob liečby. Takže by to každý včelar mal vedieť. Inak budeme do nemoty opakovať postupy po iných aj s chybami ako keď slepý vedie slepého!!!
Jindro buď v klidu,já to taky nevěděl a myslím,že nás bude víc,jen to ne každý přizná.Smile
Vy nečtete Včelařství?
(18.09.2015 7:21)KaJi napsal(a): [ -> ]Poznání první krok k nápravě. Smile
Doposud mu prostě někdo krmil uši svými informacemi. Třeba se Jindra rozhlédne i dál po světě i ČSR.



To znám u hodně lidí - zpočátku prostě pozná většina nějakého guru, ale pak je na každém, zda zůstane nebo se k kontextu s evropskou kulturou začne fakta a poznání zkoumat kriticky

Kaji, myslím si, že jsem v jiných tématech a na svém webu ukázal, co umím, a co znám. Možná by tě zajímalo, že se neorientuji jenom na Včelařské stránky západu ,ale i východu.
(18.09.2015 13:52)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Bez dôkladného pozania živtoného cyklu klieštika nikdy neprídeme na účinný a efektívny spôsob liečby. Takže by to každý včelar mal vedieť. Inak budeme do nemoty opakovať postupy po iných aj s chybami ako keď slepý vedie slepého!!!

Osobně nehodlám v této oblasti vynalézati. A určitě nejsem sám.
Výzkum nechám výzkumníkům a budu se raději věnovat dalším koníčkům.
Momentálně mi stačí vědět - je tam/není tam. Víc nepotřebuji.
vocho67 - no to se zeptej maminy...... F.V.
(18.09.2015 19:18)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Kaji, myslím si, že jsem v jiných tématech a na svém webu ukázal, co umím, a co znám. Možná by tě zajímalo, že se neorientuji jenom na Včelařské stránky západu ,ale i východu.

Doporučuji i sever, Švédské pokusy na Gottlandu jsou velmi zajímavé, navíc soužití plemen včely tmavé, kraňské a Buckfats je poučné, Dánsko i Norsko a Polsko obzvlášť.

Na jihu zvlášť Jižní Ameriku a jejich zkušenosti s afrikanizovanou včelou, narozdíl od tradovaných a zde šířených mýtů /i tebou/ velmi poučné.
Itálie taky dobrá. Smile

Cool
(18.09.2015 13:48)vocho67 napsal(a): [ -> ]... I bez těchto znalostí může termosolární úl úspěšně používat.

Na čo ?

Švagor urobil zo starého televízora králikáreň. Pred tým televízor veľa nepozeral, až potom na dvore ho to začalo baviť. Tak na čo sa dá ten úľ "úspešne" používať?
To už je trochu mimo mísu.
Každý výrobek je k něčemu určen a je k tomu návod.
Na to!
No právě, je na to návod, certifikát, homologace atd. I na Tv za 1 300Kč.
Když projdeš toto téma tak zjistíš že tu pan Linhart nabízí úl k testování a vyzkoušení.
(19.09.2015 15:38)KaJi napsal(a): [ -> ]No právě, je na to návod, certifikát, homologace atd. I na Tv za 1 300Kč.

A úly musí mít certifikát, homologaci atd?
S účinky VLP snad alespoň ten návod a předpodkládanou úspěšnost zásahu. Smile
Referenční URL's