Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Termosolární úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobře Pavle,jeden si kupím,tahle debata je celkem k ničemu, když něco nemám tak to nemůžu posoudit a už vůbec ne odsuzovat nebo chválit. Nějaké postupy popsané jsou tak uvidím jestli to bude stačit. Pak dám vědět.
Klidně nakupujte. Při nákupu přes internet můžeš úl do 14 dnů vrátit. Ze zákona. Pokud tato informace není v obchodních podmínkách uvedena (nenašel jsem, možná jsem přehlédl), doba se prodlužuje o rok. Tedy rok a čtrnáct dní můžeš úl testovat a vrátit ho lze i použitý, prodejce musí vrátit peníze (částku sníženou za opotřebení). Problém je že nevíš komu, jelikož na stránkách prodejce není uvedená kontaktní adresa. Nezbývá tedy než se pak obrátit na ČOI o pomoc. Budou rádi, vydělaj si na vejplaty.
Pokud jde o problém VD a tento T.Ú.který je schopen tuto ozdravnou teplotu vyvinout i při méně obsazených rámcích včelstvem uvažuji takto, znám jak odstranit problém u včelstva během 2 dnů odstraněním plodu jak jsem popsal a dal včelařům k udržení jejich včelstev. Však všechen plod nemusí být znehodnocen, vkládám do teplodržných úlků s přidáním matečníku. Než dojde ke kladení matky je veškerý plod vyběhnut a může dojít k ošetření. Takto přečištěný oddělek mohu bezpečně použít k výměně matky ozdraveného včelstva, jehož plod byl odebrán, nebo jako záložní matka, nebo použít pro posílení kmenového včelstva. Pokud ještě nejsem tak zdatný a mám problém s odstraněním těchto příčin nebo dokonce úhyn není pořízení 1T.Ú. drahé/ když vezmu cenu včelstva, ztrátu cukru a loňský výnos/. Záleží pouze na včelaři, zda ho použije pouze k léčení dočasnou výměnou úlu ke snížení početnosti napadení, nebo k ozdravení odebraného plodu. Podle mých zkušeností nedojde k přemnožení VD všech včelstev naráz, vždy je to postupné a nechá se se včelstvy pracovat podle jejich postižení. Někdo má problém již na jaře a ošetřovat v přítomnosti medu nejde, pouze dojde k rozšíření na okolní včelstva. Pokud jde o pomoc odborníků zdá se, že tento stav úhynů, strachu z viróz jim vyhovuje.
Já to znám i bez toho úlu Smile
Jsem rád pokud někteří prohlédnou jednoduchost chovu z menšími nebo žádnými problémy avšak při postupném zmenšování plodových ploch jako u slabších včelstev které nejsou schopny obsadit daný prostor nám tato teplota v normálních úlech přestává fungovat a jsme odkázáni na léčiva kdežto u T.Ú. ještě ne.
Když tak sleduju jak se v tomto vlákně pomalu mění poměr příznivců a odpůrců TSÚ a zároveň jak s ohledem na situaci v ČSV vznikají nové včelařské spolky. nestálo by za to pane Linharte uvažovat o založení Pracovní společnosti termosolárních včelařů-PSTSVSmileSmileSmile.
Víte pane Demel, že o tom docela uvažuji. Uživatelů už je docela dost a tak kdo ví. Ale spíše by to byl spolek přátel této technologie uvnitř ČSV. Jsem odpůrcem štěpení Svazu. A mrzí mě, pokud někdo Svazu okopává kotníky a háže na nás - lidi co jsou jeho členy špínu. Například to že krademe včely, šíříme nenávist vůči nečlenům ČSV atd. To říkám navzdory tomu, že ve Včelařství nevydali ani článek o mém úlu, z pera jeho uživatelů. Také já s mnohým nesouhlasím. A také já kritizuji napojení Výzkumáku na Svaz. Ale k tomuto bych se nesnížil. Zde malý příklad toho, jak někteří manipulují neznalou veřejností:
http://www.respekt.cz/tydenik/2016/4/milionovy-ul
Jak se Vám líbí tato věta z článku:
Manžel není členem Českého svazu včelařů, nýbrž včelařské organizace, která se snaží o šetrné metody včelaření, jež se běžně praktikují v okolních zemích (Rakousku, Německu, Nizozemsku, Skandinávii).

Ona je ta pokroková včelařská organizace bezejmenná, že hrdinně jmenuje ČSV, ale sama sebe nikoli? Oni se lidé z ČSV nesnaží včelařit šetrně? Podle mě je ostuda, že se k takovéto blamáži někdo sníží. A nebál bych se to nazvat hyenismem. Pokud uvážíme že Svaz je po aféře oslaben. Ačkoli jsem se zavázal že sem nepůjdu do března, chci na toto upozornit. Jistě je jen náhodou, že na fotce jsou tenkostěnné Langy a ne třeba nejběžnějsí zateplené 39x24. Kdopak asi Langy především používá ??? Nejsem proti tomu, aby po této kauze odešly všechny odpovědné osoby. A v něčem s autory článku souhlasím. Ale zničit Svaz atomizací na mnoho dílčích organizací by byla chyba a poškodilo by to celý obor. Proto pořádek ve vlastních břadách ano, ale zničení Svazu nikoli !!!

Když už jsem tu, k dalším dotazům: Na úl záruka platí a pokud by se třeba rozklížil atd. bude toto normálně řešeno. Za to že se úl dokáže ohřívat a léčit včely nesu na trh kůži já. Svou ctí. Vím že se to dnes nenosí, ale to už je jiná kapitola. Každý uživatel po koupi obdrží také příručku k léčbě.
Řekl jste : "...až v březnu"..... To vám nestačí, že si z nás děláte legraci tím termosolárem? Dodgy
(19.01.2016 16:07)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]Já už řekl skoro vše, co jsem chtěl. Tuto debatu opouštím do března. Pak se sem vrátím a věřím, že už bude o čem hovořit. Neboť budou nové informace. Do té doby vše dobré všem diskutujícím. R.L
(25.01.2016 15:44)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]... Zde malý příklad toho, jak někteří manipulují neznalou veřejností:
http://www.respekt.cz/tydenik/2016/4/milionovy-ul
Jak se Vám líbí tato věta z článku:
Manžel není členem Českého svazu včelařů, nýbrž včelařské organizace, která se snaží o šetrné metody včelaření, jež se běžně praktikují v okolních zemích (Rakousku, Německu, Nizozemsku, Skandinávii).
Ona je ta pokroková včelařská organizace bezejmenná, že hrdinně jmenuje ČSV, ale sama sebe nikoli? Oni se lidé z ČSV nesnaží včelařit šetrně? Podle mě je ostuda, že se k takovéto blamáži někdo sníží. A nebál bych se to nazvat hyenismem. ... Jistě je jen náhodou, že na fotce jsou tenkostěnné Langy a ne třeba nejběžnějsí zateplené 39x24. Kdopak asi Langy především používá ??? ...
Tak já myslel, že bude do března pokoj ... A on takkovýhle humus ...
Nicméně, pane doktore, že se ze zimního spánku "probudíte", se dalo čekat. A taky se dalo čekat, že když se někdo probudí, není nějakou dobu zcela při smyslech ... A tak je třeba na něj brát ohledy ...
Ptáte se, jak se nám ta věta líbí?
Tak mně se ta věta líbí ... Tedy, vlastně nelíbí, když "přítel" "přítelovi" ukradne včely. To je totiž ten pravý hyenismus. Ale jinak je v podstatě pravdivá a můžete se třeba na hlavu stavět.
A hrome: co mi to jen připomíná? Že by třeba rozkopané úly jiného kamaráda, který také není (jaká to náhoda) členem Svazu? Ukradené úly dalšího kamaráda (to byste neřek: zase nečlena, to je ale náhodička ...), které místní ZO dávala po jánošíkovsku začátečníkům ...
Nebo ta udání na další kamarády, kteří chtějí jet po svém i se vší odpovědností a dovedou to, přesto se musí zodpovídat na udání "přítelů", jimž tak nějak vosy kradou včely, na úřadech? Nebo ty bojůvky, které se vlamují kamarádce do zahrady s kompresorem, až je její manžel musí klackem vyhnat za plot? Zase nečlenka. Je jedno, že vede ve vsi včelařský kroužek a v oboru je autoritou a vosy jí včely nekradou ....
No - konec bulváru. Ale tohle Vám nevadí? Vám, který jdete "K medu bez jedu"? Tedy sice plédujete pro termoterapii a čistotu ošetření, ale napadáte ostatní, kteří chtějí také čistě, ale jinak? Jak s tím souvisí Langy, proboha? A souhlasem či neprotestováním podporujete to, co tu čistou stíhá, udává ... Ano, ČSV staví jednotu na chemickém a jednotném ošetřování. Členové, kteří se proti tomu nestaví, to podporují.
A Vy to sice doporučujete dělat jinak, ale zase: ta jednota, že? Není to poněkud schizofrenní?
Nechci už rozjíždět další kolo nesmyslné bramboračky, ale tohle jste nedomyslel. Možná je to tím zimním spánkem a náhlým procitnutím.
Jiří
P. S.: honem si běžím sehnat ten Respekt. Ten článek je výborný. Je vidět, že autorka ví své a navíc to umí sdělít. A umí se dívat a přemýšlí. Pro Vás možná nebezpečně nezávisle. Ale to není její problém.
Milane nevšiml jsem si že by si z nás dělal pan Linhart legraci termosolárem, může napsat cokoli a stejně je to pro někoho pořád špatně.
Pane Mátl,
vidím, že už je březen a musím se zase ozvat Smile. Velmi pečlivě si ten článek opakovaně přečtete a buďte prosím soudný. Vždyť je to do nebe volající, jak je účelově a tendenčně napsán. Ujišťuji Vás, že včely se kradou obecně a to především členům ČSV. Protože tam patří drtivá většina včelařů. Ten zloděj mohl být opravdu z ČSV. Ale také mohl být pravák, blonďák, pejskař, a mít zkažené zuby. A článek neříká, že kradou blonďatí praváci se psy, jímž táhne z úst. Nýbrž účelově vyzvedává možné členství v ČSV u daného zloděje. To jako faktor, přímo souvisejcí s loupeží. Tím manipuluje čtenáře k tomu, že být v ČSV je špatné, protože všichni pokrokoví a dobří včelaři se přece nachází v docela jiné organizaci. Přitom je to tak průhledné:
Běžný včelař nemá Langy. Má až na výjimky naše míry. Jen blázen by si chtěl na včelnici zavádět dvě rámkové míry a pořizovat Langy, pokud už je nemá. Jak víte, že ty úly nekradou členové té organizace, kde mají Langy všichni....
Víte, já chápu, že Vaše názory jsou jiné a ctím i to, že máte asi jiné zájmy a priority. Ale toto už je za hranou. Takové urážlivé články by neměly vycházet. A já se divím, že se autora článku zastáváte. Sám jsem ve Svazu už asi 26 let a neznám v okolí případ takových problémů, o nichž hovoříte. Včelařím také na území organizace, jejímž nejsem členem. A zatím vše v pořádku. Sám jste mi vytkl to, že jsem zmínil PSNV v jedné ze svých reakcí. Ačkoli rozhodně ne v takto negativních souvislostech. A nyní schvalujete takový útok na ČSV? Proč tolik zloby - je to nutné ???
Obočím od tématu:Co je to prosím,za organizaci co mají všichni členové Langy?
Neznám a rád bych poznal.Děkuji za případné uvedení do obrazu. F.V.
Přátelé převedl jsem svoji odpověď do patřičného tématu, abychom tu z toho s panem doktorem nedělali bordel ...
Jiří
Páni ale toto je vlákno o termosolárnom úle a nie o vzťahoch medzi nečlenmi a členmi ČSV.
Skúsme sa držať témy ??
(25.01.2016 19:58)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]Pane Mátl,
vidím, že už je březen a musím se zase ozvat Smile. Velmi pečlivě si ten článek opakovaně přečtete a buďte prosím soudný. Vždyť je to do nebe volající, jak je účelově a tendenčně napsán. Ujišťuji Vás, že včely se kradou obecně a to především členům ČSV. Protože tam patří drtivá většina včelařů. Ten zloděj mohl být opravdu z ČSV. Ale také mohl být pravák, blonďák, pejskař, a mít zkažené zuby. A článek neříká, že kradou blonďatí praváci se psy, jímž táhne z úst. Nýbrž účelově vyzvedává možné členství v ČSV u daného zloděje. To jako faktor, přímo souvisejcí s loupeží. Tím manipuluje čtenáře k tomu, že být v ČSV je špatné, protože všichni pokrokoví a dobří včelaři se přece nachází v docela jiné organizaci. Přitom je to tak průhledné:
Běžný včelař nemá Langy. Má až na výjimky naše míry. Jen blázen by si chtěl na včelnici zavádět dvě rámkové míry a pořizovat Langy, pokud už je nemá. Jak víte, že ty úly nekradou členové té organizace, kde mají Langy všichni....
Víte, já chápu, že Vaše názory jsou jiné a ctím i to, že máte asi jiné zájmy a priority. Ale toto už je za hranou. Takové urážlivé články by neměly vycházet. A já se divím, že se autora článku zastáváte. Sám jsem ve Svazu už asi 26 let a neznám v okolí případ takových problémů, o nichž hovoříte. Včelařím také na území organizace, jejímž nejsem členem. A zatím vše v pořádku. Sám jste mi vytkl to, že jsem zmínil PSNV v jedné ze svých reakcí. Ačkoli rozhodně ne v takto negativních souvislostech. A nyní schvalujete takový útok na ČSV? Proč tolik zloby - je to nutné ???

Na článku se mi nelíbí, že neznámý pachatel je označován ke komu patří a tedy porušuje presunkci nevinny, ale z Vašeho příspěvku nerozumím jak jste poznal, že byl zcizen právě Langstroth - na fotce není znát, že by byl zcizený úl!

Máte tedy pro mě paranormální schopnosti nebo jsem v článku přehlídl specifikaci úlu?

Proč tolik zloby na Langstroth - je to nutné??? Včelařil jste v něm???
Presumpci.
Moc prosím (a už jsem to psal výše): diskutujme zde: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Zpravy...#pid133645
Díky
Jiří
(19.01.2016 13:23)Roman Linhart napsal(a): [ -> ]Pane Mátl,
pan JrM není ten, kdo by sem měl přijít a obhájit účinnost výběru skupinového, který se dělá. To oproti výběru individuálnímu (skrze trubčici), který preferuji například já a pan Žák, jehož zde pan JrM citoval. Dle mého názoru by sem měl přijít pan doktor Čermák, pan docent Přidal, pan doktor Danihlík, pan doktor Klíma a jiní významní odborníci. Právě oni jsou veličinami v oboru šlechtění včelstev v ČR a měli by nám vysvětlit, proč věří skupinovému výběru na úrovni včelstev více, než individuálnímu výběru na úrovni jedinců. Dle mého názoru ale tito pánové zde nevystoupí, protože skupinový selekcionismus je teorií překonanou od 70 let minulého století. A oni to při svém vzdělání vědí. A umí si jednoduše spočítat, že způsob šlechtění na bázi individuálního výběru je o celé řády účinnější, než selekce na úrovni celých včelstev. Na základě celých societ můžete selektovat pouze tam, kde jsou geneticky uniformní malé populace. Napříkald na malých ostrovech, jako je Gotland. Pak se požadované geny snadno dostávají do homozygotního stavu a mohou zde vznikat populace se zvýšenou odolností. Ale to není použitelné u nás, protože neexistují reprodukční bariéry a cenné geny se stále ředí. Abyste žádoucí geny zkoncentroval, musíte jednak použít inseminaci. A také, inseminovat spermatem trubců, kteří mají správné geny se 100% jistotou. A to lze jen, pokud jsou syny trubčice, která sama vykazuje intenzivní varroatolerantní chování. Protože je dnešní metodika šlechtění z odborného hlediska neobhajitelná, je mlčení přirozenou reakcí. Někdy je totiž lépe mlčet...


Ale oni zde vystupují -spolu s ostatníma ,,fanouškama" o to bych strach neměl - je třeba jen umět číst mezi řádky a také ty anonymní psedonymy--je to patrné z toho kdo a jak na co reaguje--prostě slet vyžírků dotací-kteří se snaží získat snadno co nejvíc informací - potažmo hájit si to svoje korýtko,aby vydrželo co nejdéle.
Ondřeji,Ondřeji..........pánové které jsi napadl,nemají potřebu se skrývat a vše co jim vytýkáš.
Dej si raději,až sem budeš psát,o jedno orosené méně.
Každý máme svůj názor.
A to co zde p.Linhart navrhl.....jsem na pár přednáškách slyšel /vědecky podloženo/,jako špatný směr.
Genetika má svoje pravidla. A když se jich nedbá...........F.V.
A ještě je to mimo téma. (zase)
Referenční URL's