Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jen tak
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531
(31.12.2015 0:06)pavell napsal(a): [ -> ]Ano Jindro,tuhle pranostiku jsem taky slyšel,to už je hodně let a můžu potvrdit že když kvetou hlohy tak se skutečně ochladí.

Pavell, u nás sa hovorí "iný kraj, iný mrav", takže túto pranostiku nemôžem potvrdiť. U mňa okolo včelsnice ale i vo vzdialenejšomm okolí rastú stovky, ba možno 1000-ky hlohov, ale žeby u mňa bola v tom čase zima, nikdy som nezaznamenal chladnejšie obdobie.

Mám inú skúsenosť s hlohom, u nás je agátová lokalita bohatá na med, avšak len v tom prípade, ak agát nezazamrzne v čase otvárajúcich pukoch, ale aj vtedy, keď keď sú väčšie letorasty. Aj keď zamrznutý agát remontuje, na nových letorastoch býva len polovica kvetv (i menej) a tie už toľko nektáru nedávajú, ako tie čo nezamrzli. Včelári tento jav volajú "druhý agát už med nedáva", nie je to celkom pravda ale pravdou je, že toho medu býva oveľa menej.

Takže na záver ešte niečo pridám čo vás bude zaujímať, kvitnutie hlohu naväzuje na kvitnutie agátu, kvitnúci hloh rýchlo ukončuje agátovú znášku behom jedného dvoch dňoch. Niektoré roky boli kvitnúce hlohy dobré na prínos peľu, ktoré by sme boli rady prepustili kvitnutiu agátu.
Hloh má tmavý peľ skoro jak divý mak ibaže má takú drevovú chuť po jak orechoch. Med je tak isto tmavý a keď je pomiešaný s trnkamy a čerešnu tak je med červenkavý. Pri České Budejovice je hodne hlohu a v ich mede je dobrých najmenej 80% peľových zrn. Medovina je s takého medu vynikajúca, robil som ju.
(31.12.2015 2:50)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Chuťově lepší než samotný akát....

Ten palec nahoru je pro Milana, jako ,,medožrouta" a požitkáře Wink
Med s hlohem jsem ještě neochutnala a ani nevím jestli by mi chutnal. Rozkvetlý hloh mi totiž moc nevoní. Na různých ochutnávkách jsem také zjistila, že ne každý med mi chutná. Blush Ještě že ty moje holky nosí dle mé chuti.
Rozhvetlá hrušeň taky nevoní, Maky.....Big Grin

Merkuri, přirozeně namíchanej med z trnek a třešní s hlohem asi neudělám..... Ale je možnost přirozeného smíchání mezi těmito : řepka, javor, hloh, akát...
No oné hruška keď kvitne vonia, mám 3 staré hrušky čo majú najmenej 60 rokov.
Veď to včely zmiešajú keď nanosia a spracujú nektár.
U tebe vůbec ne.... Protože ty děláš jednodruhové medy ,které nikdo jiný nedokáže.....a u mě je trnka a třešeň vytočená dávno před hlohem a akátem.
Mávam jednodruhové medy ako Ovocné stromy, repka, agát, lesný kvetový med, medovica s červeného smreku, medovica s borovice, medovica s dubov, facéliový med, slnečnica, niekedy lucerka. Raz som mal aj kamionový keď sa vyrútil do priekopy s medom čo za 3 dni mali včely 6 nástavkou plných medu B 11, no nevytoč to.Tongue
(31.12.2015 11:18)Maky II napsal(a): [ -> ]
(31.12.2015 2:50)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Chuťově lepší než samotný akát....

Ten palec nahoru je pro Milana, jako ,,medožrouta" a požitkáře Wink
Med s hlohem jsem ještě neochutnala a ani nevím jestli by mi chutnal. Rozkvetlý hloh mi totiž moc nevoní. Na různých ochutnávkách jsem také zjistila, že ne každý med mi chutná. Blush Ještě že ty moje holky nosí dle mé chuti.

Maky II, nemôžem potvrdiť ani Merkuriho ani Milanove skúsenosti s prínosom medu z hlohu a u mňa je kríkov neúrekom. Rozkvitnutý hloh naozaj nevonia, skôr zapácha.
Niekedy sa stáva, čo nie je u mňa pravidlom, že občas včely prinášajú z hlohu peľové obnôžky-rousky.
U mňa hloh začína kvitnúť, keď agát dokončieva poskytovať nektár, ale nikdy sa nestalo, aby z neho prinášali včely nektár!!!Mám vždy včelstvo na váhe, na ktorej by som aj malým prínos zaznamenal, no nestalo sa to za 59 rokov. Viackrát som v čase kvitnutia hlohu bol skontrolovať nálet včiel (mám ho plno okolo včelnici), ale nikdy som nenašiel na hlohu včelu zbierať nektár, sem tam peľ, to áno.

Tak isto je aj s divou trnkou, včelu na ej neuvidíš, aj keď je teplo a slniečko doslova žiari, pozorujem to každý rok, pritom veľký porast trniek naväzuje rovno na včelnicu.

Agátový med býva čistý vtedy, keď v 2 km dosahu včiel nie je repka, ktorám vie agátový med znehodnotiť a to preto, že agát začína u mňa kvitnúť vtedy, keď keď repka ešte poskytuje nektár, preto po troch dňoch med vytočím, aby ďalší med bol naozaj kvalitný.

Ako je to s medom u mňa? prvý med je z vŕb, ovocných stromov (ale poskromne) a nasleduje repka, ak ju mám v dosahu, potom nasleduje agát, ktorý ak nezamrzne v čase rašenia listov, nektár v priemere poskytuje 12 dní, s max. denným prínosom 11 kg (to len jeden deň dovtedy narastajú denné znášky a od maximu rýchle klesajú), len v tom prípade, že je vhodné počasie a neprší, horšie sú prudké búrky, ktoré agát úplne odstavia.
Kým u nás siali slnečnicu, tak bývala dobrá znáška aj z nej, teraz môžem už na ňu len spomínať a o rok aj na včely, definitívne končím.
No vidíš Tono, tady hloh rozkvétá na poslední týden dokvétání řepky a s akátem se o několik dní překrývá. Někdy hlohy dokážou odtáhnout včely od řepky.

A když je to tady " jen tak" ......Big Grin.... Teď ke mě dorazil jeden Svazák s kelímkem s mělí.... že je to měsíc, co naposledy fumigoval, takže nese měl.....Big GrinBig GrinBig Grin.....tak mě napadá.....není to zbytečný investovat do vzdělávání včelařů...?Dodgy
Pěkná novoroční inspirace jak dělat něco pořádného.
http://domaci.ihned.cz/c1-65037550-marti...nderground
Pre chvíľou sme dopili ľadové víno, ročník 2 008. Kamoš si bral prázdnu flašu a dalšie flaše dorazíme keď strelím na výber jeleňa, daniela, muflona a divočákaTongue

[Obrázky: WP_20160101_19_05_33_Pro.jpg]

Do takých fliaš budem plniť medovinu, pekná a šikovná Tongue
..ja mám teraz ľadovú medovinu Smile neviete pri akej teplote môže začať zamŕzať? refrakt.sladkosť 20,alkohol medzi 13-15..
Treba medovinu uviazat na ulici o strom, potom zladovie.Big Grin
Ja dám vyšetriť medovinu na hygienu a potom tu hodím rozbor. mal by biť 2 ročník Medovinka roku, dám tam 3 druhy.
...ani tri druhy ti nepomôžu,zas skončím o pár bodov pred tebou,ako minulý rok Tongue
Mne to vôbec nevadíTongue
K tomu hlohu se přidám do debaty.Po vytočení třešní,trnek,pampelišek přichází u nás med z hlohu.Je specifické chuti i vůně a na včelnici to někdy až "nevoní".
Ne vždy vyjde počasí.Hloh potřebuje při slušné vlhkosti půdy tak 23-25 stupňů a pak je denní přínos i 5-8 kg.
To však nevyjde každý rok.Když je sucho,nebo 18 stupňů tak na hlohu neuvidíte včelu.
Mám ho v doletu od domu plné stráně a v období jeho květu se dávám na modlení.
Jedna zajímavá skutečnost je ,že je hostitelem mšic a loni to bylo super.Bohužel medovice z hlohu je otázkou jako u Chocholouška-tedy jednou za 10 let.
Ale třeba to vyjde zas...
Já mám s hlohem, jen ty nejlepší zkušenosti.
Není na srdce nic lepšího.
Mě ideálně upravil tlak.Big GrinBig GrinBig Grin
Med s hlohu je dobrí na štítnu žlazu.
Zaujímavejši je med s brestu, úplne zelený.
Merkuri co je to brest?
..mesto vo Francúzsku Cool .. Ale Merkuri myslel asi Jilm
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531
Referenční URL's