Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pre niekoho je to silný oddelok a pre mňa bežný. To že vytočím včely temer na sucho neznamená nič ale že sa ešte dobre rozplodujú a idú silné do zimy. V marci už potrebujú nástavok a veselo si plodujú. Na poriadnom vytočení nevidím nič zlé a včelám to neuškodí ale skôr pomôže. Stačí vidieť miestnym včelárom včely a je to 100 a 1. Ja už mám na nich nástavky lebo sú pevné a oni len prešlapujú naprázdno, pritom im 70 % včelstiev do jari nedožije. Mal som aj fotky ale zdochol HDD a nič z toho pre potešenie mladých.
Robil som dokonca v auguste oddelky a to z jedného včelstva, včela Talianska. V úle ostala matka z pol rámika zakladené z larvičkami lebo som jej zobral temer všetok plod. Myslíš že to bola katastrófa? vonkoncom nie! Matka sa rozbehla v kladení a do zimy išli na 5 rámikoch. Na vianoce už plodovali a čo som pozeral tak tam mali plodu už vo dvoch plástoch. Došiel marec a šup im medník lebo boli naň schopné a dostali aj hneď medzistienky čo aj postavili. Talianska včela je nezmar prírody a takto som získal + dalšie 4 oddelky čo aj prežili do jari a majú už nástavky od marca.
(18.04.2019 5:35)Kamik napsal(a): [ -> ]Je to jistě věc názoru, ale nemyslím si, že nejdražší zkušenosti bývají ty nejlepší. To můžou umírat včely, lidé, přicházet exekuce, apod. To by třeba nemuselo existovat toto fórum, a každý by si šel svou cestou stylem pokus -omyl.
Tady se dá najít spousta cenných informací (ale je to čím dal těžší) a zcela zadarmo, a když něco nevím, tak se zeptám. I ve včelařské literatuře je možnost silného raného oddělku s potenciálem přínosu medu pro včelaře v téže sezóně zmiňována, avšak pouze v obecnější rovině. Proto můj dotaz patřil sem a těm, kteří s tvorbou silnějších květnových oddělků mají praktické zkušenosti a můžou tak svoji radou rozšířit toto fórum o další zajímavou informaci.


Kamiku,
jak myslíš, že jsem se učil včelařit? Metodou pokusu a omylu a potom dlouhé úvahy, co se stalo a proč. A následně co udělat příště (to znamená většinou až za rok), abych se chyby vyvaroval.
Nebyl nikdo, kdo by poradil. Literatura praktické problémy ve včelařině moc neřeší, když jsem dělal zákroky dle literatury, tak to včelám spíše uškodilo.
A proto je dobré jít svou cestou a zkoušet co bude fungovat a hlavně "co chtějí včely". Však ony to pozornému včelaři samy ukáží, stačí jen "naslouchat" a dobře to vyhodnotit (to bývá největší problém).
Krom toho vlastní chyby si pamatuji dlouho a tak se nestává, že bych je opakoval.
To jen tak na okraj.

Nyní k tématu:
Pokud jde o sběrný oddělek tak ten je schopen donést dostatek medu pro dobré přezimování.
Sice jsem v chovu matek začátečník (pouze 15 let a pár set matiček) ale jisté praktické zkušenosti již mám.
Např. sběrný oddělek pro chov matek tvořený kolem rozkvětu smetánky lékařské ve velikosti 8 plně zaplodovaných rámků míry 39x24 před líhnutím, do rozebrání na oplozovací včelstvíčka přinese 18 - 20 Kg medu. Tedy 10 r. medu.
Když to hrubě přepočítám na tvou míru, tak je to tuším kolem 12 rámků plodu?
Jelikož z toho tvořím 10 oplozovacích vč. tak to vychází akorát po rámku pro každý.
Preferuji 1 rámkové oddělky (tedy na míře 39x24) na Langu to dělám jinak.
Takový odd. se do podzimu rozvine v pěkné včelstvíčko a na jaře se rozjede téměř jako kmenové včelstvo.

Jak je to s pozdní snůškou ti nepovím, mě končí snůšky v polovině června.
Mít stanoviště jako Merkuri, tak včelařím jinak, ale nemám, takže jsem se musel přizpůsobit stanovišti a své včele.
Na což metodou pokusu a omylu přijdeš taky a budeš to tak muset chtě nechtě udělat také. Každé stanoviště je specifické.

Ale o tom jsem psal již prve. Pokud si dobře pamatuji, tak jsem zmiňoval něco přes 20 Kg do poloviny června. Akorát ten příspěvek tu teď není.
Dobrý den všem, mám dotaz na zkušenější včelaře.
Minulý týden, ve středu, jsem vytvořila oddělky (3-6 plodových rámků), kde jsou již naražené matečníky. Včely mají velký stavební pud a neuvěřitelně plodují (v produkčních včelstvech na 4VN) a zaplodovaly mi medníky na 50%. Prý že se budou tlačit dolů, no nebylo tomu tak. Předpokládám, že při kontrole, kterou budu dělat v sobotu, bude situace stejná.
Mohu do oddělku, kde mám 3-5 plodových rámků (s naraženým matečníkem) vložit plodové rámky se včelami z jiného úlu aniž by to byl problém?
Nemám momentálně volný hardware a nevím, jestli se situace bude opakovat, tak se mi nechce zbytečně nakupovat další vybavení, pokud to nebude nutné.
Děkuji za případné rady. Marcela
Je květen, kdyby se dal na každou stanu plást s líhnoucím se plodem obsednutý včelami, tak aby tvořil kraj plodiště v oddělku, mohlo by to vyjít...
Ja myslím že v květnu, kdy se teď budou vcely zabývat snuzkou to nebude problém, i ja delam pakety na stanovistich a až doma to kouskuji... i když z jednoho se mi něco povesilo na švestku ale to byla asi moje chyba...v přehlédnuti
Ono nejde ani tak o spojení, jako o vykousání již naražených matečníků přidávanými včelami, alespoň já to tak pochopil.
(18.04.2019 14:42)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]Tož to udělej jak sis to vymyslel a po sezóně napiš jak dopadls
Celou akci jsem zastavil, větru, dešti.... zimě neporučím. Z šesti matek se oplodnila jen jedna. Udělám pěkně v klidu klasické oddělky, protože "veškeré kvaltování toliko pro hovado dobré jest".

Pro Marcelu: V mé nevelké praxi se mi osvědčilo přidávat plodový rámek ob jednu mezistěnu vedle plodu...
Děkuji za vaše reakce.
Jde o to, že jsem loni udělala nevědomky chybu. Do oddělku s mladou matkou jsem přidala 2 rámky s plodem.
Během 20ti minut byly přidané včely zakousnuté a nebo při nejlepším je vyhnaly. Ale byla tam již matka. Teď tam je matečník a nevím, zda-li se budou chovat stejně. Marcela
Do oddělku s mladů matků žádné další plodové plásty nedávám, ale krmím, krmím přidávám mezistěny a zase krmímWink
Tak paní píše, že do oddělků chce odložit další plásty z kmenových, protože už nemá další nástavky. Mně to fungovalo jak jsem napsal, ale napadlo mě ještě řešení, které bude 100% bezpečné. Dejte tam rámek s plodem, ale ometený. Ty včely se teď v oddělku stejně poflakují, líhnou se nové a čekají až matka vyleze a začne klást. A pokud tam už je nějaký prázdný rámek, dejte ho kmenovému výměnou.
Pro Kamik: To vyzkouším.Smile Děkuji
Nástavky stejně bude potřebovat a rámky taky. Oddělek by měl růst.
Třeba to má napočítané už dopředu. Já taky letos počítal, že po loňském rozšíření stavů vyzimuju všechna včelstva a že budou na 6NN Big Grin Tak teď můžu dělat v klidu oddělky Big Grin A to se mi zas neoplodnily matky, takže taky nic a za chvilku začnu krmit. Má to ale i výhody, nebudu muset umývat medomet a na další sezónu dodělávat nástavky a rámky...
To beru, ale to by jí ten hardware teda neměl chybět. Nebo přemýšlám nejak inak.
Smile
No on ji nechybí, ale ani nepřebývá. Když přidá kmenovému, nebude mít na oddělek. každopádně hardwaru je vždycky málo.
Letos mi včelstva dost zaplodovala a připravené úly nestačí. Ve 4VN jsem minulý týden měla 20-24 plodových rámků. Medníky
Byly z 50% zaplodované během 7mi dnů. Pro mne nová situace. Přikládám to špatnému počasí. Tak když nemůžou vyletět, tak asi plodují. Nevím..
Úl a rámky budete muset přikůpit. Když vezmete plod že včelstva a dáte ho do oddělku, měla byste to volné místo zaplnit mezistěnů nebo rámkem na volnů stavbu. A oddělek bude taky růst, jak už sem.napsal.
Rámků s MS mám dost. Ano vím, musím doplňovat. Zatím doplňuji za 1 týden, do 5ti včelstev 11 rámků s MS a stavební rámky na trubčinu. U některých včelstev mi prázdné stavební rámky moc nepoužívají, ale za to staví mezi jednotlivými nástavky trubčinu a ještě si tvoří trubčí plásty mezi jednotlivými rámky a nemám je daleko od sebe. Normálně je mám na mezerník. Můžu vložit stavební rámek mezi plod? , aby mi nestavěly kde chtějí?
Kam to dáte tam budů stavjat. Hodně fčelařů dává stavební rámek na určité místo v nástavku, kvůli temu, aby ho rychlejší našli. Já mám většinů volnů stavbu v plodišti, tak si tam děkanů včele co chců.. Tam kde dávám mezistěny, dávám stavební rámek nakraj plodu, né do prostředka. Tam dám mezistěnu.
Aha, tak to tak take udělám. Rámky s MS vkládám stejně jako Vy. Tak to dělám správně, tak dobrý Smile
Referenční URL's