Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Moje loňské zkušenosti.... dělal jsem v červenci šest oddělků, žádný nebyl vytvořen z více než 2 rámků se zavíčkovaným plodem e včelami. Některé, které jsem zimoval jsem posílil později rámkem zavíčkovaného plodu bez včel......Všechny v pohodě přezimovaly na dvou nebo na třech NN. Samozřejmostí je u mých oddělků kontinuální krmení invertním těstem. Takže když ted dávám rovnou tři, nijak se nebojím, do podzimu budou v pohodě. Samozřejmě nástavek a půl si musí postavit samy
(30.06.2014 8:32)miooo napsal(a): [ -> ]Zakrmovat nebude problem...ved aj tak u mna znaska uz pomaly konci...asi uz budem musiet zacat zakrmovat aj vcelstvo...

No právě, snáška pomalu končí.... 4 plásty v této době se mi zdá dost na hraně. Krmené oddělky stavět budou, ale vzhledem ke klesajícímu množství pylu, krácení dne a pozvolného ochlazování to mají později zakládané oddělky mnohem těžší. Méně včel znamená menší přínos potřebných bílkovin pro výživu plodu a tím pádem matka nejede na plný výkon.
Takze si myslite ze 4 plasty su malo?jirka je krmenie invertnym cestom vhodnejsi ako krmenie cukrovym sirupom?
(30.06.2014 8:54)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Samozřejmostí je u mých oddělků kontinuální krmení invertním těstem.

To těsto využívají pro přímou spotřebu, nebo ho i nějak ukládají do zásob?
Těsto využívají tak nějak plynule, když je snůška kašlou na něj pak si ho vezmou.....ale nemají velkou tendenci ukládat si ho do plástů a zanášet si buňky určené pro plodování, což dělají při krmení cukrem. Takhle krmím do půlky srpna , pak jsem dával tekutý řepný invert a na něm jsem zimoval....v pohodě.....na jaře jsem buď prohodil nástavky (zbytky invertu dolů) nebo jsem to nechal, protože do 2 či 3 nástavku si opravdu pro med nechodím. Oddělky co jsem zimoval na dvou se na jaře v pohodě dostaly na sedm....
Tak dnes vytvorene dva odlozence....v kazdom po 4 ramiky plodu + vcely z dalsych 2 ramikov...doplnene v kazdom o jednu panensku sus,zasoby a zvysok medzistienky....po cca 4 hod pridane kladuce matky v klietkach...letace som nechal uplne uzavrete a prikrmene sirupom 1:1....dokedy nechat letace uplne uzavrete?v pondelok chcem ist kontrolovat ako sa budu spravat k matkam a ak v pohode tak dam do ocka CMC....hadam som konecne spravil vsetko spravne...



A este som zabudol:matke som mal nechat trochu CMC alebo ju vcielky budu krmit cez mriezku?
Zdravím, měl bych dotaz k tvorbě oddělku. Chtěl bych ve středu udělat ještě jeden oddělek - mám oplodňáček na pět rámků, takže bych dal 3 plodové, jednu souš a jeden s vodou, aby měli co žrát tak bych dal stropní krmítko s roztokem. Počítám, že když si narazí matku a vše půjde hladce, ta by v první srpnové dekádě mohla už klást. A teď dotaz: Jak je mám pak připravit na zimu? Mám je nechat v klidu už v tom oplodňáčku, tedy na pěti rámkách, nebo je pak ještě rvát do většího úlu? Raději bych je nechal v tom oplodňáčku, ale ptám se proto, jestli to pro ně nebude stísněný a budou mít dostatek prostoru pro zimní zásoby.
(05.07.2014 18:13)hhonza napsal(a): [ -> ]Počítám, že když si narazí matku a vše půjde hladce, ta by v první srpnové dekádě mohla už klást.

honza podľa môjho názoru budúci týždeň je už hraničný, ja si myslím, že oddielok sa ešte dá dostať do zimy do sily, ale už len s kúpenou oplodnenou matkou, masívnym kŕmením a priazňou osudu...Blush
Zítra dělám konečně pro sebe oddělky.Matky se vylíhnou cca v úterý. Touto dobou volím následující postup.Na nízké dno dám nástavek .Na kraj po jednom rámku rozškrábané melecitozy z loňska ,vedle po dvou vytočených souších,nejlépe s nějakým pylem a párkrát zakladených .Na střed 4rámky s vybíhajícím plodem,kdy ze včelstev beru max.2 rámky bez včel.Tuto sestavu dávám na včelsvo (bez dna Smile ),kde jsem nebral plod a je silné.Odpoledne dám zpět na to připravené dno ,dám matečník a vezu pryč.Do 20.7. na ně kašlu.Pak zkontroluju jak kladou ,když ano ,přidám nástavek s dvourámkovým krmítkem s keramzitem a soušemi s pylem.Mezistěny již nedávám i když krmit roztokem 1:1 budu intenzivně.Kolem půle srpna přidám třetí nástavek souší a vrazím mezi s jedním přechodovým plástem plodu a dám na vysoké dno.Podněcuji 1:1 +- do konce srpna. Kolem 10.září 5 litrů roztoku 3:2.Průběžně v tomto období podle času dám 2x formidol.Do jara se už jen koukám.Smile
Já mám také v plánu si ještě jeden oddělek vytvořit další týden okolo 16.7., včelař mi matečník může klidně dát, ale zdá se mi už pozdě na tvorbu oddělku na matečník, matka by začala klást až koncem července. Bavil jsem se s ním a říkal, že bude taky další týden měnit matky své, a že mi může nabídnout žlutě označenou starou matku (2012), která očividně výkon ještě neztrácí, plod není mezerovitý, ale že ji vymění, že mění ty matky po těch 2 letech pravidelně, aby mu včely podávaly neustále vysoký výkon.
Tak si říkám, že to bude lepší volba. Matka oddělek rychle rozjede a dalším rokem ji z jara vyměním.
Pokud uděláš oddělek na dvouleté matce může se ti stát že ji včely v oddělku(u oddělků se běžně stává) budou chtít ještě letos vyměnit což by nemuselo dopadnout vzhledem k pokročilé době dobře.Udělal bych to jak plánuješ oddělek na staré matce a následně ji vyměnil za matku letošní mladou oplozenou.Obnáší to udržet v tvém případě žlutou matku do doby než získáš matku mladou kterou si vychováš z darovaného matečníku při malém množství včel v oplodňáčku.Mezitím ti žlutá matka bude klást tedy využiješ ještě na čas její potencionál.Vše tedy ještě letos.
Ahoj, potřeboval bych poradit. Teda nevím jestli je to přímo sem do tohoto tématu, ale jiné mě nenapadlo. Mám objednané matky a bohužel mi jich přijde najednou dříve, než budu mít kompletních úlů. Nástavky budu mít, ale dna mi budou chybět. Říkal jsem si, jestli by provizorně na několik dnů nešlo udělat to, že udělat oddělky, jeden dám do nástavku s dnem a druhý dám na ten první a oddělím je mateří mřížkou. Ale pak si říkám co zakrmění a jestli to takto jde udělat. Cca z atýden bych měl všeho dost a mohl bych je dát každý zvlášť, ale potřebuju ted vyřešit matky. je mi líto je nechat schípnout.

děkuji
(17.07.2014 10:44)merano napsal(a): [ -> ]Ahoj, potřeboval bych poradit. Teda nevím jestli je to přímo sem do tohoto tématu, ale jiné mě nenapadlo. Mám objednané matky a bohužel mi jich přijde najednou dříve, než budu mít kompletních úlů. Nástavky budu mít, ale dna mi budou chybět. Říkal jsem si, jestli by provizorně na několik dnů nešlo udělat to, že udělat oddělky, jeden dám do nástavku s dnem a druhý dám na ten první a oddělím je mateří mřížkou. Ale pak si říkám co zakrmění a jestli to takto jde udělat. Cca z atýden bych měl všeho dost a mohl bych je dát každý zvlášť, ale potřebuju ted vyřešit matky. je mi líto je nechat schípnout.

děkuji

Já bych dojel do OBI, BAUMAXU nebo kamkoliv koupil jedno hoblovaný prkno a kousek sítě proti hmyzu a udělal bych desku s větráním . Na ni bych ten nástavek postavil a dal na místo kde bude stát celý úl. Oddělek stejně létá jen očkem. Bez česna.
Klidně by stačilo mezi ten spodní nástavek (jak budeš krmit, rámkové krmítko?) dát tluštčí folii, něco co jen tak neprokoušou a nad to horní. Jak píše jirka, budou stejně jen očkem létat. a nebo prostě kus desky. nech říznout třeba dřevotřísku. to vydrží a na to postav nástavek. a nejlépe tam kde pak bude ul.
(17.07.2014 10:44)merano napsal(a): [ -> ]... a druhý dám na ten první a oddělím je mateří mřížkou. ...

Iba si skomplikuješ život pri prekladaní oddelkov na konečné miesta. Ja by som oddelky robil podľa konečného plánu a namiesto dien by som použil akýkoľvek materiál, aj dverka zo starého kredenca alebo dve, tri vrstvy kartónu... týždeň aj to vydrží.
matka z nudzoveho chovu v majovom odlozenci - konecne sa mi ju podarilo najst, kedze doteraz som o nej vedel len podla plodu Smile

[Obrázky: 2014_07_26_11_34_56.jpg]
Pěkná, prdelatá Smile
Také mě napadla jedna otázka. Spojoval jsem dva slabé oddělky, jednu matku jsem před spojením vychytil a následně to spojil přes noviny.

Kdy můžu provést kontrolu? Především to mám v plánu v úle nějak uspořádat, většina zásob je dole.
Po 5ti dnech jsem udělal kontrolu a matičku, kterou jsem tam nechal "přijaly" pěkně a musím říct, že ty noviny dokážou teda pěkně rozcupovat Big Grin
Udělal jsme jim v tom trošku pořádek a nyní už můžu jen krmit. Po spojení nyní oddělek vypadá už silně, je to perfektní.
Vždy jsem zastával (a stále zastávám) názor, že v červenci by měl mít oddělek alespoň 4 rámky s plodem, zásoby a pyl.
Letos 10.7. jsem během dne vyexpedoval 5rámkový oddělek a v úle mi zbyly dva rámky bez plodu. Když jsem večer viděl, že se vrátilo dost létavek, přidal jsem jim plást s trochou plodu a F1 matku z oplodňáčku. Vzniklo tak třírámkové pidivčelstvíčko, které jsem chtěl po sundání medníků použít na výměnu matky v některém produkčním včelstvu.
Za krátkou dobu byl ale odděleček silně zakladen a tak jsem byl zvědav, co to udělá do podzimu.
Je 15.září, včelstvo obsedá 2 nástavky 39x24 a tak, jak vidíte na obrázku, vypadají obě strany na 3 plástech. Mimoto plno vajíček a otevřeného plodu.
Včely se zavíčkovaného plodu jsem před focením musel trochu omést, aby byl plod vůbec vidět.


[Obrázky: Mobil_1_006.jpg]
Referenční URL's