Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já jsem se v nich moc nerýpal, ale zdálo se, že medu je tam víc, než plodu. Teď by to s tím přidáním nástavku mohlo být vyřešeno, ne? Jen jak dál s tím krmením, mám jim přidávat? Dával jsem po třech až čtyřech dnech kilo na nástavek.



A mám přikrmovat roj?
To není moc , to kilo.Ale některý včely mají menší spotřebu na stejnej výkon, než ty ostatní. Chce to individuální přístup..... Jestli tam dáš těch mezistěn víc, tak pokračuj, jinak přestanou stavět.... Já mám oddělky teď už na 18-ti rámkách ve dvou nástavcích na míře 39x24 a už dávám i dvě kila za 3-4 dny.....ale včely tam mají 10-11r plodu+ 4mezistěny a něco zanesenýho....tak tam se dvě kila ztratěj.....



Pokud nemá zásoby, a chceš ho zazimovat, tak určitě.....předpokládám, že má vystaveno a zakladeno.
A teď asi blbá otázka. Když je krmím nezleniví /myslím tím ty oddělky/? Nebylo by pro ně lepší, aby si tahali nektar z přírody? Ten je určitě pro ně zdravější. A ještě dotaz na ředění cukru, dávám na 3 kila 2 litry vody. Je to OK? Díky za rady!
Big GrinBig GrinBig Grin proč se asi říká" pilný jako včelka"? Neboj, tím, že je dokrmuješ jim dávaš volno na stavbu na mezistěnách. Krmení bych zvolil spíš 1:1.....
Díky za rady. Ale s tím ředěním - není to pak moc řídký? Aby neměli pak práci s tím, že to musí zbavovat vody?
Zase pro ni nebudou muset lítat.....3:2 je na krmrní na podzim.
Já mám trochu strach, že to bude moc prokapávat, krmím přes strop, flaškou.
Na to - podněcování -jsou víčka s menším počtem dírek. Pokud nemáš tak z plného si můžeš navrtat.
V sobotu jsem založil oddělek složený ze tří úlů. Použil jsem 6 plodových plástů, pylový plást a zbytek vyskládal plásty, kdy byl částečně uložen nezavíčkovaný med. Podle literatury se po otevření klícky s matkou nemá do úlu cca. 10 dní nahlížet. Zajímalo by mě, zda nemám jeden nebo dva plásty zaměnit za mezistěnu. V nástavku se mě zdá, že je včelek až moc.
Příští rok potřebuji rozšířit počet včelstev. V současnosti jich mám šest. V plánu mám tak třicet. Je možné těch šest včelstev rozoddělkovat na třicet? Případně kolik lze vytvořit oddělků z jednoho včelstva na 22 rámcích? Medný výnos neřeším, důležitý je namnožený počet. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem. Martin P.
Z jednoho včelstva do 20.6....za předpokladu, že budeš mít kladoucí matky se nechají udělat tak 4 oddělky.....a kmenové zůstane taky ale velké jako oddělek.

...ale nejspíš nebudeš dělat nic jinýho než včely.....
Do 20.6. nesežene kladoucí matky a své, v té době, ještě mít nebude. U něj sezona začíná později.
Je to zbytečné tlačení na pilu. Rozumější je to na dvě sezony.
Souhlas, je to "tlačení na pilu".....Dodgy Ikdyž matky by nejspíš dokázal sehnat. Myslím, že po roce se šesti oddělky by bylo rozumější to zvednout o 10 a přece jenom si zkusit to ošetřování včelstva se vším všudy. Při 30-ti včelstvech je to už něco trošku jinýho, než se bavit s počtem okolo 10-ti včelstev.Dodgy
Martine, abys to pak zvládnul.....Nemyslím finančně....Jde o čas, a toho máme všichni stejně.Wink
Zkusme to celé rozebrat. Je 6 včelstev.
Přežijí do jara opravdu všechna?
Pokud přežijí, tak jsou potřeba s plně funkčními matkami (nemyslím tím bezmatečné, trubčice.....)
Budou všechna včelstva ve 100% síle? Nepřezimuje některé tak, že bude na jaře jednodušší ho zrušit?

Připusťme tedy, že budeme z výše uvedených důvodů kalkulovat úbytek 1 včelstvo, tedy konečných 5.

Chci - li jich mít 30, znamená to, že z každého musím udělat min. 5 oddělků, tedy 5 x 5 = 25 oddělků + 5 původních, tedy 30 "včelstev".
Jelikož ale víme, že při oplozování matek jsou určité ztráty (ne všechno vyjde), bude třeba počet oddělků úměrně navýšit.
Nám celkem dlouhodobě vychází, že z cca 10 založených odělků jich vyjde v průměru 8,5, tedy ztráta cca 15 %.
K tomu, abych tedy získal funkčních!!!!! 25 oddělků schopných po nemalé péči přežít zimu, musím jich založit min. 30, tedy z každého původního včelstva o 1 více (tedy ne 5, ale 6). Zlikvidovanými oddělku ale mohu posílit ty, které vyšly.
A to je ještě nutno vzít v potaz, že pokud chci mít 30 včelstev "před medometem", musím jich zazimovat min o dalších cca 15% více, viz počáteční úvaha tohoto příspěvku, tedy zimní ztráty. Tam totiž musím započíst nejen padlé, ale bezmatečné, trubčice a následně zlikvidované slabochy.

Takže úvaha mít ze současných 6 - ti včelstev další rok 30 je podle mne nereálná. Ve 2 letech ale hodně reálná.
Samozřejmě očekávám reakce typu "Mě za posledních 10 let nepadlo jediné včelstvo apod." Realita u kmenových včelstev, zvláště s letošní melecitózou ale může být na jaře dosti pochmurná.
Další otázkou bude je vybavení. Ono na 30 včelstev už zjevně bude něco potřeba.....
iRP
(25.08.2013 23:47)Martin Pražák napsal(a): [ -> ]Příští rok potřebuji rozšířit počet včelstev. V současnosti jich mám šest. V plánu mám tak třicet. Je možné těch šest včelstev rozoddělkovat na třicet? Případně kolik lze vytvořit oddělků z jednoho včelstva na 22 rámcích? Medný výnos neřeším, důležitý je namnožený počet. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem. Martin P.

Nechci tě podceňovat, ale i míra zkušeností je proti tobě. Sice se říká, že nejrychleji se naučíš plavat, když tě hodí do vody, ale, aby nakonec zklamání nebylo větší jak naplnění plánů. A vím o čem mluvím, měl jsem podobné plány v začátcích. Nejrychleji se pospíchá pomalu.
Jasně, takovýhle plány měl skoro každej, kdo se pro včelky nadchnul...To víme o čem je řeč.Smile Martine, pokud nemáš zkušenosti, a zaběhnutej systém ošetřování....nedá se tenhle nárůst vpodstatě zvládnout. Ty....kdybys byl v restituent, nebo bys to měl jako rozmar milionáře....Big Grin,tak by se o tom ještě nechalo uvažovat. Ale normální člověk se v tom bude plácat jako" vítr v bedně" Dodgy
Pokud je pravda, podle profilu, že včelaříte od roku 2013, tak bych taky nikam nepospíchal. Ono opravdu můžou nastat situace, které začátečník může špatně zvládat u 2 včelstev, natož u 30, třeba rojení.
Jinak pokud je příznivý jarní rozvoj a matka dobře ploduje, tak si myslím, že určitě není problém těch oddělků nasekat jako máku z jednoho včelstva, za cenu jeho totálního rozebrání. Jiná věc je z nich pak udělat životaschopné včelstvo. Základ je začít brzy, nejlépe v květnu a pokud nejsou problémem peníze, tak si matky koupit. V květnu se nechají matky pořídit u p. Cimaly, ale je nutné si je objednat už na začátku roku. Osobně bych tvořil, tak 2 oddělky z jednoho včelstva (i 18 včelstev v druhém roce včelaří je pěkný stav Wink ) a hlavně se tím nezlikviduje produkční včelstvo a ještě bude i nějaký med ze snůšky. Navíc se nebudou ani rojit...
Silou mocou to hnať za jeden rok zo 6 včelstiev na 30 pomocou odložencov z oných 6... No, hm... A v 530 mnm... Ak prezimuje 5 včelstiev, tak začiatkom mája ich všetky rozdeliť na polovicu a následne 5, v ktorých zostanú pôvodné matky po zosilnení opäť rozdeliť na polovice. To je 15 včelstiev (ak by bola 100% úspešnosť, čo s veľkou pravdepodobnosťou nebude...), ktoré v budúcej sezóne budú dostatočne silné. Ale 30 za jednu sezónu zo 6...
Ešte tu nebolo spomenuté počasie a jeho vrtochy. Páči sa mi však to postavenie si svojho cieľa. Bolo by dobré vrátiť sa k tejto téme za rok.
Díky za rady. Zřejmě počet oddělků radši snížím a pokud mi to finančně a časově vyjde, tak několik dalších přikoupím. Po přečtení Vašich příspěvků vidím, že optimální budou tak tři oddělky z jednoho včelstva, tudíž počet přezimujících krát tři až čtyři. S pozdravem Martin P.
Referenční URL's