Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Teď jde jen o to, zda ti tvůj byznisplán schválí i včely. A hlavně, kdo bude mít navrch.SmileSmile Jakmile jde o živý materiál, nikdy nevíš. A nemusí jít ani o včely.
Pro Vasilisu: není kam pospíchat! Po tom, co se množí poznatky z loňských "časných chovů matek", že během letošního jara se matky stávají trubcokladými.....nejspíš z důvodu špatného oplodnění....by to mělo nedočkavce před unáhlenou tvorbou oddělků přinejmenším varovat.Wink
(25.04.2014 20:13)toodoo napsal(a): [ -> ]kdy a jak mám udělat oddělky, abych nepřišel o med?

Tak to je otázka za milion Shy Přesně toto řeším taky a asi nejen my. Z málo včelstev, jich mít několikanásobně víc a ještě shrábnout trochu medu.

Kdy zakládat oddělky je jasné, co nejdřív, aby ti zesílily.

Jak je horší, hlavně když je nechceš zeslabit a mít jich co nejvíc.
Musíš se podívat, jak to dělají velkovčelaři. Takže nejlépe oplozené matky z oplodňáčků, které potřebují hrstku včel. Poté minimum rámků s plodem, kladoucí matka to brzo dožene. Nenechat si je vykrást..



(24.04.2014 21:41)Martin Pražák napsal(a): [ -> ]tak jsem včelstvo rozdělil na 5 dílů

Možná jste měl udělat přeléták a oddělky dělat postupně. Tedy každý týden jeden.
Přátelé, dobu k rojení - pokud hodnotíte - vždy říkejte kde a za jakých podmínek. Jsme federální - od Dunaje po Ohři. Smile
Laborec už není náš?
Martine, a co takhle: s vytáčením medu si udělat sérii, současně vytvořit oddělky se starou matkou( 3pl.plodu) za deset dní odstranit nouzové a vložit matečníkü ze série do spodního nástavku..... Nad to mřížku a zbytek ponechat jako medníky......( popřela si dva Matečníky šoupnout do oplodňáčků..... Kdyby něco) Ze šesti máš v ten moment 12....oddělky do podzimu narostou na 22.r , a kmenová, která nemají plod a čekají na matku až začneklást se vrhnou na snůšku...... Rozšíříš počet....o med nepřijdeš a ještě docílíš pauzy v plodování a s prvním zavíčkovaným plástem plodu odstarníš značný počet VD.....jakou to má nevýhodu?
Ahoj Milane,

uzasne jednoduche a velmi inspirativni!

Honza
Co odpovědět na otázku, kdy je nejvhodnější doba k tvorbě oddělků???

Já si myslím, že každý by si měl zjistit následující a podle toho konat:
  1. Kdy nejčastěji se včely rojí v jeho okolí (rojové období v okolí).
  2. Aktuální stav včelstev (určitě netvořit dřív, než včelstvo nabere na síle).
  3. Aktuální průběh počasí, ale i výhled počasí pro průběh snůšky.
  4. Dostatečné množství říjných trubců.
Při příznivém počasí a dobře rozjetých včel, bych začal s tvorbou oddělků (pokud je plánuji pro sebe a ne na kšeft), tak týden před plánovanou dobou rojení, za předpokladu, že mám nerojivé matky.
(26.04.2014 9:37)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]....

Díky, za tento kvalitní příspěvek, určitě si ho zapíšu.
Mám vyzkoušeno, že pokud se oddělky krmí bez přestání až do "podzimu"(začátek září), není problém vystavět 39 mezistěn 39x24.

Mimochodem, byl bych rád, kdyby i ostatní napsali jak ONI dělají oddělky. Vždycky se dá něčemu novému přiučit. Zvlášť ti, co se prodejem oddělků živí...
Zdravím všechny přátele včelaře a prosím o konzultaci. Jak už někteří z Vás vědí, mám troje včelstva na Brněnsku u našich, ale žiju i s rodinou v bavorském Mnichově. Otec mi pomáhá, ale jen sporadicky, nechce se mu učit. Takže na každý zásah musím přijet. Chtěl bych si vyzkoušet letos udělat sám oddělek. Úl mám připraven. Napíšu, jak si to představuji a buďto mi to schvalte, nebo vyvraťte prosím.
Předně nemůžu kupovat matku, protože nevím kdy by mi poštou přišla a jestli já vůbec dostanu volno, abych mohl přijet. Takže musím, ale hlavně také chci si to všechno vyzkoušet sám! Za domem máme obrovský lán řepky ( asi 150 m od úlú), až skončí snůška z řepky, tak bych ji chtěl vytočit. Zároveň při tom bych vzal z nejsilnějšího úlu asi 3 plásty s plodem různého stáří. Od nitek, až po zavíčkovaný plod, samozřejmě i se včelkami. Dal bych je do nástavku a k nim bych přidal 2 plásty s medem a pylem, z každé strany jeden, 2 souše plné vody a doplnil mezistěnami. Ještě bych tam přimetl trochu včeliček, aby jich bylo víc. Zavřel a zadělal očko. A teď buď je dám na pár dnů do sklepa, aby se včelky přivykli a nevrátily se spátky do předchozího ůlu, nebo je odvezu na týden k sestře na dvorek. Bydlí asi 7 km daleko. Počítám s tím, že si včelky narazí matečník a samy si matku vychovají.
Nebo s nimi mám přemést i matku a čekat, žesi včelky vychovají v původním úlu novou matku? Můsím oddělek převážet k sestře? Nejde to vyřešit sám doma? Vím jak oddělek založit, ale co mám udělat, aby se to povedlo na 100 %? Musím to o víkendu udělat a zase odjet do německa. Nemá mi kdo pomoct. A také to chci udělat sám. Co bude nejlepší způsob?
Děkuji všem za cenné rady a přeji krásný den......
Aleš
Pre Havelku.
Ste nižšie s nadm. výškou než ja ( 280 m ) a mate v dosahu kvitnúcu repku. Tá je motorom rojovej nálady a týždeň po začatí kvitnutia bývajú prvé roje. Aby som predišiel rojeniu musím oslabovať včelstvá odoberaním plodu a lietaviek, nechcem zažiť rojový koncert na včelnici. Už teraz v každom 10 včelstve nachádzam materské bunky pred zaviečkovaním. Myslite že u vás to nie je? Máte o dačo lepšie počasie, lebo prerušenie znášky znamená štart rojeniu.
Já se s tebou nehádám, jen jsem napsal, že pokud bych nemusel řešit rojovka, tak bych ještě oddělky nedělal......Dodgy radši přidávám prostor, aby měli kam.....
vasilisa: Na jaké RM a na kolika nástavcích včelaříte?
Pro alesjochman,

nebylo by snazsi najit nejake hezke misto v okoli Mnichova? Trochu to tam znam a myslim si, ze by to zcela urcite slo a mohl by ses jim i intenzivneji venovat. Existuji i bavorske spolky mestskych vcelaru, kteri prave vcelari ve velkych aglomeracich, zkus se na to podivat Wink
Krasnej vecer
Honza
(26.04.2014 22:05)Malej Franta napsal(a): [ -> ]vasilisa: Na jaké RM a na kolika nástavcích včelaříte?

½ Čechoslovák. Obsadajú 7 nadstavkov ( tie slabšie ktoré sa nachádzajú na každej včelnici 6 ). Aj by to chcelo pridať ďalšie nadstavky ( tie už nezabránia rojovej nálade ) , ale čaká ma agátová znáška a preto som sa rozhodol zoslabovať včelstvá. Po iné roky vždy sa našli slabé včelstvá ktoré bolo treba posilniť od silných včelstiev, toho roku tak nie je. Vytváram silné odložence o dvoch nadstavkoch ( plod + včely/neskoršie prázdne nadstavky na med ) aby mohli zasiahnuť do agátovej znášky. Všetok včelí potenciál treba využiť.
(26.04.2014 9:37)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Martine, a co takhle: s vytáčením medu si udělat sérii, současně vytvořit oddělky se starou matkou( 3pl.plodu) za deset dní odstranit nouzové a vložit matečníkü ze série do spodního nástavku..... Nad to mřížku a zbytek ponechat jako medníky......( popřela si dva Matečníky šoupnout do oplodňáčků..... Kdyby něco) Ze šesti máš v ten moment 12....oddělky do podzimu narostou na 22.r , a kmenová, která nemají plod a čekají na matku až začneklást se vrhnou na snůšku...... Rozšíříš počet....o med nepřijdeš a ještě docílíš pauzy v plodování a s prvním zavíčkovaným plástem plodu odstarníš značný počet VD.....jakou to má nevýhodu?

Díky za dobrý postup. Škoda, že jsem ho nevěděl dříve. Takhle ho mohu použít v druhém kole (nejspíš v druhé polovině května). Příští týden mi mají též přijít věci na přelarvení.
Včera jsem dělal kontrolu oddělků. Sedm z osmi mělo matečníky buď na spodní loučce rámku (ty, co se chtěly rojit) a ostatní v obloukovém řezu. Poslední osmý oddělek byl jalový, tak jsem jim tam přidal rámeček s otevřeným plodem a vajíčky z nejlepšího včelstva. Uvidím, snad se chytnou na druhý pokus. A když ne, tak je čeká vymetení do trávy.
S pozdravem Martin P.
A proč nevezmeš nějaký přebytečný z těch, co už matečníky mají?
Tak první oddělek vytvořen a umístěn dle instrukcí na paletu do trávy. Určitě se bude holkám dařit výborně, díky přátelé za rady!!!

[Obrázky: oddelek.jpg]
Taky už mám oddělky. V oplodňáčku začaly klást první matky, tak jsem je "přestěhoval"(na stejné místo) do 5. rámkových plemenáčů. Dostaly jeden zásobní rámek na rozjezd a 2 mezistěny. První dostal injekci mladušek z jednoho plástu včera, ty dnešní dva vytvořené dostanou zítra.
Celkem jsem měl 12 matečníků, 3 již kladou, 2 se nevylíhly(podchlazené, moje blbost s mřížkou v opl.) a na zbytek čekám co bude, ale mladušky tam jsou. Další série je již na cestě.

Produkční včelstva nosí a nosí a nosí. Nebral jsem jim skoro žádný plod, takže některé jsou dost nabouchané včelami. Čekám, až bude konec řepky, poté dostanou i rámky s plodem Big Grin (to jsem ale skrblík). Také bych se rád zbavil 35 rámků s cukrem a i takto slabé oddělky nosí a staví.
Zdravím, chtěl bych se zeptat na metody tvorbu oddělků, pokud nemám možnost 3 dny nechat včely osiřet v chladnu, lze použít metodu, že vytvořím oddělek jen z mladušek, přímo na stejném stanovišti, létavky se vrátí do původního úlu, dám jim vodu, matku před vylíhnutím a bude to ok ? Mlaďušky by měly zůstat, samozřejmě jim tam nechám zavíčkovaný plod, zásoby, pyl, vodu do rámku.
Má to nějaký háček, výraznou nevýhodu oproti tvorbě oddělku v chladu semknutím včel ?
Díky za odpověď.
Honza
Referenční URL's