Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(30.05.2014 17:53)misan napsal(a): [ -> ]Mňa by skôr zaujímalo ako sa dá vytipovať zhromaždište trúdov. Ešte som ho nikdy neobjavil.

Jestli ti už někdo odpověděl tak se omlouvám Smile

Dáš neoplozenou matku do klícky, na pouti koupíš nafouknutý balónek, přivážeš k němu klícku s matkou. A půjdeš s dětmi na procházku po okolí včelnice (kdyby jsi šel sám mohl by se některý zaměstnanec blízkého blázince pokusit tě odchytnout Smile

V okamžiku kdy narazíš na trubčí shromaždiště tak to poznáš. Smile

Mě spíš napadá otázka, je potřeba to vědět?
Zdravím, rád bych se zeptal. Koncem dubna jsem udělal 5 oddělků. Oddělky jsem nechal v klidu a nakoukl jsem do nich až v úterý. U 4 jsem našel vajíčka i plod a včera i matky, které jsem označil. U jednoho jsem v úterý našel vajíčka, plod a 2 naražené matečníky. Tyto matečníky jsem zlikvidoval. Včera jsem do tohoto oddělku znovu nahlédl a zjistil jsem, že je zde opět nový matečník. Chtěl bych se proto zeptat, zda li je možné, že se mi v tomto oddělku vylíhla matka, která byla oplodněná, která začala klást a následně z úlu zmizela? Nebo tam někde matka je a já jí jenom přehlédl? Ale v tom případě, proč ty matečníky Huh .
Díky za odpověď.
S.
Matka se jim nelíbí, tak jim to nekaž a nech je vychovat kvalitní matku. Ony to vědí lépe jak ty co a jak.

Nejlepší matky si včely vychovají samy. Pánové tvorstva.
(31.05.2014 22:21)KaJi napsal(a): [ -> ]
(31.05.2014 20:42)František H napsal(a): [ -> ]
(31.05.2014 8:35)Perun napsal(a): [ -> ]Tom neviem prečo žasneš! I tu sa nájdu radcovia (a obklopený úctou a zbožnými uctievačmi) vedia odborné názvy,postupy len keby vedeli včeláriť! A potom babo raď! Najviac sa mi "páči" rada odniesť odloženec 5km ďaleko od stanovišťa. Už vidím seba ako utekám s každým odložencom,lebo to tu nejaký somár (osel) poradil!Smile

Poznám včelárov, ktorí odnášajú svoje odložence , približne aj 5 km a pochvaľujú si. Odloženec nestratí lietavky a to je výhoda, lebo sa ubráni a donesie si aj nektár. Netreba utekať s každým odložencom 5 km, možno naraz zobrať aj viac , nie ?

Kdo to nevyzkoušel tak neví o čem to je.
POkud chci s minimem včel udělat co nejvíc oddělků, tak to stojí za to si pár km (stačí i 2km) popojet.

Než koukat na vyloupené oddělky a pak brečet (a ono vidět vyloupený oddělek a opuštěný a vychladnutý plod je k pláči) nebo se bát zachlazení.

Takže k tomu se klidně hlásím - jsem somár , sice jen 2/5nový ale pokud by mi na odloženci záleželo tak jej někam stranou na mez vždycky odvezu.
I mé velké a vysoké plemenáče - tak jich do Felicie nejmíň 10 naskládám. Kdybych na výšce ušetřil, tak dvakrát tolik. 12Kč za benzín které ušetřím mi za to nestojí

No Kaji som rád,že si sa ozval! Dôležitou znalosťou včelára je vedieť zvládať extrémne situácie ako je rabovka(loupež). Vedieť urobiť odloženec na stanovišti a pritom neutekať do susednej dediny(vesnice),nevyvolať rabovku je tiež znalosť! Ale ospravedlňujem sa ak som urazil ego inak tvoriacich (odložence) včelárov! A ty Kaji somár určite niesi!



Ináč Kaji,včely si vždy vychovávajú matky i tie nepodarené! Smile
Já to možná taky trochu umím, ale tady jsou lidi co začínají.

V práci jeden kolega co musel honem zařít - dědictví - a tak nestíhá s HW se koukal na ty mrtvé včely. Myslím, že příští jaro nebude řešit, že by mu mohl někdo na poli ty včely ukradnout.


Osobně považuji nyní pro mě za současné největší majstrovstvo nedělat oddělky ale rovnou včelstva co dají užitek v roce vytvoření.
Oddělky dělají vetšinou začátečníci, profíci co se tím živí rady nepotřebují.

A pro začátečníka považuji přesun za to nejlepší co mu to dá na začátku. Třeba i zjstí to nejlepší, ře nemusí mít včely dom,a na zahradě ale tam kde je jim nejlépe.
A uvědomí si význam stanoviště a místo hledání lepších úlů bude hledat lepší stanoviště.

A na kolika řádkách mu předáš ty to tvoje MAJSTROVSTVO aby udělal oddělek. ABy si mohli vybrat.
(31.05.2014 21:13)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]Dobrý večer, před 3mi týdny jsem udělel oddělek s cca 4 - mi zavíčkovanými matečníky( psal jsem to již zde), po dýdnu kontola , jeden matečník odvíčkován ,ostatní vykousány ,potud vše OK . Další týden jsem kontroloval , chtěl jsen najít matku a označit , ale nepodařilo se , ale nějak jsem se tím netrápil. Dneska zase po týdnu kontrola , mezistěny co jsem jim přidal tak staví , mají otevřeno očko na jednu včelu, zdá se být všechno vpořádku . Dokonce se mi zdá, že přibylo zavíčkovaného medu jako kdyby si dělali zásoby , ale plod jsem nenašel žádný a matku jsem hledal poměrně pečlivě ,ale zase nenašel . Možná zůstala vždy někde na stěně ,ale začínám mít neblahé tušení že není , matečníky včely nenarážejí ,ale když není žádný mladý plod? . Dělám něco špatně nebo je tam jiný problém nebo mám čekat a je čas než se matka rozklade? Jak jinak poznám ,že tam M je nebo není .Moc děkuji .

Někdy to taky chce pořádně pokrmit a pak matka začne klást, jak o život.
Kaji,rešpektujem tvoj názor! Ale,začiatočník väčšinou začína v malom. Musí ovládať základy včelárenia a tu patria i zásahy kedy a ako! Inak mu vyrabujú nielen odložence. A presun včelstiev nemusí dopadnúť vždy dobre. Zvlášť,ak ho realizuje "včelár",ktorý si nevie rady ani doma! Toť moje"majstrovstvo"!Wink
(01.06.2014 7:59)KaJi napsal(a): [ -> ]Matka se jim nelíbí, tak jim to nekaž a nech je vychovat kvalitní matku. Ony to vědí lépe jak ty co a jak.

Nejlepší matky si včely vychovají samy. Pánové tvorstva.

Díky za radu, ono mi asi nic jiného ani nezbude, když mi matky pošlou (počítám) tak v červenci Smile
Dodržať určíté zásady pri tvorbe odložencov a z rabovaním nemôže byť problém,tak ako píše Perun.A ak taká situácia nastane,tak podnet k tomu dal s určitosťou včelár, to je moje presvedčenie.
Ak si niekto myslí,že odveziem odloženec 5km od stanoviska,pričom odloženec stále nemá matku a začnem ho prikrmovať,dokonca v beznáškovom období,ak si niekto myslí, že takýto odloženec nenájdu iné včely z okolia,tak je podľa mňa na veľkom omyle a nič vlastne neporiešil,len dal podnet k tomu, že odloženec môže byť vyrabovaný kdekoľvek.Vôňa sirupu priláka včely z okolia a bezbranné včelstvo ktoré nemá matku môže veľmi ľahko skončiť tak isto, ako keby zostalo na pôvodnom stanovisku.
Zásadne odloženec ktorý nemá matku nezkrmujeme,poskytneme mu dostatok predovšetkým zaviečkovaných zásobných plástov odobratých včelstvám na jar, ktoré sliedičky nelákajú, ako čerstvé otvorené medové plásty,ponecháme mu zúžený letáč či len očko,ak odloženec nepremiestňujeme ,primetieme mu k plodovým plástom dostatok mladušiek a minimálne dva týždne mu dáme pokoj,do odoloženca nezasahujeme a úľ zbytočne neotvárame.
Za seba môžem povedať,že sa mi pri dodržaní týchto zásad ešte nestalo, aby som mal odloženec vyrabovaný a to väčšinou nevyužívam ani to odporúčané otvorené jedno očko,ale primerane zúžený letáč.Všetko je to podľa mňa o tom,dať podnet k rabovke nevhodnom čase,to včely vždy využijú a nie je podstatné to, či odloženec zostáva na pôvodnom mieste,alebo je premiestnený z obavy mimo dosah vracajúcich sa lietaviek, ktoré oznámia ostatným včelám len podnet ,ak ho včelár dal a patrične toho využijú.
(01.06.2014 6:39)mala.boruvka napsal(a): [ -> ]... Mě spíš napadá otázka, je potřeba to vědět?

Predstavu o tom (zhromaždište trúdov) by bolo dobre mať napríklad z titulu párenia matky s cudzími trúdmi.
Přátelé včelaři, tak dneska se to stalo! Smile

Dělal jsem před týdnem oddělky na zralý matečník. Jak jsem tady psal o stránku nebo dvě zpět. Dneska neděle, kdy jsem nic nedělal a tak jsem měl čas si k oddělkům sednout a chvíli pozorovat. Počasí bylo takové, že jsem si říkal, že by ty snubní lety mohly být, ale váhal jsem, bezvětrno úplně nebylo, slunečno tak napůl a teplota 19C. Sedím skoro hodinu před oddělkama a pozoruju, jestli náhodou matička nevyletí, či neuvidím něco jiného zajímavého. Prohlížím pečlivě každý pohyb, ale jak později zjišťuju, odlet matičky je se vší parádou. Po hodince v 13:40 začíná právě ten slabší oddělek (o kterém jsem tady psal) hodně vyletovat a hodně včel se seřazuje na česnu, až jsem si musel odsednout kousek dále. Také dneska enormě moc trubců u obou oddělků (nevím jestli to nějak souvisí) a pak se to stalo: vyšla ven matička. Žádná malá, ale dost velká, tu nešlo přehlédnout. Hodně dlouhý a úzký zadeček, nejprve vyšla několik kroků nad očko, mohl jsme si ji pěkně prohlédnout (byl jsem asi 2 metry daleko) a pak vzlétla a v zápětí sebou práskla do trávy Big Grin hnedka vzlétla znova a kroužila a stoupala a kroužila a stoupala a pak přímo na les. Popřál jsem ji šťastný let a hlavně návrat a šel něco dělat. Po hodině jsem přišel a včelky na tom oddělku opravdu hodně nervózní, větraly a zmateně pobíhaly po česnu a kolem očka. Pak přícházím podruhé o hodinu a půl později v 15:10 a včelky se už zdály klidné, myslel jsem si, že se matička už vrátila, jen pár včelek pochodovalo po česně a nejednou přiletěla. Sedla na úl, u očka se objevilo dost včel a chodila po úlu a některé včely za ní. Byl jsem celý nervózní, ať už se utíká schovat a ona vzlétla udělala kolečko a zase sedla na úl a pochodovala po něm. Pak přišla k očku, pořád tam pochodovala dokola a po chvíli hup a byla v úle. No prostě zážitek na celý život a taky dneska pěkné datum 1.6. Smile

Takže byla pryč 90 minut a je to nyní 7.-8. den od vylíhnutí.
Jo, to má tak někdo oči. Smile Na dva metry matku.



Jo kluci je jasné že bez znalostí a nejméně pětileté praxe by nikdo neměl začínat, ale jak vidím tady okolo, je to pořád nějaký začátečník bez praxe.

Tak tu svoji spolehlivou praxi sepiště a schválně vyzkoušejte jak to mladí pochopí.A zjistíte zda je opravdu blbovzdorná.

A to myslím bez ironie. Mně třeba napsat jak udělat blbovzdorně oddělek připadá skoro nemožné. Tedy aby to když to někdo udělá a dodrží dopadlo vždy dobře. Vynechám oplodnění matky.
No nevím..... Za tu dobu co včelařím , jsem měl možnost párkrát sledovat jak matka odlétá z oplodňáčku na snubní let, a i její návrat. Nikdy se nezdržela venku dýl než 25 minut, ale obvykle okolo 15 ti minut! Takže jestli byla 90 minut venku, tak je buď nymfomanka, nebo se někde zakecala s holkama.....Big GrinBig GrinBig Grin
Matka se líhne poměrně velká....řekl bych tak 70-80 % velikosti které dosáhne po rozkladením...... Ale před snubním letem se o dost zmenší.....aby netahala zbytečný kilaBig Grin na snubní let.
Když startuje otočí se vždycky hlavou proti česnu a nejdříve si poletuje v těsné blízkosti česna....odhadl bych do 10 cm ( některá se parkrát vrátí na letáč, jiná poletuje tak blízko česna, že to vypadá že se předníma nožkama dotýká očka....Smile )a pak začne zvětšovat vzdálenost a po chvilce ( řekl bych 10-20 sec.)je pryč......
Včelař mi řekl, že se vrátí až asi za dvě hodiny. Kdo ví taky, kde letěla Smile Volal jsem mu i poté, co se vrátila a ptal se mě, jestli jsem viděl snubní znaménko, říkám, že jsem stál jak se vracela dále, přes 2 metry, abych ji nerušil, tohle už fakt nešlo vidět Smile

Máme v rodině hodně dobré oči, to dokazuje i fakt, že sestřenice Adéla Sýkorová vyhrála bronzovu medaili v malorážce na OH v Londýně 2012, na to prostě potřebuješ dobré oči Smile
http://oh.idnes.cz/olympijske-hry-strelb...trelba_elv

Četl jsem tady na fóru, že neoplozená matka je mnohdy velká skoro jako dělnice, nebylo to tak Smile

Jak vzlétla, tak se mi zdála, že už letí na jistotu, už se moc nezorientovávala. To, že se točila, je spíše díky tomu, že mám oddělky v trávě za včelínem v těsné blízkosti stromů, i včelky jak vyletávají, tak se točí, protože jediný volný let je přímo nahoru. Ona jen těch koleček měla trošku více a stoupala pomaleji než včelka. Proto si myslím, že už byla na nějakém orientačním proletu, na plemenáč se ani jednou neotočila. Ve středu bylo taky počasí, které by to umožňovalo, to byla teprve 3.-4. dny po vylíhnutí, ikdyž už i to je možná dost na stubní let, vybrala si ale až včerejšek. I u druhého oddělku se dneska taky něco dělo, ale měl jsem dost se sledováním toho jednoho Smile
Je legrační, Perun napíše, že tu nějaký osel radí odnést oddělky 5 km daleko a ta informace tu žije.... jen jsem ji nikde nenašel. Ani o loupeži u oddělku. Iformaci o převezení oddělku jsem psal já, šlo o to aby se tento neoslabil odlétnutím létavek, je to fakt nejjednodušší. Ale i tak jsem napsal druhou možnost jak to udělat na tom samém stanovišti. A z tím si stojím . A pan Perun má ode mě fakáče
(02.06.2014 10:27)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Je legrační, Perun napíše, že tu nějaký osel radí odnést oddělky 5 km daleko a ta informace tu žije.... jen jsem ji nikde nenašel. Ani o loupeži u oddělku. Iformaci o převezení oddělku jsem psal já, šlo o to aby se tento neoslabil odlétnutím létavek, je to fakt nejjednodušší. Ale i tak jsem napsal druhou možnost jak to udělat na tom samém stanovišti. A z tím si stojím . A pan Perun má ode mě fakáče

Kolego Jirko! Je smutné čo píšeš! Prečítaj si príspevok 672,668 a je toho viac! Smutné,pretože premiestńovanie odloženca i ty to spomínaš! Loupež spomínal Kaji.(698) Nádych a výdych Jirko! A fakáča ti nedám!Wink A ospravedlňovať sa nemusíš a asi by som sa nedočkal...
Je niekedy až paradoxný rozdiel ako ku včeláreniu pristupuje veľkovčelár a hobby včelár. Ja by som nevyčítal ani jedným nejaké úlety. U veľkovčelárov by sa dali niekedy "odsudzovať" postupy ku ktorým sú tlačení ekonomikou a prosperitou a u malovčelárov nedostatok rutiny, alebo "prebytok času".
Podľa mňa prevezenie oddelkov mimo doletovú zónu im môže iba pomôcť znížením šoku z nedostatku lietaviek a ...
A ostatne je tu popísané.
Niekedy by si to zaslúžilo dve fóra, Profi a Hobby.
Misan,ja len chlap by si mal stáť za svojim slovom čo povie a ak niekomu ukrivdí,tak by sa mal ospravedlniť! Ja prosto som si povedal svoj názor a ak chce niekto premiestńovať odložence krížom-krážom, nech sa páči.. A somára som nemenoval...
Neviem prečo by mal odloženec trpieť nedostatkom lietaviek.Ak ho robíme na trvalom stanovisku,tak vždy primetáme mladušky do plodových plástov,takže aj po vrátení časti lietaviek, zostane v odloženci včiel dosť.Je nakoniec zaujímavé pozorovať,že už na tretí deň odloženec znáša tak,ako keby mu nechýbala ani jedna lietavka,z čoho mi vychádza, že tie mladé včely vedia zastať bez problémov aj funkciu lietaviek a to na prekvapenie veľmi rýchlo.
Referenční URL's