Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chceš tím říct že je úplně jedno odkud pochází vajíčko, výsledný vlastnosti matky záleží jen na tom kdo ho vychová?
Je třeba oddělit kvalitu matky v souvislosti dědičné kdy nová matka dědí zčásti charakter po své matce a zčásti po svých otcích tedy trubcích.Toto je nejpodstatnějším vlivem.
A na vliv výchovy od včel které o ní pečují od vajíčka popřípadě nejmladší larvičky až po samotnou matku.Tento vliv ja spíše ve směru jak byla vychována tedy charekterové znaky zděděné po rodičích se tím nemění spíše je to ve směru kvality fizické příkladně hodně kojiček a blahobyt dává předpoklad kvalitní matky ve směru fizickém. Ovšem matka samotná a její potomstvo nese charakterové znaky po rodičích matky ale zároveň po trubcích kteří matku oplodnili.
Pokud pak budeme rozebírat tichou výměnu oproti zrojení to už je na rozhodnutí včel není pravidlem že po matce z tiché výměny budou následovat neustále tiché výměny i když jistý předpoklad tu je a naopak.Víceprocentní pravdou pak je že pokud včelstvo mění dodanou nekvalitní matku zvenčí tak se to obyčejně obejde bez rojení.
Matku pak lze vychovat z jakéhokoli oplozeného vajíčka je zcela jedno jestli bude z vlastních řad popřípadě přeneseno od jinud.Zpravidla pak kvalitní matka může vzniknout od nakladení vajíček do 4 dne a to právě z toho důvodu že je o toto potomstvo pečováno od prvopočátku jak o budoucí matky.Proro je nutností v případě výchovy matky od prvopočátku v oddělku velké množství mladušek a jejich obnova samotný proces výchovy matky je zdlouhavý a mladušky z prvopočátku chovu v konečné fázy již mladuškami nebudou.
Raritou je že se stalo nejednou že se objevil matečník i tam kde matka neměla přístup a z tohoto matečníku se vylíhla matka.Je to věc o které se nemluví jelikož si ji prakticky nikdo nedokáže logicky vysvětlit.Nikdy nebylo prokázáno že by dělnice oplozené vajíčko přenesla podobně jak to činí mravenci nejbliší příbuzní včel.
(23.03.2017 12:15)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Je třeba oddělit kvalitu matky v souvislosti dědičné kdy nová matka dědí zčásti charakter po své matce a zčásti po svých otcích tedy trubcích.

Matka má jen jednoho otce trubce.
Pokud je matka matky oplozena uměle kdy je použito více trubců po jedné matce tak lze říct z určitostí kdo je otcem dcery této matky jelikož všichni jsou takříkajíc pokrevní bratři.Pokud pak dojde ke spáření přirozenému kdy je matka matky oplozena několika trubci nelze jednoznačně určit po kterém z těchto otců ponese dcera geny.Proto beru otce jako celek jelikož otcem může být kterýkoliv z těch kteří se s matkou matky spářil.Proto také nelze při volně pářených matkách a zavčelení krajiny dávat nějakou extra záruku na charakterové rysy jejich samičího potomstva.Omlovám se toto patří spíše do tématu chov matek.
Jasně, ale jde o to, aby se tu nesmíchaly dohromady dvě různé věci: Královna má vždy pouze jednoho otce. A to nezávisle na tom, s kolika trubci se pářila její matka nebo spermatem kolika trubců byla uměle oplozena. Druhá věc je, že já jako včelař nevím, který z těch trubců je její biologický otec. Ale do vajíčka vždy vstupuje pouze a právě jedna celá genetická informace jedné spermie, která jej oplodní. Žádné takové, že by do něj přispělo několika kousky genetické informace několik kousků spermií několika trubců.
Tedy ještě jednou jinak: Může být více kandidátů otců-trubců, ale biologickým otcem je jen a pouze jeden z nich.
"ale biologickým otcem je jen a pouze jeden z nich"

To je snáď jasné každému, otázka je ale postavená "ktorý?" Stopercentnú istotu nemáš ani pri umelom oplodnení... Musel by si zabezpečiť proti migrácií trúdov z úľa do úľa, alebo vysunúť pracovisko (na ostrov).
(Problematika "troch rodičov" bola pokorená až minulý rok.)
Citace:
Raritou je že se stalo nejednou že se objevil matečník i tam kde matka neměla přístup a z tohoto matečníku se vylíhla matka.Je to věc o které se nemluví jelikož si ji prakticky nikdo nedokáže logicky vysvětlit

To se mi stalo vloni. Koncem května jsem nasadil medník a za měsíc vytáčel. A asi 3 cm nad mateří mřížkou matečník. Žádná jiná buňka. Jen ten matečník. Šel do oddělku.
(23.03.2017 15:39)Heteropteryx napsal(a): [ -> ]Jasně, ale jde o to, aby se tu nesmíchaly dohromady dvě různé věci: Královna má vždy pouze jednoho otce. A to nezávisle na tom, s kolika trubci se pářila její matka nebo spermatem kolika trubců byla uměle oplozena. Druhá věc je, že já jako včelař nevím, který z těch trubců je její biologický otec. Ale do vajíčka vždy vstupuje pouze a právě jedna celá genetická informace jedné spermie, která jej oplodní. Žádné takové, že by do něj přispělo několika kousky genetické informace několik kousků spermií několika trubců.
Tedy ještě jednou jinak: Může být více kandidátů otců-trubců, ale biologickým otcem je jen a pouze jeden z nich.
To že matka má vždy pouze jednoho otce považuji za všobecně známou samozřejmost,ale já vycházím z otázky jaký vliv na matku mají její předkové a jaký samotné vychování včelami především pokud je od začátku odchovávána pouze v oddělku.Tedy obecně si matka nese geny mimo jiné po některém z otců jelikož nevíme po kterém musíme obecně považovat za otce všechny kteří se s matkou teoreticky spářili(což je velmi obtížné) a to ve vztahu k předpokládaným charakterovím vlastnostem jejího potomstva.
Klidně bych mohl zabřednout do samotné genetiky a vše rozebrat detailně ale to už nepatří do tohoto tématu a za chvíli by sme tu rozebírali chromozony,rozdělení včelstva do porodin atd.Tedy co je v obecné rovině důležité pro oddělek genetické vlastnosti si nová matka ponese po předcích fizická kvalita pak bude ovlivněna kvalitou oddělku

(23.03.2017 18:21)misan napsal(a): [ -> ]"ale biologickým otcem je jen a pouze jeden z nich"

To je snáď jasné každému, otázka je ale postavená "ktorý?" Stopercentnú istotu nemáš ani pri umelom oplodnení... Musel by si zabezpečiť proti migrácií trúdov z úľa do úľa, alebo vysunúť pracovisko (na ostrov).
(Problematika "troch rodičov" bola pokorená až minulý rok.)
myslím že tento problém je řešitelný.
Dobrý den,
když vím, že budu chtít vytvořit z přezimovaných včelstev (aktuálně na dvou nástavcích L2/3) oddělky a současně mi u těchto včelstev letos nejde o med, ale o rozmnožení počtu včelstev, je něco, co můžu dělat už teď, nějak jim pomáhat, aby to později zvládly co nejlépe?

Zatím plánuji cca v 1/2 kvetení řepky každé včelstvo rozdělit napůl a těm bez matky dát matečník, jestli ho seženu.
Podle toho, že zmiňuješ potřebu sehnat matečník předpokládám, že začínáš a nemáš s tímto příliš zkušenosti.
Takže neřeš shánění matečníku, vytvoř oddělek tak, že do plemenáče vložíš rámek se zavíčkovaným plodem (není potřeba ho krmit, brzy se vylíhnou mlaďušky a bude dostatek nové generace), rámek s mednými a pylovými zásobami a prázdnou souš, do které naliješ vodu (klasicky souš poliješ konví z obou stran). Ten plodový plást by měl mít pár buněk s vajíčky nebo nejmladšími larvičkami. Na těch si včely narazí nouzové matečníky, ty jsou pro tebe v této chvíli nejjednodušší způsob, jak získat matku. Až matku vychovají, spáří se a rozklade, máš mladé fungující včelstvo, budeš postupně rozšiřovat, přeložíš do nástavku atd. Pokud samozřejmě budeš mít možnost matečníku, je to rychlejší o vývoj matky. Klidně použij i rojový matečník, pro začátek to stačí (někteří kolegové takto množí zcela běžně, rojové matky jsou pro ně běžný materiál. Je to jen věc názoru, ale pouze včely ví, jak to opravdu je).
A ještě jedna rada, až zvládneš tyto základy a budeš se cítit pevný v kramflecích, nauč se vychovat matky. Jeden můj kamarád říká, že když se naučil chovat matky, přestal být u včel nervozní, že o nějakou přijde. Do kamene tesat.
Ještě si dovolím vrátit se k původní otázce - je něco, co mohu pro zesílení včelstev za účelem vytvoření co nejsilnějších oddělků dělat už teď?
Pokud chceš udělat pouze jeden oddělek z každého včelstva není třeba nějakých speciálních úkonů stačí pokud povedeš včelstva klasicky jako bys jej připravoval na sezonu.Co se týče technologie tvoření oddělků postupoval bych trochu jinak než je popsáno výše ale to už je pouze věcí názoru v podstatě je vše správně jen lze postupovat od velmi jednodušího až k složitějšímu dosažení výsledku.Jen jeden bod z mnoha určitě při tvorbě pouze jednoho oddělku ze včelstva není třeba obětovat med to bys musel dělat těch oddělků z jednoho včelstva několik je tedy třeba si ujasnit jak silně chceš množit.V tvém případě bych se zaměřil hlavně na to aby nové matky začali klást co nejdříve zhruba do prvního týdne v červnu.To důležité co bude prospěšné pro oddělek se pak odehraje teprve v době od jeho založení.
A kdybych měl ambici udělat z každého včelstva tři? To by bylo moc odvážné?
Pokud Ti stačí med z prvního medobraní můžeš včelstva prakticky po tomto medobraní kdy budou na vrcholu rozebrat totálně do oddělků.Podle stavu včelstev pak můžeš mít klidně z jednoho včelstva třeba pět oddělků.Ovšem pak už nepočítej s žádným medem a už budeš jen pokrmovat prostě vést vše jako oddělky a připravovat pro příští sezonu.Dobré je pak mít nachystané mladé oplozené matky.Mít možnost oddělky na čas přemístit aby se návratem do původního včelstva neoslabovali.Tady je to právě o té zkušenosti.V případě jednoho oddělku ti stačí jako začátečníkovi počkat až ve včelstvech nastane rojová nálada pak uděláš silný oddělek na původní matce ta ti podrží včely v oddělku.Z rojvých matečníků se ti vylíhne nová matka a tu pak popřípadě vyměníš za matku vychovanou.Takto můžeš samozřejmě rozdělit včelstvo i na víc oddělků(podle množství matečníků a síle včelstva)na rojovích matečnících.Ovšem jak začátečníkovi bych ti doporučil všechno kde budou nové matky stěhovat na jiné stanoviště.V případě pokud děláš jen jeden oddělek a uděláš ho hodně přesílenej budeš tedy počítat s úbytkem včel je možné tento oddělek ponechat na původním stanovišti.Jen se drž toho aby v oddělcích kladly matky nejpozději první týden v červnu.Samotný matečník musí být tedy založen o měsíc dříve.Pokud si umíš odchovat matky tím lépe pro tebe nebudeš se muset spoléhat na rojovou náladu.Určitě nepočítej s tím že oplozené matky pokud nemáš známého někde začátkem června nakoupíš.Samozřejmě že tvoření oddělku popřípadě vychování matky lze mnoha postupy lze použít otevřený matečník,zavřený mateční ,popřípadě udělat matku přímo v oddělku poze s plodu,dodat oplozenou matku vše má svá specifika a bylo by to na několik listů psaní.Nejjednoduší způsob je zhruba popsán.
Loni jsem ze 6ti včelstev udělala celkem 17 oddělků. A medu jsem měla kolem 35kg na včelstvo. Oddělky jsem dělala průběžně celý květen a červen. Poslední jsem dělala v půlce července, ale ty vyzimovaly spíše jako záložní a budu je spojovat. Oddělky dělám na zralý matečník, vždy dám jeden rámek s plodem, jeden zásobní (pyl i med) a souš s vodou. Přihodím mezistěnu rámové krmítko s kilem těsta a hotovo. Takto vytvořený oddělek i v půli června se při vydatném krmení (asi 35 kg + něco v září na dokrmení) dostal na 3NN. Krmím tak jak popisuje zde na foru pan Pešek https://www.vcelarskeforum.cz/uzivatel-i...slav-Pesek Jeho příspěvky stojí za pročtení. Pokud v první polovině květu řepky rozdělíš včelstvo na dvě, tak sice budeš mít parádní oddělky bez práce, ale přijdeš o veškerý med - ikdyž z lip a medovici by ještě nanosit mohly i takto rozdělené. Ale...pokud uděláš silné oddělky a matka se při proletech ztratí a ty to zjistíš pozdě...přijdeš o zbytečně moc včel... Je to zbytečné riziko. Já šla cestou více a slabších a pak spojovala. Bylo to bez obav ze ztráty matky - vždy byla nějaká navíc. Chov matek není složitý. Pokud chceš jít cestou rozdělení včelstev tak mi přijde výhodnější udělat to až v červenciWink po vytočení medu před krmením, ale musíš mít k dispozici oplozené matky a má to svoje specifika aby to klaplo... Mě jako začátečníkovi přišlo nejlepší to, co jsem loni dělala - oddělek na jeden rámek plodu + matečník + vydatné krmení.
Oddelky môžeš vytvoriť aj začiatkom augusta / 8M /nemusíš mať ani oplodnené matky na pridanie do oddelku. matku si spravia náhradnú.Ovšem oddelok musí mať 3 rámiky plodu + 2 zásoby. Po vyliahnutí matky treba pomaly podnecovať sirupom. Oddelok treba preliečiť varidolom alebo Avartínom zhruba 3 dni než sa začne liahnuť matka. Oddelky treba dať do tieňa aby ich výlet smeroval na západ, vtedy je najmenšia pravdepodobnosť že sa matky stratia, zúžiť letáč aspoň na 5 cm.
Nic se neděje,to není vyrypování.Je to jen z důvodů - nepoplést začátečníky. F.V.
Zdravím, letos chci začít včelařit. Jelikož tchán včelaří, domluvil jsem se s ním, že mi poskytne "material" na tvorbu oddělků. Ale kdy začít při tom letošním počasí? Ani tchán nemá zkušenosti s oddělky, zatím množil jen roji.
No, pokud množil jen roji, tak ať zase nechá svoje včelky dojít do rojové nálady a až budou matečníky, přeházej si rámečky s matečníky k sobě, ideálně nechat v oddělku jeden matečník v původním včelstvu ostatní matečníky zrušit a nandat jim mezistěny. Například, pokud budou se chtít rojit, tak ze včelstva vzít tři rámečky na oddělek a dát jim mezistěny, pokud budou mít v doletu nějakou snůšku, tak postavené budou v řádů dnů i s plodem, oddělek to postaví pomaleji, takže klidně přikrmit, drobet jim pomoci.

Ideálně oddělky dát alespoň 7km od původních včel, aby odělek měl včelky co lítají pro vodu apod. Pokud zůstanou v doletu původního včelstva, tak jim dát do souší ještě drobet vody! A nepřendat matku samozřejmě Smile

A nezapomeň na potřebná vyšetření pokud budeš hýbat se včelkama, nastuduj si kdy musíš mít vyšetření na MVP a kdy to potřeba není. Wink
(29.04.2017 10:44)klapalik napsal(a): [ -> ]Zdravím, letos chci začít včelařit. Jelikož tchán včelaří, domluvil jsem se s ním, že mi poskytne "material" na tvorbu oddělků. Ale kdy začít při tom letošním počasí? Ani tchán nemá zkušenosti s oddělky, zatím množil jen roji.

Začal bych hned v květnu, jakmile bude mít tchán dost rámků se zavřeným plodem. Nevím kolik má včelstev a kolik plánujete tvořit oddělků, ale na počasí bych moc nekoukal (pokud budete nechávat tvořit matky z otevřeného plodu), oddělek se bude muset stejně přikrmovat a než dojde na snubní prolet matky, tak stejně může být počasí jiné než slibovali u dlouhodobé předpovědi.
Referenční URL's