Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Opět máš pravdu Tono. Také jsme nebyli jiní Wink.
Před lety, kdy jsme s chovem začínali se nám stávalo, že nám neoplozená matka vzlétla z rámku při prohlížení včelstva. Někdy jsme ji chytli někdy se vrátila sama, ale většinou se ztratila Sad
Náš závěr byl: Nelézt do včel s neoplozenou matkou v době vhodné na snubní prolet.
Většinou taková včelstva prohlídnu po šesté večer a podobné adrenalinové zážitky už patří minulosti.
mě říkal jeden včelař že jakmile je v úle nová matka ať tam desední dní nelezu vůbec....
Dnes jsem konečně oživil včelín. Vytvořil 6 osiřelců s jedním plodovým zavíčkovaným plástem, přidal 6denní matečník, vodu, zásoby. Vím, že je 1 plodový plást v tuto dobu málo, víc jsem neměl, budu průběžně posilovat ze dvou původních včelstev.
Zdravím, mám dotaz.
Když vytvořím oddělek (směsný z 3 úlů po 1 plástu) musím ho vystavit někde mimo původní úly, nebo ho můžu umístit poblíž a oželet létavky, které se vrátí do původních úlů?
Oddělek je nejlépe odvézt alespoň 3, lépe 5 km daleko aby se létavky nevracely. Zůstává-li na původním stanovišti je třeba věznit tři dny a dvě noci. Do jedné souše je potřeba nastříkat vodu, nebo pokrmit řídkým roztokem aby nežíznily. Samozřejmě zabezpečit větrání např. přes zasíťované dno. Třetí den v podvečer otevřít, i tak se sice některé létavky vrátí, ale není to nijak markantní. S úspěchem to tak praktikuji.
Ještě jeden aspekt stran oddělků, který podporuje názor, dát je dál, a to jsou loupeže.
Zrovna s tím bojuji ...
Letos mám dost problémy s loupežemi u oddělků v plemenáčích na 6 rámků. Už jsem je zkoušel zakrývat trávou i větvičkami, jsou skoro na zemi a mimo dráhu letu včelstev, minimální dírka na 1 včelu, ale zřejmě si je našla včelstva odjinud a tlak je veliký. Takže přes den jsem je zavřel, ale dost šrumec ... Nemůžu je dát moc jinam, jsou na jediném v podstatě vhodném místě na zahradě. Počítám, že zítra se v nich z matečníků budou líhnout matičky a dřív nebo později je budu muset otevřít. Jsou dost slabé, ale nemám je čím momentálně posílit, což je chyba, vím, ale teď jsem loupež nepředpokládal, nikdy jsem ji zatím v této době nezažil. Znáte někdo nějaký dobrý trik? Ještě je zkusím otočit, aby byl výletový otvor na jinou stranu ... Je to zvláštní, pořád je snůška, ale včely slídí jako v podletí.
Dnes jsem prohlížel oddělky, jestli v nich již kladou matky a v jednom z oddělků jsem narazil na matečník, ve kterém byly asi 4 vajíčka a v pár buňkách vedle byly na stěně také vajíčka. Usoudil jsem, že je tam trubčice, tak jsem oddělek vysypal asi dvacet metrů od jeho stanoviště. Chtěl bych tento oddělek zrušit. Mám ještě, třeba zítra oddělek vysypat? Chtěl bych totiž osazenstvo plemenáče vrátit do původního úlu a nevím, kdy to mohu udělat, aby případné zbylé trubčice nezničily matku v úlu, do kterého je vrátím.
Děkuju za odpovědi, Honza.
Jirka, pri tvorbe odložencov som nikdy neutekal z bojiska, teda z včelnice, ak sa správne zmocním techniky tvorby odloženca, nemôže to dopadnúť negatívne, myslím tým napadnutie odloženca včelnicovými včelami. Zvlášť teraz, keď je aká taká znáška. Doteraz som urobil značný počet mini odložencov, v ktorých odchovávam matky. Žiadne dočasné uzatváranie letáčov, kladenie vetvičiek na letáč a pod a sliediace včely sa nevyskytli.

Tvorba odložencov pomocou MB je dosť náročné, pokiaľ sa nevyliahnu je v tomto včelstva nedostatočná súdržnosť, chýba materská látka a život tohoto včelstva nie organizovaná, chýbajú jednotlivé kasty robotníc. Je dosť možné, že v MB bunkách mohli zachladnúť ešte nedospelé imága budúcich matiek. je to toho dosť aby voja práca vyšla nazmar. lepšie je spraviť odloženec bez MB ale s otvoreným plodom, aby mohli začať chovať náhradné -nouzové MB a čo najvioac dôležité, na plástoch s plodom musia byť prirodzené medové zásoby a k tomu aj zaviečkované, nedráždia sliedičky. Podávať krmivo môžeme až vtedy, keď nové včelstvo prekonalo svoje detské choroby. AK už musíme podať krmivo novému včelstvo v úplne na začiatku (ale radšej sa tomu vyvarujme), tak nech je to krmivo pevné (cukromedové alebo mač).

Ak sa podarí štart (všetky zásahy musia byť zladenét s termínom liahnutia matiek z MB) náhradných MB, môžme smelo do odložencov pridať MB s ušľachtilými M! V tom čase už vieme, že včelstvo je skonsolidované a ustráži si letáč, pred dotierajúcimi sliedičkami.MB z náhradného chovu nemusíme zo včelstva odstraňovať, matky z pridaných MB sa vyliahnu skôr a včely náhradné zlikvidujú. Zužovanie letáčov na jednu včelu je bezúčelné, v dobre pripravenom odloženci, žiadna sliedička si netrúfne vojsť do nového včelstva. Musíme si uvedomiť, že sliediace včely ani nepadne vchádzať do úľa, kde vládne súdržnosť a jednotnosť včiel!. Anton
(29.05.2011 19:00)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Ještě jeden aspekt stran oddělků, který podporuje názor, dát je dál, a to jsou loupeže.
Zrovna s tím bojuji ...
Letos mám dost problémy s loupežemi u oddělků v plemenáčích na 6 rámků..... nikdy jsem ji zatím v této době nezažil. Znáte někdo nějaký dobrý trik? Ještě je zkusím otočit, aby byl výletový otvor na jinou stranu ... Je to zvláštní, pořád je snůška, ale včely slídí jako v podletí.

Také nemohu umístit oddělky a plemenáče do přírody jak bych si představoval. Proč? Jakmile na nějaké v minulosti narazily skupinky mládeže z řad milých spoluobčanů staly se vítanou zábavou místo kopacího míče. Proto je musím mít na zahradě poblíž produkčních včelstev. Postupuji tak, že 5-ti plástové plemenáče vystrojím 2x plást se zásobami a zavíčkovaným plodem a mladuškami, přimetu ještě včely ze dvou plodových lástů s otevřeným plodem a dávám si sakra pozor abych nepřimet i matku. Přidám 1x souš s vodou a styrodurovou přepážku. Plemenáč postavím částečně zakrytý do stínu za úly a tak připravím potřebný počet plemenáčů dle možností. Na jeden plemenáč použiji materiál ze dvou včelstev. Pokud by bylo možno umístění plemenáčů v přírodě, stačil by materiál z jednoho včelstva, nedošlo by k ochuzení o létavky. Cca po dvou hodinách je předpoklad, že případné staré létavky plemenáče opustily a vrátily se zpět do svých mateřských úlů. Poté do plemenáčů vložím zavíčkované matečníky, do každého jeden a plemenáče přenesu na připravené místo. Letos mám plemenáče v rozmezí od 1 m do cca 5 m od česen produkčních včelstev. Podle mého je důležité slevit poněkud z pohodlí a nebát se u každého plemenáče vždy při prohlídce a jakéhokoli zásahu, krmení, rozšiřování mezistěnami, značení matek, se vždy uctivě poklonit Wink. To znamená neinstalovat plemenáče na žádné stojany ale jen tak je "pohodit" do trávy nebo manželce mezi kytičky.Toto umístění pokládám za klíčové proti loupeži. Za roky po které to takto musím provádět jsem nezaznamenal loupež, pokud se nejednalo o osiřelý plemenáč, nebo plemenáč s neoplozenou či jinak nekvalitní mladou matkou. Snad tato zkušenost z chovu někomu pomůže. Vyzkoušejte a dejte vědět. Ještě maličkost, pokud se do oddělků a plemenáčů již naučily chodit včely z jiných včelstev jako do supermarketu, tak nepomůže nic jiného než je odstranění takových včelstvíček a jejich instalace jinde. Před tím však je dobré prohlídkou zjistit jak je včelstvíčko silné, zda ovládá prostor a v jakém stavu je matka a popřípadě provést nápravu. Slabší včelstvíčko posiluji plástem s líhnoucím plodem. Pokud je problém s matkou, tak taková včelstvíčka spojím se sousedními. Tak držím palce a ať se daří. JK

[Obrázky: Chov_matek_vlastn_2011_037.jpg]

Část letošních plemenáčů.
Josef, priateľom nerád oponujem, ale nemyslím si, že nové včelstvá majú pokoj od sliedičiek len preto, že si ich posadil medzi kvety-kytky. Skôr je pravdou to, že si správne do života pripravil. Ja môžem smelo napísať, že mojich 42 chovných jednotiek mám na stojane na včelnici, jeden popri druhom a lúpeže som nezaznamenal, mám si myslieť, že to je to najsprávnejšie? Ťažko, dôležitejšie je takúto novú jednotku správne pripraviť. Zdôvodnil som to v komentári o 5 min. skôr ako Ty. Anton
Pánové Antone a Josefe, díky za konsultaci! Jsou to cenné a subtilní rady a budou jistě prospěšné i ostatním. Přiznám se, že jsem po ranní prohlídce "z bojiště" utekl. Už po šesté byl kolem oddělků zase čilý ruch, takže jsem je přestěhoval do záhonů mezi kytičky. Zatím je klid ... Udělal jsem při téhle tvorbě oddělků několik chyb. A trochu jsem riskoval. Potkalo se to pak navzájem tak, že co se mohlo pokazit, se asi pokazilo. Inu - zkušenost ... Měl jsem včelstvo bez matky, které si narazilo nouzové matečníky. A protože jich bylo víc a bylo mi jich líto (vyzimoval jsem mizerně - starší a ještě vloni velmi dobré matičky (zelené a modré) málo kladly - a chtěl jsem nové matky a více včelstev), tak jsem ty matečníky rozdělil do oddělků s jedním plodovým plástem. Byly tedy dost slabé a nebylo čím je už posílit, prostě jsem to risknul s tím, že během cca dvou týdnů bude jasné, kde se matička vylíhla a začala klást a kde se nezadařilo. Pak bych asi zase pospojoval ... Samozřejmě jsem nekrmil roztokem ani těstem, dal jsem jim zásobní plásty. Doufal jsem, že loupež nenastane, dělal jsem to tak už v minulých letech a byl klid, i když byly oddělky prakticky vedle ostatních včelstev. Ale letos je tomu jinak, už od časného jara jsou náznaky slídění, ta špatně vyzimovaná včelstva byla lákadlem pro okolní silnější, rovnováha je narušena a prostor se těžko brání. Mělo mě to varovat ... Je fakt, že snůška u nás teď sice nějaká je, ale vlastně nic moc, řepka letos není, akáty v okolí pomrzly, takže teď kvetou rozličné květinky, louky, bezinky, keře, jasmíny, pustoryly ... Zřejmě je včelí "hlad" ale velký a okolní včely ucítily vůni zásobních plástů z oddělků. A oddělky sice obsadily plod, ale česínko nebyly schopny bránit. Nebylo to zatím žádné drama, nikde žádné mrtvolky, včely si jen, jak napsal Josef, chodily nakupovat jako do super-hyper. Tak jsem to chtěl zarazit, protože dnes nebo zítra se budou líhnout ty matičky a bude potřeba klid. Antonovy principy jsou přesné a fungující, jenomže pro rovnovážný stav. Ten teď není a tu rovnováhu jsem porušil já svým poněkud zase nepokorným pokusnictvím ... Wink. Snad i tato zkušenost bude někoho cenná. Zítra se do nich mrknu, zda se matičky vylíhly a pak napíšu, jak se situace vyvíjí. Ještě jednou díky.
(29.05.2011 19:00)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Nemůžu je dát moc jinam, jsou na jediném v podstatě vhodném místě na zahradě. Znáte někdo nějaký dobrý trik? Ještě je zkusím otočit, aby byl výletový otvor na jinou stranu

Dobrý trik: před česno, nebo těsně nad něj dát LOŇSKOU souš ( podtrhuji a zdůrazňuji). Bez nejmenších stop po pylu, nebo dokonce medu! Pokud tohle nedodržíš, naopak loupež podpoříš, nebo vyvoláš. Příležitostně tento trik používám nejméně 20 roků. Je to nápad Doc. Ptáčka.
Lupičky přiletí na původní místo snadného zisku, kde náhle najdou plást (souš) na němž nic není. Vrátí se s prázdnou a už se na totéž místo nevrátí. Mezistěna takto nefunguje, naopak, vůní vosku láká.
Josef Kala
Ufff, díky, to je tedy moc zajímavý trik! Zítra to zkusím, takové souše mám. Podám zprávu ... Wink
Mám jedno včelstvo (bodavé) a dva letošní oddělky (s ušlechtilými matkami), rozhodl jsem se zlikvidovat bodavost mého včelstva, nákupem 4 ušlechtilých matek a tvorbou oddělků. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že nejen medník, ale i plodiště je zaneseno medem a pylem, skoro žádný plod. Musel jsem utvořit oddělky s rámky s medem a včelami. Myslíte, že včely v oddělcích matky přijmou nebo když tam není plod, tak se na přidané matky vykašlou? Přemýšlel jsem jestli nebylo lepší utvořit smetence, ale stejně bych neměl souše.
Podávám slíbenou zprávu o výše kolegou Kalou zmíněném triku s loňskou souší před česnem oddělku: u dvou to zafungovalo, u třetího loupež trvala a lupičky oddělek přes několikeré přemístění vždy našly a vybrakovaly a prakticky anihilovaly ... Ale ty dva jsem zachránil a matky už kladou. Ještě jednou díky!
Někdy včelstvo oddělku pochopí beznadějnost situace a ty které přežijí, dezertují k loupežníkům, a protože fintu "potěmkinovy vesnice" znají, umějí lupičkám účinně pomoci - nejnebezpečnější úsek loupeživé cesty (zmatená střáž je pustí - vždyť přišli naši a legitimovali se naší vůní) , umístění komůrek s poklady uvnitř vlastního úlu znají, vloudí se do vlastního týlu a tam začnou řádit, zmrzačí matku, odnesou zásoby, vysají plod, rozbijí plásty....Zkušený včelař pozná, že jde o loupež zjevnou.
Tichá loupež je záludná: zalétlé včelky přicházející s pokornou prosbou se ujmou, nakrmíji. Ta převezme vůni domu pečovatelské služby, vrátí se do svého původního úlu, podá zprávu a už se do loupeného včelstva vžebrávají další. Oklamané strážkyně které mají sociální cítění, přece nemohou odmítnout žádost o pomoc. A náhle odnáší desítky lupiček bez toho, že by je někdo proclíval poklady do svého úlu. Nikde žádná rvačka, a tak čilejší ruch na česně včelař hodnotí kladně: hele, jak je ten oddělek aktivní, už je skoro tma a on ještě shání.
Příčinou loupeže bývá nekvalitní matka, početně slabý a neharmoinický oddělek (nevyvážený poměr mladých a starších včel).
Pepa Kala
Dnes jsem koukal do oddělku. Matka v pohodě klade, plodu je dost ale co mě zarazilo tak to, že spousta včel má polovinu zadečku směrem k trupu zbarvenou do oranžova. V ostatních včelstvech jsem se s tímto ještě nesetkal. Nevíte někdo čím by to mohlo být způsobeno? Foto nemám poněvadž jsou dost prudký a nebyl čas fotit...
Podľa mňa, je to len "genetické dedičstvo". Takéto včely mám aj ja. A trúdy majú dokonca zlatavé pásiky. Nemám žiadne obavy.
(10.06.2011 0:48)Josef Kala napsal(a): [ -> ]Někdy včelstvo oddělku pochopí beznadějnost situace a ty které přežijí, dezertují k loupežníkům, a protože fintu "potěmkinovy vesnice" znají, umějí lupičkám účinně pomoci - nejnebezpečnější úsek loupeživé cesty (zmatená střáž je pustí - vždyť přišli naši a legitimovali se naší vůní) , umístění komůrek s poklady uvnitř vlastního úlu znají, vloudí se do vlastního týlu a tam začnou řádit, zmrzačí matku, odnesou zásoby, vysají plod, rozbijí plásty....Zkušený včelař pozná, že jde o loupež zjevnou.
Tichá loupež je záludná: zalétlé včelky přicházející s pokornou prosbou se ujmou, nakrmíji. Ta převezme vůni domu pečovatelské služby, vrátí se do svého původního úlu, podá zprávu a už se do loupeného včelstva vžebrávají další. Oklamané strážkyně které mají sociální cítění, přece nemohou odmítnout žádost o pomoc. A náhle odnáší desítky lupiček bez toho, že by je někdo proclíval poklady do svého úlu. Nikde žádná rvačka, a tak čilejší ruch na česně včelař hodnotí kladně: hele, jak je ten oddělek aktivní, už je skoro tma a on ještě shání.
Příčinou loupeže bývá nekvalitní matka, početně slabý a neharmoinický oddělek (nevyvážený poměr mladých a starších včel).
Pepa Kala

Pepa, neviem kde na tieto ľudové báchorky chodíš a strašíš nimi včelárom, ktorý toho ešte o včelách nič nevedia a Ty nimi "machruješ"
Už som nejaké roky (54) pri včelách "odkrútil" aj mne cudzie včely vyrabovali niekoľko utvorených včelstiev, ale vždy som bol na príčine sám, pretože som nedodržal zásady tvorbu odloženca-oddělka. Taká je pravda a obviňovať včely aké sú prešibané je neseriózne, je scestné. Včely sú deti prírody a potravu zháňajú tam (ak nie je momentálne v prírode), kde ju ľahšie získajú.
Na záver síce naznačuješ , že príčinou môže byť aj slabý a nekvalitný odloženec, ale to je všetko relatívne, včelstvo musí mať už v zárodku jeho tvorby matku a je jedno aká je, každá má svoju feronomálnu výbavu, na ktorej je včelstvo závislé, ak toto v práve zriadenom včelstve chýba (lietavky odletia) a majiteľ im npr. hneď núka potravu, inak ako katastrofou sa to ani neskončí! Anton
Referenční URL's