Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jak dlouho necháváte oddělek mimo, než ho vrátíte na původní místo, zajímá mě názor více lidí ... jak to máte vy?
děkuji
Z převážení a stěhování oddělků už jsem vyrost.
Ja neodvážam. Nechávam na pôvodnej včelnici. Je to zbytočné.
S tím tedy počítáte, že se vám vrátí létavky do původního úlu a oddělek bude mít jen mladušky?
Ano, s tím se počítá a tak do oddělku, například se dvěma rámky plodu + souše s vodou (stačí deci -dvě) se sklepávají včely ještě z jednoho plodového rámku, aby až odletí létavky měl "kdo" zahřívat a ošetřovat plod. Píšou to v každé knížce o chovu včel pro začátečníky. Taky tam píšou, že se nemusejí dávat zásoby - zásobní rámek jen když je snůška, jinak je nutné ho tam dát. A silnějšímu odd se dá dát i mezistěna.
A tak dále, a tak dál.Wink
(24.05.2016 21:03)AlienStar napsal(a): [ -> ]S tím tedy počítáte, že se vám vrátí létavky do původního úlu a oddělek bude mít jen mladušky?

Já je vozím na nové stanoviště a tam je nechávám. Tam pak dělám další a ty si zase převezu. Takže to mám při jednom. Stejně kočuju. Smile

Ale k otázce. Když je to zjara a plásty nejsou tak olepené včelama tak to radši převezu, nyní když včely kapají z plástů jak se tam nemohou vejít je to už jedno, je tam tolik mladušek, že je jedno zda se létavky vrátí.

S převozem stačí málo včel do plemenáče, bez převozu je třeba rezervu.
A musí být snůška, tedy aby to bylo bez rizika si je nechat na místě.
(24.05.2016 21:22)tom.50 napsal(a): [ -> ]Taky tam píšou, že se nemusejí dávat zásoby - zásobní rámek jen když je snůška, jinak je nutné ho tam dát.

Nějak mi ta věta nedává smysl...
Tak si to přečtěte celé znovu, je to tamWink
Minikŕmidlá pre odložence, cena 80 centov. Potreboval som narýchlo zbúchať niekoľko malých kŕmidiel. Vojde tam aj s plavákom cca 500ml roztoku 1:1.

[attachment=4122][attachment=4121][attachment=4120]
A není lepší tam dva, tři rámky nedat a krmítko položit na dno úlu?
Takto je to další krám do chalupy.
Do nízkych áno, do vysokých nie (blbo sa tam potom leje sirup). Dá sa to ihneď rozobrať, takže zbytočný krám tiež nie.
Zdravím.před týdnem jsem udělal z jednoho včelstva dva oddělky.jeden s jedním plodovým a druhý se dvěmi + zásoby a souše s vodou.dnes kontrola a odďělky bez naražených matečníků.(nechal jsem je at si vychovaj svojí) Dělal jsem sice odďělky poprvé ,ale nastudováno mám dost jak z literatury tak odsud.matka tam na 100% není jelikož jsem jí našel v puvodním včelstvu.Při odchodu ze stanoviště jsem potkal kolegu od kterého včelky mám a zjistil jsem, že jemu se stalo to samé. Chtěl bych se zeptat jestli máte někdo podobnou zkušenost,popřípadě kde jsem udělal chybu .Děkuji.
Dvě možnosti.... Buď tam byly jen absolutně mladý včely ( úplně čerstvě vylíhnutých nebo líhnoucí se) a ještě jich bylo málo a neměl kdo narazit matečníky....ty úplný mladušky mají jiné starosti a mezitím jim zestárnul nebo umřel ( buď teplem- přehřátí nebo zastydnutí) plod, z kterýho by narazily. Anebo jsi tam dal plod z medníku ( nad mřížkou) kde otevřený plod nebyl. Jinou možnost nevidím....proto je dobré oddělek převézt, protože situace, kdy plod čeká na to, až mladušky "oschnou" po vylíhnutí, nemůže nastat.

Pak je ještě možnost, že máš včely s absencí pudu sebezáchovy.Big Grin
Mám úplně to samé, teď jsem to sem chtěl psát Big Grin včelky jsou týden bez matky a je jim to úplně fuk Big Grin
Oddělek byl založen s rojovým matečníkem, matečník nikde, matka nikde, plod nikde a včelky vesele staví a nosí pyl.... A to jim ob den dávám ramek s jednodenním plodem.
Díky za odpověd.je možné že jsem udělal obě dvě chyby najednou Big Grin dva rámky jsem dával z plodistě a jeden z medníku(nepoužívám mřížku) ,otevřeného plodu bylo dost takže asi málo včel.no každopádně jsem včéra dal do každého jeden nový s plodem + včely z jednoho plodového rámku tak uvidíme.Kdyby se to stalo jen mě tak bych to chápal jelikož jsem ještě lama ale zaráží mě že se to stalo i kolegovy který včelaří X let.jestě bych měl dvě otázky.První je zdali není možnà nějaká nemoc a druhá za jak dlouho je mám zkontrolavat když jsem včera dodával nový plod.za 3 dny ? Nebo již dnes jestli se něco děje?nerad bych zase něco podělal Big Grin tak se radši 100x zeptám .Děkuji za trpělivost .
Já bych tak úplně s Milanem nesouhlasil. Vypadá to na velmi vzácnou, ale přece jen další možnost. Matky tam jsou, jsou oplozené, ale z nějakého důvodu otálejí se započetím kladení. A nebo tam jsou matky s prošvihlou dobou říje, už se neoplodní, ale včelstvíčko se chová jako kdyby mělo matku dobrou. Totiž, myslím, že když včely staví a nosí pyl, matku mají. Kladoucí, tedy oplozenou matku mají. Proč ona neklade, kdo ví.

Když se stane, že v zimě uhyne matka, včely si vychovají jinou, ale ona se nemohla oplodnit a tak je jalová. Pak takové vč zjara nenosí pyl. Matku má, ale protože neoplozenou, tak nenosí pyl. Tipnul bych si, že teď je to stejné.
Včely nosí pyl i bez matky....stačī domov. Rouskování je pud, který se pouze násobī feromonama matky a plodu...ale bez nich nezaniká.

Jestliže myemi dělal oddělek, kde si měly včely vychovat nouzovou matku....tak tam by Tome matka být neměla, pokud tam nedal starou.

Jiný je to Kroltha....tam budou nosit pyl jak vzteklý, protože jim dává otevřený plod....a vzhledem k tomu, že nenarážejí matečníky, tam matka nejspíš bude.
Já mám stejnou zkušenost loni i letos. Oddělek bez matky, nalarvené matečníky vyháže. Plod nemá ani matku a jsou kompletně v klidu, jako by jim nic nechybělo.
No a jak to loni dopadlo?
Postupně vyloupeno, vymetením zrušeno. Nebylo lze jinak.
Referenční URL's