Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(16.05.2015 21:01)goro napsal(a): [ -> ]ferdo, to mkáš tak,
.. odloženec sa robí s plodu a mladušiek a ja ho do tmy a chladu nedávam...
..niektorí včelári dávajú do tmy a chladu aj roj - nikdy som to nerobil...
...nejakú logiku na "stmelenie" (teda včely s rôznych rodín sa upnú na novú matku, okolo nej urobia chumáč a navzájom vytvoria jednu novú rodinu) by som videl u zmetencov, ale tie zasa nerobím
Wink
sorry, takže vlastne som ti na otázku neodpovedal, Blush

ale ano.ja som vlaní robil odložence bez matky.včely si natiahli matečníky a mám z nich krásne produkčné včelstvo,z ktorého som už dnes spravil znovu odloženec.
podotýkam že som ich neveznil.boli vonku na svojom stanovisku.
ale aj v knihách a v časopisoch píšu odložiť do tmy,ale nikde som sa nedočítal prečo!
dokonca sa píše zaniesť ho 5km od stanoviska.to by som bral-možno že kvôli rabovke.
toto je rámik z vľanajšieho odloženca.a také mám všetky v odložencoch
[Obrázky: DSC_0066.jpg]
Obrež ho , tak aby si ho nožom nepoškodil ,aj 2 cm okolo, potom ho sirkou alebo špáradlom pripichni k plástu oloženca, ale pozor neprepichni matečník!!!!
nie Rasťo.na nich nie sú matečníky.to som chcel len ukázať že som si spravil vlani odložence bez väznenia a priamo pri úľoch.
Diky vám oboum za radu.
Ti co mají paměť nebo nebeskou trpělivost a prošli vlákno až sem Smile tak si vzpomenou na debatu o tom jestli vozit oddělek jinam nebo ne.

Dneska jsem přidával matečníky a já tam vidím rozdíl. Ty oddělky co jsem přivezl odjinud tak mají u sebe všechny včely a je to jiný hukot - včely happy , létavky létají atd. Odložence vytvořené na místě jsou proti nim smutné, v podstatě jen mladušky atd.

Takže jde to i bez převážení, ale s tím převozem je to prostě v pohodě a stačí jeden krycí a jeden s plodem, přepážka a mezi to matečník a je to bez jakýchkoli starostí ze zmrzlých atd.
Chystám se dělat poprvé oddělky, matečníky mi úspěšně :-)zrají v medníku. Měl jsem to naplánované na pátek protože tou dobou budou matečníky zralé, ale včelky mě předběhli při dnešní raní kontrole včely visí v podmetu medník už mají plný a pomalu víčkují. Mám strach že do pátku to nevydrží a vyrojí se. Teď k otázce mám udělat oddělky už zítra a matečník přidat až v pátek a ty co budou mít naražený nouzoví tak zruším nebo udělat oddělky zítra a opatrně tam přidat odchovaný matečník (zítra to bude desátý den)?Dík.
(15.05.2015 20:06)miooo napsal(a): [ -> ][Obrázky: IMG_20150515_152619.jpg]

Tak hádam s toho niečo bude a zuzitkujem ich aj do oplodnacikov...

Určitě to zužitkuj!
Mě dělá také každý matečník radost, potřebuju množit. Matka se dá vyměnit vždycky.
Udělej oddělky co nejdříve, takže jestli bude počasí zítra. Potřebuješ dostat mezistěny a stavební rámek do plodiště kmenových včelstev. V pátek zruš oddělkům nouzové matečníky a přidej tvoje.
Jakou máte zkušenost s tvorbou oddělků s 6 den starýma matečníkama?Mám jedny v rojovce a potřebuju je rozdělit na oddělky jelikož už ani mě ani včely nebaví co 2 dny vylamovat matečniky.Mám založenou serii s F1čkama,jenže nemůžu čekat než budou matečníky zralé.Můžu tedy udělat oddělky a přidat jim tyto otevřené matečníky? Dochovají to v pořádku? díky
Dochovají za předpokladu, že oddělky budou mít v tuto dobu každý minimálně 3 rámky se zavíčkovaným plodem, dostatek zásob a pylu a hlavně dostatek včel.
Dobrý den, mě by jen zajímal, jestli oddělky mám oddělky začít přikrmovat hned nebo až bude matka, popřípadě až začne matka klást. Zásoby na dvou rámcích.
Ahoj,

ja, pokud je dost vcel v oddelku a jeste kvete repka, nekrmim. Jen jim poleju sous vodou a at holky sbiraji. Jak skonci repka, tak u nas zacina trochu bida (kdyz nedopadne lipa, apod.) Tak teprve dostanou neco sladkeho na zub. Dokonce jsem i jeden cas zkousel krmit a nebraly a kvasilo a slemovalo mi to dost brzy v ulu.

LPS
(17.05.2015 21:57)pavel.t napsal(a): [ -> ]
(15.05.2015 20:06)miooo napsal(a): [ -> ][Obrázky: IMG_20150515_152619.jpg]

Tak hádam s toho niečo bude a zuzitkujem ich aj do oplodnacikov...

Určitě to zužitkuj!
Mě dělá také každý matečník radost, potřebuju množit. Matka se dá vyměnit vždycky.

Tobě dělá každý nouzový matečník radost?? Smile
Také bych se tolik neradoval - mé chabé zkušenosti z letoška - přesně takový plást jsem našel ve včelstvu s tím rozdílem, že matečníky byly již zavíčkované. Jelikož jsem je rušil, dal jsme si trochu práce a trochu je rozpitval. Mnohé byly prázdné, nebo nevyvinuté ! Tak bacha na to Wink
Chlapi nekazte mi potešenie...
Ja som vlani silnejsi odlozenec s dvoma peknymi nudzovymi rozdelil este na polovicu a obe matky sa vyliahli aj uspesne oplodnili, takze nemusi to vzdy dopadnut negativne Smile
Tiež plast ktorý som dal na vytvorenie matecnikov pochádza z rodiny v ktorom je matka z takéhoto matecnika... A kladie úplne v perfektne...
Já to loni nechával také jen na včelách a dnes jsou krásně rozjeté .Je to snad nejjednodušší metoda na množení včelstev. Vadné matky můžu vyměnit postupem času.

Včely to ví nejlíp Smile .
Někdy si je vymění včely samy Wink
Včera jsem se dostal už i k ptákovinám. Začínám stíhat. Smile
Byl jsem o víkendu překvapen u jednoho "průšvihu" - tedy oddělku který byl vytvořen na místě a řekl bych že v něm zůstalo na můj vkus jo málo včel, že tam vybíhá plod i na okraji plástu.

Tak jsem dal do oddělku udělaného v PS 6r 2/3Langu plemenáčku jako minioddělek čidlo od teploměru co mám na zimní kontrolu plodování.

Buď to bylo hmotností čidla, ale včera večer to ukazovalo jen 33.x°C a dneska ráno jsem neodolala a došel se ranní rosou podívat a viděl pěkných a dle knížek správných 35,2°C.

Jo jak říkal Ing.Veselý, když jsou včely v uličce tak dokáží uregulovat cokoli.
Jen by mě zajímalo, zda to včera večer bylo temperováním čidla, nebo prostě považují 33 za normál a létaly raději pro med než aby topily. Dám vědět jak dnes, ale nehlásí moc letové počasí.
Referenční URL's