Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
O oddělcích se toho již napsalo mraky, ale ještě nikdo se nezmínil, jestli je vlastně v dnešní době výhodné včelstva oddělky množit a hlavně jimi nahrazovat uhynulá včelstva. Během několika měsíců se sice začnou po české kotlině převážet tisíce oddělků, ale je to tak dobře? Kdo byl na posledním Collosu tak asi ví o čem mluvím. Já tedy oddělkování a rozesílání napříč ČR neschvaluji a považuji ho za jednu z hlavních příčin zoufalého zdravotního stavu našich včelstev a proto ho rok od roku omezuji a letos bych chtěl již naprosto bez. V minulých letech jsem dost zkoušel a když vidím jarní výsledky a porovnávám s včelstvy, která měla na začátku v průběhu 3 let oddělek tak rozdíl je značný! Nezapomeňte, že úhyny cca 400 včelstev při BT jsem ve většině případů musel nahradit oddělky, všechno zaznamenal a mám tak dostatečný podklad pro svá tvrzení. A protože nemohu nikde courat, makám v dílně. Větší odvětrání plemenáčů, nový smyk, vylepšení krmítek apod. Zkuste se nad tím zamyslet! Zdraví R. S.
Predaj odlozencov a včelstiev na plástoch by sa mal zakázať zákonom..povolené by mali byť len roje alebo zmetence..bez rámikov samozrejme..
Dobrá myšlienka pri predaji aj na vlastnej včelnici ale žiadny zákon to nevyrieši. V prvom rade to musia včelári zobrať za svoje ako samozrejmosť. A to nie je, pozmeniť zaužívané a učené na kurzoch. Bonusom pri umelých rojoch,zmetencoch je profilaxia k moru vč. plodu, VD - CCD včelstiev a kompatibilita zo všetkými bedňami, nenáročný hardwer-výbava.
Gusto ponor ma prosim do problematiky preco nie je dobre co opisujes. Nerypem, len ma to zaujima, rad sa dozviem nieco viac v tom v com mam medzery.
Vopred dakujem.
Plástami a plodom sa prenáša vačšina chorob..zmetence sa daju ošetriť proti varroa tak,ze dokonca roka už netreba..(samozrejme ked ich nenecháš hladovat a nenavlačia si z rabovky)
Dokonca aj pri tak závažných ochoreniach ako mor/hniloba sa častokrát dokáže včelstvo premetením z toho dostat..posledné dva roky to dost testujem (nemyslim teraz mor/hnilobu)a vysledky su vyborne..a ked vidím co dokažu rozni lempli popredat neznalým začiatočníkom,tak ma to v tomto len utvrdzuje..
Zaujima ma to preto ze som tiez v minulosti nakupil odlozence a myslim ze moj dodavatel ma jednak profesionalny pristup (zivi sa tym) a v neposlednom rade dava robit rozbor na mor tak ako asi kazdy zodpovedny vcelar... Je toho este viac ale nejdem tu obhajovat niekoho ineho pracu...
S tvojim tvrdenim o prenose chorob suhlasim no to preco som zostal trochu zaskoceny je ze neviem ci je vo vseobecnosti spravne taky postup zakazanim v zakone... trpeli by vsetci aj normalny vcelari.
Ten kto vedome preda odlozence alebo vcelstva ktore nie su po zdravotnej stranke OK si zasluzi osobny pristup.... "neprijebes nepochopis". A viem ze taky su...
Mor nie je žiadny problém! Vieme ho diagnostikovať, vieme ho likvidovať, vieme ho tlmiť, dokonca sa ho vieme zbaviť. Problém je to (pre niekoho varoáza) na čo nám včelstvá (tým neschopným podľa niekoho) hynú. A presúvanie oddielkov a matiek tomu do značnej miery napomáha, bohužiaľ.
Netrpel by nikto, je to len otázka zvyku. Tí čo by chceli predávať by sa to rýchlo naučili. V zahraničí sa zmetence bežne predávajú u nás som ešte nepočul, že by mi ktosi vravel, že kúpil zmetenec.
Pri tých odložencoch to nie je až také zlé, ak ich kúpite od suseda, ale skôr to, Ako pán Stonjek píše, ak sa rozvážajú po republike.
Skoda ze tu nepovie nazor niekto kto to robi vo velkom.... myslim tie odlozence. Zatial to vnimam iba ako nazor jednej strany.... netvrdim ze nemate pravdu no rad by som poznal viacero pohladov na tuto problematiku.
(21.03.2020 19:45)gusto napsal(a): [ -> ]Predaj odlozencov a včelstiev na plástoch by sa mal zakázať zákonom..povolené by mali byť len roje alebo zmetence..bez rámikov samozrejme..

jako že by jsi vzal vyzimované včelstva/oddělky našel matku, hodil do klícky, ostatní vyklepal do nové papírové krabice, vložil/vypustil matku a pak to celé zavřel, nechal jen prostor na větrání a v tomto stavu prodával?

pravda, nemuseli bychom pak řešit rámkovou míru mezi prodejcem a kupujícím Big Grin
Smetence děláš v době snůšky na koupenou či jinou matku a třeba z více včelstev.
(22.03.2020 10:55)Andrej napsal(a): [ -> ]...u nás som ešte nepočul, že by mi ktosi vravel, že kúpil zmetenec.

Začínal jsem koupí tří smetenců, ale prodejce nebyl z tohohle fóra...
Tini - ale jo, já to chápu, ale pokud zakážeš prodej včel na plástech (komplet) tak pak nějak nechápu jak to by to na jaře mělo vypadat .. tam si to jaksi nedokážu představit
Rok se s rokem sesel a opet mam potrebu udelat oddelek na dve prazdna mista na stanovisti. Po lonske zkusenosti se zakoupenou matkou v pulce cervence (viz predchozi strana) bych si radeji nejen oddelek, ale i matku vychoval sam. Resp. predpokladam, ze kdyz nechcci oddelek koupit a nechci kupovat ani matku z duvodu pozdniho dodani, tak mi nezbyva jiny ppstup, nez si ji vychovat. Je dobra volba oddelek odebrat a nechat ho si matku vytvorit pres nouzove matecniky? Nebo kdyz uz se do toho pustit, tak si rovnou matku vychovat, vlozit vlastni umele matecniky, prelarvovat atp, abych na zaver pridal vlastni matku do cerstveho oddelku?
Záleží, na co se cítíš. Jestli jsi nikdy matku nechoval, ta jak se říká nouzová je dobrá volba. Hlavně musíš mít jistotu, že v přenášeném plodu jsou vajíčka. Pak není dobré si matečníky půjčovat jinam. Prostě nech to na včelách, 4 týdny do nich nelez a zvenčí dbej na to aby neměly hlad. Máš li dobré včelstvo, které chceš množit, nový oddělek po 8-10 dnech rozeber a velmi pečlivě vylámej všechny matečníky. Pak vyřízni v plem. včelstvu pásek s vajíčky cca 8 x 2 cm obdobnou díru udělej o dvojnásobné hloubce v oddělku a pásek připíchni 3 drátěnýma U čkama do plástu vajíčky dolů a ten měsíc klidu. Ať tě ani nenapadne do nich lézt!!!!!Jen slabě a celodeně krmit! Dále nijak intenzivně matku nehledej dej jí čas, vajíčkovky exelentně létají a tuto vlastnost si dlouho drží. Nikdy se nevrátí!!!!! No a až poznáš kvalitu těchto matek, můžeš si klást otázku o čem ty kurzy o chovu matek jsou a jestli takzvaní odborníci vlastně novým včelařům neškodí, ale to už je o něčem jiném. Zdraví R. S.
Lepšie im dať 2 medové plásty než krmiť a vyvolať rabovku.

Dnešný oddelok.
[Obrázky: WP-20200510-17-03-43-Pro.jpg]

[Obrázky: WP-20200510-17-05-32-Pro.jpg]

bezmedníkové sú nové oddelky okrem 6tich a ešte ich aj pribudne.

[Obrázky: WP-20200510-17-07-54-Pro.jpg]
(10.05.2020 15:55)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Záleží, na co se cítíš. Jestli jsi nikdy matku nechoval, ta jak se říká nouzová je dobrá volba. Hlavně musíš mít jistotu, že v přenášeném plodu jsou vajíčka. Pak není dobré si matečníky půjčovat jinam. Prostě nech to na včelách, 4 týdny do nich nelez a zvenčí dbej na to aby neměly hlad. Máš li dobré včelstvo, které chceš množit, nový oddělek po 8-10 dnech rozeber a velmi pečlivě vylámej všechny matečníky. Pak vyřízni v plem. včelstvu pásek s vajíčky cca 8 x 2 cm obdobnou díru udělej o dvojnásobné hloubce v oddělku a pásek připíchni 3 drátěnýma U čkama do plástu vajíčky dolů a ten měsíc klidu. Ať tě ani nenapadne do nich lézt!!!!!Jen slabě a celodeně krmit! Dále nijak intenzivně matku nehledej dej jí čas, vajíčkovky exelentně létají a tuto vlastnost si dlouho drží. Nikdy se nevrátí!!!!! No a až poznáš kvalitu těchto matek, můžeš si klást otázku o čem ty kurzy o chovu matek jsou a jestli takzvaní odborníci vlastně novým včelařům neškodí, ale to už je o něčem jiném. Zdraví R. S.
Díky moc! Perfektní návod pro začínající, nezkušené!
Můžu se jen zeptat, jak to myslíte s tím "díru o dvojnásobné hloubce"? Podle Vašeho popisu se proužek umístí tak, aby byly buňky otevřené směrem dolů, tj aby byly orientované jako klasické matečníky, je to tak? Ten proužek se umístí spíš do horní nebo dolní části plástu v oddělku? Chovné rámky jsou nahoře ale rojové matečníky často dole tak jeden (začátečník) neví... . Moc díky za rady, v současnosti jsou matky na prodej k dispozici až v červenci...
Kam by vytahly matecniky,kdyby pod nima nebylo misto???
Začína sa zakladať vlek na novom stanovisku novými oddelkami.

[Obrázky: WP-20200514-18-39-44-Pro.jpg]
Zas pribudlo čosik a po agáte sa doplní na maximum.

[Obrázky: WP-20200519-16-04-45-Pro.jpg]


Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :