Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Povedla se mě klasická začátečnická chyba. Dělal jsem svoje první oddělky a i přesto, že jsem rámky prohlížel, tak se mě povedlo dát do jednoho oddělku i původní matku. Takže prosím o radu. Mám nechat původní včelstvo, aby si matku vychovalo samo? Předem díky za rady
Jsem od lonska vcelarem, ale jak jsem dychtil po informacich, videl jsem oddelky i se starou matkou, ze si osirelci v puvodnim ulu matku vychovaj. Takze bych je asi nechal si mladou vychovat. Navic je pomalu konec repky, takze pro tento krok dle nactenych informaci "idealni" stav. Do letni snusky uz budou mit mladou kladouci matku.
(20.05.2016 9:30)Samaj napsal(a): [ -> ]Povedla se mě klasická začátečnická chyba. Dělal jsem svoje první oddělky a i přesto, že jsem rámky prohlížel, tak se mě povedlo dát do jednoho oddělku i původní matku. Takže prosím o radu. Mám nechat původní včelstvo, aby si matku vychovalo samo? Předem díky za rady

Klidne bych to tak nechal, je to i dobrej ozdravnej proces a protirojove opatreni zaroven...
Hezky den a at se dari!
Honza
Jak píše Honza, nech to teď tak se starou matkou, jen po cca týdnu se podívej zda si v tom původním úlu narazily matečníky a pak si vyber třeba jeden nebo dva a ostatní zlikviduj. Potom už jen zkontrolovat, zda matička vyběhla a nakonec zda klade.
Díky tomu, že tam nebude nějakou dobu nový plod, tak ti třeba přinesou i víc medu, jen po měsíci ti začnou trochu slábnout, ale pokud se vše podaří, tak to časem zase doženou.
Dej si taky pozor na ten oddělek se starou matkou, ať má kam klást a včas rozšiř, ať se ti nevyrojí.
(20.05.2016 9:30)Samaj napsal(a): [ -> ]Povedla se mě klasická začátečnická chyba. Dělal jsem svoje první oddělky a i přesto, že jsem rámky prohlížel, tak se mě povedlo dát do jednoho oddělku i původní matku. Takže prosím o radu. Mám nechat původní včelstvo, aby si matku vychovalo samo? Předem díky za rady

Jak já říkám těm co mě ještě poslouchají - udělej oddělky a neřeš to.

Jsou včelaři co cíleně dávají v tuto dobu matky ze včelstev do plemenáčů aby měly protirojovku, větší výnos /včely nepečují o plod/ a novou matku ve včelstvu.

Takže jsi to udělal podle nich. Smile
Udělal jsem oddělky a musím je nechat na stejném stanovišti.
Když nechám oddělky dva dny zavřené budou se včely vracet do původního včelstva?
Já tohle neřeším. Oddělet stavíš převážně z mlaďušek, plodové plásty osazené včelami, pylové a medné zásoby, souš s vodou, přidám zralý matečník. V podvečer udělám oddělek a postavím ho někam pod keř, pár metrů od původního včelstva. Létavky se vrátí a oddělek si žije svým životem, žádné věznění v chladu.
Lepšie keď sú v nom lietavky. Cool

(21.05.2016 6:21)sloon napsal(a): [ -> ]Udělal jsem oddělky a musím je nechat na stejném stanovišti.
Když nechám oddělky dva dny zavřené budou se včely vracet do původního včelstva?
3 dni a sa nerátia.
Mám dva dny v rojaku roj dnes s nim budu plnit oplodnáčky a dos včel mi zbyde. Co kdybych ten zbytek rozhazel do těch oddělků? Je to blbost nebo možno?
(21.05.2016 7:11)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Já tohle neřeším. Oddělet stavíš převážně z mlaďušek, plodové plásty osazené včelami, pylové a medné zásoby, souš s vodou, přidám zralý matečník. V podvečer udělám oddělek a postavím ho někam pod keř, pár metrů od původního včelstva. Létavky se vrátí a oddělek si žije svým životem, žádné věznění v chladu.

přesně tak jsem postupoval.... můj první oddělek... matička už klade ...stavba jak z příruček a tak nějak je tam pohoda......
Takhle to jde ted kdyz je krasna snuska a vcely neloupí. Az budou loupit radeji bych veznil nebo odvezl na jine stanoviste
Zītra budu dělat další oddělky. V těch mých šestinástavkových včelstvech si ani včely nevšimnou, jestli jim zmizly 2r nebo 4r plodu....Wink
Také se mi povedlo, do oddělku smést matku. (V oddělku mi vypreparovaly z přidaného matečníku nevylíhlou matku a vynesly ji na česno...) Jelikož původní včelstvo bylo celkově ostřejší, vylámala jsem po týdnu 2 nouzové matečníky a vložila plod z jiného včelstva. Myslíte, že je šance, že na něm narazí matečník nebo raději upřednostní pár svých starších larviček?
Zdravím vás. Chci se zeptat na jednu věc. Za jak dlouho můžu vrátit oddělek na původní místo ??
Myslíte, že když bude týden mimo původní stanoviště a já ho po tom týdnu vrátím, že se vrátí létavky do původního úlu?
Děkuji za rady
Anna , nádej umiera posledná Wink ale myslím, že po týždni už majú minimum vlastných starých lariev a šanca je vysoká, že narazia aj na pridanom pláste. Daj vedieť ako to dopadlo.
AlienStar :Týždeň je dosť, ja to tak robím.
(22.05.2016 18:28)Anna napsal(a): [ -> ]Také se mi povedlo, do oddělku smést matku. (V oddělku mi vypreparovaly z přidaného matečníku nevylíhlou matku a vynesly ji na česno...) Jelikož původní včelstvo bylo celkově ostřejší, vylámala jsem po týdnu 2 nouzové matečníky a vložila plod z jiného včelstva. Myslíte, že je šance, že na něm narazí matečník nebo raději upřednostní pár svých starších larviček?

Andrej sice odpovídá a má pravdu, ale je tu ještě ale.

Popíšu přesně co se stalo nám. Koupili jsme si matku od pana Cimaly, rok starou, ověřenou za tisícovku + poštovné, podle jeho nabídky. Chtěli jsme zušlechtit svoje včelstva, přesně jako vy. Od ušlechtilé matky jsme si chtěli vychovat a vyměnit všechny matky (a taky jsme množili vč).

Matku přidat umím, v tom nemám problém. Osiřelé vč matku cimalku (linie se jmenuje Praděd, "cimalka" jí familiárně říkám jen já) přijalo, počkalo až položí první vajíčka, zabilo jí a na vajíčkách si začalo dělat nouzáky! Nevěřím, že by matka byla vadná. Problém byl ve včelstvu, které jsme chtěli zlepšit.
Prostě bastard se brání zušlechtění i těmi nejkrkolomnějšími způsoby a tak je třeba se připravit i na takovouto, sice velmi vzácnou, ale přece jen možnost.
Keby Anna počkala a vylámala tie matečníky po 9 dňoch už by nemali na výberSmile takto je to vždy trochu riziko.
Děkuji za obě odpovědi. O víkendu uvidím. Vždycky si nastuduji teorii, jdu do včel a ono je pokaždé něco jinak Smile Například jeden ze dvou nouzových matečníků, měly uprostřed ještě nedodělaného stavebního rámku. Nebylo tam kromě matečníku nic jen prázdné buňky, asi ho chtěly utajit...
Mladé včelstvo je ako zaľúbený mladý muž, urobí všetko, čo vidí žene na očiach. Staré včelstvo je ako vydatá žena. Nech urobíš čokoľvek, nikdy to nie je dobre a vždy si robí čo chce. Môžeš sa aj potrhať. To je životná múdrosť, ktorú ma naučil jeden starý včelár Smile
Pane Stoklasa, perfektní moudro, já to furt tvrdím, že u včel je vše jako u lidí, ač se to může zdát divné.

Přidám další v té souvislosti.

Rojení je jako s věrností ženy. Jsou takové, které jsou hodné, drží se doma, nemyslí na "lumpárny" a dělají co se od nich očekává a často neremcají když je chvilková nouze a nebo malý byt. Trpělivě počkají až přijdeme a věc vyřešíme a nebo se spokojí i jen s tím, že se usilovně snažíme situaci řešit.

Pak jsou jiné ženy, marnivé, nikdy jim není ničeho dost a zahýbají i v pravé poledne a můžeme se snažit jim dát i to, co jim na očích není vidět, drahé auto, velký byt a stejně zahnou a často frnknou (naštěstí = pak jí netřeba zardousit), doma bordel a furt nespokojenost. A ještě bývají zlé a nesnášenlivé!

U včel je řešení snadné, bestii chytím mezi prsty, mlassk a je to...

U včel, stejně jako u lidí nevíme, co se z té mladé krasavice nakonec vyklube... (často napoví jaká je tchyně!)
Referenční URL's