Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jestli chceš mít jistotu tak matecnik obal tenkým alobalem a nechej čouhat jen jeho špičku aby mohla mladá matička vylézt. To funguje vždy. Jarda.
Taky jsem tomu věřil, než zjistil že včely slabý alobal - z kuchyně rozkoušou jak perník.
Chce to prý od jogurtu, nevím, já už používám ochranu - tu větší- z nastavky.cz.
Pro mě to má i výhodu ochrany pevnostní a jednoduchá fixace pro převoz na plástu v plemenáči.
(10.04.2016 9:07)Abeja napsal(a): [ -> ]Kdybych ale ten oddělek s přidávaným matečníkem udělala např. ze dvou různých včelstev, je potřeba nechat ty různé včely nějakou hodinku "sžít", nebo je taky lepší dát matečník hned (když je nechci nechávat narazit/vylamovat vlastní matečníky)?

Já to dělám tak, že při vyndavání plástů do oddělku hned vkládám matečník, nečekám. Myslím, že čím dřív včely v tom chaosu zjistí, že mají náhradu za svoji matku, tím líp. Myslím, že konsolidace včel v tomto případě by byla spíš ke škodě. Jinak žádné ochrany matečníků nepoužívám. Většinou se mi do těch prodávaných matečníky nevejdou, nebo jen velmi obtížně...Jediné, co se podle mě dá dobře použít je obyčejná injekční stříkačka. Akorát je dobré do ní kápnout kapku medu.
Díky moc, tak už se těším, až to zkusím!

(10.04.2016 18:51)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]... čím dřív včely v tom chaosu zjistí, že mají náhradu ...

Jinak vytvořit chaos mi jde každopádně dobře Smile
Základní pravidlo je v podstatě nastavené tak, aby tam žádný otevřený plod nebyl. Proto jsou v těch schématech nastavenny ty denní lhůty. Jinak je to tak trochu ruská ruleta. Wink
Jiří
Ten alobal těch pár hodin vydrží než se matka vylíhne. Dělám to každý rok u cca. 150 oddělku a vždy ok.
Mytecník dávám do oddělku až po přemístění na nové stanoviste co trvá asi 2hod. Jarda
Vážení, jsem začátečníka letos si chci poprvé zkusit udělat oddělek. ( začátek května)
1. chci zkusit oddělek bez matečníků ( aby si vychovaly matičku), popřípadě další rok matku vyměnit
2. nemohu ho přemístit jinam, tedy zůstane ve včelíně
3. budu ho vkládat přímo do nástavku + vysoké dno

Postup:
1. odebrat co nejmladší plod + zásoby + včely
2. sklepnout včely ještě z dalších 2 rámků
3. zavřít na 2 dny do temné a chladné místnosti
4. vrátit na stanoviště a zúžit česno na 1 včelu
5. následně skontrolavat zda je matka a zda klade
6. dle množství zásob začít krmit

Poprosil bych odborníky, zda to takto mohu udělat. Předem s pokorou děkuji
No, zapomněl si na vodu Smile Chvíli bude trvat, než bude mít oddělek dost létavek a dal bych plod jak nejmladší, tak i vybíhající, matečníky si udělají samy, pokud chceš matičku měnit, tak bych to neviděl jako problém a včely jsem do sklepa nedával a oddělěk funguje taky, jen dost létavek vezme roha.
Když děláš oddělek do nástavku a necháváš ho na včelnici, sestav ho bez včel. Pak sundej víko úlu, na vrchní nástavek polož mateří mřížku a na ní nástavek s oddělkem. Druhý den bude obsazený těma správnýma včelama a s minimem létavek.
Krmit budeš bez ohledu na stav zásob.
Aha. Ty máš 39x30. Moje rada funguje na poloviční výšce, u těhle nevím.
Ja som postupoval vlani takto: http://www.pv.sk/vcely/prax_clanky058.asp Len som odloženec nepremiestňoval a na 2/3 LG som dal 5 plástov.
Jen pro korektnost, v odkazu nahoře si umažte tu poslední tečku Smile

Přesto díky.
Už som to opravil.
Podla mna lepsie je urobit odlozenec so starou matkou a mladu nechat vychovat v povodnom vcelstve. Je mensie riziko zachladnutia plodu. Vzniknutu plodovu pauzu mozu vyuzit na prinos nektaru, ak bude znaska a budes mat aj med Cool
(13.04.2016 15:22)Mastr napsal(a): [ -> ]Vážení, jsem začátečníka letos si chci poprvé zkusit udělat oddělek. ( začátek května)
1. chci zkusit oddělek bez matečníků ( aby si vychovaly matičku), popřípadě další rok matku vyměnit
2. nemohu ho přemístit jinam, tedy zůstane ve včelíně
3. budu ho vkládat přímo do nástavku + vysoké dno

Postup:
1. odebrat co nejmladší plod + zásoby + včely
2. sklepnout včely ještě z dalších 2 rámků
3. zavřít na 2 dny do temné a chladné místnosti
4. vrátit na stanoviště a zúžit česno na 1 včelu
5. následně skontrolavat zda je matka a zda klade
6. dle množství zásob začít krmit

Poprosil bych odborníky, zda to takto mohu udělat. Předem s pokorou děkuji

V podstatě je zbytečné dávat do chladné místnosti. Já v podvečer odeberu plodový plást, přidám zásoby, souš s vodou, případně přidám mlaďušky a je hotovo. Létavky se vrátí do původního včelstva a zbytek je na děvčatech. Dříve jsem přidával matečník, nyní ale raději přidávám označenou panušku. Odpadá starost o líhnutí matky a následné hledání. Vím, že nepřidávám matku s defekty a při kontrole jen
hledám barevný bod mezi včelami. Je to mnohem rychlejší a pohodlnější. Panušky značím barvou, po rozkladení přidám opalit.
ještě dotaz, jaký je pak rozdíl v oddělku v kvalitě matky :

1. vychována sama
2. vložení matečníku
3. vložení matky

díky, omlouvám se za začátečnické dotazy, přečetl jsem co se dalo a potřebuji si v tom tak trochu udělat pořádek Smile
ad 1. Je to tzv. "nouzová matka" nebývá valné kvality. Včely při nouzovém chovu nejraději (hodně často) postaví matečník nad nejstarší larvičkou, ze které to ještě jde....a to snižuje kvalitu matky velmi výrazně! Pokud nepoužiješ mepodu jako Ruda Stonjek, to znamená- po zavíčkování veškerého plodu vylámat matečníky a vložit rámek s vajíčky a z toho nechat vychovat matku - pak vůbec nedoporučuju.

Kvalita matky se neodvíjí podle toho toho co dáš do úlu. Kvalita se odvíjí od genetické výbavy a od způsobu vzniku a "výchovy" matečníku.....Pro začátečníka je asi nejvhodnější použít koupený již zvřený matečník před líhnutím od některého chovatele, nebo se pokusit si "přelarvit"....nebo použít rojový matečník. K tomu je ale zapotřebí včelstvo znát, aby sis nerozchoval rojivky.Wink U rojových matečníků je z fyziologického hlediska kvalita stoprocentní, ale existuje možnost, že si na další generaci přeneseš nežádoucí vlastnost....tj.právě to rojení.

Jinak VF je plné těchto polemik o chovu....stačí se jen večer začíst....a ráno ještě nemáš dočteno.Big Grin
Vůbec žádný rozdíl (většinou) mezi nimi není, je to jen o čase, který potřebuje oddělek k vlastnímu rozvoji.
Od položení vajíčka trvá vývoj matky 16 dnů, týden trvá, než pohlavně dozraje, následují snubní prolety, než se rozklade, je 30 dnů pryč. Po tuto dobu oddělek slábne, nemá žádný nový plod (pokud ho neposiluješ z jiného včelstva).

- vychová si vlastní
matka bude vždy nouzová, ale pokud bude v plodovém plástu nejmladší plod, není to problém. Naopak zakládat oddělek z otevřeného plodu není rozumné, musí ho krmit, zahřívat ... To vše je práce a energie, na kterou oddělek nemusí mít kapacity.

- vložení matečníku
Matka se většinou líhne do 24 hodin, týden trvá, než pohlavně dozraje, následují snubní prolety, celé to trvá cca 14 dnů. Může se vylíhnou z nějako deformací, potom musíš řešit, co dál. Často taková se matka normálně spáří a rozklade, později ji včely vymění.

- vložení matky
Vkládáš již vylíhnutou matku, vizuálně dokážeš rozpoznat defekty (chybějící hohy, velikost těla ...) Můžeš předem označit barvou, lépe se hledá. Týden trvá, než pohlavně dozraje, následují snubní prolety, celé to trvá cca 14 dnů.
Ad Milan Havelka, #1217: "U rojových matečníků je z fyziologického hlediska kvalita stoprocentní, ale existuje možnost, že si na další generaci přeneseš nežádoucí vlastnost....tj.právě to rojení."

Ak je rojenie (aj) geneticky podmienené, potom je z hľadiska prenášania tejto vlastnosti do ďalšej generácie jedno, či sa použije rojový matečník alebo prelarvenie. Kukla v matečníku aj larva sú predsa od tej istej matky, nie? Či sú poznatky o tom, že sa do robotníčieho vajíčka dostaáva iný súbor génov než do vajíčka položeného do materskej bunky?
Samozřejmě, ale jen blázen bude chovat přelarvováním od včelstva, které se vyrojí 3x za rok....Big Grin Zatímco možnost , že sáhneš po matečníku od rojivého včelstva, pokud bude matečník k dispozici, je celkem reálná.
Já si chovám pro sebe matky z přirozrných, rojových matečníků, ale metodou, kdy omezením prostoru a třeba i překrmením medem, donutím jinak nerojivé včelstvo(většinou to nejlepší z loňska) "se vyrojit". Samozřejmě, že ho nenechám vyrojit Big Grin, ale zužitkuju si matečníky. Ještě spíš nechávám matečníky vylíhnout v klíckách a zužitkovávám až panušky. Přesně jak píše Honza Havelka....vyřadím dopředu nevyhovující matky. Většinou je to ohledně velikosti. To, aby matce chyběly nohy, jsem ještě nezaregistroval. Nemám to potvrzené...pracuju na tom jen pár let (4), ale vlastnosti těchto matek ve srovnání s jakkoliv kvalitní matkou z přelarvení, jsou, řekl bych, "někde jinde".Wink Podle mě u přelarvování něco opojíme...nejsme včela, tak si toho jednoduše nevšimneme a ani nás to nenapadne....Už jen to, že vajíčko v rojové buňce je těžší než obyčejné dělničí vajíčko, může mít svůj vliv....
Referenční URL's