Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Sice taky ještě umím prdlajs, ale tento poměr se mi povedlo udělat předminulý rok, sice o řád méně - ze dvou jsem měl na konci 8, ale podle toho vím, že to jde. Nárůst 400, nebo 450% je skoro nastejno. Byl to můj první rok, co jsem choval matky.
Z těch dvou včelstev jsem měl tedy z každého 3 oddělky a k tomu 30kg medu. Oddělků by šlo udělat i víc, ale ze začátku mi to nešlo a pokud na medu vůbec nezáleží tak půjde ještě víc.
Žádné polystyrenové plemenáče jsem neměl, dělal jsem to rovnou v nástavkách na pevném dnu.
Že to bude stát hodně práce, peněz a cukru je jasné, ale na to ses skutečně neptal.
Taky si přečtu jak dělá matky Rudolf, mě se osvědčil minulý rok způsob dle Liebiga - Včelaříme jednoduše

Jak to, že se tady dokážeme tak poštěkat kvůli členovi s jedním příspěvkem?
Navíc přesně toto (v jiném měřítku) jsme tady v mém případě řešili před dvěma lety.
(09.02.2015 1:06)Kaprál napsal(a): [ -> ]Jde efektivně rozdělit 20 včelstev, vyzimovaných na 1 nástavku, tak aby vzniklo za sezonu 90 oddělků, které by šly vyzimovat?

Mám v plánu počkat než se matka rozklade ve dvou nastavcích. A pak vytvořit sběrné oddělky. Trochu počtů 40n x 11 rámků = 440 souší = cca 90 pětirámkových oddělků.

Udělali by jste to jinak? Díky za rady...

Začínal jsem ze třemi včelstvy přes odchov matek a tvoření oddělku po dnešních 59 včelstvech.
Pokud máš 20 úlů po 2 nástavky dodělal bych k ním levné dna pro dvacet nástavku.
Plus 40 plemenaču se bude hodit do budoucna.
Teprve v květnu se ovšem ukáže kolik si dovedeš odchovat matek nejlépe ve formě zralého matečníku a kolik dle sily včelstev si vytvoříš oddělku.
Květnový oddělek s 2 plásty zavíčkovaného plodu a dvěma zásobními plasty vše obsednuté včelami jistě stačí.
Ovšem vychovat matku a utvořit oddělek je jen základ. Byl rok , že přes špatné počasí jen 50% matek se úspěšně oplodnilo .
Kvůli zalétávání je vhodné oddělky odvézt na vzdálenost 3 km.( popř. věznění)
Opatrné přikrmováni a ochrana před loupeží jsou také nezbytná.
Josef
(09.02.2015 20:05)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]... Jestli drobnou radu, naflákej spousty zateplených plemenáčů a přečti si jak chovám matky.
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Chov-matek?page=48
č. 951
Jiří
(09.02.2015 20:05)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Nenech si do toho kecat! ...
Vem rozum do hrsti nikoho se neptej, a jednej! Hlavně nepočítej, protože to nebude stát málo! Většina těch, co ti zde skvěle poradí umí prdlajs a radami všeho druhu si léčí komplexy ze svého mizerného včelaření. Ti tě mají vést?
... a přečti si jak chovám matky.
...

Rudo, tohle mi připadá dost silná káva. Nechci tvrdit, že každá rada na VF je dobrá, čtenář musí dost vybírat a přebírat, z čeho si vezme modro. Ale z tohoto výkřiku do tmy mám pocit, že všichni, kdo kdy něco napsali na fórum jsou troubové, kteří nepoznají matku od trubce a jen TY jediný víš, jak to dělat.
Trocha pokory by neuškodila ...
Problém kolegy je v tom, že má v profilu dost vysokou nadmořskou výšku. Tady u nás i menší výška znamenala při ochlazení které po teplé části bezletové období a blbé oplodnění.

Pokud má kolega oddělky z dobrých matek a stejně je asi nevyzkoušel, nemusí si komplikovat život nějakým výběrem a plemenivem a jednoduše to rozdělit a rozvést do řepky atd.
Pokud by mu nějaký chovatel byl schopen dodat matečníky velmi brzo, může, a když ne tak bych kmenová včelstva krmil a postupně obíral a odvážel po dvou plástech v plemenáčích - plod a krycí se zásobama a včelama plus přepážka. Včely si matku vychovají stejně dobře a pokud by mu potomstvo nevyhovalo na výměnu má času dost. A nebo pokud bude počasí a snůška bude moci ještě v červenci půlit a dodávat "dobré" matky, ale to už nebude moc silné na produkci v příštím roce - tedy nebudou na první snůšku a zimovat tak v 6 r. plemenáči. Pokud tedy půjde do 39*24.
V 550 m n.m. Bude mnhem efektivnější tvořit oddělky se zavřeným matečníkem, než dávat včelám odklad 8dní a pak čekat další měsíc na kladení,..... když už si teda má chovat vlastní matky. Ty oddělky může v květnu udělat i s jedním plástem zav. plodu, pokud bude mít k dispozici kladoucí matky. (loni se to např. mnohde podařilo). A pokud chce zazimovávat oddělek na dvou Vn, aby z něj byl v dalším roce slušnej užitek, tak určitě nedělit. Ty styrodury jsou bez debat....Wink
Ja som v 800 mnm. Najlepší spôsob tvorby odložencov, ktorý sa mi osvedčil je zberný odloženec vytvorený začiatkom júna (resp. koncom mája) s jedným rámikom kde sú vajíčka, z ktorých si vytiahnu matečník(y). Je to najmenej pracné a zatiaľ má tento spôsob najlepšie výsledky. "Chovný rámik" zoberiem vždy z najsilnejšieho včelstva (najsilnejšie v danom roku a najlepší medný výnos v roku predošlom). Po zaviečkovaní matečníkov sa dá už postupovať rôzne... Takéto odložence do zimy pekne dorastú do potrebnej sily a na jeseň je z nich už včelstvo silou porovnateľné s kmeňovými.
Pravda.
Já sběrné už nedělám, je o na mě moc těžké na nošení. Smile
Jo to bude asi nejlepší, proudovou metodou, obírat je průběžně o plásty, udělat co týden sběrný oddělek a pak to rozdělovat s matečníky do plemenáčů - nezachladne to.
Děkuji všem za cenné rady. Co včelař to jeho vlastní technika, která se mu nejvíce osvědčila, přesto jsem si od každého něco vzal. Celou zimu jsem bouchal 60 úlů, letos embargo na vývoz do Ruska nadělilo včelařům ceny cukru až na 9,50,- tak jsem ho do sklepa navozil přes tunu pro přikrmování oddělků a dám se do toho. Využiji zejména rady patka79 (příspěvek 859) a udělám oddělky na 2 etapy po 35 oddělcích, matky budu mít část vlastní, část inseminované pro vlastni odchov.

Nedělám to z důvodu prodeje oddělků, chci se jen posunout o skok v před. S tím, že nebudu mít med počítám, ale to je asi daň za budoucí neživoření v době velkých úhynů.
Tak hodně uspěchu přeju, každopádně se s náma poděl o uspěchy i neuspěchy.
Za ceny cukru nemůže embargo do Ruska ale pomalý konec cukerného pořádku.

K úlům si udělej plemenáče ze styroduru. Smile
(10.02.2015 12:04)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Tak hodně uspěchu přeju, každopádně se s náma poděl o uspěchy i neuspěchy.

A pevne dúfam, že si predsa len nejaké cenné rady zoberieš (nezáleží od koho) a po roku nedopadneš ako niekto, komu zo 100 včelstiev zostalo 20Tongue
A kdyby, kolik by mu jich zůstalo z 20, něco se naučil. Smile Mnozí zkušení jsou již nyní z 20 blízko nuly.
KaJi, nestraš, to si fakt neviem dosť dobre predstaviťUndecided

Najväčšia blbosť je učiť sa na vlastných chybách. Ešte na jedno nezabúdajte, ak som de...l a pôjdem hlavou proti múru, v prípade včelstiev neohrozím iba seba, ale aj všetkých na okolí.
Koukni se do úhynů 2014 - je tam aktualitaSad
Rudo tohle mi připadá dost silná káva. Nechci tvrdit, že každá rada na VF je dobrá, čtenář musí dost vybírat a přebírat, z čeho si vezme modro. Ale z tohoto výkřiku do tmy mám pocit, že všichni, kdo kdy něco napsali na fórum jsou troubové, kteří nepoznají matku od trubce a jen TY jediný víš, jak to dělat.
Trocha pokory by neuškodila ...
Ale já mám pokory v sobě dost na rozdávání, ale platí to jen pro věci které si to zaslouží. Např přírodní zákony, které ovlivňují vše kolem nás. Včela medonosná, která je jedním z nejstarších živočichů na zeměkouli. Noční hvězdná obloha atd.. našlo by se toho ještě hodně.Ale pokorně a s obdivem vzhlížet na téma tvorba odělků? To snad nemyslíš vážně! Tohle téma má 44 stránek. Na každé je asi 15 autorů. Kdyby se to vydalo tiskem byla by z toho dost tlustá příručka, jistě plná skvělých informací a geniálních postupů. Když je tomu ale tak, proč se mnohokrát do roka ptají začínající jak na to? Není něco špatně? A je li něco špatně, proč to nepojmenovat! A s obdivem na to zírat! To rád přenechám jiným! Zdraví R. S.
Citam tu toho vela a som zacinajuci.... a popisem preco sa otazky opakuju...
Prvy a asi najzavaznejsi dovod je ze vo vlakne sice najdes napisane tvorba oddelkov ale nemas nikde napisany presny postup respektive ak aj je tak je napisany na konkretnu otazku....
Druhy dovod je ze precitat tu vsetko je v podstate nemozne.... lebo nemas na to cas, chut a ani trpezlivost - proste je tu toho uz velmi vela... co je ale len dobre.... znamka ze toto forum funguje...
Dalsi dovod je ze zaciatocnik si nema sancu sam vybrat z tych vsetkych zarucenych praktik a rad ktore tu odzneju lebo niektore si dokonca protirecia....
No kazdy chape vysvetlenia inak .... niekomu staci naznacit, niekomu treba napisat viac a niekomu uplne podrobne....
Ten co to potrebuje podrobne, vobec nemusi byt hlupejsi ale len opatrnejsi.... a chce robit veci na istotu....
Pokud chceš studovat rozsáhlejší témata, přepni se dole do archivačního módu.

Přečtené to budeš mít za chvilku, ušetříš dost času s opakovaným čtením mouder v některých třířádkových podpisech. A dobře se z toho kopírují důležité myšlenky. Doporučuju vždy i se jménem autora příspěvku, oceníš až se k tomu budeš po roce vracet.
Každý začátečník by měl především studovat knihy pro začátečníky a zde na fóru se více rozvíjet a číst zkušenosti druhých. Nejde být prvňák a číst tu články sedmáků. Můj názor.
Jako ucho jsem pár knih přečetl, ovšem zase taková pecka to nebyla. Jako že bych přečetl knihu a při koukání do úlu by mě to bylo jasný. Zato tady s Vámi jsem se docela pěkně rozvinul.

PS: Preferuji spíše sedmačky, než sedmáky Smile
Referenční URL's