Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravim, letos jsem se vcelama zacal. Bohuzel kvuli neprizni jdu do zimy jen s jednim vcelstvem na ramkove mire 39x24. Toto vcelstvo je dle meho zacatecnickeho pohledu stredne silne (v lete bylo rozlezle do dvou nastavku ).
Poradite mi prosim, jak toto vcelstvo po zime co nejefektivnejsi rozmnozit a mit z toho jeste nejaky ten med? Chystam se ted na pripravu potrebnych ulu, ramku a dalsich veci...
MIchael, máš jedno včelstvo, chceš včelstvá rozmnožiť a pritom máš jedno včelstvo, ktoré sa nemusí dožiť jari a v akej forme. Vydrž do jeri, potom ho prezrieš a napíšeš nám v akej sile je a na koľkých plástoch.

Ak bude mať lepšie ako len dobré zásoby, potom môžeš čakať ako zosilní, až vtedy si môžeš z jedného včelstva urobiť odloženec. Včelstvo v máji rozdelíš na polovicu, čiže 5 plástov, na jednom z nic môže byť , skôr musí, pridáš im medzisteny a budeš ho kŕmiť obdeň 1 liter cukr. roztoku v pomere 1:1 aspoň 2-3 týždne, ale najskôr o tri ako ho urobíš, aby nedošlo k ich vyrabovaniu.

Plásty so zásobami a plodom ponechané v úli doplníš MS takisto, včelstvo si vychovajú novú matku tzv. náhradná, oplodní sa a približne od toho dňa čo si včelstvo rozdelil, na približne na 25 deň. Kŕmiť musíš aj pôvodné včelstvo, aby obe vystavali vložené Ms Takže na vytáčanie medu nečakaj, budeš rád ak Ti zámer rozšíriť včelstvá vyjde, lebo i nemusí.
Niekto vie všetko, niekto nevie nič ???
Urob preleták a aj trochu medu budeš mať pre seba.
Kolegové,
jelikož chci letos poprvé dělat oddělek(možná i víc),mám dotaz: z jak velkého včelstva,jej mohu udělat(kolik obsedlých uliček)cca v té polovině května,abych neoslabil to původní vč.
Zda vůbec budu mít vhodné včelstvo tedy, abych se moh do tohoto pustit.Díky předem.
Neber to prosím jako rýpání, jsi ve správném tématu, ovšem na 43. straně - nemyslíš, že už se to tady řešilo?
Hned na první straně najdeš odpověď na svůj dotaz. Je zima, není co se včelami dělat, tak čti.

(30.03.2011 21:24)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Tvoření oddělků je vemi účinné protirojové opatření.
Oddělky se tvoří podle síly včelstva.U silných včelstev praktikuji tvorbu oddělků po prvním vytáčení což je za příznivích podmínek během měsíce května spíše v druhé polovině.Pokud není včelstvo dostatečně silé na celý oddělek pak dělám smetence.S tvorbou oddělků většinou končím zhruba do poloviny června aby z oddělku vzniklo do zazimování životaschopné včelstvo.
K utvoření oddělku postačí tři rámky jeden ze zavíčkovaným plodem (po vylíhnutí z jednoho rámku jsou vylíhlé včely schopny obsednout zhruba tři rámky,) druhý se zásobamy + pyl a třetí mírně prorosit vodou .K tomu je třeba setřást z jednoho až dvou rámků mladušky nasadit krmítko a umístit do chladna(zajistit větrání).Pokud mám oplozenou matku tak jí hned vkládám v klícce k plodovému plástu.Pokud matku nemám tak zhruba po hodině přidám zralý matečník po dvou dnech k večeru umístím na stanoviště po sklidnění otevřu česínko po dalších dvou dnech kontroluji jestli se vylíhla matka další kontrolu provádím po čtrnácti dnech, matka již klade pořád mírně pokrmuji a přidávám mezistěny.
Pokud mám oplozenou matku v klícce tak po přesunu na stanovištš po sklidnění většinou to nechávám na druhý den odkryji vyjídací prostor kontroluji zhruba po týdnu matka již klade opět přidávám mezistěny a pokrmuji.
Oddělek lze též utvořit z celého nástavku vložením meziden(na tomto fo'ru již někde popsáno).Popřípadě smetencem,jeho výhodou je že se dají použít včely z více úlů.
Všude zde předpokládáme že budeme do tvořeného včelstvíčka přidávat buď matku či matečník proto dbáme na to aby sme nesetřásli ke včelám tvořeného oddělku či smetence matku.
Také lze vytvořit oddělek s původní matkou má to spoustu výhod ale i svá úskalí.Vytvoření takovéhoto oddělku je jednoduché protož matka je prakticky z původního včelstva i když je někdy potřeba jí ještě jednou vyměnit.Také musíme ovládat přidat původnímu včelstvu oplozenou matku popřípadě zralý matečník a v tom může nastat pro začátečníka problém.
Také musíme brát v úvahu že pokud tvoříme oddělek na stejném stanovišti tak se nám s tvořeného oddělku některé včely vrátí do původního úlu proto je lépe udělat oddělek silnější.
Jasně,jen jsem chtěl jako začátečník vědět,jak v podstatě poznám silné včelstvo vhodné k oddělku,aby z toho nebyli v podstatě 2 oddělky(původní vč. a nový oddělek).Nebo je to právě jedno a včely to nějak ani nezaregistrují,že jsem jim vzal pár mladušek a plodu.
Rýpání mi nevadí,hlavně že se něco dovím.Jestli je to primitivní dotaz tak se omlouvám.Díky
Odpúšťa sa ti synu! Smile Urobiť správne odloženec je ako mať veľké výdavky a ešte dobre prežiť z platu!Wink
MartinM, odlozenec by som robil vtedy ked vcely budu obsadat dva vysoke nastavky a vecer pri pohlade do podmetu bude chumac vciel visiet dole. Ak mas vzadu v dne dvierka tak ich nemusis ani naklapat.

Druha moznost tvorby odlozenca je v pripade rojovej nalady. Teda ak ma vcestvo narazene matecniky na kraji alebo naspodku ramikov a v nich larvy alebo bielu kasicku, najlepsie ak su uz zavieckovane. Z kazdeho ramika s matecnikmi mozes urobit odlozenec + pridas zasobne ramiky, radsej z ineho vcelstva. Kludne mozes dat rojovych matecnikov do odlozenca aj viac, vcely si vyberu ten najlepsi. Vyhodou je, ze matka uz je vo vyvoji a tym ziskas cas.
Díky za vysvětlení.Už se těším jak začne jaro.

Ještě jsem se chtěl zeptat, musím dát oddělek do menšího nástavku,nebo plemenáče, nebo jej mohu rovnou dát do nástavku s 11rámky,kde bude plod zásoby,souš s vodou a zbytek mezistěny.Holt když je ta zima,tak zjišťuji co se dá abych věděl,než začnu opět "včelařit" Smile
Jasně že jo. Pokud si oddělek přivezeš z větší dálky, tak mu nemusíš dávat ani vodu....létavky začnou hned pracovat.....A i tak oddělek budeš pokrmovat roztokem 1:1....tak bych o vodu neměl starost. Pokud si budeš oddělek dělat sám na stejném stanovišti, bude chvíli trvat než včelky zestárnou na létavky, ale do týdne mají normální provoz.

Tohle je foto oddělku 9 dní po usazení do úlu......(oddělek 6 r.39x24 - 3r. zavřený plod jeden otevřený + zakladená mezistěna a jeden rámek se zásobama)....přivezen 18.6...foto z 27.6.
[attachment=3180]
Ty rámky s modrejma mezerníkama jsem přidával 2 hned po přivezení a 27.6. další dva. Vše mezistěny.
Mám dotaz ohledně technického řešení oddělku, je nutné mít oddělek na nízkém dně,nebo můžu mít klasický nástavek na dně vysokém 10cm.Počítám tedy s dny tak jak tak celozasíťovanými varoa.Jen ať vím,pro případnou výrobu.
Nebude moc na oddělek táhnout,nebo něco podobného? samozřejmě česno zavžené a otevřené jen očko.
Předem díky.
Mozes kludne pouzit klasicke dno vysoke 10cm na vyske dna pri tvorbe oddelkov nezalezi.
Je to otázka česna.
A jak silné a kdy je chceš tvořit.
Pokud bude zavřené česno a otevřené jen očko, pak na tom asi moc nezáleží.
Jde efektivně rozdělit 20 včelstev, vyzimovaných na 1 nástavku, tak aby vzniklo za sezonu 90 oddělků, které by šly vyzimovat?

Mám v plánu počkat než se matka rozklade ve dvou nastavcích. A pak vytvořit sběrné oddělky. Trochu počtů 40n x 11 rámků = 440 souší = cca 90 pětirámkových oddělků.

Udělali by jste to jinak? Díky za rady...
(09.02.2015 1:06)Kaprál napsal(a): [ -> ]Jde efektivně rozdělit 20 včelstev, vyzimovaných na 1 nástavku, tak aby vzniklo za sezonu 90 oddělků, které by šly vyzimovat?

Mám v plánu počkat než se matka rozklade ve dvou nastavcích. A pak vytvořit sběrné oddělky. Trochu počtů 40n x 11 rámků = 440 souší = cca 90 pětirámkových oddělků.

Udělali by jste to jinak? Díky za rady...

To je podle me mnoho. Proc potrebujes tolik oddelku? Ja si myslim ze "20" vcelstev je mozno tak zdvojnasobit na 40. Ovsem zalezi na snusce dostatku pylu zdravotnim stavu pocasi atd. Byt tebou neprehanej to a nemej velke oci zacatecnika. Radeji pomalu a postupne a hlavne TRPELIVE
Já myslím, že jde udělat 1 oddělek, když chceš ještě med a 2 oddělky bez medu. Tedy celkem 1 původní + 2 oddělky. Více je riziko. Když jich bude pár zaostávat, tak nebudeš mít čím je posílit. Více je velké riziko, ale to je můj soukromí názor. Koukám, že jsi v 550m.n.m a to je další mínus do rovnice. Kdyby jsi byl někde na Moravě, nebo u Prahy tak ještě budiž, ale do toho bych nešel.
Technicky lze provést. Ale.....musíš být" nezaměstnaný milionář s křídly".....nezaměstnaný - abys na to měl čas, milionář - je to značná investice(pokud je nechceš zase jen prodat na pěti rámcích),.....a křídla - abys to stačil oblítat.Big Grin Pokud ale včelaříš dva roky - doporučuju pomalejší kroky. Nenadarmo se říká:" když se chceš vznášet v oblacích, nezapomeň si padák.". Wink
Jak tady bylo řečeno - jeden z jednoho průměrného je standard, pokud by bylo nadprůměrné, tak ještě o půlku víc a pokud by byl dobrý rok tak se dá uvažovat o smetencích.

Já pokud se bude dařit tak to spíš udělánm tak že rozeberu ty co "pojedou" a ty do rojovky rozeberu na šroubek, tedy plodový plást.
Naposledy když jsem potřeboval množit a bylo dobré jaro - tak jeden plást 24cm a vyšší s plodem a jeden dva krycí se včelama +matečník+přepážka na zeplení je dostatečný start aby se to do podzimu dalo do kupy, pokud je pastva až do července.

Doufám že Vlastík stihne PUR plemenáče, skutečně by mě zajímalo jak se dá vyhnat a rozdělit Lang 2/3.
Mně jedno vloni na plastu 2/3 vylezlo na jaře do ochlazení na 4NN a musel jsem přidávat dva s melecitozou. I tak šli do rojovky a rozdělil jsme je na dvě co mohly něco nanosit, kdyby bylo z čeho.
Takže pokud tam bylo prokladen sloupec s 5 plásty, mohlo to takových +20 plodových, takže tam by se dalo mluvit deseti oddělcích.

A jestli měl pan tajemník pravdu s cenou oddělku, tak nakonec, proč nebýt milionářem? Smile
Nejdem Ti dávať rady, ako máš počkať, ísť postupne, .... to *Ťa asi nezaujímaSmile

Rozdeliť to ide v pohode ak budeš mať matky. Nepíšeš rámikovú mieru, ale to je jedno. Na med od týchto včelstiev zabudni. Priprav / zakúp si 40 matiek na obdobie počas / po kvitnutí repky ( neviem, aké máš silné včelstvá). Ja na repke mám tak 25 až 35 rámikov plodu v každom včelstve (NN - optimal). Z každého včelstva zober 10 rámikov plodu rozdeľ do dvoch nových včelstiev, pridaj po krajoch zo tri zásobné rámiky. Nechaj ich dve hodiny osirotieť a pridaj matku v klietke, zatiaľ neuvolňuj až po dvoch dňoch. Ak nemáš matky, oni si na otvorenom potiahnu, vyberieš dva najkrajšie matečníky po 10 dňoch (toto je ale horšia varianta, kvalita takýchto matiek je otázna, a ešte sa musia oplodniť). Do každého takto vytvoreného včelstvíčka primeť včelstvá z 2-3 medníkových rámikov. Odložence odvez minimálne 5 - 6 km od stanovišťa, inak sa ti lietavky vrátia.
Po dvoch týždňoch začni pravidelne prikrmovať (matky by už mali klásť), radšej menšie množstvá, ale pravidelne, pridávaj medzistienky, ťahaj včelstvíčka do sily.

Po mesiaci môžeš celý postup v pôvodnom kmeňovom včelstve zopakovať a máš z každej rodiny 5. Do augusta takto vychováš včelstvá na 2 - 3 NN, minieš na každé cca 30 kg cukru a teraz ho môžeš zakŕmiť na zimu.

Ja osobne by som do toho nešiel, je iné starať sa o 30 rodín a na druhý rok o 100 rodín. Ale to ber ako len takú úvahu, ak vieš, čo chceš, nenechaj sa znechutiťBig Grin
Nenech si do toho kecat! Když jsem začal s BT ze 100 včelstev mě přežilo 20. Navíc 18 jich bylo spíš mizerných než dobrých. Na podzim jsem jich měl 90 a nekoupil jsem jedinou matku. Co ti poradit?. Vem rozum do hrsti nikoho se neptej, a jednej! Hlavně nepočítej, protože to nebude stát málo! Většina těch, co ti zde skvěle poradí umí prdlajs a radami všeho druhu si léčí komplexy ze svého mizerného včelaření. Ti tě mají vést? Jestli drobnou radu, naflákej spousty zateplených plemenáčů a přečti si jak chovám matky. Jestli budeš tlouct hlavou o zeď, jak to, že jsi na to nepřišel sám, když je to tak blbuvzdorné ,vím o tom své. Měl jsem to stejné!!! Zdraví R. S.
Referenční URL's